Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 22, 2025 0:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 127  Następna strona
 Idziemy na wybory 
Autor Wiadomość
Post Re: Idziemy na wybory
Johnny99 napisał(a):
MARIEL napisał(a):
No właśnie, a to są zbyt poważne sprawy, żeby je zostawiać samym sobie.

A może odwrotnie - to są zbyt poważne sprawy, żeby zdejmować z ludzi odpowiedzialność za ich rozwiązanie i zwalać ją na państwo :roll:

Pozostaw ludzkim sumieniom kwestię aborcji, to zbyt poważna sprawa aby państwo się do niej mieszało.

Wt cze 03, 2014 13:08

ErgoProxy napisał(a):
Mam taką koncepcję (spiskową, więc półserio), że Korwin bierze kasę od wiadomych służb za ośmieszanie niebezpiecznych poglądów

To stara teoria antykorwinowskich zwolenników "UPR" (np. mój tata, w przypływach złości na kolejną kontrowersyjną wypowiedź JKM, zawsze się do niej składania :D ).

MARIEL napisał(a):
Pozostaw ludzkim sumieniom kwestię aborcji, to zbyt poważna sprawa aby państwo się do niej mieszało.

Co jest ważniejsze - istnienie państwowego zakazu aborcji, czy to, by ludzie sami wiedzieli, że jest ona morderstwem i jej nie dokonywali? :roll:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt cze 03, 2014 13:10
Johnny99 napisał(a):
Co jest ważniejsze - istnienie państwowego zakazu aborcji, czy to, by ludzie sami wiedzieli, że jest ona morderstwem i jej nie dokonywali? :roll:

@Johnny, co jest ważniejsze - istnienie państwowego zakazu zabijania, czy to by ludzie sami wiedzieli, że morderstwo jest złem?
Chciałbyś i z tym zdać się na ludzką odpowiedzialność?

Wt cze 03, 2014 13:14
Johnny99 napisał(a):
akruk napisał(a):
A CZYM jest, jeśli nie wybielaniem? Jaki ma CEL?
żeby wyśmiewać polityczną poprawność,
A co jest takiego mądrego w "politycznie niepoprawnym" wygłaszaniu demagogicznych hasełek? Że się zyskuje poklask ignorantów?
Johnny99 napisał(a):
a przecież nawet za jego [Hitlera] czasów socjalizm nie był tak drastyczny, jak teraz!,
No właśnie mówię: to przekaz dla ubogiej na umyśle gimbazy. Ponieważ bez względu na to, czy III Rzesza była socjalizmem (nie była), zbyt niskie podatki po prostu powodują spiralę zadłużenia budżetu państwa i zapaść finansów publicznych. Bez względu na ustrój. Ale chyba zauważenie tego prostego faktu jest zbyt trudne dla korwinistów, podniecających się, że "ale dowalił', bo "za Hitlera podatki były niższe". A w ogóle, gdyby były zerowe, to ho-ho! To wtedy - co? Pewnie jeszcze lepiej. Jak się zachwala niskie podatki hitlerowskie, to wygląda na to, że im mniejsza stopa podatku, tym lepiej.
Jakie trzeba mieć IQ, żeby nie zauważyć, że podatki od płac były niskie, więc do zadłużonej kasy państwowej wciąż i wciąż zbyt mało wpływało? Państwo coraz bardziej się zadłużało aż na skraj bankructwa. W korwinizmie podatki podobno mają być jeszcze niższe....

Wt cze 03, 2014 13:26

akruk napisał(a):
No właśnie mówię: to przekaz dla ubogiej na umyśle gimbazy. Ponieważ bez względu na to, czy III Rzesza była socjalizmem (nie była), zbyt niskie podatki po prostu powodują spiralę zadłużenia budżetu państwa i zapaść finansów publicznych.

Pewnie, że nie. W III Rzeszy panował libertariański kapitalizm. Jedynym formalnym wymogiem do prowadzenia działalności gospodarczej było powieszenie portretu Hitlera w siedzibie i witanie się nazistowskim pozdrowieniem z klientami.

