Autor |
Wiadomość |
pilaster
|
 Re: Smoleńsk 10.04.2010
Johnny99 napisał(a): Alus napisał(a): Podałam ocenę międzynarodowej komisji. Rozumiem, że się z nią nie zgadzasz, ale ja nie śledziłam tamtego konfliktu, wiec poprzestaję na informacjach z netu. Przypomnijmy, że konflikt zbrojny na Kaukazie rozpoczął się 7 sierpnia 2008 roku, kiedy to wojska gruzińskie przeprowadziły ostrzał stolicy Republiki Południowej OsetiiTo, że w języku pilastra oznacza to, iż Gruzja "była do wojny kompletnie nieprzygotowana" i "została całkowicie zaskoczona" (pewnie własnym atakiem) nie powinno chyba nikogo już zaskakiwać. Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak "Republika Południowej Osetii" Nawet dzisiaj nie uznaje tego tworu nikt poza Rosją, w tamtym czasie nie uznawała jej nawet Rosja. Jest to terytorium gruzińskie, zatem można mówić co najwyżej o wojnie domowej w Gruzji, a nie o "wywołaniu przez Gruzję wojny z Rosją" To że Gruzja była do wojny kompletnie nieprzygotowana i została zaskoczona, widać właśnie po tejże wojny przebiegu, a najbardziej przekonywującym argumentem jest właśnie ów tunel pod Kaukazem, którego Gruzja nawet nie próbowała zablokować, choć byłby to pierwszy i oczywisty ruch, gdyby to Gruzja miała rozpocząć wojnę. Zatem ostrzał Tsinvalii ma wszelkie znamiona rosyjskiej prowokacji i tym właśnie zapewne był. BTW proszę zauważyć, że teraz PiS popiera rosyjską wersję tej historii.  Zapewne licząc na wzajemność i rosyjskie poparcie w zdobyciu władzy w Polsce 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr gru 12, 2012 8:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Poza Rosją uznały RPO także Nikaragua, Wenezuela i maleńkie państewka Nauru i Tuvalu. 64% ludności stanowią jednak osetyńczycy, gruzinów jedynie 25%.
|
Śr gru 12, 2012 9:29 |
|
 |
Witold
|
Alus napisał(a): Poza Rosją uznały RPO także Nikaragua, Wenezuela i maleńkie państewka Nauru i Tuvalu. Tytani globalnej polityki, nie da się ukryć.
|
Śr gru 12, 2012 21:12 |
|
|
|
 |
faustynkas
|
Jeżeli Rosja nie odda nam wraku Tu 154M to będzie znaczyć moim zdaniem na co najmniej 99%, że zamach Rosyjski był na Prezydencie Kaczyńskim, a jeżeli odda to będzie znaczyło na 99%, że zamachu nie było.http://fakty.interia.pl/polska/news/tus ... ,1873115,3Stanowisko Rosji w sprawie zwrotu wraku samolotu Tu-154M jest dla Polski nieprzyjazne i trudne do zaakceptowania. Bywa wyrażane w sposób arogancki - powiedział w piątek w Brukseli premier Donald Tusk.
|
Pt gru 14, 2012 19:46 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Tylko, że Rosja ma powód, aby wraku nie oddawać - w ten sposób potęguje zamęt i konflikty w Polsce. Zatem takie wnioski byłyby zdecydowanie zbyt płytkie.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt gru 14, 2012 19:54 |
|
|
|
 |
faustynkas
|
Tak ma powód - sfałszowanie własnej Ekspertyzy Pirotechnicznej dotyczącej tej katastrofy. A przypuszczalnie jest to tylko wierzchołek góry lodowej.
|
Pt gru 14, 2012 20:18 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
O, mała edycja wyżej była  faustynkas napisał(a): Stanowisko Rosji w sprawie zwrotu wraku samolotu Tu-154M jest dla Polski nieprzyjazne i trudne do zaakceptowania. Bywa wyrażane w sposób arogancki - powiedział w piątek w Brukseli premier Donald Tusk. Jestem pod wielkim wrażeniem przenikliwości Tuska i jego ekipy. Naprawdę chylę czoła. Nikt do tej pory nie dostrzegł arogancji w polityce rosyjskiej. Zawsze myślano, że Rosja jest nad wyraz potulna. A tu nagle taki szok  Oczywiście ta wyjątkowa arogancja budzi uzasadnione podejrzenia 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt gru 14, 2012 20:44 |
|
 |
faustynkas
|
Już sześć ciał jest zamienionych, a przypuszczalnie to nie koniec listy.
