Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 41  Następna strona
 Manipulacje w mediach 
Autor Wiadomość

Post Re: Manipulacje w mediach
danbog napisał(a):
Zauważ jednak że grzech jest osobistą relacją człowieka z bogiem [ KONKRETNIE ZŁAMANIEM WOLI BOŻEJ ] . Grzesznik może być informowany przez zatroskanych wyznawców że grzeszy , jednak nie mają oni prawa uniemożliwiena grzechu grzesznikowi .

Grzechy cudze
1. Namawiać kogoś do grzechu.
2. Nakazywać grzech.
3. Zezwalać na grzech.
4. Pobudzać do grzechu.
5. Pochwalać grzech drugiego.
6. Milczeć, gdy ktoś grzeszy.
7. Nie karać za grzech.
8. Pomagać do grzechu.
9. Usprawiedliwiać czyjś grzech.

Cytuj:
STANOWIŁO BY TO BOWIEM SPRZECIWIENE SIĘ WOLI BOGA - który dał ludziom wolność wyboru .

Grzeszyć można myślą, mową, uczynkiem lub zaniedbaniem, nie tylko uczynkiem.

Cytuj:
JEŚLI JEST TO GRZECH PRZECIWKO BOGU , TO TYLKO BÓG [ COKOLWIEK TO JEST ] MA PRAWO DO OBRONY .

Nie ma grzechów przeciwko Bogu, które nie byłyby zarazem grzechem przeciwko człowiekowi.

Cytuj:
przeciwdziałać mu mogą tylko w sytuacji gdy osobiście są do niego [ np homoseksualizmu ] zmuszani .

A jeżeli są zmuszani do przyzwalania na homoseksualizm?

Cytuj:
ZGODNIE Z REGULAMINEM SŁOWO BÓG MA BYĆ PISANE Z DUŻEJ LITERY .
Ponieważ uznanie go za jednostkowy byt osobowy pisany [ jako nazwa własna ] uwłacza moim przekonaniom [ bo takich istniejących jedynie w świecie wyobrażeń bytów jest wiele ] , a więc mojej osobie wybrałem taki sposób spełnienia wymogu regulaminu .
Skoro musi być z dużej litery , to jest jak i całe zdanie .

:lol:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So lis 23, 2013 13:44
Alus napisał(a):
Powyższe zarzuty "promocji" homoseksualistów i PO w Katechiźmie, przedstaw jego autorom w Watykanie.....

Czy Ty umiesz przeczytać jasny tekst i go zrozumić ?? Jak nie to nie wypisuj bzdur i kłamstw.[/quote]

Twój jasny tekst precyzuje To dlacze3go chcesz wyjednać szacunek, współczucie i delikatność - więc Ci po raz kolejny powtórzę BO TAK NAKAZUJE KATECHIZM.

Cytuj:
Utwierdzanie innych przez tylko i wyłącznie czułe słówka w grzechu ciężkim, kiedy wiemy że to grzech a inni go nazywają miłością, jest też grzechem. Promowanie i wspieranie pomocji grzechu przez innych jest też grzechem. Natomiast potępianie i nazywanie po imieniu zła kiedy zło określa się dobrem grzechem nie jest, a powinnością.
]
Kto z was jest bez grzechu - też wpisuje się według co poniektórych w promowanie grzechu, skoro Prawo nakazywało grzesznice kamienować.
Ci inni, nie żyjący wedle przykazań Bożych, też mają prawo żyć wedle własnego wyboru, bez potępiania - kimże ja jestem, abym osądzał kogoś kto jest gejem, papież Franciszek.
Też obłudny???

Cytuj:
Nie bądz obłudna i dwulicowa tylko dlatego że wspierasz tutaj swoją partie PO. Mówisz że należy bezwzględnie protestować przeciwko promocji homoseksualizmu, to czemu tego nie robisz tylko wspierasz to pod tęczą swojej partii na Placu Zbawiciela przed Kościołem. Czemu bezwzględnie nie protestujesz przeciwko invitro swojej partii PO, które jest sprzeczne z nauką Kościoła na którą przed chwilą sama się powoływałaś jak widać bardzo wybiurczo. Czemu bezwzględnie nie protesujesz przeciwko popieraniu przez Twoją partie mordowania chorych dzieci czumu niedawno PO dała wyraz niejwiększego poparcia dla mordowania dzieci wśród wszystkich partii. Czemu bezwzględnie nie protestujesz kiedy Twoja partia jasno się wyraziła że wesprze sodomskie związki.
Nie bądz obłudna kiedy Twoja działalność na forum sprowadza się do agitacji politycznej na rzecz PO, jej wspierania i bronienia, i nie mów że trzeba bezwzględnie protestować przciwko tym rzeczom kiedy tego nie robisz wcale, a jedyne co robisz to wspierasz to wszystko dla PO.

Nikt nie nakazuje nikomu mordowania dzieci w aborcji, czy in vitro.
Obłudni są ci, którzy posługując się Chrystusem usiłują wprowadzić totalitaryzm.
Chrystus powiadał jeśli chcesz....jaki chce ktoś sam sobie zgotować los, to jest indywidualna sprawa każdego człowieka.
Bóg nikogo nie zmusza do wiary i nigdy nikt nie zdołał wszystkich ludzi zjednoczyć w jednej religii i postępować wedle wyznaczonego prawa.
Ne jesteś zdolny tego zrozumieć, a to to tylko Twój osobisty problem.

