Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Idziemy na wybory
Czy sie komus filantropia podoba, czy nie, nie ma tu znaczenia. Filantropie indywidualna przerabialismy w XIX wieku. Kto uwazal w szkole na jezyku polskim, to wie jak "skuteczna" byla to forma pomocy.
System obowiazkowych, zorganizowanych (a nie spontanicznych, kiedy to jeden drugiemu w droge wchodzi i pieniadze sa pchane w najbardziej "efektowne akcje") ubezpieczen (tak, z przymusowych "podatkow") sprawil, ze nikt w Polsce z glodu i chorob nie umiera na ulicy. A jezeli, to dlatego ze ... ludzie zawiedli (np nie przyjmujac chorego do szpitala, choc byl to ich obowiazek).
Ostatnio edytowano Śr cze 04, 2014 10:20 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Śr cze 04, 2014 10:18 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): Korwinizm wierzy w czlowieka i jego altruizm i chec pomocy swoim kosztem.Ze tak nie bylo, nie jest i (masowo) nie bedzie, wiedza realisci. A to nie ty pisałaś, że zgodnie z teorią gier altruizm wygrywa? Spójrz na WOŚP. Ludzie uwielbiają pomagać!
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr cze 04, 2014 10:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Johnny99, a masz teraz jakis zakaz pomocy?
Uwazales w szkole? Uwazasz, ze rozwiazania typu doktor Judym to przyszlosc swiata i lekarstwo na nedze i s.mierc przed ukonczeniem 20 lat?
Ostatnio edytowano Śr cze 04, 2014 10:23 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Śr cze 04, 2014 10:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Czy sie komus filantropia podoba, czy nie, nie ma tu znaczenia. Filantropie indywidualna przerabialismy w XIX wieku. Kto uwazal w szkole na jezyku polskim, to wie jak "skuteczna" byla to forma pomocy. Język polski jako nauka ekonomii. Gratuluję źródeł wiedzy. Cytuj: System obowiazkowych ubezpieczen (tak, z przymusowych "podatkow") sprawil, ze nikt w Polsce z glodu i chorob nie umiera na ulicy. A jezeli, to dlatego ze ... ludzie zawiedli (np nie przyjumjac chorego do szpitala, choc byl to ich obowiazek). Myślisz, że do głupich gadasz? Możesz sobie tę propagandę wetknąć w dowolny z otworów.
|
Śr cze 04, 2014 10:22 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): @Johnny99, a masz teraz jakis zakaz pomocy? Zakazu nie ma, ale jest mentalność, wywołana właśnie istnieniem "państwa opiekuńczego". Wiele razy na własne oczy widziałem (w tramwajach choćby) tabliczki z napisem " nie pomagaj żebrakowi, od tego są służby!" (czy jakoś w tym stylu)  Nie to nie. A mimo to ludzie i tak pomagają..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr cze 04, 2014 10:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Cawilian ekonomia to nauka i to teoretyczna, a literatura opisuje zycie. Ale jak ktos wierzy w raj na ziemi za darmo, to niech sobie wierzy. Zycze wam nawet zeby Korwin wygral. Wyborcy Samoobrony obudzili sie dopiero z reka w nocniku i niektorzy tak widac musza...
Jak sie rozchorujesz na przewlekla chorobe (wystarczy cukrzyca), stracisz prace, dzieci nie bedziesz mial za co wyksztalcic i bedziecie mieszkac jak w XIX wieku w "jednej izbie" w trzy rodziny, bo raj korwinowski was nie przewidzial, to (jesli tylko bedzie taka mozliwosc) bedziecie sami z tego raju uciekac. Tam, gdzie jest ... normalnie i nikt w mrzonki szalenca nie wierzy.
Zegnam
@Johnny99, oczywiscie wiesz, co stoi za taka tabliczka? Pamietasz tlumy zebrajacych rumunskich dzieci, kiedy ich tatusiowie zbierali kase? Popierasz zebractwo jako sposob na zycie? to popieraj...
|
Śr cze 04, 2014 10:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Jak sie rozchorujesz na przewlekla chorobe (wystarczy cukrzyca), stracisz prace, dzieci nie bedziesz mial za co wyksztalcic i bedziecie mieszakc jak w XIX wieku w "jednej izbie" Zdaje się że opisałeś komunistyczny raj. W ZSRR w ogóle nie diagnozowano cukrzycy (bo taka choroba to może może dotykać tylko burżujów), więc jej nie leczono. Zaś jednoizbowe mieszkania to rosyjski standard, nawet w Moskwie. Pamiętam jeszcze czasy Gierka, nie zrobisz mi wody z mózgu gadaniem o Judymie.
