Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 5:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1062 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 71  Następna strona
 PiS - Populizm i Socjalizm 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS- Populizm i Socjalizm.
Cytuj:
A o co chodziło PO, kiedy zapowiadała podatki 3x15?

O to samo co wszystkim partiom w kampaniach wyborczych....podobnie jak 3 miliony mieszkań.
Jedynie Ty udajesz, że tego nie pojmujesz i przypisujesz bezpodstawnie słowom i wypowiedziom Kaczyńskiego status najwyższej wiarygodności.

Cytuj:
-D Albo Tuskowi, kiedy zapowiadał, że "pedofile" będą przymusowo kastrowani? :-D

Nic nie stoi na przeszkodzie aby sądy uchwalały nakazy przymusowej kastracji.

Wt lut 25, 2014 11:14

zefciu napisał(a):
To po co ta izba, skoro nic nowego nie wprowadza?

Wprowadza coś nowego - mianowicie nowy organ Sądu Najwyższego ;)

Cytuj:
"PiS jest nieudolny i nie wprowadzi żadnego postulatu, więc można głosować na niego mimo że ma w programie totalitarne koncepcje".

Jakie "totalitarne koncepcje"? :shock:

Alus napisał(a):
Jedynie Ty udajesz, że tego nie pojmujesz i przypisujesz bezpodstawnie słowom i wypowiedziom Kaczyńskiego status najwyższej wiarygodności.

Niby gdzie?? :shock: Ja twierdzę, że słowa Kaczyńskiego mają taką samą wiarygodność, jak obietnice wszystkich innych partii w okresie kampanii wyborczej - czyli: "jak obiecamy, to może na nas zagłosują, a potem się zobaczy" :-D Nigdy nie twierdziłem czegoś innego. To pilaster czyta program PiS jak jakąś Prawdę Objawioną, ja nigdy żadnych programów wyborczych nie czytam, bo nie ma to najmniejszego sensu :-D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lut 25, 2014 12:00
Johnny99 napisał(a):
Wprowadza coś nowego - mianowicie nowy organ Sądu Najwyższego ;)
Bardzo zabawne. A po co wprowadza?
Cytuj:
Jakie "totalitarne koncepcje"? :shock:
Te, których nie widzisz, ale nie potrafisz powiedzieć, co jest zamiast nich.

Wt lut 25, 2014 12:35

Post Re: PiS - Populizm i Socjalizm
zefciu napisał(a):
Bardzo zabawne. A po co wprowadza?

Przecież jest napisane, dlaczego - Izba Wyższa SN ma więc powstać po to, by "wyjaśniać i korygować" przypadki wyroków:

1. stojących w rażącej sprzeczności z oczekiwaniem kary adekwatnej do popełnionego czynu,
2. prowadzących do unikania odpowiedzialności karnej przez ludzi dysponujących znacznymi środkami majątkowymi lub wpływami politycznymi bądź medialnymi,
3. niewspółmiernie bezwzględnych, czasem wręcz brutalnych wobec osób bezradnych, zagubionych w prokuratorsko-sądowej machinie lub zwalczanych przez silne grupy interesów, lub
4. rażąco niesprawiedliwych, co jest wynikiem indolencji lub korupcji,

Oczywiście nie czytałem programu, więc nie wiem, czy i jaką postać i procedurę działania tejże Izby proponuje PiS - ale ponieważ nie wierzę, że ona kiedykolwiek powstanie, to mało mnie to interesuje :-D Niemniej, jak się komuś chce to sprawdzić i tu zreferować, to chętnie się odniosę :-D

Cytuj:
Te, których nie widzisz, ale nie potrafisz powiedzieć, co jest zamiast nich

Tzn. tych, które ty insynuujesz, ale nie potrafisz ich wskazać? :-D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lut 25, 2014 13:12

A teraz mamy przykład zażartych bojów PIS z "lyberalną" i "kosmopolityczną" matematyką, tak odmienną od swojskiej matematyki patriotycznej, którą zwykle posługuje się PIS (pamiętamy o posterunkach policji. Wg PIS i jego fanatyków jak Johnny 99, 817-817>0 :biggrin: )

Boju niestety przez PIS przegranego. :mad:

Cytuj:
Jeżeli chcemy skracać dystans dzielący Polskę od najbardziej rozwiniętych państw Unii Europejskiej,to nasza gospodarka w okresie najbliższych 15–20 lat musi się rozwijać średnio w tempie o 2–3 proc. wyższym niż gospodarki tych krajów.