So lis 23, 2013 14:08
W kwestii promowania grzechu, to zapewne nikt nie przebije cytowanej wielokrotnie przez quasa "wizjonerki" Marii z Irlandii.
Otóż owa pani/państwo zalecają modlitwę ze słowami - Błagam o jakiekolwiek przebaczenie PRZYSZŁYCH przewinień, w których mogę mieć udział.
Nasz Pan nauczał abyśmy modlili się I nie dopuść abyśmy ulegli pokusie.
I jakoś wyznawcom Marii z Irlandii nie przychodzi myśl o niestosowności takiej modlitwy, która zakłada przyszłe grzechy..... czyli grzech p-ko Duchowi Świętemu - Grzeszyć zuchwale w nadziei miłosierdzia Bożego.

So lis 23, 2013 14:47
Alus napisał(a):
Twój jasny tekst precyzuje To dlacze3go chcesz wyjednać szacunek, współczucie i delikatność - więc Ci po raz kolejny powtórzę BO TAK NAKAZUJE KATECHIZM.

quas napisał(a):
To, dla czego chcesz wyjednać szacunek, współczucie i delikatność, to nic innego jak promowanie grzechu ciężkiego, Sodomy i Gomory na Placach Zbawiciela i sianie zgorszenia przez swoją partie PO.

Twoje kłamstwo i manipulowanie wypowiedziami, wyrywanie z kontekstów staje się coraz bardziej wymowne. Ja pisałem o szacunku, współczuciu i delikatności wobec propagowania Sodomy i grzechu ciężkiego, a także nazywaniu go miłością. O tym Katechizm nie pisze. Nie manipuluj wypowiedziami aby bronić działalności swojej partii PO.
Alus napisał(a):
Kto z was jest bez grzechu - też wpisuje się według co poniektórych w promowanie grzechu, skoro Prawo nakazywało grzesznice kamienować.

Wymień przez kogo i uzasadnij albo nie kłam po raz kolejny.
Alus napisał(a):
Ci inni, nie żyjący wedle przykazań Bożych, też mają prawo żyć wedle własnego wyboru, bez potępiania - kimże ja jestem, abym osądzał kogoś kto jest gejem, papież Franciszek.
Też obłudny???

A to dziwne bo jakoś styl i retoryka kardynała Bergoglio, a Franciszka zmieniły się drastycznie. Jako kardynał mówił że legalizacja małżeństw homoseksualnych to „manewr ojca kłamstwa”. Mówił jasno i stanowczo że propagowanie grzechu Sodomy to dzieło pochodzące prosto od szatana i kierował te słowa bezpośrednio w stronę polityków w swoim kraju którzy za wszelką cenę chcieli to wprowadzać. Dzisiaj ma tylko do powiedzenia ,,kimże ja jestem, abym osądzał..'' kiedy wcześniej ostro i stanowczo z tym walczył.

Zastanówmy się dalej.

,,Gdy w 2010 roku w Argentynie dyskutowano legalizację „małżeństw” homoseksualnych, ich zwolennicy nie mieli wątpliwości, kto jest ich największym przeciwnikiem: był to kard. Bergoglio.''

,,W głosowaniu większość senatorów poparła legalizację „małżeństw” homoseksualnych. Członkowie rządzącej partii powiedzieli wówczas: „pokonaliśmy Bergoglio!”. Cały spór widzieli w kategoriach wojny przeciwko arcybiskupowi Buenos Aires. W czasie jej trwania, kardynał został obrażony, wyszydzony i zwyzywany – wspomina Liliana Negre.''
http://www.fronda.pl/a/kard-bergoglio-b ... 32162.html

Jak widać kardynał Bergoglio był uznawany przez propagatorów Sodomy, środowiska gejowskie za wroga numer jeden, był przez nich atakowany i zwalczany. Dlatego że jasno i stanowczo nazywał zło złem, grzech grzechem i jasno i dobitnie adresował swoje wypowiedzi. Dzieło szatana takim nazywał jakie jest, tak jak trzeba.

A co się z nim stało, co się stało z Franciszkiem że tak bardzo się zmienił. Jego wypowiedz
,,kimże ja jestem, abym osądzał..'' staje się powoli sławna i kultowa, obiegła błyskawicznie cały świat i już nie jest atakowany i zwalczany tak jak kardynał Bergoglio. Czym się różni że za takie wypowiedzi wobec środowisk gejowskich biją mu oni brawo i chwalą go, kiedy niedawno był dla nich wrogiem numer jeden. Teraz Franciszek już dla nich wrogiem nie jest, a jego kultowa wypowiedz stała się narzędziem wszelkich wrogów Kościoła, Jezusa i ludzi promujących grzech. Geje domagający się homo małżeństw, związków i dzieci mówią dziś lubimy Franciszka, on nas w tym wspiera bo powiedział... i tu kultowy już cytat z Franciszka...,,kimże ja jestem..''. Środowiska proaborcyjne, domagające się mordowania dzieci wychodzą na mównice i mówią, lubimy Franciszka, on nas rozumie i wspiera bo powiedział i tu znowu kultowy cytat ,,kimże ja jestem..'' Medialne lewactwo które tak jak kiedyś tak i dziś zwalcza, obraża i atakuje Kościół Jezusa, mówi, my też lubimy Franciszka bo on nas rozumie i powiedział ,,kimże ja jestem..'', po czym dalej atakują wiarę, Kościół i ludzi, ale Franciszka lubią i się w tym na niego powołują.
Alus napisał(a):
Nikt nie nakazuje nikomu mordowania dzieci w aborcji, czy in vitro.
Obłudni są ci, którzy posługując się Chrystusem usiłują wprowadzić totalitaryzm.