A poza tym, hulaj dusza, skarbówki nie ma :D

Wt cze 03, 2014 13:36
pilaster napisał(a):
akruk napisał(a):
W Chile istniało i było oficjalnie rejestrowane bezrobocie nie tylko przed przewrotem Pinocheta, ale i przed rządami Allende.
Ale było sztucznie poprzez arbitralne "tworzenie miejsc pracy" zaniżane. Za Pinocheta po prostu owe bezrobocie ukryte się ujawniło, tak samo jak po upadku PRL.
Ale że co? Przecież przed Allende rządziła prawica. Też tworzyła fikcyjne miejsca pracy? To może w ogóle w Chile nie tylko od powojnia, ale od początku XIX wieku, wszyscy kolejni rządzący nic tylko ukrywali bezrobocie przez politykę fikcyjnych etatów, aż wreszcie jeden mąż opatrznościowy, Pinochet, zstąpił i ujawnił? Takie wielopokoleniowy prawicowy socjalizm, skrzętnie ukrywany.

Wt cze 03, 2014 13:44

MARIEL napisał(a):
@Johnny, co jest ważniejsze - istnienie państwowego zakazu zabijania, czy to by ludzie sami wiedzieli, że morderstwo jest złem?

Oczywiście to drugie :roll:

Cytuj:

Jest to niemożliwe, niestety :( Ale też nie jest to kwestia stricte gospodarcza.

akruk napisał(a):
A co jest takiego mądrego w "politycznie niepoprawnym" wygłaszaniu demagogicznych hasełek?

Obnażanie powszechnej hipokryzji i tym samym pobudzanie do myślenia.

Cytuj:
zbyt niskie podatki po prostu powodują spiralę zadłużenia budżetu państwa i zapaść finansów publicznych.

A kogo obchodzi budżet i finanse publiczne? :roll: Przecież to absolutna podstawa korwinizmu :o Liczy się to, ile pieniędzy mają ludzie.

Cytuj:
A w ogóle, gdyby były zerowe, to ho-ho! To wtedy - co? Pewnie jeszcze lepiej.

W korwinizmie nie mogłyby być, bo nie jest on anarchokapitalizmem i zakłada istnienie państwa ;-)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt cze 03, 2014 14:07
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Jest to niemożliwe, niestety :( Ale też nie jest to kwestia stricte gospodarcza.
Nic nie szkodzi, ale tej wagi że nie powinno się w niej polegać wyłącznie na ludzkiej uczciwości.

Wt cze 03, 2014 14:20

MARIEL napisał(a):
Nic nie szkodzi, ale tej wagi że nie powinno się w niej polegać wyłącznie na ludzkiej uczciwości.

To jest istotne, bo jednak korwinizm dotyczy przede wszystkim kwestii gospodarczych.

Nie polegamy wyłącznie na uczciwości, także np. na próżności :roll:

Wt cze 03, 2014 14:24
Johnny99 napisał(a):
MARIEL napisał(a):

To jest istotne, bo jednak korwinizm dotyczy przede wszystkim kwestii gospodarczych.

I cóż z tego skoro kwestie gospodarcze zahaczają o te etyczne?
Los niepełnosprawnych pozostawimy ludzkiej próżności. Może powiedz to sobie parę razy na głos, bo chyba nie widzisz na jakie rozwiązania korwinista będący chrześcijaninem ochoczo przystaje :shock:

Wt cze 03, 2014 14:41
Witold napisał(a):
akruk napisał(a):
No właśnie mówię: to przekaz dla ubogiej na umyśle gimbazy. Ponieważ bez względu na to, czy III Rzesza była socjalizmem (nie była), zbyt niskie podatki po prostu powodują spiralę zadłużenia budżetu państwa i zapaść finansów publicznych.
Pewnie, że nie. W III Rzeszy panował libertariański kapitalizm. Jedynym formalnym wymogiem do prowadzenia działalności gospodarczej było powieszenie portretu Hitlera w siedzibie i witanie się nazistowskim pozdrowieniem z klientami.