Po pierwsze musimy przełożyć te ezopowe frazy z języka pisowskiego na polski. Co to znaczy "skracać dystans"? Jeżeli to samo co w języku polskim, to w celu tego "skracania" wystarczyłoby, aby polska gospodarka rozwijała się choćby minimalnie szybciej od gospodarek zachodnioeuropejskich. Chyba, że chodzi nie o samo "skracanie dystansu", tylko wprost o dogonienie tychże krajów. Ale wtedy rachunki PIS są z kolei zbyt optymistyczne. Nawet gdyby takie Niemcy w ogóle się nie rozwijały i miały zero wzrostu to i tak po 20 latach wzrostu w tempie 3%, polski PKB per capita urósłby o 81%, czyli ...nadal byłby niższy od obecnego niemieckiego. Tym bardziej różnica by pozostała, gdyby Niemcy się jednak w jakimś tempie rozwijały.

Zresztą "tak się nie liczy" Wszelki wzrost w przyrodzie, także gospodarczy, nie przebiega przecież wcale według prostackiego modelu wykładniczego, tylko logistycznego. Korzystając z tej informacji pilaster wyliczył kiedyś datę dogonienia Niemiec przez Polskę na rok 2036, czyli raptem za 22 lata, ale odbędzie się to przy innych współczynnikach niż to sobie PIS wyobraża

No i wreszcie, czego PIS chyba nie zauważyło, ów warunek został pod rządami PO ...spełniony :D Faktycznie w latach 2007-2013 Polska rozwijała się w postulowanym tempie w stosunku do krajów zachodnioeuropejskich. Szybciej od

Austrii o 2,54%
Belgii - 2,82%
Cypru - 6,0%
Danii - 3,98%
Finlandii - 3,7%
Francji - 3,51%
Niemiec - 2,18%
Grecji - 7,54%
Islandii - 4,46%
Irlandii - 5,43%
Włoch - 4,89%
Holandii - 3,74%
Norwegii - 2,46%
Portugalii - 4,64%
Hiszpanii - 4,90%
Szwecji - 2,25%
Szwajcarii - 2,86%
Wlk Brytanii - 3,96%

Czyli rząd PO już realnie osiągnął więcej, niż PIS dopiero obiecuje :D

Czyli de facto, PIS obiecuje zmniejszenie tempa rozwoju gospodarki. :(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt lut 25, 2014 16:22
Johnny99 napisał(a):
Przecież jest napisane, dlaczego - Izba Wyższa SN ma więc powstać po to, by "wyjaśniać i korygować" przypadki wyroków:

1. stojących w rażącej sprzeczności z oczekiwaniem kary adekwatnej do popełnionego czynu,
No przecież o tym właśnie pisał pilaster. A Ty twierdziłeś, że wcale tak nie ma być. Zdecyduj się najpierw, co PiS głosi, a potem się bierz za apologetykę.
Cytuj:
Oczywiście nie czytałem programu
Też mam uczucie, że pilaster jest jedyną osobą w Polsce, która czytała.
Cytuj:
ale ponieważ nie wierzę, że ona kiedykolwiek powstanie, to mało mnie to interesuje
Jak już napisałem - kiepska to apologia.
Cytuj:
Tzn. tych, które ty insynuujesz, ale nie potrafisz ich wskazać?
No przecież wyżej sam przyznałeś, że "czynnik społeczny" ma znieść niezawisłość sądów (w teorii, bo w praktyce się nie uda).

Śr lut 26, 2014 8:54

zefciu napisał(a):
No przecież o tym właśnie pisał pilaster. A Twierdziłeś, że wcale tak nie ma być. Zdecyduj się najpierw, co PiS głosi, a potem się bierz za apologetykę.

Niestety, ani pilaster o tym nie pisał, ani ja nie twierdziłem, że tak nie ma być :( Zdecyduj się najpierw, czy chcesz dyskutować z tym, co ja piszę, czy z własnymi wyobrażeniami na temat tego, co piszę :-D

Cytuj:
Jak już napisałem - kiepska to apologia.

