Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 8:49

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 101  Następna strona
 Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje 
Autor Wiadomość
Post Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Coś tam jego piarowcy wymyślą, żeby poleciało to po nim jak po kaczce woda.
Przecież nie chodzi o to żeby dojść prawdy i wyjść z honorem tylko oto żeby wygrać następne wybory.
Ciekawe jakie salto mortale wykona w tej kwestii?

Śr sty 12, 2011 20:19
Cytuj:
A mnie wcale nie śmieszy Twój niedorzeczny wniosek.
Jeden z kontrolerów lotu na lotnisko Sewiernyj powiedział po rozmowie z swoim przełożonym w Moskwie mniej więcej takie słowa:"..... kazali naprowadzć...."

A świadkiem tej wypowiedzi był ktoś związany oczywiście z Ndz.[/list]

nie Alus to są słowa Edmunda Klicha akredytowanego.....wielokrotnie je dziś powtarzał

Przepraszam - rzeczywiscie to słowa E. Klicha.
Niewiele dziś słuchałam/oglądałam, niemal 5 gdzin spędziłam w kolejce do lekarza, apotem w aptece.
Wiedział o tym dużo wcześniej - czy nie lepiej było ujawnić, co byłoby w pewnym sensie presją na MAK
http://tvp.info/informacje/polska/e-kli ... ow/3790927
Okazuje się, ze strona polska zdobyła i jest w posiadaniu zapisów rozmów rosyjskich kontrolerów lotu.

A prawda jest taka, że tak Tusk 7.04, jak i samolot prezydencki nie powinni wybierac takiej ruiny na lądowisko.
http://wyborcza.pl/1,75248,8936723,Pols ... h,,ga.html
Cytuj:
Teraz górą jest Komorowski, który gra z ruskimi w jednej orkiestrze, gdyż jak oni całkowitą winą obarcza pilotów.

A Ty tak pod natchnieniem Ducha Świętego po Mszy tak łatwo oskarżasz?

Śr sty 12, 2011 20:27

Problemy należy rozdzielić na kilka - problem podstawowy jest jednak taki: nie jesteśmy w stanie jednoznacznie powiedzieć, że gdyby jeden z nich nie zaistniał, to do katastrofy by nie doszło; one w całości do niej doprowadziły, ale jednocześnie nie musiały zaistnieć wszystkie, aby doszło do tego, do czego doszło.

1. Błędy pilotów - czy pod presją, czy nie, że w ogóle zdecydowali się na podchodzenie do lądowania. Mniejsza o to, czy lotnisko znali czy nie - jeśli nie znali i nie wiedzieli o jego złym stanie technicznym, słabych urządzeniach lub ich braku - to w ogóle nie powinni byli do lądowania podchodzić, czy pod presją, czy nie.

2. Problemy komunikacyjne, lingwistyczne - brak znajomości j. rosyjskiego przez pilotów, co rzekomo było wymagane. I tym bardziej fakt, że przy takiej a nie innej obsadzie zdecydowano, iż polecą bez posiadania człowieka ze strony Rosji na pokładzie.

3. Złe warunki atmosferyczne, które obiektywnie rzecz biorąc wykluczały w ogóle możliwość lądowania wtedy. Bezdyskusyjne.

4. Postawa obsługi lotniska - strony rosyjskiej. Proceduralnie, niby zrobili co trzeba - jednak nikt, pomimo oczywistych przesłanek, nie odważył się po prostu sformułować zakazu lądowania tego samolotu tam, w tamtych warunkach. Gdyby taki zakaz padł - a samolot i tak próbował lądować - to dopiero wtedy można by zwalać całą winę na Polaków.

Zastanawia mnie - czemu ludzie się tak oburzają. Oczywiście, jest na co. Ale na co liczyliście? Że Rosjanie przestraszą się pogróżek Tuska, schylą karki i przyznają się do winy za wszystko?

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr sty 12, 2011 20:36
Zobacz profil WWW

Alus! A co Komorowski powiedział, zapomniałaś?
O Klichu nie wiedziałaś,a co powiedział Komorowski zapomniałaś????
Może również zapomniałas, co powiedział Tusk:"Raport w tej wersji jest nie do przyjęcia'.
Wersja pozostała, gdyz MAK nie uwzględnił uwag strony polskiej.
Ducha św. nie mieszaj do tego Alus, gdyz Twoja fanatyczna wiara w Peło oraz Komorowskiego odbiera Ci czasmi rozum.

Śr sty 12, 2011 20:48
Tomu, nie baw się (i nie męcz nas) w analizę katastrofy bo ten temat został praktycznie zakończony na forach wszelakich już kilka miesięcy temu.
My tu o zbiorach a Ty dopiero o zasiewach.

