Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 18:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1062 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 71  Następna strona
 PiS - Populizm i Socjalizm 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS - Populizm i Socjalizm
zefciu napisał(a):
To zatem o czym pilaster pisał?

Przecież ja nawet go cytowałem :( Mam to zrobić jeszcze raz? :shock:

Cytuj:
Z braku argumentu zaczyna się darcie [...].

Na razie czekam na twoje argumenty za tym, że ja to, co twierdzisz, przyznałem :-D Zresztą, nie trzeba argumentów, wystarczy cytat :-D

pilaster napisał(a):
Jak zwykle Johnny99 nigdy nie napisał tego co napisał, tak samo jak cała reszta PIS. Np Macierewicz nigdy nie twierdził, że w Smoleńsku doszło do wybuchów. :)

Nie, J99 nie napisał tego, czego nie napisał ;-) Oczywiście, że Macierewicz twierdził, iż w Smoleńsku doszło do wybuchów, czy J99 to kiedykolwiek negował? :-D

Cytuj:
Tak jest, my wszyscy, którzy nie pałamy do PIS dostatecznie gorącym uczuciem robimy "to" od zawsze.

Oczywiście, że pałacie do PiS gorącym uczuciem - nienawiści :-D Zapewniam, że są ludzie, którzy nie kochają PiS i jednocześnie go nie nienawidzą (naprawdę, da się tak :-D), ale to nie jesteście wy :-D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lut 28, 2014 9:20

Kael napisał(a):
Aktualnego programu PiS nie czytalam, ale program na poprzednie wybory byl dla mnie tak socjalistyczny, ze PiS mogli wybierac tylko ludzie, ktorzy go nie czytali, albo czytali i tak jak Johnny99 zakladali z gory, ze "PiS tak sobie pisze, bo cos pisac musi, a i tak nie ma zamiaru tego realizowac".
No i ci, ktorzy tesknia za socjalizmem....

Albo ci, którzy po prostu nie zwracają uwagi na program gospodarczy, wychodząc z założenia, że w kwestiach gospodarczych i tak niewiele od rządu zależy, bo zobowiązania międzynarodowe, społeczne, konieczność ratowania budżetu itp. ;)

Wczoraj np. byłem na spotkaniu z Korwinem-Mikke, który jasno stwierdził, że po ew. dojściu do władzy nie zlikwiduje VAT, bo.. zabrania tego Unia Europejska.. akcyzy na alkohol też nie zlikwiduje (w każdym razie nie od razu), bo.. Polacy by się zapili na śmierć :-D z emeryturami też nic nie zrobi, bo zobowiązań należy dotrzymywać.. itd.itp.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lut 28, 2014 9:24
Johnny99 napisał(a):
Na razie czekam na twoje argumenty za tym, że ja to, co twierdzisz, przyznałem :-D Zresztą, nie trzeba argumentów, wystarczy cytat :-D
Już raz zacytowałem. pilaster napisał to samo, co napisał Kaczyński i co napisałeś Ty, tylko innymi słowami.
Cytuj:
Oczywiście, że pałacie do PiS gorącym uczuciem - nienawiści :-D Zapewniam, że są ludzie, którzy nie kochają PiS i jednocześnie go nie nienawidzą (naprawdę, da się tak :-D), ale to nie jesteście wy :-D
Ja takiej osoby nie spotkałem. PiS dokonało wyraźnej dychotomii ludności Polski na "Naród" i "społeczeństwo". Wyraźnej dychotomii mediów na "polskie" i "resortowe". Wyraźnej dychotomii poglądów. Więc sam PiS nie pozwala być wobec niego obojętnym. Albo uznaję wszystkie jego dogmaty, albo jestem nie-Polakiem.

Pt lut 28, 2014 9:28

zefciu napisał(a):
Już raz zacytowałem. pilaster napisał to samo, co napisał Kaczyński i co napisałeś Ty, tylko innymi słowami.

