Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 21:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Zostały użyte nieprzypadkowo. Nie po to jednak, by kogoś obrażać, ale aby, w kontekście bliskowschodnich i judaistycznych konotacji takiego zwierzęcia wskazać, jak taka postawa jest daleka od świętości Boga.

N lis 22, 2015 18:01
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Bardziej chodzi chyba o to, żeby nie polemizować z kimś, kto w ogóle nie chce słuchać, bo uważa, że zawsze ma rację. To nie ma sensu i jest stratą czasu, czyli rzucaniem pereł przed przysłowiowe wieprze.

Zatem należałoby omijać wszelkie fora, bo 70-80% dyskutantów prezentuje postawę zawsze mających racje.....stąd dowolność diagnozowania poziomu inteligencji interlokutorów.

N lis 22, 2015 18:14
Pani profesor zbierze, przypiszą ją do grona niechętnych PiS.
http://wpolityce.pl/polityka/272619-tyl ... a-mu-holdy

N lis 22, 2015 18:28

Polska po wyborach czyli pani Ewunia konczy kariere jako premier .
http://de.swoopshare.com/get/s/9511381f ... oparka.jpg

N lis 22, 2015 23:01

w watku " przeglad prasy " Alicja zapodaje nie na temat czyli jej ulubione " och i ach " odnosnie PO .
pierwszy raz od czasu grubej kreski tak duza przewaga zdobyla JEDNA partia czyli PiS .
Alicjo , nie jedna czy dwie kadencje , ale cale pokolenia beda po was sprzatac . o ile jeszcze ktos zostanie w Polsce i bedzie mial na to ochote .

Wt lis 24, 2015 10:54
Dariusz-555 napisał(a):
w watku " przeglad prasy " Alicja zapodaje nie na temat czyli jej ulubione " och i ach " odnosnie PO .
pierwszy raz od czasu grubej kreski tak duza przewaga zdobyla JEDNA partia czyli PiS .
Alicjo , nie jedna czy dwie kadencje , ale cale pokolenia beda po was sprzatac . o ile jeszcze ktos zostanie w Polsce i bedzie mial na to ochote .

Nie dyskutuję z ludźmi, którzy innych nazywają debilami.
To moja ostatnia odpowiedź.

Wt lis 24, 2015 11:46

bedzie ciezko zgodnie ze slowami bylej Ewy K. - " oSZCZegam , oSZCZegam ze nie bedzie wam latwo " . zapodalem to w MP3 . czy " co poniektorzy " odsluchali ?

Wt lis 24, 2015 12:21
Tych nielegalnych programow nie otwieram. Jezeli tobie sie wydaje, ze mozesz cudze pliki sciagac i wklejac jako swoja prace, to niech ci sie wydaje dalej. Mnie interesuja tlko oryginalne linki, a nie manipulowane.

A temat jest o PiS po wyborach, wiec nie rob offtopow.

Wt lis 24, 2015 15:05
Cytuj:
A temat jest o PiS po wyborach,

Trafna ocena:
http://mysl-polska.pl/node/19

Wt lis 24, 2015 16:47
Moderator

Alus napisał(a):
Cytuj:

Trafna ocena:

Bardzo ładna, acz nieprawdziwa analiza pani Ani.
Nie spodziewałem się, że aż tak bardzo się zradykalizowała.
No, nie poznaję Pani...
:mrgreen:
Pani Ania, w tym wywiadzie, zakłada sobie tezę o antykatolickości PiS i wszystkie fakty interpretuje w duchu tej tezy. Nawet całkiem zgrabnie.
Tylko, że to już nie egzegeza ale taka świecko-polityczna eisegeza*

---------
*Eisegeza - właściwie współczesny termin dezawuujący pewien wycinek pracy naukowej, w ramach którego próbuje się przypisać tekstowi znaczenia obce jego kontekstowi. Celem takiej interpretacji może być znalezienie uzasadnienia dla z góry założonej koncepcji doktrynalnej.Termin utworzony (od greckiego eis = w i egeistai = prowadzić, czyli wprowadzać czy wczytywać obce treści) jako przeciwieństwo egzegezy (z greckim przedrostkiem ek = z , od) która oznacza objaśnienie czegoś.

Wt lis 24, 2015 18:15
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:

Trafna ocena:

Bardzo ładna, acz nieprawdziwa analiza pani Ani.
Nie spodziewałem się, że aż tak bardzo się zradykalizowała.
No, nie poznaję Pani...
:mrgreen:
Pani Ania, w tym wywiadzie, zakłada sobie tezę o antykatolickości PiS i wszystkie fakty interpretuje w duchu tej tezy. Nawet całkiem zgrabnie.
Tylko, że to już nie egzegeza ale taka świecko-polityczna eisegeza*

---------
*Eisegeza - właściwie współczesny termin dezawuujący pewien wycinek pracy naukowej, w ramach którego próbuje się przypisać tekstowi znaczenia obce jego kontekstowi. Celem takiej interpretacji może być znalezienie uzasadnienia dla z góry założonej koncepcji doktrynalnej.Termin utworzony (od greckiego eis = w i egeistai = prowadzić, czyli wprowadzać czy wczytywać obce treści) jako przeciwieństwo egzegezy (z greckim przedrostkiem ek = z , od) która oznacza objaśnienie czegoś.