Jedne nauki Kościoła chętnie cytujesz kiedy będzie można coś wyrwać i bronić PO a innymi gardzisz albo jesteś na nie ślepa czy po prostu ich nie przyjmujesz ??

Wprowadzanie, propagowanie, wspieranie, podsuwanie pod nos, grzechu i zła, jest grzechem i to robi Twoja partia PO, a Ty we wszystkim ją bronisz. Aborcja, invitro, związki homo są grzechem. Tak też jest nauka Kościoła, jesteś na nią ślepa ?? Pisząc to zdanie wypierasz się nauki Kościoła, a przed chwileczką się na nią powoływałaś kiedy było Ci to wygodne dla PO i nie ważne że rzuciłaś zdaniem wyrwanym z kontekstu. Nagle naukę Kościoła nazywasz totalitaryzmem bo dotyczy rzeczy które robi Twoja partia PO.

Nie ma żadnego znaczenia nakazywanie przez Twoją partie mordowania dzieci, lub brak takiego nakazu. Wprowadzenie mordowania dzieci w invitro przez PO i finansowanie tego mordu z publicznych pieniędzy wbrew ludziom, jest jednoznacznie z tym że dzieci będą zabijane. Jeżli Twoja partia mówi, wprowadzimy invitro i będziemy za to płacić i to wspierać, wiadamo że samo wprowadzenie tego jest równoznaczne z tym że dzieci będą zabijane, z tym że grzech ciężki będzie nie tylko wspierany, ale i finansowany publicznie, a więc swoją odpowiedzialność za ten mord przerzucacie na resztę obywateli bo i z ich pieniędzy finasujecie mord. I mimo tego wszystkiego i tego że to wszystko jest sprzeczne z nauką Kościoła, Ty to wspierasz i bronisz bo partia PO jest dla Ciebie ważniejsza.

I przyjmijmy że wszystkie państwa na świecie są demokratyczne. I wszystkie po kolei zaczynają wprowadzać pełną aborcje, ale tylko jedno państwo się wyłamuje i nie ma zamiaru tego wprowadzić. Rozumiem że sam ten fakt oznacza że to państwo stało się totalitarne.
To tylko wyobrażenie, bo w rzeczywistości państwa, a raczej ich władze chlubiące się demokracją wprowadzają homo związki kiedy większość społeczeństwa jest temu przeciwna.
Alus napisał(a):
Chrystus powiadał jeśli chcesz....jaki chce ktoś sam sobie zgotować los, to jest indywidualna sprawa każdego człowieka.
Bóg nikogo nie zmusza do wiary i nigdy nikt nie zdołał wszystkich ludzi zjednoczyć w jednej religii i postępować wedle wyznaczonego prawa.
Ne jesteś zdolny tego zrozumieć, a to to tylko Twój osobisty problem.

O czym Ty piszesz od rzeczy. Nikt nikogo nie zmusza do wiary, nie zmuszał i nie ma zamiaru, to po co piszesz o tym od rzeczy i nie na temat. Mowa jest o propagowaniu, wspieraniu i wprowadzaniu grzechu ciężkiego, co byś wiedziała gbbyś nie wybierała tych nauk Kościoła które są Ci wygodne w danym momencie kiedy musisz stawać w obronie swojej partii PO, która to właśnie robi, a Ty tego bronisz.
Alus napisał(a):
W kwestii promowania grzechu, to zapewne nikt nie przebije cytowanej wielokrotnie przez quasa "wizjonerki" Marii z Irlandii.
Otóż owa pani/państwo zalecają modlitwę ze słowami - Błagam o jakiekolwiek przebaczenie PRZYSZŁYCH przewinień, w których mogę mieć udział.
Nasz Pan nauczał abyśmy modlili się I nie dopuść abyśmy ulegli pokusie.
I jakoś wyznawcom Marii z Irlandii nie przychodzi myśl o niestosowności takiej modlitwy, która zakłada przyszłe grzechy..... czyli grzech p-ko Duchowi Świętemu - Grzeszyć zuchwale w nadziei miłosierdzia Bożego.

To co piszesz jest kolejnym Twoim kłamstwem i manipulacją.

Nie znasz Modlitwy Pańskiej??
W niej jest napisane: ,, I nie wódz nas na pokuszenie''.
Dlaczego powołujesz się na podmienioną wersje Modlitwy Pańskiej we Francji, nie u nas w POlsce, tylko we Francji. Ta podmianka i modyfikacja modlitwy, wyszła w Francji, na wystosowaną prośbę do Franciszka o zrobienie podróbki, Franciszek na nią się zgodził we Francji. A więc za zgodą Franciszka w różnych krajach mogą być różne wersje podstawowych modlitw i jeżli inne kraje zechcą zmieniać inne zdania w modlitwach to mogą liczyć na zgodę Franciszka. Teraz Niemcy, UK... zmienią sobie inne zdania i będą chcieli mieć swoje własne wersje to będzie to to samo.
Ta zmiana została jednak przepowiedziana i zostało przepowiedziane że takich zmian będzie dokonywał Franciszek, łącznie ze zmianami w Kościołach, Liturgii, Sakramentach... które też nastąpią.

,,Otóż owa pani/państwo zalecają modlitwę ze słowami - Błagam o jakiekolwiek przebaczenie PRZYSZŁYCH przewinień, w których mogę mieć udział.''