Chyba straciłeś orientację w tym, o czym jest mowa :-D Napisałeś, że ja przyznałem, iż PiS chce doprowadzić do "zniesienia niezawisłości sądów". A ja się pytam, gdzie tak napisałem i gdzie tak napisał PiS. To nie jest wyrażenie tego samego "innymi słowami", tylko całkowite wypaczenie (oczywiście intencjonalne) sensu tego, co twierdzi PiS.

Cytuj:
PiS dokonało wyraźnej dychotomii ludności Polski na "Naród" i "społeczeństwo".

Bzdura. Taka dychotomia istnieje dla pilastra i, w mniej radykalnej formie, dla PO. Dla PiS natomiast społeczeństwo polskie dzieli się jedynie na Polaków "świadomych" oraz na Polaków, którzy dali się okłamać. Tych drugich trzeba po prostu uświadamiać. Stąd np. akcja Gazety Polskiej "podaruj drugi egzemplarz lemingowi" :-D Żadnej takiej akcji nie prowadzą media "resortowe", ponieważ im nie zależy na tym, żeby pisowców uświadamiać - oni po prostu chcą, by pisowcy zniknęli, nie ma nic, co można by z nimi zrobić, bo jest to część społeczeństwa po prostu z gruntu zła.

Cytuj:
Wyraźnej dychotomii mediów na "polskie" i "resortowe".

Natomiast wy, oczywiście, nie dzielicie wcale mediów na "normalne" i "pisowskie", prawda? :-D

Cytuj:
Wyraźnej dychotomii poglądów.

Nie ma żadnej wyraźnej dychotomii poglądów :-D PiS i PO bez większej krępacji wymieniają się poglądami, choć, oczywiście, nie rozgłaszają tego :-D

Cytuj:
Więc sam PiS nie pozwala być wobec niego obojętnym. Albo uznaję wszystkie jego dogmaty, albo jestem nie-Polakiem.

Wiesz, ja jakoś nie odczuwam, by PiS mi na coś nie pozwalał :-D Ja nigdy nie głosowałem na PiS, a PiS nigdy mi nie zabraniał być wobec niego obojętnym, zaś "nie-Polakiem" o wiele częściej nazywał mnie pilaster :-D Tyle, że mi to zwisa :-D Może ty masz po prostu jakiś problem z przyjmowaniem krytyki pod swoim adresem? :-D

Pt lut 28, 2014 9:43

Johnny99 napisał(a):
Oczywiście, że Macierewicz twierdził, iż w Smoleńsku doszło do wybuchów, czy J99 to kiedykolwiek negował? :-D

Ale teraz Macierewicz twierdzi, ze nigdy nie twierdził. :D Tak samo jak J99 nigdy nie napisał tego co napisał. :D

zefciu

Cytuj:
PiS dokonało wyraźnej dychotomii ludności Polski na "Naród" i "społeczeństwo".

Żeby tam "społeczeństwo". Na lemingów, larwy, masę polskojęzyczna, esbeckie mordy, agentów, zdrajców, targowicę, obóz zdrady narodowej, grupę wykorzenioną z polskości, czy "osoby o pokroju oficerów WSI" - wszystkie określenia autentyczne z mediów pisowskich.

J99

Cytuj:
PiS i PO bez większej krępacji wymieniają się poglądami,

Jakimi? Zresztą w dużo większym zakresie poglądami i elektoratem wymienia się PIS z Palikotem.

Cytuj:
wy, oczywiście, nie dzielicie wcale mediów na "normalne" i "pisowskie"

No cóż, nie nasza wina, że media pisowskie są nienormalne :o Kiedyś taka rolę "pisowskiej gazety dla Polaków" próbowało dość nieudolnie (bo pisowcy nic o Polakach, ich oczekiwaniach, aspiracjach i guście czytelniczym, nie wiedzą) grać "URz", ale jego kontynuatorzy w postaci "W Sieci" i "Do Rzeczy" już dawno porzuciły wszelkie próby udawania. Wy nadal nie rozumiecie, że nie macie już takiej władzy jak w PRL, kiedy mogliście po prostu swoje partyjne publikacje wciskać czytelnikom, którzy je kupowali i czytali, bo nie mieli żadnej alternatywy. Teraz jednak mają.