Zamienione ciała do tej pory to kapelana Warszawskiej Rodziny Katyńskiej ks. infułata Zdzisława Króla i ks. profesora Ryszarda Rumianka, który był rektorem Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Działaczki Solidarności Anny Walentynowicz z ciałem wiceprzewodniczącej fundacji Golgota Wschodu Teresy Walewskiej-Przyjałkowskiej Ciało Ryszarda Kaczorowskiego i drugiej ofiary katastrofy smoleńskie (przypuszczalnie kobiety)
|
Pt gru 14, 2012 23:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
faustynkas napisał(a): Już sześć ciał jest zamienionych, a przypuszczalnie to nie koniec listy.
Zamienione ciała do tej pory to kapelana Warszawskiej Rodziny Katyńskiej ks. infułata Zdzisława Króla i ks. profesora Ryszarda Rumianka, który był rektorem Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Działaczki Solidarności Anny Walentynowicz z ciałem wiceprzewodniczącej fundacji Golgota Wschodu Teresy Walewskiej-Przyjałkowskiej Ciało Ryszarda Kaczorowskiego i drugiej ofiary katastrofy smoleńskie (przypuszczalnie kobiety) Do błędnego rozpoznania ciała prezydenta Kaczorowskiego przyznał się J. Najder z MSZ. Po okazaniu synowi i wnukowi A. Walentynowicz przez prokuraturę oryginalnych dokumentów rozpoznania dokonanego w Moskwie przez syna, panowie zamilkli. Ciała księży pomylili Rosjanie. Ot i cały spisek.
|
So gru 15, 2012 10:13 |
|
 |
faustynkas
|
@Alus Parafrazując, czyżby nadciągał totalny kataklizm. Czy można sobie wyobrazić większe zaniedbania. Co najmniej 6 (sześć) ciał błędnie pochowanych. No i żeby ciało mężczyzny pomylić z kobietą (oficjalnych danych nie ma bo i wstyd byłby niebywały) to już jest szczyt wszystkiego, a w tle pani minister Kopacz kłamiąca w sprawie katastrofy. A w ciele śp. Przemysława Gosiewskiego zaszyto gumowe rękawiczki. Alus znajdź mi taki przypadek na świecie z taką masą zaniedbań. A to na pewno nie koniec … http://www.wprost.pl/ar/313195/Rekawicz ... -nie-blad/jak się dziś słucha wypowiedzi min. Kopacz na bazie tej wiedzy co posiadamy to jest nie śmiech na sali a płacz, jak można tak mocno kłamać http://www.youtube.com/watch?v=JdB6H9kgItUPrzecież to wygląda tak jakby tam nikt nic nie pilnował, a część osób sobie drwiny robiła, to wygląda na horror i w głowie się nie mieści, że to było naprawdę. Oczywiście odpowiedzialność tutaj spada na Rosjan i Rząd Premiera Tuska.
