Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: na kogo zagłosujesz ?
Kto będzie budował gospodarkę wolnorynkową pod władzą PiS, skoro kazdy bisnesmen jest postrzegany jako złodziej/szara strefa, albo wzbogacony esbek/komunista?
|
So wrz 10, 2011 16:42 |
|
|
|
 |
Witold
|
medieval_man napisał(a): Nie wiem... niczego nie pisałem o więzeniach. Choc moim zdaniem oni akurat głosują przeciwko PiS Tak, na PO. A kibole, przeciwko PO głosują na PiS. Cytuj: Chocby republika weimarska. Stopniowe przechodzenie w Niemczech od liberalizmu w gospodarce do socjalizmu z jego skrajną postacią narodowego socjalizmu Zabawne że o tym wspominasz, bo przecież to właśnie PiS reprezentuje narodowosocjalistyczną wizję gospodarki. Cytuj: Myślę, ze świadomie przesadzasz. Nie mam potrzeby dyskutowania z taka postawą. Od kiedy państwa opiekuńcze w ramach gospodarek zachodnich to prl-y? Rozróżnijmy dwie rzeczy. PiS nie chce budować tzw. społecznej gospodarki rynkowej, tylko solidaryzm. To wbrew pozorom, nie jest to samo. Cytuj: Pozostaje sprawdzić... Sprawdzaliśmy w latach 1944-1989. Nie udało się.
|
So wrz 10, 2011 16:55 |
|
 |
Ukyo
|
W związku z faktem, że czuję się patriotką i z powodu ogromnego szacunku, jakim darzę instytucję Kościoła Katolickiego i porzebę wiary u wielu osób będę głosować przeciwko Jarosławowi Kaczyńskiemu. 
|
So wrz 10, 2011 17:16 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Witold napisał(a): Tak, na PO. A kibole, przeciwko PO głosują na PiS.
nie interesują mnie takie przepychanki typu kto przeciw komu głosuje. Na forach kibicowskich większe wzięcie od PO ma nowa prawica Witold napisał(a): Zabawne że o tym wspominasz, bo przecież to właśnie PiS reprezentuje narodowosocjalistyczną wizję gospodarki.
fakt, że coś ma podobne nazewnictwo niczego nie oznacza. Zarówno element "narodowy" jak i element "socjalistyczny" mają zupełnie inne znaczenie niz w latach trzydziestych. Takie argumentowanie uważam za reductio ad hitlerumWitold napisał(a): Rozróżnijmy dwie rzeczy. PiS nie chce budować tzw. społecznej gospodarki rynkowej, tylko solidaryzm. To wbrew pozorom, nie jest to samo.
PiS w moim przekonaniu ma za zadanie ograniczenie wypaczeń gospodarki wolnorynkowej przejawiającej sie w nadmiernym zapomnieniu o roli narodu. tego nie zrobi PO, dlatego wolę PiS. Na czas niezbędnego przywócenia porzadku Witold napisał(a): Cytuj: Pozostaje sprawdzić... Sprawdzaliśmy w latach 1944-1989. Nie udało się. Nie to sprawdzaliśmy. Przykro mi, że zadowalasz się manipulacją. Pisalismy o czasie kiedy Państwo bedzie miało zapewnione wystarczajce dochody, by chronić najubuższych. Nie wiem dlaczego uważasz, że to nigdy nie nastąpi?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So wrz 10, 2011 18:24 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Ukyo napisał(a): W związku z faktem, że czuję się patriotką i z powodu ogromnego szacunku, jakim darzę instytucję Kościoła Katolickiego i porzebę wiary u wielu osób będę głosować przeciwko Jarosławowi Kaczyńskiemu.  Ładny chwyt polemiczny. Jednak tylko ładny. Chętnie przeczytałbym jakieś uzasadnienie. To znaczy, w czym głosowanie na JK kłóci się z patriotyzmem i z szcunkeim do instytucji (sic!) KK
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So wrz 10, 2011 18:26 |
|
|
|
 |
Witold
|
 Re: na kogo zagłosujesz ?fakt, że coś ma podobne nazewnictwo
medieval_man napisał(a): fakt, że coś ma podobne nazewnictwo niczego nie oznacza. Zarówno element "narodowy" jak i element "socjalistyczny" mają zupełnie inne znaczenie niz w latach trzydziestych. Takie argumentowanie uważam za reductio ad hitlerum Nic z tych rzeczy. Narodowy socjalizm to połączenie socjalistycznej ideologii społeczno-gospodarczej z narodowo-patriotyczną retoryką. Istotnie, PiS i NSDAP są pod tym względem podobne, choć oczywiście w szczegółach się różnią. Cytuj: Nie to sprawdzaliśmy. Przykro mi, że zadowalasz się manipulacją. Pisalismy o czasie kiedy Państwo bedzie miało zapewnione wystarczajce dochody, by chronić najubuższych. Nie wiem dlaczego uważasz, że to nigdy nie nastąpi? Na pewno nie nastąpi na drodze rozbudowy apratu urzedniczego, nacjonalizacji przedsiębiorstw, kolektywnego traktowania społeczeństwa i atakowania bogatszej jego części "rozliczaniem", drakońskimi stawkami podatkowymi oraz wprowadzania w życie przekonania, że redukcja długu publicznego i deficytu budżetowego jest szkodliwa dla gospodarki (a tak właśnie PiS twierdzi). To jest po prostu plan powrotu do PRLu, a nie żadne utopie typu "ograniczanie wypaczeń gospodarki wolorynkowej".