A czy Ty jesteś świadoma wszystkich swoich grzechów, a czy jesteś siebie taka pewna że przed śmiercią która może przyjść nieoczekiwanie będziesz w stanie łaski uświęcającej.
Czy jeżeli ja będę prosił Boga o wybaczenie mi grzechów których teraz jestem świadom i będę to robił ze swiadmością swojej słabości która towarzyszy nam przez całe życie, z pragnieniem poprawy i żalem, będę prosił Boga o siłę w walce z pokusami i poproszę o wybaczenie i miłosierdzie gdybym upadał znowu w swojej słabości, to czy Twoim zdaniem zgrzeszę ?? A gdyby ktoś przepraszał Boga i prosił o wybaczenie grzechów wiedząc że jego kres dobiega końca, i gdyby miało się zdarzyć że nie zdąży przystąpić do sakramentu pokuty, przepraszał za wszystkie grzechy swoje dokonane do momentu śmierci, o czy powiesz że taki człowiek by zgrzeszył ??

Przepraszanie Boga za grzechy dokonane i niedokonane, nie musi oznaczać w obu przypadkach że człowiek ten robi to po to by z przyjemnością i chęcią dalej kradł i robił inne rzeczy.

Jeżeli byś przepraszała Boga za bronienie swojej partii w wprowadzaniu invitro, teraz i w przyszłości, ale bardzo byś chciała się poprawić i to zmienić, jednak z nabytego nawyku znowu byś uległa starając się wciąż poprawić, to za taką modlitwę nie będziesz miała grzechu, jak już za czyn dokonany.

Jeżeli chcesz dawać wyrok że wszyscy ludzie którzy przepraszają Boga i proszą o wybaczenie grzechów dokonanych i przyszłych, wszyscy jednoznacznie tym grzeszą, to jest to kłamstwo.

So lis 23, 2013 18:27
Cytuj:
Twoje kłamstwo i manipulowanie wypowiedziami, wyrywanie z kontekstów staje się coraz bardziej wymowne. Ja pisałem o szacunku, współczuciu i delikatności wobec propagowania Sodomy i grzechu ciężkiego, a także nazywaniu go miłością. O tym Katechizm nie pisze. Nie manipuluj wypowiedziami aby bronić działalności swojej partii PO.

Skutecznie ramie w ramię z lobby homoseksualnym propagują homoseksualizm osoby usiłujące spalić, zniszczyć, symbole, ba nawet samych homoseksualistów.
Jestem pewna, że 90% Polaków nie kojarzyło tęczy z homoseksualizmem.
Narodowcy "prawi katolicy" paląc ją w imię walki z grzechem, najskuteczniej rozpropagowują i tęczę i homoseksualizm.

Cytuj:

Wymień przez kogo i uzasadnij albo nie kłam po raz kolejny.[/quote]
Moja odpowiedź j,w.

Cytuj:
A to dziwne bo jakoś styl i retoryka kardynała Bergoglio, a Franciszka zmieniły się drastycznie. Jako kardynał mówił że legalizacja małżeństw homoseksualnych to „manewr ojca kłamstwa”. Mówił jasno i stanowczo że propagowanie grzechu Sodomy to dzieło pochodzące prosto od szatana i kierował te słowa bezpośrednio w stronę polityków w swoim kraju którzy za wszelką cenę chcieli to wprowadzać. Dzisiaj ma tylko do powiedzenia ,,kimże ja jestem, abym osądzał..'' kiedy wcześniej ostro i stanowczo z tym walczył.

Zastanówmy się dalej.

,,Gdy w 2010 roku w Argentynie dyskutowano legalizację „małżeństw” homoseksualnych, ich zwolennicy nie mieli wątpliwości, kto jest ich największym przeciwnikiem: był to kard. Bergoglio.''

,,W głosowaniu większość senatorów poparła legalizację „małżeństw” homoseksualnych. Członkowie rządzącej partii powiedzieli wówczas: „pokonaliśmy Bergoglio!”. Cały spór widzieli w kategoriach wojny przeciwko arcybiskupowi Buenos Aires. W czasie jej trwania, kardynał został obrażony, wyszydzony i zwyzywany – wspomina Liliana Negre.''
http://www.fronda.pl/a/kard-bergoglio-b ... 32162.html

Jak widać kardynał Bergoglio był uznawany przez propagatorów Sodomy, środowiska gejowskie za wroga numer jeden, był przez nich atakowany i zwalczany. Dlatego że jasno i stanowczo nazywał zło złem, grzech grzechem i jasno i dobitnie adresował swoje wypowiedzi. Dzieło szatana takim nazywał jakie jest, tak jak trzeba.

A co się z nim stało, co się stało z Franciszkiem że tak bardzo się zmienił. Jego wypowiedz
,,kimże ja jestem, abym osądzał..'' staje się powoli sławna i kultowa, obiegła błyskawicznie cały świat i już nie jest atakowany i zwalczany tak jak kardynał Bergoglio. Czym się różni że za takie wypowiedzi wobec środowisk gejowskich biją mu oni brawo i chwalą go, kiedy niedawno był dla nich wrogiem numer jeden. Teraz Franciszek już dla nich wrogiem nie jest, a jego kultowa wypowiedz stała się narzędziem wszelkich wrogów Kościoła, Jezusa i ludzi promujących grzech. Geje domagający się homo małżeństw, związków i dzieci mówią dziś lubimy Franciszka, on nas w tym wspiera bo powiedział... i tu kultowy już cytat z Franciszka...,,kimże ja jestem..''. Środowiska proaborcyjne, domagające się mordowania dzieci wychodzą na mównice i mówią, lubimy Franciszka, on nas rozumie i wspiera bo powiedział i tu znowu kultowy cytat ,,kimże ja jestem..'' Medialne lewactwo które tak jak kiedyś tak i dziś zwalcza, obraża i atakuje Kościół Jezusa, mówi, my też lubimy Franciszka bo on nas rozumie i powiedział ,,kimże ja jestem..'', po czym dalej atakują wiarę, Kościół i ludzi, ale Franciszka lubią i się w tym na niego powołują.