Ostatnio edytowano Śr cze 04, 2014 10:41 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Śr cze 04, 2014 10:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zdaje się, że komuś skończyły się argumenty i przechodzi do taniego agit-propu...
Korwinizm nie ma być lepszy od realnego socjalizmu, bo to żadna sztuka; nawet feudalne Cesarstwo Abisynii przebijało komunistyczną Etiopię. Korwinizm ma być lepszy od kapitalizmu jaki mamy obecnie.
|
Śr cze 04, 2014 10:41 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): Popierasz zebractwo jako sposob na zycie? to popieraj... Oczywiście, że nie. Popieram pomaganie ludziom. Ty nie?
|
Śr cze 04, 2014 10:53 |
|
 |
zepp
|
Johnny99 napisał(a): Kael napisał(a): @Johnny99, a masz teraz jakis zakaz pomocy? Zakazu nie ma, ale jest mentalność, wywołana właśnie istnieniem "państwa opiekuńczego". Wiele razy na własne oczy widziałem (w tramwajach choćby) tabliczki z napisem " nie pomagaj żebrakowi, od tego są służby!" (czy jakoś w tym stylu)  Nie to nie. A mimo to ludzie i tak pomagają.. Gdyby to było takie proste : umieścimy zachęcające tabliczki i dobroczynność ruszy ! Przykład WOŚP jest tu bardzo dobry : gigantyczna akcja, ulice całego kraju pełne wolontariuszy, w efekcie zbieramy .... ok 50 mln w tym roku . Tegoroczne planowane wydatki na opiekę socjalną ( nie wliczając opieki zdrowotnej , bo przecież za korwinizmu będziemy płacić z własnej zasobnej kieszeni), to suma ok 240 mld zł. http://www.funduszestrukturalne.gov.pl/ ... 020%20(MPS).pdf Przelicz sobie, ile takich Owsiaków trzeba ( a nie rodzą się tacy na kamieniu...) , by zgromadzić taką kasę ? Albo, ile razy trzeba zmniejszyć wydatki socjalne, by dobroczynności starczyło ? I tu chyba jest cicha recepta JKM na poradzenie sobie z socjalem.
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
Ostatnio edytowano Śr cze 04, 2014 10:59 przez zepp, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr cze 04, 2014 10:56 |
|
 |
pilaster
|
akruk napisał(a): Dowolne państwo, z dowolnie dużą lub mała liczba pracowników państwowych MUSI mieć co najmniej tyle wpływów, żeby moc się z czego utrzymać. Toteż korwinizm wcale nie zakłada likwidacji państwa do zera (to anarchokapitalizm), tylko redukcję państwa do państwa - minimum. Państwo młotek, małe zwarte i sprawne w tym zakresie którym sie zajmuje, a nie państwo poduszka rozbudowane zajmujace się setkami niepotrzebnych rzeczy i wszystkimi z nich źle. J99 Cytuj: czy osoba bez ręki jest zdolna wykonywać jakąś pracę? a bez obu rąk? a bez obu nóg? Stephen Hawking od dziesiecioleci jest całkowicie sparaliżowany ("nie ma rąk ani nóg") a jednak "jakąś" pracę wykonuje. Jakąś...  zepp Cytuj: Tegoroczne planowane wydatki na opiekę socjalną ( nie wliczając opieki zdrowotnej , bo przecież za korwinizmu będziemy płacić z własnej zasobnej kieszeni), to suma ok 240 mld zł. Przelicz sobie, ile takich Owsiaków trzeba ( a nie rodzą się tacy na kamieniu...) , by zgromadzić taką kasę ? A ile tej kasy naprawdę wydaje się na cele oficjalnie deklarowane? Jak się obecnie taką kasę gromadzi?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr cze 04, 2014 10:57 |
|
 |
Johnny99
|
zepp napisał(a): Gdyby to było takie proste : umieścimy zachęcające tabliczki i dobroczynność ruszy ! Co to znaczy "ruszy"? Przecież cały czas działa Cytuj: Przykład WOŚP jest tu bardzo dobry : gigantyczna akcja, ulice całego kraju pełne wolontariuszy, w efekcie zbieramy .... ok 50 mln w tym roku . .. w ciągu jednego dnia. A gdyby WOŚP trwała cały rok? Cytuj: Tegoroczne planowane wydatki na opiekę socjalną ( nie wliczając opieki zdrowotnej , bo przecież za korwinizmu będziemy płacić z własnej zasobnej kieszeni), to suma ok 240 mld zł. Żeby się nie powtarzać - ok, tyle wynoszą. A ile powinny wynosić? Cytuj: Przelicz sobie, ile takich Owsiaków trzeba ( a nie rodzą się tacy na kamieniu...) , by zgromadzić taką kasę ? Jeżeli dobrze liczę (niech mnie ktoś poprawi), gdyby WOŚP trwała cały rok i zbierała tyle, co teraz - trzynastu Cytuj: Albo, ile razy trzeba zmniejszyć wydatki socjalne, by dobroczynności starczyło ? O 100%. W korwinizmie nie ma czegoś takiego, jak "wydatki socjalne".