Bo to nie jest apologia :-D

Cytuj:
No przecież wyżej sam przyznałeś, że "czynnik społeczny" ma znieść niezawisłość sądów (w teorii, bo w praktyce się nie uda).

GDZIE JA TO NIBY PRZYZNAŁEM ?!?!?! :evil: :evil:

Robicie to od zawsze - dyskutujecie z własnymi, absurdalnymi i irracjonalnymi fobiami, a nie z tym, co twierdzi przeciwnik.

Śr lut 26, 2014 10:17

Jak zwykle Johnny99 nigdy nie napisał tego co napisał, tak samo jak cała reszta PIS. Np Macierewicz nigdy nie twierdził, że w Smoleńsku doszło do wybuchów. :)

Johnny99 napisał(a):
Robicie to od zawsze

Tak jest, my wszyscy, którzy nie pałamy do PIS dostatecznie gorącym uczuciem robimy "to" od zawsze. :D To, czym jest "to" oczywiście jest kwestią zmienną, ale zawsze jest to "to" czymś wyjątkowo wrednym, paskudnym i obmierzłym, :(

Jak wszyscy ci, którzy nie dość mocno kochają PIS. Ale cierpliwość PIS ma swoje granice. :D

zefciu napisał(a):
Też mam uczucie, że pilaster jest jedyną osobą w Polsce, która czytała

Podejrzewam, że nie zrobił tego nawet autor, inaczej nie byłoby tam bzdur o likwidacji 817 z istniejących 817 posterunków policji. :D

A podstawową poradą w każdym podręczniku dla początkujących literatów jest zawsze obowiązek przeczytania tego, co się napisało przed wysłaniem do publikacji. :biggrin:

Śr lut 26, 2014 10:30

I kolejne mądrości PIS:

Cytuj:
W warunkach globalnego kryzysu finansowego, trwającego od 2008 roku, zmieniły się nie tylko dogmaty ekonomiczne, ale również myślenie o gospodarce, czego niestety nie zauważa obóz obecnie rządzący w Polsce. Na świecie zwyciężyło przekonanie, że na państwie spoczywa obowiązek prowadzenia polityki gospodarczej, która umożliwi wyjście z kryzysu. [...]
Rząd Donalda Tuska nadal ulega złudzeniom liberalnym, o czym świadczy choćby wyprzedaż majątku narodowego.

Jak jednak widać z danych przytoczonych przez pilastra kilka postów wyżej, to właśnie owo "niezauważnie" przez rząd Tuska modnych dogmatów i "nadal uleganie" pozwoliło Polsce tak przyśpieszyć w stosunku do krajów, które zauważyły i nie uległy. Nie tylko zachodnioeuropejskich, ale także hołubionych przez PIS Węgier.

Widzimy zatem, że PIS planuje drastyczną redukcję wzrostu gospodarczego w Polsce do doprowadzenia do recesji włącznie. :evil:

Cytuj:
...bezprecedensowa w skali historycznej, wymuszona
sytuacją emigracja Polaków, załamanie demograficzne...

Przy czym skala owej emigracji i załamania była największa pod rządami PIS. Np ubóstwiany przez genetycznych patriotów wskaźnik TFI jeszcze w 2005 roku wynosił 1,39 z tendencją rosnącą.

Kiedy jednak PIS rozpoczęło okupację Polski, Polacy zareagowali ...drastycznym obniżeniem owego wskaźnika do poziomu ..1,25 w roku 2006.

I dopiero wyzwolenie Polski od PIS pozwoliło na mozolne odbudowywanie zaufania Polaków do swojego państwa i powolny wzrost TFI do 1,31 w roku 2012

Cytuj:
[..] państwo jest odpowiedzialne za rozwój ekonomiczny i że obowiązkiem rządu jest opracowanie i wdrożenie koncepcji polityki gospodarczej oraz dokonanie takich zmian instytucji państwowych, dzięki którym państwo będzie zdolne do działań na rzecz rozwoju.

Jak widać po raz kolejny mamy plan powrotu do PRL, gdzie właśnie państwo było odpowiedzialne za rozwój i miało obowiązek opracowywania i wdrażania koncepcji polityki gospodarczej.

Jak się owa odpowiedzialność, opracowywanie i wdrażanie skończyło, wszyscy wiemy... :(

Cytuj:
kierując się polską racją stanu, interesami narodowymi oraz względami ekonomicznymi
związanymi z rozwojem, zachowamy naszą narodową walutę – złoty polski.