No i wyszło - papież Franciszek protektorem homoseksualizmu....z czasem dopiszesz mu może kampanie na rzecz aborcji i in vitro.
Sprawdziłeś już czy aby papie4ż Franciszek nie zapisał się do PO?

Cytuj:
Jedne nauki Kościoła chętnie cytujesz kiedy będzie można coś wyrwać i bronić PO a innymi gardzisz albo jesteś na nie ślepa czy po prostu ich nie przyjmujesz ??

Wprowadzanie, propagowanie, wspieranie, podsuwanie pod nos, grzechu i zła, jest grzechem i to robi Twoja partia PO, a Ty we wszystkim ją bronisz. Aborcja, invitro, związki homo są grzechem. Tak też jest nauka Kościoła, jesteś na nią ślepa ?? Pisząc to zdanie wypierasz się nauki Kościoła, a przed chwileczką się na nią powoływałaś kiedy było Ci to wygodne dla PO i nie ważne że rzuciłaś zdaniem wyrwanym z kontekstu. Nagle naukę Kościoła nazywasz totalitaryzmem bo dotyczy rzeczy które robi Twoja partia PO.

Nie ma żadnego znaczenia nakazywanie przez Twoją partie mordowania dzieci, lub brak takiego nakazu. Wprowadzenie mordowania dzieci w invitro przez PO i finansowanie tego mordu z publicznych pieniędzy wbrew ludziom, jest jednoznacznie z tym że dzieci będą zabijane. Jeżli Twoja partia mówi, wprowadzimy invitro i będziemy za to płacić i to wspierać, wiadamo że samo wprowadzenie tego jest równoznaczne z tym że dzieci będą zabijane, z tym że grzech ciężki będzie nie tylko wspierany, ale i finansowany publicznie, a więc swoją odpowiedzialność za ten mord przerzucacie na resztę obywateli bo i z ich pieniędzy finasujecie mord. I mimo tego wszystkiego i tego że to wszystko jest sprzeczne z nauką Kościoła, Ty to wspierasz i bronisz bo partia PO jest dla Ciebie ważniejsza.

I przyjmijmy że wszystkie państwa na świecie są demokratyczne. I wszystkie po kolei zaczynają wprowadzać pełną aborcje, ale tylko jedno państwo się wyłamuje i nie ma zamiaru tego wprowadzić. Rozumiem że sam ten fakt oznacza że to państwo stało się totalitarne.
To tylko wyobrażenie, bo w rzeczywistości państwa, a raczej ich władze chlubiące się demokracją wprowadzają homo związki kiedy większość społeczeństwa jest temu przeciwna.

Maaaarne masz zdanie o ludziach...wystarczy podsunąć im możliwość aborcji lun in vitro, a wszyscy jak dzikie stado rzuca się do gabinetów aborterów i klinik zapładniających metodą in vitro.
Czyli wedle Ciebie Bóg popełnił karygodny błąd obdarzając ludzi wolna wolą.

Cytuj:
O czym Ty piszesz od rzeczy. Nikt nikogo nie zmusza do wiary, nie zmuszał i nie ma zamiaru, to po co piszesz o tym od rzeczy i nie na temat. Mowa jest o propagowaniu, wspieraniu i wprowadzaniu grzechu ciężkiego, co byś wiedziała gbbyś nie wybierała tych nauk Kościoła które są Ci wygodne w danym momencie kiedy musisz stawać w obronie swojej partii PO, która to właśnie robi, a Ty tego bronisz.

Nikt nie zmusza do wiary, ale wszyscy maja obowiązek żyć wedle naszych - prawicowców - zasad.

Cytuj:
To co piszesz jest kolejnym Twoim kłamstwem i manipulacją.

Nie znasz Modlitwy Pańskiej??
W niej jest napisane: ,, I nie wódz nas na pokuszenie''.
Dlaczego powołujesz się na podmienioną wersje Modlitwy Pańskiej we Francji, nie u nas w POlsce, tylko we Francji. Ta podmianka i modyfikacja modlitwy, wyszła w Francji, na wystosowaną prośbę do Franciszka o zrobienie podróbki, Franciszek na nią się zgodził we Francji. A więc za zgodą Franciszka w różnych krajach mogą być różne wersje podstawowych modlitw i jeżli inne kraje zechcą zmieniać inne zdania w modlitwach to mogą liczyć na zgodę Franciszka. Teraz Niemcy, UK... zmienią sobie inne zdania i będą chcieli mieć swoje własne wersje to będzie to to samo.
Ta zmiana została jednak przepowiedziana i zostało przepowiedziane że takich zmian będzie dokonywał Franciszek, łącznie ze zmianami w Kościołach, Liturgii, Sakramentach... które też nastąpią.

To papież Franciszek czy Francuzi opracowali nam Biblię Tysiąclecia?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=249&werset=24#W24

Cytuj:
,,Otóż owa pani/państwo zalecają modlitwę ze słowami - Błagam o jakiekolwiek przebaczenie PRZYSZŁYCH przewinień, w których mogę mieć udział.''

