Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 20:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Cytuj:
Podoba mi się taki wynik. Wreszcie komuniści wypadli z Sejmu.

A tymczasem sprawę sędziów TK referuje komunistyczny prokurator oskarżający w 1982r działacza opozycji o działalność przeciw władzy ludu.
Wieloletni członek PZPR, nagrodzony w 1983 r przez partię Brązowym Krzyżem Zasługi.

Pt lis 27, 2015 10:16

Alus napisał(a):
I masz takie prawo......a w przeciwieństwie do Ciebie, za zaprezentowany tu Twój pogląd nie nazwę Cię wodomózgowiem.

Brawo Aluś.
Gito, apeluję do Ciebie abyś niezwłocznie wyraziła swoją wdzięczność, za to, że Alus Cię nie obraziła. Powinnaś się uczyć od niej tolerancji. Pomimo tego, że masz inne poglądy, napisała, że nie nazwie Cię tak. Podziwiam jej wstrzemięźliwość. Ma takie skojarzenia, ale nie bedzie Cię karać obelgami, za to, że inaczej myślisz. Niech żyje tolerancja.

Pt lis 27, 2015 10:18
Alus napisał(a):
gita napisał(a):
Zepp, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, Ty siedzisz tam gdzie PO. Ja siedzę tam gdzie Prawo i Sprawiedliwość, dlatego zdecydowanie się z Tobą nie zgadzam.

I masz takie prawo......a w przeciwieństwie do Ciebie, za zaprezentowany tu Twój pogląd nie nazwę Cię wodomózgowiem.

Ten komentarz nie był kierowany do Ciebie Alus. Nie bardzo wiem po której teraz siedzisz stronie, czy po stronie PO, czy Nowoczesnej Petru, a więc tratwie ratunkowej dla Platformy.
Niezależnie od tego dziękuję za Twoją łaskawość.
Co do meritum sprawy, to sporo jest nowości, między innymi nominacja Krzysztofa Czabańskiego w resorcie kultury, to mi się podoba.

Pt lis 27, 2015 10:46

zepp napisał(a):
Nie ma możliwości odwołania bądź unieważnienia przez Sejm wyboru sędziów : nieważność może stwierdzić tylko Trybunał

Niestety, w tej sprawie brak konkretnych regulacji prawnych, więc każda opinia na ten temat pozostaje opinią.

Cytuj:
Brak ślubowania nie unieważnia wyboru

Oczywiście. Wybór został unieważniony nie przez brak ślubowania, tylko uchwałą Sejmu.

Cytuj:
a obstrukcja prezydenta zasługuje na Trybunał Stanu

Niewykluczone.

Cytuj:
( konstytucja nie daje mu żadnego pola manewru, ma przyjąć ślubowanie i tyle, mówiąc brutalnie, za to mu płacimy) .

Nieprawda. Ustawa stwierdza jedynie, że ślubowanie się "składa" - nie stwierdza natomiast, że prezydent je "odbiera". Tym samym po stronie osób wybranych kreuje obowiązek "złożenia" ślubowania, jednocześnie nie kreując na prezydencie obowiązku jego "odebrania". Tym samym można byłoby np. przyjąć, że w sytuacji, gdy prezydent nie wykazuje gotowości do odebrania ślubowania, osoba wybrana mogłaby je "złożyć" na piśmie, kierując pismo do prezydenta - i można byłoby uznać, że tym samym wypełniła obowiązek "złożenia" ślubowania, nawet pomimo faktu, że prezydent go nie "odebrał".

Cytuj:
Słusznie np. Zoll prawi, że z końcem niezależnego Trybunału, kończą się państwo prawa. Gdy nie ma komu pilnować Konstytucji, jej zapisy są martwe.

W takim razie USA, Finlandia albo Holandia nie są państwami prawa, bo nie ma tam trybunałów konstytucyjnych. W zasadzie nie ma go też np. we Francji - istnieje tam Rada Konstytucyjna, która jednak ma zupełnie inny charakter (np. wchodzą do niej z urzędu wszyscy byli prezydenci). Wasza niezdolność do miarkowania ocen i permanentny, obłędny krzyk zgrozy pod adresem piekielnego PiS były jedną z przyczyn jego zwycięstwa. Najwyraźniej niczego was to nie nauczyło.