Fakt stosowania wszelkich sposobów uniknięcia zagłosowania za projektem LPR i M. Jurka, mający na celu zupełny zakaz aborcji, też sobie p. Ania tylko zinterpretowała.

Wt lis 24, 2015 19:44
Moderator

PiS nie jest antykatolicki, tylko wydaje się mieć w nosie naukę KRK w kontekście prawodawstwa. Przejrzałem tę rozmowę (pobieżnie) i zauważam, że właśnie takie tezy są tam sformułowane.

W międzyczasie nasza nowa premier nie wiedziała, że ministerstwo zdjęło ze swojej strony raport komisji Millera, ani że szef CBA złożył dymisję.

Ciekawe, jak długo będzie znosić tę farsę.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt lis 24, 2015 23:08
Moderator

Wielokrotnie pisałem na tym forum: zadaniem katolickiego polityka w świetle katolickiej teologii moralnej nie jest ferowanie niemożliwego w praktyce do zastosowania prawa opartego na Bożych przykazaniach, lecz poszukiwanie rozwiązań stanowiących dobro dla całego społeczeństwa.

Wypracowany w dziedzinie aborcji kompromis, choć nie jest, bo nie powinien być, prostym wpisaniem nakazów wiary w porządek prawny, stanowi realizację czynienia w życiu społecznym takiego klimatu, który jest przyjazny życiu zgodnemu z chrześcijańskimi wartościami, klimatu, który takiego życia nie będzie zwalczał, ale który wartości chrześcijańskie będzie promował.

Próby nadmiernego wprowadzania w zasady prawne wymagań Ewangelii skończyć się mogą całkowitym ich odrzuceniem. Wahadło lekko przechylone dziś w stronę wartości ewangelicznych utrzymywane jest w tej pozycji siłą kompromisu i rozsądku. Próba jego nadmiernego przechylenia w tę stronę doprowadzić musi nieuchronnie do nagłego odwrócenia i przechylenia w stronę pojawienia się klimatu zwalczania wartości ewangelicznych w ogóle.

Pani Ania jest pobożną i wykształconą niewiastą, ale tu akurat operuje sloganami. W zasadzie posługując się takimi samymi argumentami, jakie przedstawiła w wywiadzie, można "wykazać", że Jarosław Kaczyński i PiS są forpocztą reptilian usiłujących podporzadkować sobie naszą planetę.
:-D

Wt lis 24, 2015 23:16
Zobacz profil WWW

Alus napisał(a):

Ocena typowa dla środowiska Myśli Polskiej - katolickość = prorosyjskość. W ogóle wszelkie dobro zaczyna się i kończy na Rosji, zaś największym złem jest niepodległa Ukraina, która, jak pokazuje ten tekst, panią Anię boli o wiele bardziej, niż jakaś tam aborcja. Swoją drogą, ciekawa jest bezwzględna wrogość tego środowiska wobec traktatu lizbońskiego; widać stąd, że musiał on rzeczywiście realnie wzmocnić UE względem Putina.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr lis 25, 2015 7:38
medieval_man napisał(a):
Wielokrotnie pisałem na tym forum: zadaniem katolickiego polityka w świetle katolickiej teologii moralnej nie jest ferowanie niemożliwego w praktyce do zastosowania prawa opartego na Bożych przykazaniach, lecz poszukiwanie rozwiązań stanowiących dobro dla całego społeczeństwa.

Wypracowany w dziedzinie aborcji kompromis, choć nie jest, bo nie powinien być, prostym wpisaniem nakazów wiary w porządek prawny, stanowi realizację czynienia w życiu społecznym takiego klimatu, który jest przyjazny życiu zgodnemu z chrześcijańskimi wartościami, klimatu, który takiego życia nie będzie zwalczał, ale który wartości chrześcijańskie będzie promował.

Próby nadmiernego wprowadzania w zasady prawne wymagań Ewangelii skończyć się mogą całkowitym ich odrzuceniem. Wahadło lekko przechylone dziś w stronę wartości ewangelicznych utrzymywane jest w tej pozycji siłą kompromisu i rozsądku. Próba jego nadmiernego przechylenia w tę stronę doprowadzić musi nieuchronnie do nagłego odwrócenia i przechylenia w stronę pojawienia się klimatu zwalczania wartości ewangelicznych w ogóle.

Ja to wiem, ale nadal pozostaje pytanie:
Czemu zatem takie stanowisko prezentowane przez dwu panów, jest radykalnie różne traktowane przez tygodnik katolicki.
Oceniam to jako pogrywanie Kościołem.
Zresztą kilkakrotne zachowanie posłów PiS w sprawie zmian ustawy antyaborcyjnej mówi samo za siebie.
Nadal nikt mnie nie przekona, ze wierzący katolik może być niezdolny do przekazania znaku pokoju w trakcie bezkrwawej ofiary Chrystusa.
Za zupełnie nieewangeliczne uznaję wychodzenie z Mszy św z plakatami o nienawistnych hasłach i ze skandowaniem nienawistnych haseł.

Śr lis 25, 2015 9:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 622  Następna strona