|
Śr cze 04, 2014 11:10 |
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): Stephen Hawking od dziesiecioleci jest całkowicie sparaliżowany ("nie ma rąk ani nóg") a jednak "jakąś" pracę wykonuje. Jakąś... To jest też odpowiedź @Kael: - inwalidzi mogliby pracowac, gdyby ich pracodawcy chcieli zatrudnic np na czesc etatu. dopoki maja wybor mlodych, zdrowych ichetnych do pracy za grosze, po co maja sponsorowac chorych?Bo ci chorzy będą w czymś lepsi od zdrowych. Każdy ma jakiś talent, każdy coś potrafi.
|
Śr cze 04, 2014 11:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Najpierw zastanówmy się, co to znaczy "niezdolna do pracy". Kto, wg ciebie, jest całkowicie niezdolny do jakiejkolwiek pracy? Rozpatrzmy przykłady:
- czy osoba o IQ 70 jest zdolna wykonywać jakąś pracę? - czy osoba bez ręki jest zdolna wykonywać jakąś pracę? a bez obu rąk? a bez obu nóg? - czy osoba w wieku 75 lat jest zdolna wykonywać jakąś pracę? a w wieku 80 lat? 90? albo: 18? 16? 12? - czy osoba poważnie chorująca na serce jest zdolna wykonywać jakąś pracę? a osoba po chorobie nowotworowej? albo w trakcie? albo taka, której zostało pół roku życia? a z drugiej strony: czy osoba w śpiączce jest w stanie? Nawet jeśli osoba niezdolna do pracy wg. definicji którą dziś operuje Zus byłaby zdolna do jakiejś pracy to chyba nie myślisz że jakość tej pracy pozwoliłaby jej na utrzymanie się w stanie wymagającym leczenia/rehabilitacji itd (chyba, że ktoś jak Joni Eareckson okazuje się być świetnym pisarzem, malarzem ustami i Bóg jeden wie kim jeszcze, ale geniusze trafiają się raczej rzadziej niż częściej) Doprawdy @Johnny w jakim Ty świecie żyjesz... Chyba, że zakładasz iż wszystkie/czy też wiele z osób uznanych dziś za niezdolne do pracy są symulantami, ale to wtedy ponawiam pytanie - skąd takie założenie?
|
Śr cze 04, 2014 11:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): Stephen Hawking od dziesiecioleci jest całkowicie sparaliżowany ("nie ma rąk ani nóg") a jednak "jakąś" pracę wykonuje. Jakąś... Zatrzymajmy się na chwilę przy tym przykładzie. Stephen Hawking jest utalentowany i tylko dlatego nie skończył studiów na bakalaureacie. Mniej utalentowani kalecy mogliby co najwyżej wyuczyć się rachowania i służyć Hawkingowi pomocą przy obliczeniach. Po co, Hawking może zlecić obliczenia jednemu technikowi-programiście obsługującemu pakiety Matlab i Mathematica? Zwróćmy też uwagę, ile Hawking na tym oszczędza. W przypadku armii rachmistrzów musiałby dodatkowo troszczyć się o ciągły dopływ kapitału i uważać, żeby go cwany kapitalista nie wydudkał z patentów. W przypadku jednego technika może poświęcić cały czas na to, co umie najlepiej, tzn. badania podstawowe. Badania podstawowe mają ten feler, że choć pchają naukę do przodu, to zysków z nich nie ma żadnych. Ergo, w korwinizmie Hawking musiałby żyć z dobroczynności - ale kto miałby go niby dotować w ten sposób? Maja Nowak, dla której Hawking jest "ewolucjonistą"? Zgodziliśmy się chyba, że l*d jest głupi.
|
Śr cze 04, 2014 11:24 |
|
|
|