Cytuj:
Dla PiS natomiast społeczeństwo polskie dzieli się jedynie na Polaków "świadomych" oraz na Polaków, którzy dali się okłamać. Tych drugich trzeba po prostu uświadamiać.

Tak jak Johnny99 uświadamia nie lubiącym PIS że są "osobami o pokroju oficerów WSI". :D

Cytuj:
Stąd np. akcja Gazety Polskiej "podaruj drugi egzemplarz lemingowi"

A co, kiedy leming nie da się przekonać?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt lut 28, 2014 11:59

pilaster napisał(a):
Ale teraz Macierewicz twierdzi, ze nigdy nie twierdził. :D

Zapewne według kreatywnej interpretacji pilastra :-D

Macierewicz w ostatnim jak dotąd wywiadzie dla Gazety Polskiej (14.02.2014 r.):

dzisiaj, po raporcie archeologów, po ustalenia „Gazety Polskiej” nie ma żadnych wątpliwości, że doszło do eksplozji w powietrzu. Żadnych.

http://www.fronda.pl/a/antoni-macierewi ... 34518.html

Cytuj:
Jakimi?

Wszelkiej maści :-D W gruncie rzeczy trudno znaleźć zagadnienie, w którym PO nigdy nie stwierdziłaby tego samego, co PiS i vice versa :-D Wyjątkiem jest właściwie tylko katastrofa smoleńska, choć i tutaj sytuacja nie jest wcale aż tak jednoznaczna: http://wpolityce.pl/wydarzenia/44830-do ... my-wszyscy :-D

Cytuj:
Tak jak Johnny99 uświadamia nie lubiącym PIS że są "osobami o pokroju oficerów WSI". :D

Np. gdzie? :-D

Cytuj:

To trudno, będzie nadal okłamywany i okradany przez Władze :-D

Pt lut 28, 2014 12:13

I jeszcze

Johnny99 napisał(a):
Dla PiS natomiast społeczeństwo polskie dzieli się jedynie na Polaków "świadomych" oraz na Polaków, którzy dali się okłamać. Tych drugich trzeba po prostu uświadamiać.

Oczywiście opinia pilastra o PIS jest już dawno ustalona (a kiedyś pilaster nawet na PIS i Kaczyńskiego głosował), ale próbując spojrzeć ahistorycznie na najnowszy "program" PIS, to i tak nie ma tam niczego, co pilaster mógłby uznać za swój postulat i poprzeć go.

Cały ów "program" jest przecież jedną wielką zapowiedzią, wtrącania się decydowania przez aparat państwowy w każdy, najdrobniejszy nawet segment gospodarki, kultury i szeroko pojętego życia społecznego. Wszystko ma być własnością państwa i państwo ma decydować jak obywatele mają żyć, co robić, gdzie pracować, jak mieszkać, etc..

Cytuj:
Prawo i Sprawiedliwość uważa, że do strategicznych celów naszej polityki gospodarczej należy zliczyć odbudowanie polskiego kolejnictwa oraz utrzymanie własności Skarbu Państwa w tym sektorze.

Cytuj:
Koleje w Polsce powinny pozostać polską [czyli państwową -p] własnością.

itd, itp.

Jest to "program restytucji PRL", czyli najgorszego okresu w polskiej historii, gorszego nawet od zaborów. :twisted:

I to właśnie, a nie "propaganda mediów resortowych" (czyli niepisowskich) - pilaster regularnie czyta media genetycznopatriotyczne a jakoś nie dał się "przekonać"- jest przyczyną, dla którego Polacy Was nie lubią i się Was boją. :-(

Cytuj:
Cytuj:

To trudno, będzie nadal okłamywany i okradany przez Władze

A przecież powinien dać się okradać przez PIS, które przecież niczego innego w swoim "programie" nie obiecuje :roll:

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt lut 28, 2014 12:13

pilaster napisał(a):
Oczywiście opinia pilastra o PIS jest już dawno ustalona (a kiedyś pilaster nawet na PIS i Kaczyńskiego głosował), ale próbując spojrzeć ahistorycznie na najnowszy "program" PIS, to i tak nie ma tam niczego, co pilaster mógłby uznać za swój postulat i poprzeć go.