A czy Ty jesteś świadoma wszystkich swoich grzechów, a czy jesteś siebie taka pewna że przed śmiercią która może przyjść nieoczekiwanie będziesz w stanie łaski uświęcającej.
Czy jeżeli ja będę prosił Boga o wybaczenie mi grzechów których teraz jestem świadom i będę to robił ze swiadmością swojej słabości która towarzyszy nam przez całe życie, z pragnieniem poprawy i żalem, będę prosił Boga o siłę w walce z pokusami i poproszę o wybaczenie i miłosierdzie gdybym upadał znowu w swojej słabości, to czy Twoim zdaniem zgrzeszę ?? A gdyby ktoś przepraszał Boga i prosił o wybaczenie grzechów wiedząc że jego kres dobiega końca, i gdyby miało się zdarzyć że nie zdąży przystąpić do sakramentu pokuty, przepraszał za wszystkie grzechy swoje dokonane do momentu śmierci, o czy powiesz że taki człowiek by zgrzeszył ??

Przepraszanie Boga za grzechy dokonane i niedokonane, nie musi oznaczać w obu przypadkach że człowiek ten robi to po to by z przyjemnością i chęcią dalej kradł i robił inne rzeczy.

Jeżeli byś przepraszała Boga za bronienie swojej partii w wprowadzaniu invitro, teraz i w przyszłości, ale bardzo byś chciała się poprawić i to zmienić, jednak z nabytego nawyku znowu byś uległa starając się wciąż poprawić, to za taką modlitwę nie będziesz miała grzechu, jak już za czyn dokonany.

Jeżeli chcesz dawać wyrok że wszyscy ludzie którzy przepraszają Boga i proszą o wybaczenie grzechów dokonanych i przyszłych, wszyscy jednoznacznie tym grzeszą, to jest to kłamstwo.

Twoje dowolne interpretacje...nie zgrzeszę, ale profilaktycznie pomodlę się o odpuszczenie przyszłych grzechów, czyli zakładam - a jednak chyba zgrzeszę.
Podobnie ja mormoni, którzy "profilaktycznie" chrzczą swych zmarłych.

So lis 23, 2013 19:16
Tak na marginesie - młodzi prawicowcy walczący z grzechem :D
http://www.usopal.pl

So lis 23, 2013 19:45

Wrócę do tematu - manipulacja w mediach.

Czy wiecie, że dziś miała miejsce manifestacja 20 000 nauczycieli w Warszawie przeciwko zmianom w oświacie (głównie oszczędnościowym) proponowanym przez rząd?
Główne wydanie wiadomości poświęciło na ten fakt ok....15 sekund.

Jakiś czas temu zupełnie pominięto manifestacje rolników przeciwko działaniom ułatwiającym zakup ziemi obcokrajowcom.

Jeśli dzieje się coś niewygodnego dla rządu nie dowiecie się tego z telewizji publicznej.

So lis 23, 2013 22:03

Johny99 !

Cytuj:
Grzechy cudze
1. Namawiać kogoś do grzechu.
2. Nakazywać grzech.
3. Zezwalać na grzech.
4. Pobudzać do grzechu.
5. Pochwalać grzech drugiego.
6. Milczeć, gdy ktoś grzeszy.
7. Nie karać za grzech.
8. Pomagać do grzechu.
9. Usprawiedliwiać czyjś grzech.

Sądze , że to sedno twojej odpowiedzi .
Mógłbyś mi powiedzieć co to jest ?
Czy to może z katechizmu KK ?
No i jakie jest teologiczne uzasdnienie tegoż ?

Cytuj:
Nie ma grzechów przeciwko Bogu, które nie byłyby zarazem grzechem przeciwko człowiekowi.

Więc jaki grzech wobec Ciebie popełniam np mając innych bogów przed judeochrześcijańskim JHWH ?

Cytuj:
A jeżeli są zmuszani do przyzwalania na homoseksualizm?

Moim zdaniem logicznym jest , że nic im do tego bo to sprawa między homoseksualistami a bogiem . No chyba , że istnieje jakiś nakaz JHWH [ a z poprzedniego cytatu wynika jak by miał istnieć ] o którym nie wiem .

So lis 23, 2013 22:28
Qwerty2011 napisał(a):
Jakiś czas temu zupełnie pominięto manifestacje rolników przeciwko działaniom ułatwiającym zakup ziemi obcokrajowcom.

Tak szczerze, napisz mi Qwerty2011, czy jesteś za tym, aby np. Niemcy czy Anglia utrudniały Polakom dostęp do ich rynku pracy?
Bo widzisz, w Polsce w 2016 roku skończy się 12 letni okres ochronny, który zabraniał obcokrajowcom zakup ziemi. Rzecz jasna, obchodzi się ten zakaz przez Polaków-słupy, którzy oficjalnie figurują, jako właściciele, lecz po tym okresie ochronnym dowiemy się, ile tej ziemi mają obcokrajowcy.

Są dziś rolnicy, którzy zasadzą kilka ziemniaków na krzyż, a ziemia się marnuje, bo im zależy tylko na tym, aby mieć niewielkim kosztem ubezpieczenie, bo np. pracują na czarno w kraju lub zagranicą.
Owszem, są uczciwi rolnicy, ale ile oni potrzebują lat na zakup ziemi, jeżeli teraz nie mogą kupić? W razie czego odkupią od kogoś kto chce ją sprzedać. Ziemia i tak będzie drożała bez względu na to, czy właścicielem będzie osoba prywatna czy państwo.

Qwerty2011 napisał(a):
Czy wiecie, że dziś miała miejsce manifestacja 20 000 nauczycieli w Warszawie przeciwko zmianom w oświacie (głównie oszczędnościowym) proponowanym przez rząd?

