Autor |
Wiadomość |
feelek
|
 Re: Unia Europejska
SweetChild napisał(a): I jeszcze jedno: co mi przyjdzie z tego, że zamiast 2000 PLN będę zarabiał 3000 PLN, jeśli chleb zamiast 2 PLN będzie kosztował 3PLN? Pomimo tego, że od kilku lat obserwujemy wzrost płac, inflacja nadal jest niska. Dlaczego?
|
Śr paź 03, 2018 12:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
R27 napisał(a): to są dane sanepidu do tego za jakiś czas dojdzie gwałtowny wzrost nosicieli wirusa HIV A po polsku? Gdzie w tym zdaniu prostym jest orzeczenie, bo się zgubiłem. Cytuj: a konkretnie ZERO dlatego, że NIE No i jeszcze rozdarcie gęby. Tak właśnie dyskutuje się z sierotami po PZPR. Cytuj: Pomimo tego, że od kilku lat obserwujemy wzrost płac, inflacja nadal jest niska. Dlaczego? Dlatego, że wzrost płac powodowany jest realnym wzrostem gospodarczym, a nie proponowanym przez sieroty po PZPR przykręcaniem śruby pracodawcom.
|
Śr paź 03, 2018 12:13 |
|
 |
feelek
|
zefciu napisał(a): Co jam 600 osób? Co?
|
Śr paź 03, 2018 12:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
feelek napisał(a): zefciu napisał(a): Co jam 600 osób? Co? To ja się pytam co. Napisałeś, że jam 600 osób poszukuje pracowników. To nie jest składne zdanie.
|
Śr paź 03, 2018 13:08 |
|
 |
SweetChild
|
feelek napisał(a): Pomimo tego, że od kilku lat obserwujemy wzrost płac, inflacja nadal jest niska. Dlaczego? Nad przyczynami niskiej inflacji głowią się szefowie banków centralnych, włącznie z amerykańskim FED: Cytuj: - USA / FED: Robert Kaplan z FED w Dallas dał do zrozumienia, że w przyszłym roku widzi przestrzeń do 2, a nie 3 podwyżek. Z kolei szef FED, Jerome Powell, wyraził wątpliwości na ile niskie bezrobocie przełoży się na szybszy wzrost cen płac i przełoży się na inflację. Przyznał, że pozostajemy w „nadzwyczajnych czasach”.
A jeśli chodzi o badania na naszym podwórku, to przyczyny niskiej inflacji opisane są chociażby tutaj.
|
Śr paź 03, 2018 13:20 |
|
|
|
 |
feelek
|
zefciu napisał(a): To ja się pytam co. Napisałeś, że jam 600 osób poszukuje pracowników. To nie jest składne zdanie. Małostkowość.
|
Śr paź 03, 2018 13:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
feelek napisał(a): Małostkowość. Co „małostkowość”? Małostkowością jest, że ktoś oczekuje, iż zdania w dyskusji będą składne gramatycznie i będzie się dało je zrozumieć?
|
Śr paź 03, 2018 13:37 |
|
 |
feelek
|
zefciu napisał(a): Co „małostkowość”? Małostkowością jest, że ktoś oczekuje, iż zdania w dyskusji będą składne gramatycznie i będzie się dało je zrozumieć? Tylko idiota by tego nie zrozumiał. Małostkowość.
|
Śr paź 03, 2018 13:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
R27 napisał(a): Cytuj: Tyle tylko, że gros tych "bezrobotnych" z województwa Mazursko Warminńskim zarabia krocie w Niemczech, a Polska opłaca im składkę zdrowotną. Najwięcej emigrantów zarobkowych pracujących w Niemczech, pochodzi z województw: warminsko-mazurkiego, pdlaskiego mazowieckiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, podkarpackiego, małopolskiego. Alus te osoby nie są zarejestrowane w PUPach bo są wykreślane po tym jak się parokrotnie nie stawią na wizytę w urzędzie. By mieć opłaconą składkę zdrowotną trzeba regularnie się meldować w PUP bo inaczej traci się status bezrobotnego. Nikt nie będzie co 2 czy 3 tygodnie jeździł z Polski do Niemiec bo koszty jednej podróży są większe niż wysokość jednej składki (ok 100 euro) a wiekszość zatrudnionych w Niemczech pracuje tam legalnie powtarzasz jakieś mity Nie wiem jak często aktualnie wzywają do stawienia sie PUP, ale dawniej (początek XXIw) terminy w przypadku bezrobotnych bez prawa do zasiłku, okresy te wynosiły ok 3 miesięcy. Nadto nawet wykreślenie nie powoduje niemożności ponownego zarejestrowania jako bezrobotny bez prawa do zasiłku.
|
Śr paź 03, 2018 14:10 |
|
 |
Padre77
|
SweetChild napisał(a): Pewnie można, ale nie zastanawia Cię, że niemal wszystkie państwa europejskie dążą do członkostwa w UE? I jak tu chyba wspólnie zauważamy, obywatele z państw pozostających poza UE przyjeżdżają do pracy do krajów UE? Może nie zauważyłeś, ale GB właśnie tą wspólnotę usiłuje opuścić. zefciu napisał(a): Co „małostkowość”? Małostkowością jest, że ktoś oczekuje, iż zdania w dyskusji będą składne gramatycznie i będzie się dało je zrozumieć? Niestety zefcio ma podejście faryzeusza i nie pamięta słów Jezusa: "kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień". Zefcio bardzo chętnie krzyżuje innych za coś co sobie lekką ręką wybacza.
_________________ "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą" (Lk 16,31)
|
Śr paź 03, 2018 14:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Padre77 napisał(a): Może nie zauważyłeś, ale GB właśnie tą wspólnotę usiłuje opuścić. Może nie zauważyłeś jakim dla siebie kosztem.
|
Śr paź 03, 2018 14:24 |
|
 |
Padre77
|
Alus napisał(a): Może nie zauważyłeś jakim dla siebie kosztem. Jak wyjdą to się koszta okażą. To o czym mówisz to tylko spekulacje. Może i okażą się prawdziwe, ale nie zmienia faktu, że na dzień dzisiejszy są to spekulacje.
_________________ "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą" (Lk 16,31)
|
Śr paź 03, 2018 14:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Padre77 napisał(a): Niestety zefcio ma podejście faryzeusza i nie pamięta słów Jezusa: "kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień". Zefcio bardzo chętnie krzyżuje innych za coś co sobie lekką ręką wybacza. O co Ci chodzi? Nikogo nie krzyżuję i nikogo nie kamienuję. feelek napisał coś bez sensu, więc poprosiłem aby sprostował. Ja też czasem robię błędy i kiedy ktoś mi zwróci uwagę – prostuję je. Natomiast feelek na prośbę o wyjaśnienie zareagował nazywając mnie małostkowym idiotą.
|
Śr paź 03, 2018 14:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Padre77 napisał(a): Alus napisał(a): Może nie zauważyłeś jakim dla siebie kosztem. Jak wyjdą to się koszta okażą. To o czym mówisz to tylko spekulacje. Może i okażą się prawdziwe, ale nie zmienia faktu, że na dzień dzisiejszy są to spekulacje. Nie tylko spekulacje, zerknij https://www.obserwatorfinansowy.pl/tema ... za-brexit/
|
Śr paź 03, 2018 16:03 |
|
 |
feelek
|
zefciu napisał(a): Natomiast feelek na prośbę o wyjaśnienie zareagował nazywając mnie małostkowym idiotą. No pięknie, nie dość, że małostkowy to jeszcze oszukuje.
|
Śr paź 03, 2018 16:13 |
|
|
|