I co w związku z tym? Czy J99 kiedykolwiek twierdził, że ten program wyraża jego poglądy, że którykolwiek z postulatów tego programu uważa za swój lub że go popiera? J99 programu wprawdzie nie czytał, ale szczerze wątpi, zresztą zawsze tak było i dlatego też J99 nigdy na PiS, w przeciwieństwie do pilastra, nie głosował :-D Nie wspominając o tym, że J99 już kiedyś wzywał pilastra to przytoczenia choć jednej kwestii, w której J99 zgadza się z PiS - do dzisiaj odpowiedzi się nie doczekał.. co wcale pilastrowi nie przeszkadza w dalszym ciągu wyzywać J99 od "pisowców", co z kolei jest najlepszym dowodem, że wszelkie programy nie mają dla oceny pilastra najmniejszego znaczenia :-D Dla pilastra ma znaczenie to, że PiS po prostu nienawidzi - obrzuca pilaster pisowców wyzwiskami, zarzuca "antypolskość", dążenie do "zniszczenia Polski", nienawiść do Polski i Polaków, mordercze zamiary względem nich, niszczenie Kościoła, zabójstwo abp Życińskiego itp.itd. Nic więc dziwnego, że twierdzeń pilastra nie sposób traktować poważnie ;-)

Cytuj:
I to właśnie, a nie "propaganda mediów resortowych" (czyli niepisowskich) - pilaster regularnie czyta media genetycznopatriotyczne a jakoś nie dał się "przekonać"- jest przyczyną, dla którego Polacy Was nie lubią i się Was boją. :-(

Jakich "was"?

Czyli tak, jak J99 pisał - jest to program zbrodniczy, szatański i morderczy, budzący w Polakach zabobonny lęk i nienawiść.. dopóty, dopóki mówi o nim PiS. Kiedy jednak PO planuje dokładnie to samo:

Program "Inwestycje Polskie" zorientowany jest na przedsięwzięcia rozwojowe, w oparciu o długoterminowe finansowanie inwestycji mających znaczenie dla gospodarki narodowej oraz strategicznych interesów Państwa.

.. to należy się radować i oklaskiwać kolejną ultraliberalną reformę wspaniałej PO, dzięki której PKB wzrośnie nam znowu w takim tempie, o jakim Węgry czy Łotwa mogą tylko marzyć :-D

Pt lut 28, 2014 12:27

Zresztą, "resortowi" dziennikarze przestali to już nawet ukrywać. Jacek Żakowski np. niedawno stwierdził, że program PiS "w zasadzie nie jest zły", problem z PiS jest tylko taki, że IV RP była zbrodnicza i tych wszystkich zbrodniczych zbrodni zbrodniczy Kaczyński zbrodniczo nie chce rozliczyć :-D Marcin Król w słynnym wywiadzie dla Wyborczej miał do zarzucenia Kaczyńskiemu tylko to, że ten go "obraża" :-D Po prostu - nie chodzi o to, jakie Kaczyński ma poglądy, tylko o to, że jest po prostu "zły", to zły człowiek, tak, jak i wszyscy pisowcy i cała popierająca ich społeczność - to są źli ludzie, którym najlepiej byłoby - jak to kiedyś stwierdził inny "resortowy" dziennikarz - wydzielić osobną "Wolskę", bo w Polsce nie ma dla nich miejsca :( Czysta nienawiść, czyste, negatywne emocje - na tym opiera się polityka PO :(

Pt lut 28, 2014 12:38
Nie rozumiem, co ma mnie w postawie Żakowskiego dziwić. Żakowski to komuch i z pewnością komuszy program PiS mu się podoba. Natomiast negatywna ocena PiS wynika z przyczyn personalnych; przynależności do innego klubu komuchów.