A poza tym, hulaj dusza, skarbówki nie ma :D
Pięknieście się nam tutaj przedstawili. Jeśli w jakimś państwie działalność gospodarczą trzeba zarejestrować (zgłosić) i płacić podatki, to wiadomo już, według korwinistów, że jest to... socjalizm. W innych ustrojach przecież ani się nie rejestruje firm, ani nie płaci podatków. No-ale korwinizm to wcale nie pajacowanie, skądże znowu!

Wt cze 03, 2014 14:53
Johnny99 napisał(a):
akruk napisał(a):
A co jest takiego mądrego w "politycznie niepoprawnym" wygłaszaniu demagogicznych hasełek?
Obnażanie powszechnej hipokryzji i tym samym pobudzanie do myślenia.
Do jakiego myślenia? :o Przeca korwiniści z powodu "za-hitlera-niższych-podatków" to tylko mokre sny mają, a myślenia im od tego ani trochę nie przybywa.

Johnny99 napisał(a):
akruk napisał(a):
zbyt niskie podatki po prostu powodują spiralę zadłużenia budżetu państwa i zapaść finansów publicznych.
A kogo obchodzi budżet i finanse publiczne? :roll: Przecież to absolutna podstawa korwinizmu :o Liczy się to, ile pieniędzy mają ludzie.
Ręce opadają! Bez finansów publicznych bedom sie w państwo bawić.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
A w ogóle, gdyby były zerowe, to ho-ho! To wtedy - co? Pewnie jeszcze lepiej.
W korwinizmie nie mogłyby być, bo nie jest on anarchokapitalizmem i zakłada istnienie państwa ;-)
Jak nie jest, jak jest? Korwinizm tylko gada o istnieniu państwa, ale to tylko mydlenie oczu. Przecież finanse publiczne i ich stan go nie obchodzą, a bez finansów publicznych nie ma państwa, bo z czego się będzie utrzymywać? Korwin wyciągnie ze swojego portfela? A nie, przepraszam, ze szkatuły królewskiej będzie utrzymywał państwo. Będzie wyciągał ze szkatuły-nakryj-się, bez dna.

Wt cze 03, 2014 15:02

akruk napisał(a):
Pięknieście się nam tutaj przedstawili. Jeśli w jakimś państwie działalność gospodarczą trzeba zarejestrować (zgłosić) i płacić podatki, to wiadomo już, według korwinistów, że jest to... socjalizm. W innych ustrojach przecież ani się nie rejestruje firm, ani nie płaci podatków. No-ale korwinizm to wcale nie pajacowanie, skądże znowu!

Dyskutować radzę z tym, co oponenci rzeczywiście powiedzieli, a nie z tym, co im wciskasz do ust, a co istnieje wyłącznie w twoim umyśle.

Wt cze 03, 2014 15:40
No ale to, co żeś waszmość powiedział, wyjaśnia politykę Hitlera: nie chodziło o Lebensraum, chodziło o rabunek podludzi. Musieli tych Żydów zaciukać, żeby za ich złote zęby finansować swoich gauleiterów. I tak samo skończy korwinizm - pytanie tylko, czy zdoła gdzieś wysłać swoje czołgi (wszystkie dwa), czy jedynie postawi ludziom za wzór somalijskich piratów.

Wt cze 03, 2014 16:05
Witold napisał(a):
Dostrzegłeś słowo "fiskalnie"?
Nie dostrzegł, bo go nie rozumie. Zresztą mało który krytyk JKM rozumie to słowo poprawnie.

Proponuję, aby każdy zapisał sobie na karteczce co rozumie pod słowem podatki, a następnie zaznaczył poniższy tekst, aby dowiedzieć się jaka jest prawidłowa definicja:
    Podatkiem jest każda państwowa własność, której podtrzymywanie w istnieniu każdorazowo odbywa się kosztem sił prywatnych.
Pozwoli to uniknąć bezsensownych sporów.

Wt cze 03, 2014 19:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 127  Następna strona