Poza tym, jest to groźne. Bo przecież skoro, jak twierdzi prof. Zoll, "20 listopada skończyło się państwo prawa", to w zasadzie jest już pozamiatane. Wszelkie dalsze krytyki pod adresem PiS trafiają w próżnię - bo skoro nie ma już państwa prawa, to PiS może wszystko. Nie ma więc najmniejszego sensu wyszukiwania jakichś argumentów - trzeba obalić i to zapewne siłą, bo skoro nie ma już państwa prawa, to prawne sposoby nie wchodzą w grę. Czyli co, anarchia?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lis 27, 2015 11:04
andej napisał(a):
Alus napisał(a):

Brawo Aluś.
Gito, apeluję do Ciebie abyś niezwłocznie wyraziła swoją wdzięczność, za to, że Alus Cię nie obraziła. Powinnaś się uczyć od niej tolerancji. Pomimo tego, że masz inne poglądy, napisała, że nie nazwie Cię tak. Podziwiam jej wstrzemięźliwość. Ma takie skojarzenia, ale nie bedzie Cię karać obelgami, za to, że inaczej myślisz. Niech żyje tolerancja.

Powtarzasz się.....przypisując swoje postępowanie innym.
Miałeś odszukać rzekome moje wyzwiska pod adresem zwolenników PiS - nie dokonałeś Tego.
W zamian non stop piszesz ad personam, łamiąc Regulamin forum, co moderacja "nie dostrzega", a Ty od czasu do czasu kwitujesz WSTYDZĘ SIĘ.

Cytuj:
Co do meritum sprawy, to sporo jest nowości, między innymi nominacja Krzysztofa Czabańskiego w resorcie kultury, to mi się podoba.

Kolejny komunista :D
Członek PZPR od 19 roku życia, od 1967 do 1981r.
Pracownik komunistycznego wydawnictwa "RSW Prasa-Książka-Ruch" , komunistycznych czasopism przeznaczonych dla młodzieży "Sztandar Młodych" -organ ZSMP, "Zarzewie"- tygodnik ZSMW.

Pt lis 27, 2015 12:06

Johnny99 napisał(a):
W takim razie USA, Finlandia albo Holandia nie są państwami prawa, bo nie ma tam trybunałów konstytucyjnych.
Czyli co, anarchia?

Nie wiem jak w Holandii ( to chyba królestwo..) czy w Finlandii, ale w Stanach rolę naszego Trybunału pełni Sąd Najwyższy. I myślę, że we wszystkich w miarę demokratycznych państwach jest jakiś organ mający w zakresie rozstrzyganie wątpliwości konstytucyjnych.
A więc... jak pisałem, ostro zmierzamy w stronę wariantu białorusko-węgierskiego , tak bliskiego sercu prezesa.

Pt lis 27, 2015 12:25

zepp napisał(a):
ale w Stanach rolę naszego Trybunału pełni Sąd Najwyższy.

Nie do końca. Co do zasady, w USA każdy sąd ma prawo do kontroli danego przepisu prawa z Konstytucją, przy czym kontrola ta ma charakter konkretny, tj. ma zastosowanie w konkretnej sprawie i nie prowadzi do uchylenia konkretnej normy. Trzeba też pamiętać, że w USA istnieje federalny Sąd Najwyższy, ale również poszczególne stany mają swoje sądy najwyższe, przy czym znane są przypadki, w których Federalny Sąd Najwyższy uznał, że przepis jest zgodny z Konstytucją, jednak stanowy sąd najwyższy się z tym stanowiskiem nie zgodził, w wyniku czego zmieniono konstytucję stanową.

Cytuj:
I myślę, że we wszystkich w miarę demokratycznych państwach jest jakiś organ mający w zakresie rozstrzyganie wątpliwości konstytucyjnych.

W Holandii np. (która faktycznie jest monarchią, ale nie wiem, co to ma do rzeczy) jest nawet przeciwnie: Konstytucja wyraźnie stanowi, że żaden sąd nie ma prawa badania zgodności ustaw z Konstytucją (sic), zaś w innym miejscu, że przepis niezgodny z Konstytucją bezwzględnie obowiązuje do czasu, aż ustawodawca nie zmieni go na zgodny z Konstytucją (sic x 2).