Zupełnie odwrotnie niż w przypadku pilastra czy moim - tutaj sprzeciw wobec PiS jest przede wszystkim ideologiczny. Rozgryweczki na górze średnio mnie interesują.

Pt lut 28, 2014 13:17

zefciu napisał(a):
Nie rozumiem, co ma mnie w postawie Żakowskiego dziwić. Żakowski to komuch i z pewnością komuszy program PiS mu się podoba. Natomiast negatywna ocena PiS wynika z przyczyn personalnych; przynależności do innego klubu komuchów.

Jak rozumiem, tym klubem jest PO, skoro Żakowski nie tak dawno nazwał Platformę: "polskim dobrem narodowym"? :-D

Cytuj:
Zupełnie odwrotnie niż w przypadku pilastra czy moim - tutaj sprzeciw wobec PiS jest przede wszystkim ideologiczny. Rozgryweczki na górze średnio mnie interesują.

Właśnie w tym rzecz, że nie - to mój sprzeciw wobec PiS jest przede wszystkim ideologiczny :-D Pilaster uważa PiS za antypolską i niepolską partię zbrodniarzy i morderców, więc program w sumie nie ma znaczenia (i dlatego też nie mają znaczenia np. podobieństwa do PO). Dlatego też nie zwraca w ogóle uwagi na "komusze" elementy w PO (i ignoruje wszystkie próby zwrócenia mu na to uwagi), bo nie o program tu chodzi, tylko o to, by zatrzymać "podpalaczy Polski" :-D Jak to kiedyś doskonale podsumował Waldemar Kuczyński: nie ma znaczenia, co robi PO, ważne jest tylko, by nie dopuścić PiS do władzy :-D

Pt lut 28, 2014 13:32
Johnny99 napisał(a):
Jak rozumiem, tym klubem jest PO, skoro Żakowski nie tak dawno nazwał Platformę: "polskim dobrem narodowym"? :-D
A co mnie obchodzi, jak nazwał PO Żakowski. PO nie realizuje w polityce poglądów Żakowskiego.
Cytuj:
Właśnie w tym rzecz, że nie
No to wykaż, gdzie ja się personalnie sprzeczam z PiS?

Pt lut 28, 2014 13:35

zefciu napisał(a):
A co mnie obchodzi, jak nazwał PO Żakowski. PO nie realizuje w polityce poglądów Żakowskiego.

Aha - nie realizuje, ale mimo to Żakowski ją kocha? To jest jeden z licznych dysonansów poznawczych, w jakie wpadacie, nie chcąc przyjąć do wiadomości rzeczy oczywistych - np. takiej, że Żakowski kocha PO, ponieważ, po prostu, realizuje ona w polityce jego poglądy ;-) Najbardziej proplatformeskim medium jest tygodnik Polityka - jakie tam poglądy dominują? ;-)

Cytuj:
No to wykaż, gdzie ja się personalnie sprzeczam z PiS?

Wy się nie sprzeczacie z PiS ideologicznie, ponieważ wysuwając argumenty ideologiczne przeciw PiS nie przyjmujecie do wiadomości, że mają one zastosowanie do wszystkich innych partii parlamentarnych. Na przykład, Kaczyński chce wydawać pieniądze podatników - granda, skandal, tragedia, antypolskość, komunizm, Stalin itp.itd. (nie przesadzam, pilaster nieraz oskarżał mnie o "leninizm" :-D ). PO chwali się, że wydała najwięcej w historii pieniędzy podatników na drogi - wspaniale, sukces, Platforma wybudowała nam drogi, cudo Platforma, PKB rośnie, PiS kłamie! :-D Jasno to pokazuje, że te argumenty mają dla was znaczenie jedynie uboczne ;-)

