Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 6:00

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1509 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 101  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 5 
Autor Wiadomość
Post Re: Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 5
SweetChild napisał(a):
Pewnie tak, ale wielu będzie wiedziało dopiero w kwietniu, kiedy trzeba będzie złożyć rozliczenie roczne. Może przybliżysz temat już teraz?

Z tego co mi się obiło o uszy, to będzie można odliczyć tylko część ulgi, jeśli dziecko nie pozostawało w gospodarstwie domowym przez cały rok. Czyli np. gdy dziecko urodziło się w połowie roku, to od podatku odliczyć można jedynie połowę ulgi. I chociaż akurat na tym stracę, to uważam, że jest to logiczne (aby nie powiedzieć sprawiedliwe).

PiT to możesz składac już dziś :)
Ulga na dziecko za 2009r jest mniejsza o 33 zł, za 1008r kwota wynosiła 1.145.08 zł - za 2009r 1.112,04 zł.
Jest ona przeliczana wskaźnikami inflacji, wzrostu płac - adekwatnie jak waloryzacja emerytur i rent - w 2008,2009r wskaxnik ten wynosił 6,5%, w 2010 wyniesie 4,5%.
I kwota rozbita na 12 miesięcy - za dziecko urodzone w 2009r odliczysz tyle ile miesięcy zyło w danym roku - urodzone w styczni cala kwotę - w grudniu za 1 miesiąc.

Śr lut 03, 2010 10:29
Za dwójkę dzieci dostałem 123 zł mniej niż rok temu.
Czy gdzieś była ta informacja że zmniejsza się te odliczenie?
Co nas czeka za rok?
Jeszcze mniejsza kwota odliczenia?

Śr lut 03, 2010 10:34
osiris napisał(a):
Za dwójkę dzieci dostałem 123 zł mniej niż rok temu.
Czy gdzieś była ta informacja że zmniejsza się te odliczenie?
Co nas czeka za rok?
Jeszcze mniejsza kwota odliczenia?

Nie mogłes dostac mniej "za dzieci" - wpisujesz w PIT 37 w rubrykę "odpisu od podatku" kwotę 2 x 1112, 04 zł = 2224,09 zł.
Może dostałeś mniejszą kwotę zwrotu, bo musiałeś nadpłacic jakiś podatek niedokładnie wyliczony od dochodu za 2009r - konkretnie 57 zł.

Informacja o mniejszej kwocie zamieszczona była w styczniu 2010 r w biuletynie informacyjnym i w broszurkach "jak wypełnić PIT" w każdym US.

Śr lut 03, 2010 10:46
Cytuj:
Może dostałeś mniejszą kwotę zwrotu, bo musiałeś nadpłacic jakiś podatek niedokładnie wyliczony od dochodu za 2009r - konkretnie 57 zł.

W instrukcji dla PIT-0 jest napisane że można tyle i tyle odpisać za każdy miesiąc razy 12 miesięcy dał mi kwotę która jest niższa o 123 zł od poprzedniego roku, więc nie ma tu jakiś nadpłaconych podatków.
Jedynie trafia do mnie Twoje tłumaczenie iż jest to odliczenie ruchome zależne od innych parametrów ale zdawało mi się iż ustalono (uchwalono) sztywną kwotę a nie ruchomą.
Czy tak, czy jednak nie?

Śr lut 03, 2010 11:11
osiris napisał(a):
W instrukcji dla PIT-0 jest napisane że można tyle i tyle odpisać za każdy miesiąc razy 12 miesięcy dał mi kwotę która jest niższa o 123 zł od poprzedniego roku, więc nie ma tu jakiś nadpłaconych podatków.
Jedynie trafia do mnie Twoje tłumaczenie iż jest to odliczenie ruchome zależne od innych parametrów ale zdawało mi się iż ustalono (uchwalono) sztywną kwotę a nie ruchomą.
Czy tak, czy jednak nie?

Jeszcze raz sprawdziłam.... i masz rację: ulga za 2007r wynosiła 1145,08zł; za 2008r 1173,70zł; za 2009 1112,04zł.

Ostatnio edytowano Śr lut 03, 2010 11:40 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr lut 03, 2010 11:36

Alus napisał(a):
PiT to możesz składac już dziś :)

Teoretycznie, bo praktycznie muszę czekać na PITy od pracodawców ;)

Alus napisał(a):
Ulga na dziecko za 2009r jest mniejsza o 33 zł, za 1008r kwota wynosiła 1.145.08 zł - za 2009r 1.112,04 zł.
Jest ona przeliczana wskaźnikami inflacji, wzrostu płac - adekwatnie jak waloryzacja emerytur i rent - w 2008,2009r wskaxnik ten wynosił 6,5%, w 2010 wyniesie 4,5%.