Cytuj:
A więc... jak pisałem, ostro zmierzamy w stronę wariantu białorusko-węgierskiego , tak bliskiego sercu prezesa.

Zarówno na Białorusi, jak i na Węgrzech istnieje Trybunał Konstytucyjny (w tej pierwszej Sąd Konstytucyjny).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lis 27, 2015 14:01

Alus napisał(a):
Powtarzasz się.....przypisując swoje postępowanie innym.
Miałeś odszukać rzekome moje wyzwiska pod adresem zwolenników PiS - nie dokonałeś Tego.
W zamian non stop piszesz ad personam, łamiąc Regulamin forum, co moderacja "nie dostrzega", a Ty od czasu do czasu kwitujesz WSTYDZĘ SIĘ.

Kochana Aluś, odpowiadając PERSONIE odpowiadam ad personam.

Widzisz, gdy wyrwało mi się coś, to przeprosiłem. Co nie znaczy, że oczekuję tego od ... (nie śmiem napisać). Nie wiem, który raz z kolei, powtarzasz to samo. Wnoszę z tego, że uważasz za hańbiące przepraszanie za własne błędy. Postępujesz jak Kali. Gdy wytykasz komuś błędy, to chwała Ci za to. Gdy ktoś Tobie wytyka, to powinno się go wdeptać w glebę.
Nie mam najmniejszego zamiaru odszukiwać czegokolwiek. Odnoszę się do konkretnych komentarzy. Bolsze niczewo. Dlaczego uważasz, że miałem to zrobić? I po co?
A jeśli chodzi o menażerie, to sprawdź w czyich wypowiedziach najczęściej wymieniane są zwierzaczki.

Pierwsze zdanie napisałaś oczywiście sama do siebie. Wielokrotnie już Ci to wskazywałem. Ale, dziwne, nie widzę w zdaniu tym żadnej Twej samokrytyki.

A teraz jeszcze ad personem. Wytłumacz mi, czy to, co napisałaś jest też ad personam? Czy wprost przeciwnie.

I jeszcze gwoli wyjaśnienia. Tym razem ad publicum. Bo ad personam nie zostanie zrozumiane.
Otóż:
ODNOSZĘ SIĘ DO WYPOWIEDZI, ZWRACAJĄC SIĘ DO AUTORKI

No, czasem moralizuję, przywołując Gitę do porządku i sugerując jaj, aby upadła przed Twoim autorytetem na kolana i błagała o wybaczenie jej poglądów.

=============
Gita, trzymaj się!

Pt lis 27, 2015 14:48
Alus, daj spokoj. Musialabys za kazdym razem cytowac ich wypowiedzi z podaniem linku, daty i godziny.
A po co?
Po co probowac dobic do ich poziomu milosci blizniego? Tylko czlowiek sie nameczy a i tak tam nie dosiegnie.

Robmy swoje. Modlmy sie o zdrowie, bo o rozum juz za pozno i czekajmy calkiem spokojnie az ten walec dopadnie i fanow obecnych rzadow. A konkretnie prezesa. Bo obojetnie co minister (Waszczykowski) mowi np o wraku, to prezio decyduje. A prezio nie potrzebuje wraku do wyjasnienia "calej prawdy"
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 98051.html
http://www.tvn24.pl/kaczynski-o-sledztw ... 135,s.html

Nawet nie bede sie zakladac, czyja linia wygra i kto w Polsce rzadzi: szara (zeby nie powiedziec czarna) eminencja. Cala reszta to jej marionetki. I wcale sie z tym nie kryja.

Pt lis 27, 2015 16:18
Kael napisał(a):
Alus, daj spokoj. Musialabys za kazdym razem cytowac ich wypowiedzi z podaniem linku, daty i godziny.
A po co?
Po co probowac dobic do ich poziomu milosci blizniego? Tylko czlowiek sie nameczy a i tak tam nie dosiegnie.