I ciekawostka.
Ekspert: Błasik niekoniecznie pił

http://www.rp.pl/artykul/593062_Ekspert--Blasik-niekoniecznie-pil-.html

Śr sty 12, 2011 20:56

Dokument z zastrzeżeniami Rzeczpospolitej Polskiej: http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvn24/comment_polsk.pdf

Cytat: Federacja Rosyjska nie skorzystała z prawa zawartego w 5.1 zdanie drugie [konwencji chicagowskiej], do przekazania badania wypadku, w całości lub w części, Rzeczpospolitej Polskiej.

Może wreszcie do opinii publicznej dotrze, że Rosja wcale nie musiała samodzielnie badać tego wypadku - nawet w części! Inną jest, oczywiście, kwestią, czy ktokolwiek jej choćby zasugerował, że mogłaby skorzystać z tego prawa. Niestety, w powodzi tłumaczeń, zapewnień i wyjaśnień, że absolutnie nie ma żadnych możliwości przejęcia dochodzenia od Rosji, że Rosja jest "naturalnym dysponentem", że zgodnie z prawem musimy prosić Rosję o dostęp itp.itd. jakoś mi to umknęło.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sty 12, 2011 21:15
Gita2 napisał(a):
Alus! A co Komorowski powiedział, zapomniałaś?
O Klichu nie wiedziałaś,a co powiedział Komorowski zapomniałaś????
Może również zapomniałas, co powiedział Tusk:"Raport w tej wersji jest nie do przyjęcia'.
Wersja pozostała, gdyz MAK nie uwzględnił uwag strony polskiej.
Ducha św. nie mieszaj do tego Alus, gdyz Twoja fanatyczna wiara w Peło oraz Komorowskiego odbiera Ci czasmi rozum.

Nic nie zapomniałam :) .....wszyscy eksperci - nie mówię o samozwańcach - gremialnie mówią, że w tamtych warunkach nie powinna być podejmowana próba lądowania.
Nie powinny w ogóle lecieć na tamto guasi lotnisko samoloty ani 7.04. ani 10.04.2010r
Fanatyczna wiara czy złosliwość powoduje, ze nie potrafisz napisać PO....widzisz, ja nie lubie PiS, ale nie potrzebuję pisac jnazwy partii jakimś złośliwym slangiem.

Śr sty 12, 2011 21:19

Jak dla mnie podstawowym powodem kwestionowania procentów jest fakt braku udziału Polaków przy sekcji zwłok generała.Jeśli sekcje robili tylko Rosjanie to mogą sobie tam napisac co tylko dusza zapragnie:koks,grzybki i śmietanę.
Chodzi mi o zasadę:nie daje wiary Rosji tzn zawsze wołam jak w kartach: sprawdzam.

Choć oczywiście gen. mógł wypić drinka, w końcu nie on był za sterami.

Według Rosjan to nawet muzułmanie mieli procenty w Bieslanie.

Śr sty 12, 2011 21:21
zbanowany na stałe

Cytuj:
Dopóki strona polska nie otrzyma czarnych skrzynek, wraku samolotu oraz nie przesłuch kontrolerów (ale sama) ..........etc

Etc, to oczywiscie znaczy, ze ma rowniez otrzymac lotnisko smolenskie z przylegajacym lasem?!
Cytuj:
To że uważam ten raport za kompletnie bezwartościowy nie znaczy że od razu zakładam najgorsze.

A mozna wiedziec ile szkol kolega osiris zaliczyl? Kiedy kurs nawigacji, pilotazu i innych nieistotnych "glupot"? Moze kolega osiris napisze inny raport, taki wartosciowo-osirisowy?
Chyba juz nic innego nam nie pozostalo. Wojna z Moskalem pewna! Tylko co z naszym wojskiem, skoro generalicja o 10-tej rano 0.6 promila zdarzyla wchlonac? No, ale skoro niekoniecznie pil, to mozna powiedziec - nie pil! 0.6 promila, to chyba jabluszko przegryzl, a tu juz sie czepiaja.

Cytuj:
Choć oczywiście gen. mógł wypić drinka,

A od kiedy to w polskim lub sowieckim wojsku drinki sie pije?

Śr sty 12, 2011 21:22
A tu mamy nagłe otrzeźwienie polskich władz:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Zdobylismy-zapisy-ktorych-nie-przekazal-nam-MAK-nie-moge-powiedziec-jak,wid,13029746,wiadomosc.html

Lepiej późno niż wcale.

Śr sty 12, 2011 22:11

Tomu, nie baw się (i nie męcz nas) w analizę katastrofy
Jak się tak męczysz - to nie czytaj :D Ja Cię nie zmuszam.