No cóż, ZNP ostro walczy o utrzymanie swoich przywilejów, zobaczymy co osiągną. To czepianie się, że osoba zatrudniona bez wykształcenia w przedszkolu jest "gorsza" niż wykształcona to klasyczna głupota. Nie trzeba studiów wyższych, aby być dobrą nianią w przedszkolu, zwłaszcza że tysiące ludzi zatrudnia nianie bez studiów pedagogicznych i jakoś nie mają pretensji.
Na czym więc polega problem?

So lis 23, 2013 22:37

danbog napisał(a):
Sądze , że to sedno twojej odpowiedzi .
Mógłbyś mi powiedzieć co to jest ?
Czy to może z katechizmu KK ?
No i jakie jest teologiczne uzasdnienie tegoż ?

To jest katechetyczna formułka, której uczą się dzieci na religii. Wypowiedź doktrynalna (z Katechizmu Kościoła Katolickiego) brzmi tak:

KKK 1868 Grzech jest czynem osobistym; co więcej, ponosimy odpowiedzialność za grzechy popełniane przez innych, gdy w nich współdziałamy:

– uczestnicząc w nich bezpośrednio i dobrowolnie;

– nakazując je, zalecając, pochwalając lub aprobując;

– nie wyjawiając ich lub nie przeszkadzając im, mimo że jesteśmy do tego zobowiązani;

– chroniąc tych, którzy popełniają zło.

KKK 1869 W ten sposób grzech czyni ludzi współwinnymi, wprowadza między nich pożądliwość, przemoc i niesprawiedliwość. Grzechy powodują powstawanie sytuacji społecznych i instytucji przeciwnych dobroci Bożej. "Struktury grzechu" są wyrazem i skutkiem grzechów osobistych. Skłaniają one z kolei ich ofiary do popełniania zła. W znaczeniu analogicznym stanowią one "grzech społeczny" (Por. Jan Paweł II, adhort. apost. Reconciliatio et paenitentia, 16).

Teologiczne uzasadnienie? To wynika z prostego rozwinięcia logicznego nauki o grzechu.

Cytuj:
Więc jaki grzech wobec Ciebie popełniam np mając innych bogów przed judeochrześcijańskim JHWH ?

Wobec mnie raczej żaden :-D Ale innych możesz przez to np. gorszyć albo wręcz odciągać od Chrystusa.

Cytuj:
Moim zdaniem logicznym jest , że nic im do tego bo to sprawa między homoseksualistami a bogiem . No chyba , że istnieje jakiś nakaz JHWH [ a z poprzedniego cytatu wynika jak by miał istnieć ] o którym nie wiem .

Każdy ma obowiązek także i bliźniego doprowadzić do zbawienia. Chrześcijanin nie może powiedzieć: "nic mi do tego, jaki jest stosunek tego człowieka do Boga".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N lis 24, 2013 0:14
Qwerty2011 napisał(a):
Wrócę do tematu - manipulacja w mediach.

Główne wydanie wiadomości poświęciło na ten fakt ok....15 sekund.

Zależy jaką tv oglądasz.
TVN24 transmitował na bieżąco całą manifestację.
Mam w rodzinie kilku nauczycieli, więc śmiało mogę powiedzieć, że aktualnie nie należą do grupy ubogich.
A manifestowali w obronie przywilejów, konkretnie wydłużenie czasu pracy lub skrócenie urlopów - w Polsce nauczyciele mają najmniejsze pensum.
Zmiany mają dotyczyć także płatnego urlopu zdrowotnego - aktualnie udzielanego po 7 latach pracy, projekt przewiduje po 20 latach.

N lis 24, 2013 9:25

Val napisał(a):
Są dziś rolnicy, którzy zasadzą kilka ziemniaków na krzyż, a ziemia się marnuje, bo im zależy tylko na tym, aby mieć niewielkim kosztem ubezpieczenie, bo np. pracują na czarno w kraju lub zagranicą.

Wszędzie jest patologia.
Problem na czym innym polega. Sporo jest w Polsce rolników, którzy traktują swój zawód poważnie. Kiedy zaczęto sprzedawać ziemię z Agencji Rynku Rolnego, polscy rolnicy mieli mieć prawo pierwokupu (tym bardziej, że wcześniej tą ziemię dzierżawili). Kiedy przyszło do sprzedaży - wyszło inaczej a ziemie skupują "słupy".
Dla rolników z zachodu, ceny naszych gruntów są śmiesznie małe w związku z tym trudno mówić tutaj o sprawiedliwej konkurencji.
W całej UE chroni się własny rynek rolny. Dlaczego u nas jest inaczej?
Val napisał(a):
No cóż, ZNP ostro walczy o utrzymanie swoich przywilejów

Nauczyciele to mieli przywileje za komuny. Od tego czasu sporo się zmieniło, czego większość nie widzi. Oświata to dziś zmobingowane środowisko, pracujące pod ogromną presją samorządów, rodziców i państwa o młodzieży nie wspominając. Niż demograficzny robi swoje i zwolnienia są na porządku dziennym i dotykają każdej szkoły.
Alus napisał(a):
Mam w rodzinie kilku nauczycieli, więc śmiało mogę powiedzieć, że aktualnie nie należą do grupy ubogich.

Jeśli wynagrodzenie między 1600 a 2500 uznać za wysokie...
Dla porównania dodam tylko, że początkujący nauczyciel w Niemczech zarabia 10-krotnie więcej.
Alus napisał(a):
A manifestowali w obronie przywilejów, konkretnie wydłużenie czasu pracy lub skrócenie urlopów - w Polsce nauczyciele mają najmniejsze pensum.

