Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 15:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 715 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 48  Następna strona
 Unia Europejska 
Autor Wiadomość

Post Re: Unia Europejska
SweetChild napisał(a):
I jeszcze jedno: co mi przyjdzie z tego, że zamiast 2000 PLN będę zarabiał 3000 PLN, jeśli chleb zamiast 2 PLN będzie kosztował 3PLN?

Pomimo tego, że od kilku lat obserwujemy wzrost płac, inflacja nadal jest niska. Dlaczego?

Śr paź 03, 2018 12:11
R27 napisał(a):
to są dane sanepidu do tego za jakiś czas dojdzie gwałtowny wzrost nosicieli wirusa HIV
A po polsku? Gdzie w tym zdaniu prostym jest orzeczenie, bo się zgubiłem.
Cytuj:
a konkretnie ZERO dlatego, że NIE
No i jeszcze rozdarcie gęby. Tak właśnie dyskutuje się z sierotami po PZPR.

Cytuj:
Pomimo tego, że od kilku lat obserwujemy wzrost płac, inflacja nadal jest niska. Dlaczego?
Dlatego, że wzrost płac powodowany jest realnym wzrostem gospodarczym, a nie proponowanym przez sieroty po PZPR przykręcaniem śruby pracodawcom.

Śr paź 03, 2018 12:13

zefciu napisał(a):
Co jam 600 osób?

Co?

Śr paź 03, 2018 12:45
feelek napisał(a):
zefciu napisał(a):
Co jam 600 osób?

Co?
To ja się pytam co. Napisałeś, że jam 600 osób poszukuje pracowników. To nie jest składne zdanie.

Śr paź 03, 2018 13:08

feelek napisał(a):

Nad przyczynami niskiej inflacji głowią się szefowie banków centralnych, włącznie z amerykańskim FED:
Cytuj:

- USA / FED: Robert Kaplan z FED w Dallas dał do zrozumienia, że w przyszłym roku widzi przestrzeń do 2, a nie 3 podwyżek. Z kolei szef FED, Jerome Powell, wyraził wątpliwości na ile niskie bezrobocie przełoży się na szybszy wzrost cen płac i przełoży się na inflację. Przyznał, że pozostajemy w „nadzwyczajnych czasach”.

A jeśli chodzi o badania na naszym podwórku, to przyczyny niskiej inflacji opisane są chociażby tutaj.

Śr paź 03, 2018 13:20

zefciu napisał(a):
To ja się pytam co. Napisałeś, że jam 600 osób poszukuje pracowników. To nie jest składne zdanie.

Małostkowość.

Śr paź 03, 2018 13:33
feelek napisał(a):
Małostkowość.
Co „małostkowość”? Małostkowością jest, że ktoś oczekuje, iż zdania w dyskusji będą składne gramatycznie i będzie się dało je zrozumieć?

Śr paź 03, 2018 13:37

zefciu napisał(a):
Co „małostkowość”? Małostkowością jest, że ktoś oczekuje, iż zdania w dyskusji będą składne gramatycznie i będzie się dało je zrozumieć?

Tylko idiota by tego nie zrozumiał. Małostkowość.

Śr paź 03, 2018 13:50
R27 napisał(a):
Cytuj:
Tyle tylko, że gros tych "bezrobotnych" z województwa Mazursko Warminńskim zarabia krocie w Niemczech, a Polska opłaca im składkę zdrowotną.
Najwięcej emigrantów zarobkowych pracujących w Niemczech, pochodzi z województw: warminsko-mazurkiego, pdlaskiego mazowieckiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, podkarpackiego, małopolskiego.

Alus te osoby nie są zarejestrowane w PUPach bo są wykreślane po tym jak się parokrotnie nie stawią na wizytę w urzędzie. By mieć opłaconą składkę zdrowotną trzeba regularnie się meldować w PUP bo inaczej traci się status bezrobotnego. Nikt nie będzie co 2 czy 3 tygodnie jeździł z Polski do Niemiec bo koszty jednej podróży są większe niż wysokość jednej składki (ok 100 euro) a wiekszość zatrudnionych w Niemczech pracuje tam legalnie
powtarzasz jakieś mity

Nie wiem jak często aktualnie wzywają do stawienia sie PUP, ale dawniej (początek XXIw) terminy w przypadku bezrobotnych bez prawa do zasiłku, okresy te wynosiły ok 3 miesięcy.
Nadto nawet wykreślenie nie powoduje niemożności ponownego zarejestrowania jako bezrobotny bez prawa do zasiłku.

Śr paź 03, 2018 14:10

SweetChild napisał(a):
Pewnie można, ale nie zastanawia Cię, że niemal wszystkie państwa europejskie dążą do członkostwa w UE? I jak tu chyba wspólnie zauważamy, obywatele z państw pozostających poza UE przyjeżdżają do pracy do krajów UE?

Może nie zauważyłeś, ale GB właśnie tą wspólnotę usiłuje opuścić.
zefciu napisał(a):

Niestety zefcio ma podejście faryzeusza i nie pamięta słów Jezusa: "kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień". Zefcio bardzo chętnie krzyżuje innych za coś co sobie lekką ręką wybacza.

Śr paź 03, 2018 14:14
Padre77 napisał(a):
Może nie zauważyłeś, ale GB właśnie tą wspólnotę usiłuje opuścić.

Może nie zauważyłeś jakim dla siebie kosztem.

Śr paź 03, 2018 14:24

Alus napisał(a):

Jak wyjdą to się koszta okażą. To o czym mówisz to tylko spekulacje. Może i okażą się prawdziwe, ale nie zmienia faktu, że na dzień dzisiejszy są to spekulacje.

Śr paź 03, 2018 14:28
Padre77 napisał(a):
Niestety zefcio ma podejście faryzeusza i nie pamięta słów Jezusa: "kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień". Zefcio bardzo chętnie krzyżuje innych za coś co sobie lekką ręką wybacza.
O co Ci chodzi? Nikogo nie krzyżuję i nikogo nie kamienuję. feelek napisał coś bez sensu, więc poprosiłem aby sprostował. Ja też czasem robię błędy i kiedy ktoś mi zwróci uwagę – prostuję je. Natomiast feelek na prośbę o wyjaśnienie zareagował nazywając mnie małostkowym idiotą.

Śr paź 03, 2018 14:36
Padre77 napisał(a):
Alus napisał(a):

Jak wyjdą to się koszta okażą. To o czym mówisz to tylko spekulacje. Może i okażą się prawdziwe, ale nie zmienia faktu, że na dzień dzisiejszy są to spekulacje.

Nie tylko spekulacje, zerknij
https://www.obserwatorfinansowy.pl/tema ... za-brexit/

Śr paź 03, 2018 16:03

zefciu napisał(a):
Natomiast feelek na prośbę o wyjaśnienie zareagował nazywając mnie małostkowym idiotą.

No pięknie, nie dość, że małostkowy to jeszcze oszukuje.

Śr paź 03, 2018 16:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 715 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 48  Następna strona