Dzięki, przyznam, że podobnie jak osiris myślałem, iż jest to kwota stała.

Alus napisał(a):
I kwota rozbita na 12 miesięcy - za dziecko urodzone w 2009r odliczysz tyle ile miesięcy zyło w danym roku - urodzone w styczni cala kwotę - w grudniu za 1 miesiąc.

O tym pisałem - akurat tę zmianę uważam za logiczną.

Śr lut 03, 2010 11:37

SweetChild napisał(a):
Alus napisał(a):

O tym pisałem - akurat tę zmianę uważam za logiczną.

Chociaż finansowo tracę na tej zmianie, to uważam podobnie. Co prawda sprawiedliwość przy wprowadzaniu tez zmiany była akurat drugorzędna ;) (liczyły się wszak oszczędności dla budżetu) ale z drugiej strony nie żadnego logicznego uzasadnienia dla którego ulga taka miałaby być rozliczana za okres w którym się dziecka nie miało.

Śr lut 03, 2010 13:43
Jest w Polsce taka tradycja, że jak mamy zagrożenie dla kraju to zaczyna się solidarność i konsolidacja wszystkich ludzi "dobrej woli" od lewej do prawej.
Szkoda tylko że tak groteskową przyjęło to formę w sprawie Piesiewicza.
Jak jeden mąż zagłosowali za nieuchylaniem jemu immunitetu.
Czyżby też chadzali na takie bibki poprzebierani w sukienki i wciągali ścieżkę?

Śr lut 03, 2010 20:14

A z opinia posła Ludwika Dorna zgadzacie się? Ja :brawo:
http://www.tvn24.pl/12690,1641517,0,1,d ... omosc.html

Śr lut 03, 2010 21:32
Gita2 napisał(a):

Tez byłas tak rozradowana gdy mówił o eunuchach J. Kaczyńskiego? :D

Cz lut 04, 2010 9:09

Gita2 napisał(a):

Nie bardzo mi się chciało czytać. Retoryka tego pana bardziej pasuje do człowieka z marginesu niż do polityka.

Cz lut 04, 2010 9:39
I już Arłukowicz miał TUSKA na widelcu, kiedy błyskawicznie Sekuła wyłączył mu mikrofon w środku zadawanego pytania.
Mecenas Sekuła czuwa.
A o co chodziło.
Wyszło szydło z worka, że swoimi działaniami TUSK (kiedy wezwał ich natychmiast na dywanik) ostrzegł ich nieformalnie że coś się w okół nich dzieje co wystarczyło żeby wycofali się z wszystkich działań.
Te działania były przeprowadzone z premedytacją, bo powinien przeprowadzić śledztwo dyskretnie, bez udział podejrzanych a nie z grubej rury walić: Koledzy co tu się wyprawia?
Jeżeli posłowie PiS nie popisali się to czapki z głów dla posła z SLD.

Cz lut 04, 2010 13:30
Gita2 napisała w innym zamkniętym wątku:
Cytuj:
Czy Tusk wyjdzie z tej sprawy suchą nogą? Sekuła mu w tym mocno pomaga, powiedziałabym, że nadstawia swój grzbiet, aby Donald przeszedł po nim nie nadwyrężając swego wizerunku.

Sekuła skakał wokół TUSKA jak usłużny giermek. To było wręcz komiczne jak dyrygował rączkami przy Premierze.
Mecenas i sługa w jednym.
Prawdopodobnie TUSK da na pożarcie swoich kompanów aby wyjść suchą nogą z afery.
Zresztą Sekuła skutecznie wysysa wodę spod stóp swego pana.

Cz lut 04, 2010 15:24
osiris napisał(a):
Jeżeli posłowie PiS nie popisali się to czapki z głów dla posła z SLD.

Mój kumpel, zagorzały zwolennik PiSu, też ostatnio mnie przekonuje o partiotyźmie i świetlanej przyszłości jakiej możemy spodziewac się od SLD :D

Cz lut 04, 2010 15:47
Cytuj:
Premier podczas debaty z internautami zapowiedział, że rząd będzie nadal pracować nad ustawą hazardową, ale bez części dotyczącej Rejestru Stron i Usług Niedozwolonych. Donald Tusk wyjaśnił, że ten element wymaga dodatkowych konsultacji i będzie opracowywany po uzyskaniu opinii, m.in. internautów.

Jako forumowy Nostradamus prorokowałem, iż TUSK ugnie się pod naciskiem młodego elektoratu i się nie zawiodłem.
Wie dokładnie dzięki komu wygrał wybory, i że bez głosów młodych PO nic nie znaczy.

Pt lut 05, 2010 19:54
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1509 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 101  Następna strona