Problem w tym, że nikt nie wie, co to znaczy.
Badanie zlecone przez rząd (trwało jakieś dwa lata) wykazało, że rzeczywisty czas pracy nauczyciela wynosi obecnie 47 godzin tygodniowo. Od momentu ogłoszenia wyniku badania, rząd nie zająknął się na ten temat ani razu - trzeba byłoby wypłacać nadgodziny.
Pensum dydaktyczne w Polsce wynosi obecnie 20 godzin (18+2 obowiązkowe niepłatne).
W innych krajach jest zróżnicowane w Niemczech i Grecji, pensum wynosi od 18 do 21 godzin, Luksemburg 18-24 godz., Francja 18-27 godz., Holandia 21-26 godz., Irlandia 22-25 i Szwecja 24-28 godzin. Z tym, że tam szkoła zatrudnia sporo pracowników dodatkowych do spraw biurowo - papierowo - porządkowych. U nas z oszczędności zajmuje się tym nauczyciel.

Do czego dąży rząd?

Do zrzucenia szkół na samorządy. Równocześnie systematycznie przerzuca na gminy coraz więcej obowiązków nie podwyższając odpowiednio subwencji. Dla zadłużonych samorządów edukacja staje się więc coraz częściej wrzodem na ..... i szukają oszczędności na czym się da.
Czyli w praktyce na naszych dzieciach.

Prawda jest bardziej skomplikowana prawda? Ale w naszych publicznych mediach usłyszymy głównie o obronie jakowyś nieokreślonych przywilejów nauczycieli.

Urlopy zdrowotne? Przecież są już likwidowane. Środowisko nauczycielskie wcale przeciwko temu nie protestuje...

N lis 24, 2013 21:33
Qwerty2011 napisał(a):
Dla porównania dodam tylko, że początkujący nauczyciel w Niemczech zarabia 10-krotnie więcej.

Jak wynika z raportu Sedlak&Sedlak początkujący nauczyciel w Niemczech zarabia rocznie 36 000 euro, polski 5 500 euro. Powiadasz, że to 10 razy więcej, serio?

Jak wyliczył OECD, w szkołach podstawowych średnia pensja(roczna) wygląda tak:
Niemcy 55 771 USD
Polska 15 186 USD

Czyli ok. 3,6 razy więcej niż Polsce. Dla porównania średnia pensja w Niemczech wynosi 2865 USD, natomiast w Polsce 842 USD, a więc zarabia się tam średnio 3,4 razy więcej niż w PL.

I teraz zagadka dla Ciebie Qwerty2011: kto płaci nauczycielom? Ano my wszyscy. Polscy nauczyciele zarabiają nieznacznie mniej(0,2 różnicy) niż nauczyciele niemieccy względem średniej krajowej i Qwerty2011 jest tym oburzony?
Cytuj:
Pensum dydaktyczne w Polsce wynosi obecnie 20 godzin (18+2 obowiązkowe niepłatne).
W innych krajach jest zróżnicowane w Niemczech i Grecji, pensum wynosi od 18 do 21 godzin,

W Niemczech pensum wynosi od 24-26godzin. A więc niemieccy nauczyciele pracują nieco dłużej, ale i niewiele więcej zarabiają niż polscy nauczyciele w stosunku do średniej płacy w ich kraju(różne realia!)

Niech Qwerty2011 weźmie pod uwagę, że pieniądze nie rosną na drzewach, to my podatnicy płacimy im pensje i trzeba przeliczać zarobki w stosunku do średniej pensji w naszym kraju, zanim zacznie się porównania z zagranicą. Inaczej jest to zwykła propaganda, bo gdyby tak argumentować jak Ty to robisz, to w zasadzie w jakimkolwiek zawodzie będzie się porównywało zarobki z zagranicą, zawsze będzie to kilkukrotna różnica.

Qwerty2011 napisał(a):
W całej UE chroni się własny rynek rolny. Dlaczego u nas jest inaczej?

Na czym polega różnica w ochronie rynku rolnego w UE? Co jest tam, a co u nas nie ma?

N lis 24, 2013 22:17
Cytuj:
Jeśli wynagrodzenie między 1600 a 2500 uznać za wysokie

Przy pracy przez 9 miesięcy w roku aktualne stawki wynoszą:
http://www.bibliotekako.pl/news.aid,240 ... cieli.html
Do tego dochodzą dodatki: funkcyjny, motywacyjny, za wychowawstwo, za trudne i uciążliwe warunki pracy, mieszkaniowe, wiejskie oraz jednorazowy na zagospodarowanie.

A wszelkie porównywania do Niemiec, Wlk Brytanii, pasują jak pięść do nosa.....gdy Anglicy łupili 1/3 kontynentów świata, Niemcy grabili większość Europy i północna Afrykę, to nasz kraj od 1772r miał jedynie 44 lata niepodległości, przez pozostały łupiono nas niemiłosiernie, w tym dwie niszczycielskie wojny światowe na naszym terenie..

Pn lis 25, 2013 9:29

Johnny99 !

Dziękuje za wyjaśnienie .
Naiwnie sadziłem , że antyludzka agresja katolicyzmu wynika jedynie z niezrozumienia przez katolików swojej religii . Niestety myliłem się .
Zatem albo katolicy zniszczą wszystkich innych ludzi , albo wszyscy inni ludzie zniszczą katolicyzm .
Pokojowa koegzystencja nie jest możliwa :( .

Pozwoliłem sobie skopiować twego posta by upowszechniać tę wiedzę .

Pozdrawiam

Pn lis 25, 2013 10:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 41  Następna strona