O tym, ze będzie to wymagało wypowiedzenia traktatów akcesyjnych i de facto opuszczenia UE, już PIS swoich wyznawców nie informuje. :)

A dlaczego zachowanie złotówki jest dla PIS takie ważne?

Cytuj:
Jest to bardzo ważny zasób, z którego państwo powinno korzystać w kreowaniu rozwoju gospodarczego.

Czyli przekładając z pisowskiego na polski, PIS będzie mogło polską walutę dowolnie dewaluować i drukować, w celu "stymulowania", czego przecież już nie raz się domagało, a w przypadku przyjęcia euro takie inflacyjne obrabowywanie Polaków z oszczędności nie byłoby możliwe. :(

Cytuj:
Zmiana systemu finansowego w państwie będzie oparta na przebudowie systemu podatkowego, która pozwoli na zwiększenie dochodów budżetu państwa, uwolnienie rezerw podatkowych i realizację zasad solidarności i sprawiedliwości społecznej

Czyli to, co nie tak dawno Kaczyński obiecywał. Drastyczne podniesienie PIT i CIT, oraz "karne podatki" dla "bogatych i wpływowych", bo przecież zasada "sprawiedliwości społecznej" wymaga, żeby nie było biednych i bogatych, tylko sami biedni. Tak samo jak w PRL. :evil:

Śr lut 26, 2014 10:52
Johnny99 napisał(a):
Niestety, ani pilaster o tym nie pisał,
To zatem o czym pilaster pisał?
Cytuj:
GDZIE JA TO NIBY PRZYZNAŁEM
Z braku argumentu zaczyna się darcie [...].

Ostatnio edytowano Śr lut 26, 2014 12:35 przez Soul33, łącznie edytowano 1 raz

Śr lut 26, 2014 11:17

I znowu:

Cytuj:
Kolejnym zasobem rozwoju, o szczególnie wielkim znaczeniu, jest stworzenie nowych,
o wiele lepszych warunków działania małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP).

Zauważmy, że PIS wcale nie zapewnia, że stworzy lepsze warunki działania wszystkim przedsiębiorstwom. Wcale nie. PIS zamierza "stworzyć lepsze warunki" tylko niektórym przedsiębiorstwom. Pozostałe przedsiębiorstwa, co logicznie wynika z powyższego będą miały przez PIS stworzone gorsze warunki. :-(

Zatem zgaduj zgadula, które przedsiębiorstwa się załapią do sektora "MŚP", i będą miały stworzone "lepsze warunki", a które PIS skieruje tam gdzie płacz i zgrzytanie zębów?

Tak jest. Do "MŚP" zostaną zaliczone przedsiębiorstwa należycie rozumiejące dziejową rolę PIS i potrafiące ją docenić, np zatrudniając co bardziej prominentnych "patriotów" na tłuściutkich synekurkach. :(

Cytuj:
Zamówienia publiczne będą traktowane jako swego rodzaju pomoc państwa dla sektora MŚP. Firmom tego sektora będą udzielane zamówienia na poziomie 40% wartości zamówień ogółem.Zasady wyboru ofert składanych przez MŚP będą dostosowane do sytuacji i potencjału firm. Do niezbędnych zostaną ograniczone atesty, certyfikaty i zaświadczenia, które będą musieli przedkładać przedsiębiorcy z sektora MŚP przy składaniu ofert.

Zatem jak widać status "przedsiębiorstwa MŚP", czyli zaprzyjaźnionego z PISem wart jest bardzo wiele. Już tam przedsiębiorcy szybko się zorientują gdzie PIS trzyma konfitury i na wyprzódki będą się z PISem przyjaźnić, aby załapać się na status MŚP :(

Śr lut 26, 2014 13:30

Dalej żadnych niespodzianek nie spotkamy:

Cytuj:
Już w drugimroku obowiązywania nowego systemu przyniesie to 12 mld zł dodatkowych wpływów do budżetu, a w kolejnych latach – dodatkowe wpływy rzędu 18–20 mld zł.

Cytuj:
wprowadzimy trzecią stawkę w podatku
PIT – 39%

Cytuj:
Ustanowimy podatek od instytucji finansowych...