Robmy swoje. Modlmy sie o zdrowie, bo o rozum juz za pozno i czekajmy calkiem spokojnie az ten walec dopadnie i fanow obecnych rzadow. A konkretnie prezesa. Bo obojetnie co minister (Waszczykowski) mowi np o wraku, to prezio decyduje. A prezio nie potrzebuje wraku do wyjasnienia "calej prawdy"
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 98051.html
http://www.tvn24.pl/kaczynski-o-sledztw ... 135,s.html

Nawet nie bede sie zakladac, czyja linia wygra i kto w Polsce rzadzi: szara (zeby nie powiedziec czarna) eminencja. Cala reszta to jej marionetki. I wcale sie z tym nie kryja.

Posłanka Nowoczesnej pyta - czy chcemy tego, aby decyzje prezesa partii były prawem powszechnie obowiązującym?.
Prezes, który szyderczo naśmiewał się z wypowiedzi młodych posłów Nowoczesnej, schyla sie ku Błaszczakowi i szepce mu dokładnie tak.

Pt lis 27, 2015 18:17
Cytuj:
Zarówno na Białorusi, jak i na Węgrzech istnieje Trybunał Konstytucyjny (w tej pierwszej Sąd Konstytucyjny).

I tyle ma do powiedzenia co Białorusini przy urnach wyborczych.....

Pt lis 27, 2015 18:25
niewiarek napisał(a):
Będziemy mieli więcej H. Sienkiewicza. W TV publicznej filmy w rodz. 'Krzyżacy", "Potop" co najmniej raz w miesiącu.
Gombrowicz? W selektywnie wybranych klubach dyskusyjnych.

Patria! Patria!

A czasem Pan Minister od Kultury zanuci nam przy wtórze swojej gitary piosenkę W. Wysockiego "Obława".

A moja ulubiona pisarka zdecydowanie nie ma szans
http://wyborcza.pl/1,95892,19258317,lis ... kiego.html

Pt lis 27, 2015 18:52

" Ewa i przyjaciele " maja zatrudnionych 200 hejterow , ktorzy chwala w sieci tak zwany " rozwoj Polski " w ostatnich 8 latach . a jak jest , kazdy widzi .
podobaja mi sie decyzje obecnego rzadu . jest lepiej niz przypuszczalem . Beata ! trzymac ten kurs !
jest madre powiedzenie - psy szczekaja , karawana jedzie dalej .

So lis 28, 2015 10:37

Dariusz-555 napisał(a):
- psy szczekaja , karawana jedzie dalej .

Słusznie prawisz.

Ale niestety psy szczekają na cały świat.
Cóż to za ptak, który kala własne gniazdo? Ale w końcu to szczekające psy, a nie ptaki.

Po latach lizania konieczna jest odbudowa pozycji. Musimy, na fundamencie historii, kształtować polską godność narodową. Musimy, niestety, uczyć się tego od innych nacji. Niemcy, Francuzi czy Anglicy, gdy w grę wchodzi interes ich ojczyzn zawsze idą razem. A u nas w mediach zdominowanych przez układ magdalenkowy większość miesza z błotem wszystko to, co nie jest wystarczające eurolewicowe.

N lis 29, 2015 10:04

[quote="Johnny99"]
W Holandii np. (która faktycznie jest monarchią, ale nie wiem, co to ma do rzeczy) jest nawet przeciwnie: Konstytucja wyraźnie stanowi, że żaden sąd nie ma prawa badania zgodności ustaw z Konstytucją (sic), zaś w innym miejscu, że przepis niezgodny z Konstytucją bezwzględnie obowiązuje do czasu, aż ustawodawca nie zmieni go na zgodny z Konstytucją (sic x 2).

quote]
Czyli w Holandii można złamać Konstytucję, na dowolny okres czasu...
Być może w starych ustrojach parlamentarnych taka dezynwoltura niczym nie grozi, bo Konstytucję się po prostu szanuje.
U nas kultura państwa prawa dopiero się kształtuje, stąd konieczność istnienia takich bezpieczników .
Ciekawa rzecz, że zarówno na Węgrzech, jak i u nas, rządy uznały za głównego wroga ostatnią niezależną instytucję.

Do kolegów przywołujących powiedziono o karawanie i psach : ten kij ma dwa końce, za poprzedniej władzy to stronnicy PiS byli tymi psami ...

Pn lis 30, 2015 7:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 622  Następna strona