Ostatnio edytowano Pt lut 28, 2014 13:50 przez Johnny99, łącznie edytowano 1 raz

Pt lut 28, 2014 13:43
Johnny99 napisał(a):
Aha - nie realizuje, ale mimo to Żakowski ją kocha?
No jak widać.
Cytuj:
To jest jeden z licznych dysonansów poznawczych, w jakie wpadacie, nie chcąc przyjąć do wiadomości rzeczy oczywistych - np. takiej, że Żakowski kocha PO, ponieważ, po prostu, realizuje ona w polityce jego poglądy ;-)
A konkretnie gdzie realizuje? W którym punkcie?
Cytuj:
Najbardziej proplatformeskim medium jest tygodnik Polityka - jakie tam poglądy dominują? ;-)
Polityka jest łagodnie lewicowa. Ale czy najbardziej proplatformerska? To jeszcze musisz wykazać.
Cytuj:
Wy się nie sprzeczacie z PiS ideologicznie, ponieważ wysuwając argumenty ideologiczne przeciw PiS nie przyjmujecie do wiadomości, że mają one zastosowanie do wszystkich innych partii parlamentarnych. Jasno to pokazuje, że mają one dla was znaczenie jedynie uboczne ;-)
Nie mają. PO nie postuluje tak dalekiej nacjonalizacji gospodarki i tak dalekiego uzależnienia wszystkiego w państwie od władzy centralnej.

Zauważmy, że J99 argumentować potrafi wyłącznie personalnie - PO jest komunistyczna, bo PO lubi Żakowski i Polityka. Bez żadnych konkretnych punktów głoszonych przez PO.

Pt lut 28, 2014 13:48

zefciu napisał(a):
A konkretnie gdzie realizuje? W którym punkcie?

O tym właśnie jest ten wątek i kilka innych ;-) O rządach Platformy piszę tutaj od samego początku, możesz poczytać ;)

Cytuj:
Polityka jest łagodnie lewicowa. Ale czy najbardziej proplatformerska? To jeszcze musisz wykazać.

Polityka jest ostro lewicowa, nie wiem, na czym miałaby polegać jej "łagodność".

Czy wypromowanie hasła "Tusku, musisz!" lub cotygodniowe referaty Wiesława Władyki nie wystarczą? :-D

Cytuj:
Nie mają. PO nie postuluje tak dalekiej nacjonalizacji gospodarki i tak dalekiego uzależnienia wszystkiego w państwie od władzy centralnej.

Wszystkie partie parlamentarne to postulują. Kwestia skali jest natomiast zmienna i zależy od konkretnej sytuacji. Niedawno o zakusy centralizacyjne oskarżał PO nawet.. SLD! (http://www.samorzad.lex.pl/czytaj/-/art ... tralizacje). Już nawet dla jawnych postkomunistów PO zaczęła w niektórych sprawach przesadzać z centralizacją :-D W kwestiach gospodarczych wszystkie partie parlamentarne mają zasadniczo takie same poglądy - tj. "socjaldemokratyczne" - a że przed wyborami muszą się starać jakoś poodróżniać, to już jest zupełnie inna sprawa :-D

Cytuj:
Zauważmy, że J99 argumentować potrafi wyłącznie personalnie - PO jest komunistyczna, bo PO lubi Żakowski i Polityka. Bez żadnych konkretnych punktów głoszonych przez PO.

Nie tylko - PO lubią także (mniej lub bardziej) gen. Jaruzelski, gen. Dukaczewski, Jerzy Urban, Faktoidy i Mity itp. itd. Wszyscy oni natomiast nienawidzą PiS. Czyli, w waszym rozumieniu, mamy sytuację kompletnie nielogiczną i niewytłumaczalną :-D Natomiast moim zdaniem, jeżeli gremium złożone z Wyborczej, Polityki, Żakowskiego, Jaruzelskiego, Dukaczewskiego, Urbana itp. woli PO (nawet jeśli jej nie kocha) od PiS (tu już praktycznie nie ma wyjątku od szczerej nienawiści), to to nie jest jakiś dziwny przypadek, jakieś "no jak widać", tylko z czegoś to musi wynikać. I, oczywiście, wynika. Wystarczy zdjąć ideologiczne i emocjonalne okularki.

Pt lut 28, 2014 14:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1062 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 71  Następna strona