Cytuj:
...oraz sklepów wielkopowierzchniowych

Cytuj:
Podatek, mający na celu zrównoważenie obciążeń przemysłu i sektora finansowego, przyniesie rocznie dodatkowo około 5 mld zł.

W zasadzie więc PIs za motto swojego "programu" powinna przyjąć słowa

Bo trzeba doić, strzyc to bydło, a kiedy padnie, zrobić mydło.
:evil:

Śr lut 26, 2014 14:13
Aktualnego programu PiS nie czytalam, ale program na poprzednie wybory byl dla mnie tak socjalistyczny, ze PiS mogli wybierac tylko ludzie, ktorzy go nie czytali, albo czytali i tak jak Johnny99 zakladali z gory, ze "PiS tak sobie pisze, bo cos pisac musi, a i tak nie ma zamiaru tego realizowac".
No i ci, ktorzy tesknia za socjalizmem....

Śr lut 26, 2014 14:27

Czy pisałem już, że PIS starannie unika wszelkich miarodajnych obiektywnych danych, a tam gdzie podaje jakieś liczby to ordynarnie łże?

Oto kolejny przykład:

Cytuj:
JJednym ze sutków prorozwojowej polityki gospodarczej powinna być reindustrializacja
Polski, czyli zbudowanie lub odbudowanie przemysłu, [...] Udział sektora przemysłowego w najlepiej rozwiniętych krajach jest znacząco wyższy niż w Polsce (w Niemczech jest to 23%, a u nas 18%).

PIS chce "budować przemysł" (oczywiście wyłącznie "polski", czyli państwowy) w momencie kiedy produkcja przemysłowa w Polsce jest największa w historii.. :D

A we wszystkich rozwiniętych krajach udział przemysłu, na odwrót niż łże PIS, jest niższy niż w Polsce o czym łatwo się przekonać

W Polsce bowiem przemysł wytwarza 32,2% PKB, gdy tymczasem w Niemczech tylko 30,5% PKB, czyli mniej niż w Polsce !!!

Podobnie jest w innych rozwiniętych krajach:

Australia - 27,2%
Austria - 28,6%
Belgia - 22,2%
Kanada - 28,5%
Dania - 21,4%
Finlandia - 25,9%
Francja - 18,8%
Islandia - 23,7%
Irlandia - 27,9%
Włochy - 24,2%
Izrael - 32%
Japonia - 26,1%
Holandia - 24,9%
Nowa Zelandia - 25,3%
....

W ogóle ze wszystkich krajów rozwiniętych jedynie Norwegia i Korea płd mają wyższy udział przemysłu w PKB niż Polska

Żadna "reindustrializacja" nie tylko nie jest potrzebna, ale jak wszelka działalność gospodarcza prowadzona przez państwo, będzie wybitnie szkodliwa.

No ale o "reindustrializacji" w postaci budowy państwowych fabryk mebli i dżemu w słoikach marzy także TR, zatem jest to ważna płaszczyzna wzajemnego koalicyjnego porozumienia. :(

Śr lut 26, 2014 14:37

PIS, zupełnie nietypowo dla siebie, raczy filuternym być :D

Cytuj:
zbudowanie szybkich połączeń drogowych (autostrady i drogi ekspresowe) między stolicą a innymi głównymi ośrodkami administracyjnymi i gospodarczymi kraju: Wrocławiem, Szczecinem, Gdańskiem i Lublinem.

Proszę zauważyć, że nie wymieniono Poznania, Łodzi, Krakowa i Katowic. Ze wszystkich tych miast Poznań i Łódź już mają takie połączenie z Warszawą, co, jak mogłoby się wydawać jest powodem, dla którego PIS ich nie wymienił, przeczy jednak temu fakt, że niewymienione Kraków i Katowice takiego połączenia nie mają i długo jeszcze mieć nie będą. Natomiast Gdańsk, Szczecin i Wrocław będą miały takie połączenie już w tym roku, czyli na długo przed wyporami parlamentarnymi. A PIS je wymienił. :)

Czyli wniosek jest jednoznaczny. PIS nie wie, gdzie i jakie drogi w Polsce są zbudowane lub są na ukończeniu. PIS po prostu nie ma najmniejszego pojęcia o Polsce, co po raz kolejny potwierdza znany fakt, że PIS jest największą siłą antypolską. :(

Cz lut 27, 2014 11:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1062 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 71  Następna strona