A to, czy pił, czy nie - bez znaczenia.
Cytuj:
W Polsce wiele kontrowersji wzbudziła informacja o wykrytych promilach we krwi gen. Andrzeja Błasika. Siergiej Dorienko dziwi się tym reakcjom. - Co w tym złego? To normalne, że naczelnik wypił sobie koniaczku, a potem poszedł do kabiny pilotów. Jest w tym coś bardzo nam, Rosjanom, bliskiego.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... ntarz.html
Tym bardziej dziwi "święte oburzenie" w tym zakresie - w kraju, gdzie problemy alkoholowe są w wielu rodzinach.

Śr sty 12, 2011 22:58
Zobacz profil WWW

http://holdsmolenski.pl/

Widzicie, niektórzy to nawet na tragedii próbują dorobić.

Śr sty 12, 2011 22:59
Zobacz profil WWW

Polski akredytowany przy Międzynarodowym Komitecie Lotniczym (MAK) Edmund Klich przyznał, że w trakcie prowadzenia prac przez MAK rozmawiał wielokrotnie z jego szefową Tatianą Anodiną. - To były rozmowy głównie w obecności pana Morozowa, rzadko z udziałem moich doradców. Nie wyrażano na to zgody. Nie pamiętam szczegółów tych rozmów, ale zapamiętałem jedno zdanie: "Rosja jest wielka, a Polska to mały kraj". Nie wiem w jakim celu to było powiedziane. Dziwiłem się, bo w tej sprawie powinna być równowaga, a nie rozważanie "po wielkości" - przyznał w "Rozmowie Rymanowskiego" na antenie TVN 24 płk Klich.

http://wiadomosci.onet.pl/raporty/katas ... omosc.html

tyle w kwestii czegokolwiek, co na temat katastrofy mają do powiedzenia Rosjanie. A tak się składa, że jest to nieomal wszystko.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sty 12, 2011 23:23

piekny cytat:
Kto więc "mianował" Klicha akredytowanym? Zdaje się, że - de facto - ci, którzy dzwonili do niego tuż po katastrofie... I to byłoby tyle, gdy idzie o stan RP w pierwszej dekadzie

Co do Błasika........21 kwietnia został genetycznie zidentyfikowany...

Śr sty 12, 2011 23:48
zbanowany na stałe

No więc mamy śledztwo zakończone.
Raport zakończony, werdykt ogłoszony.
Anodina i Morozow kwitną.

Tusk z ręką w nocniku czeka, schowany na wszelki wypadek przed gniewem ludu, za granicą, gniewu nie słychać, więc podobno przyjedzie do Polski.
Komorowski niezwykle dyskretnie milczy. Niezwykle zwłaszcza jak na siebie.

Prasa ubolewa, tym razem nawet prasa liberalna i prorządowa.

Polacy rzygają i wołają o nocnik, wielu z nich potrzebuje ten nocnik dla swych rąk.

Nie słychać żadnych triumfalizmów po stronie tych, którzy od 9 miesięcy wołali o niezależne śledztwo, jednak wołali na puszczy.

Werdykt jest dość jednoznaczny i brzmi jak głos Radka Sikorskiego w telefonie Jarosława Kaczyńskiego, rankiem 10 kwietnia 2010 roku: Prezydent nie żyje. Winni są polscy piloci.

Do stanowiska Radka Sikorskiego, Rosja dorzuciła jeszcze, starym, rosyjskim zwyczajem, zarzuty: alkoholowy i przywódczy. Współwinny jest Najwyższy Przełożony pilotów, który w podnieceniu alkoholowym, naciskał pilotów na lądowanie, bo Najważniejszy Pasażer będzie zły, jeśli nie wylądują.

Prawdopodobnie, wszystkie dowody, które mogły zaświadczyć, że przyczyna katastrofy smoleńskiej była inna - w ciągu tych znamiennych 9 miesięcy - zostały zniszczone.
Raport pani Anodiny, w ogóle nie wspomina o dowodach, które prowadzą do odmiennych wniosków, niż wnioski końcowe raportu MAK. Tak jakby ich nie było.

Polaków nie dopuszczono ani do tych dowodów, ani do swobodnego prowadzenia śledztwa na terenie Rosji, z udziałem rosyjskich świadków, z badaniem rosyjskiego terenu i obiektów, z badaniem szczątków pozostałych po katastrofie. Dodajmy: szczątków ludzkich i materialnych.

A przecież gdzieś zniknęło w czasoprzestrzeni kilkanaście minut między czasem rozbicia się samolotu, a czasem śmierci pasażerów samolotu, wpisywaną do dokumentów zgonu.
A przecież w rejonie samolotu słyszalne były wybuchy.
A przecież bezpośrednio po katastrofie ktoś strzelał kilkakrotnie w rejonie katastrofy.
A przecież (...)

W werdykcie o tym - wielka cisza.

Teraz, po ogłoszeniu przez Komisję MAK raportu końcowego i werdyktu o przyczynach katastrofy smoleńskiej, mogę z przekonaniem uważać:

Tam był zamach.

Cz sty 13, 2011 7:08
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 101  Następna strona