|
N gru 16, 2012 1:31 |
|
 |
Lurker
|
No dobrze, ale do czego zmierzasz, faustynkos? Chcesz powiedzieć, że gdyby tę pracę oddano polskim lekarzom, wykonaliby ją oni lepiej? faustynkas napisał(a): Co najmniej 6 (sześć) ciał błędnie pochowanych 6 z 96 == 6%. Szokujące. faustynkas napisał(a): No i żeby ciało mężczyzny pomylić z kobietą (oficjalnych danych nie ma bo i wstyd byłby niebywały) to już jest szczyt wszystkiego Znasz stan tych konkretnych zwłok? Były w jednym kawałku czy rozczłonkowane? Twarze ocalały czy były zmasakrowane? faustynkas napisał(a): a w tle pani minister Kopacz kłamiąca w sprawie katastrofy. Pani minister Kopacz wykonuje zawód polityka. Wybacz cynizm, ale mnie na lekcji historii w podstawówce (!) nauczono, że polityk nie może mówić prawdy. W każdym razie nie zawsze, a tylko wtedy, kiedy opłaca się to ludziom czy strukturom, które reprezentuje. I jest to normalne.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
N gru 16, 2012 1:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
faustynkas napisał(a): @Alus Parafrazując, czyżby nadciągał totalny kataklizm. Czy można sobie wyobrazić większe zaniedbania. Co najmniej 6 (sześć) ciał błędnie pochowanych. No i żeby ciało mężczyzny pomylić z kobietą (oficjalnych danych nie ma bo i wstyd byłby niebywały) to już jest szczyt wszystkiego, a w tle pani minister Kopacz kłamiąca w sprawie katastrofy. A w ciele śp. Przemysława Gosiewskiego zaszyto gumowe rękawiczki. Alus znajdź mi taki przypadek na świecie z taką masą zaniedbań. A to na pewno nie koniec … http://www.wprost.pl/ar/313195/Rekawicz ... -nie-blad/jak się dziś słucha wypowiedzi min. Kopacz na bazie tej wiedzy co posiadamy to jest nie śmiech na sali a płacz, jak można tak mocno kłamać http://www.youtube.com/watch?v=JdB6H9kgItUPrzecież to wygląda tak jakby tam nikt nic nie pilnował, a część osób sobie drwiny robiła, to wygląda na horror i w głowie się nie mieści, że to było naprawdę. Oczywiście odpowiedzialność tutaj spada na Rosjan i Rząd Premiera Tuska.Podobny przypadek bałaganu, zaniedbań - ależ proszę - przez co najmniej 12 godzin cały świat obiegły zdjęcia mordercy 26 osób w szkole w Newtown. Policja, dziennikarze przekazywali iż jest nim 24 letni R. Lanza a w rzeczywistości był to jego młodszy brat Adam. Policja od momentu wejścia do szkoły miała zwłoki mordercy, żyjący oskarżony brat słał non stop SMS, apele iż to nie on jest zabójcą. I co?.....nikt nie sprawdził, nikt nie odczytał apeli pomówionego. Wbrew Twoim przekonaniom ani Polacy, ani Rosjanie nie posiadają monopolu na błądzenie, bałaganiarstwo. Łatwo krytykować jak się siedzi z dala, w bezpiecznych warunkach, trzeba by choć na ułamek sekundy pomyśleć jak zachowuje się człowiek w totalnym stresie w obliczu podobnych masakr. Ja byłam świadkiem śmierci kobiety pod kołami pociągu - przez kilka dni mogłam jedynie napić się kilka łyków wody, nie było mowy o chodzeniu do szkoły, wyjściu na zakupy czy inne czynności. Oczywiście przyjmowałam środki uspakajające. A największy krytykant błędów, zaniedbań, pierwszy na wieść o dramacie pod Smoleńskiem uciekł z cmentarza w Katyniu. Nie stać go było aby przejechać kilka kilometrów gdzie zginął prezydent i wielu jego kolegów. Teraz wrzeszczy najgłośniej....czyżby forma ekspiacji za tchórzostwo 10.04.2010r?
|
N gru 16, 2012 10:43 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
pilaster napisał(a): Cytuj: A czy ktoś znalazł czy nie znalazł też nie wiem. Wiem jedno: nikt nie szukał Czego nie szukał? Śladów wybuchu? Szukali. I nie znaleźli  [/quote] za to inni nawet nie szukając znaleźli http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Tu-154M-eksplodowal-w-powietrzu-Sa-wyniki-ekspertyzy-z-USA,wid,15182901,wiadomosc.html?ticaid=1fb63Jesli więc potwierdzi się, że wybuchy przed upadkiem były to znaczy, że cała analiza pirotechniczna Rosjan jest albo nieudolna, albo kłamliwa. Co wolicie?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
N gru 16, 2012 10:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gazeta Polska wypisała już tyle horrendalnych bzdur, że nawet trudno się zatrzymywać nad kolejną. Taka gratka w postaci złotej manny z nieba już się bankrutującemu w kwietniu 2010r Sakiewiczowi nie przydarzy, więc tworzą anormalne bzdury, byle biznes się kręcił.
|
N gru 16, 2012 10:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): tworzą anormalne bzdury, byle biznes się kręcił. I to jest właściwy wniosek z tego co się dzieje wokół katastrofy smoleńskiej. Od początku gra polityczna i wszelkiego rodzaju zabiegi, aby zaistnieć w polityce, wygrać wybory. Normalnie zbiera mi się na wymioty, jak tego wszystkiego słucham.
|
N gru 16, 2012 11:03 |
|
|
|