|
So wrz 10, 2011 18:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Ukyo napisał(a): W związku z faktem, że czuję się patriotką i z powodu ogromnego szacunku, jakim darzę instytucję Kościoła Katolickiego i porzebę wiary u wielu osób będę głosować przeciwko Jarosławowi Kaczyńskiemu.  Ładny chwyt polemiczny. Jednak tylko ładny. Chętnie przeczytałbym jakieś uzasadnienie. To znaczy, w czym głosowanie na JK kłóci się z patriotyzmem i z szcunkeim do instytucji (sic!) KK Nie wiem co mysli Ukyo. Przedstawię moje zdanie - nie uznam nikogo, że prezentuje wartości chrześcijańskiej, jesli nie potrafi podczas Mszy św - ofiary Pana, przed obliczem Pana, wyciagnąć ręki do brata w wierze na znak pokoju. Odnoszę tą opinię do wszystkich antagonistów.
|
So wrz 10, 2011 19:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Chocby republika weimarska. Stopniowe przechodzenie w Niemczech od liberalizmu w gospodarce do socjalizmu z jego skrajną postacią narodowego socjalizmu Skrajną postacią socjalizmu jest komunizm, a nie faszyzm. To, że jakaś partia ma taka a nie inną nazwę nie znaczy jeszcze, że reprezentuję taka właśnie opcję. Dla przykładu Władymir Żyrynowski stoi na czele Liberalno- Demokratycznej Partii Rosji co nie znaczy wcale, że jest liberałem i demokratą  .
|
So wrz 10, 2011 20:31 |
|
 |
niki
|
A ja na PIS zagłosuje
|
So wrz 10, 2011 20:57 |
|
 |
Witold
|
maguer napisał(a): Skrajną postacią socjalizmu jest komunizm, a nie faszyzm. Zalezy jak definiujesz faszyzm. Bo jeżeli nazizm był faszyzmem, to faszyzm jest odmianą socjalizmu. Jeżeli natomiast do faszyzmu zaliczymy np. frankizm, to z kolei nazizm nie był żadnym faszyzmem. Narodowy socjalizm jest odmianą socjalizmu i to nie podlega żadnym wątpliwościom.
|
So wrz 10, 2011 21:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Witold napisał(a): Narodowy socjalizm jest odmianą socjalizmu i to nie podlega żadnym wątpliwościom. Socjalizm w swoich pierwotnych założeniach miał być tylko etapem w drodze do budowy komunizmu. Przynajmniej tak to ujmował Marks. Natomiast nazizm był można powiedzieć pewną mutacją faszyzmu, która czerpała także inspiracje z ideologii socjalistycznej. Zachował jednak tyle swoich specyficznych cech, że bardziej adekwatne wydaje mi się mówienie o odrębnej ideologii niż o odmianie czegokolwiek.
|
So wrz 10, 2011 22:35 |
|
 |
merkaba
|
|
N wrz 11, 2011 2:51 |
|
 |
Gita2
|
niki napisał(a): A ja na PIS zagłosuje Witaj w klubie i nie przejmuj się tym, że na tym forum jesteśmy w mniejszości. PiS otrzymał nr 1 listy do Sejmu RP, miejmy nadzieję, że to dobry znak. Alus napisał(a): Kto będzie budował gospodarkę wolnorynkową pod władzą PiS, skoro kazdy bisnesmen jest postrzegany jako złodziej/szara strefa, albo wzbogacony esbek/komunista? Znowu przemawia przez Ciebie demagogia, czy nie stać cię na merytoryczną dyskusję, a jedynie na bezpodstawne zarzuty pod adresem PiS!?!? Nienawiść do PiS zaślepia Cię, opamiętaj się!
|
N wrz 11, 2011 8:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): niki napisał(a): A ja na PIS zagłosuje Witaj w klubie i nie przejmuj się tym, że na tym forum jesteśmy w mniejszości. PiS otrzymał nr 1 listy do Sejmu RP, miejmy nadzieję, że to dobry znak. Alus napisał(a): Kto będzie budował gospodarkę wolnorynkową pod władzą PiS, skoro kazdy bisnesmen jest postrzegany jako złodziej/szara strefa, albo wzbogacony esbek/komunista? Znowu przemawia przez Ciebie demagogia, czy nie stać cię na merytoryczną dyskusję, a jedynie na bezpodstawne zarzuty pod adresem PiS!?!? Nienawiść do PiS zaślepia Cię, opamiętaj się! To kim wedle Ciebie PiS określał mianem "układ", "szara strefa".... Bóg jeden wie, skad się wzięły te ich pieniądzehttp://www.polityka.pl/kraj/opinie/1517 ... menow.readSkoro Twój prezes uprawia populizm i demagogię, to ja cytując jego wypowiedzi właczam się w tą demagogię. A w mordę juz nie chcesz przywalić?.....może już TW nie wystarczy - pozostało jeszcze WSI.
|
N wrz 11, 2011 8:21 |
|
 |
Gita2
|
Pamiętliwa to Ty jesteś Alus, ale swoją demagogią nie zasłużyłas na walnięcie w mordę, co najwyżej na politowanie. P.S.Poza tym nie jestem członkiem PiS, a więc Kaczyński nie jest moim prezesem. Głosować będe na PiS, nie jako członek tej partii, ale świadomy wyborca tego co najlepsze dla Polski.
|
N wrz 11, 2011 8:27 |
|
|
|