Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 15:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 127  Następna strona
 Idziemy na wybory 
Autor Wiadomość
Post Re: Idziemy na wybory
Czy sie komus filantropia podoba, czy nie, nie ma tu znaczenia.
Filantropie indywidualna przerabialismy w XIX wieku. Kto uwazal w szkole na jezyku polskim, to wie jak "skuteczna" byla to forma pomocy.

System obowiazkowych, zorganizowanych (a nie spontanicznych, kiedy to jeden drugiemu w droge wchodzi i pieniadze sa pchane w najbardziej "efektowne akcje") ubezpieczen (tak, z przymusowych "podatkow") sprawil, ze nikt w Polsce z glodu i chorob nie umiera na ulicy. A jezeli, to dlatego ze ... ludzie zawiedli (np nie przyjmujac chorego do szpitala, choc byl to ich obowiazek).

Ostatnio edytowano Śr cze 04, 2014 10:20 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr cze 04, 2014 10:18

Kael napisał(a):
Korwinizm wierzy w czlowieka i jego altruizm i chec pomocy swoim kosztem.Ze tak nie bylo, nie jest i (masowo) nie bedzie, wiedza realisci.

A to nie ty pisałaś, że zgodnie z teorią gier altruizm wygrywa? :-D

Spójrz na WOŚP. Ludzie uwielbiają pomagać!

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr cze 04, 2014 10:19
@Johnny99, a masz teraz jakis zakaz pomocy?

Uwazales w szkole? Uwazasz, ze rozwiazania typu doktor Judym to przyszlosc swiata i lekarstwo na nedze i s.mierc przed ukonczeniem 20 lat?

Ostatnio edytowano Śr cze 04, 2014 10:23 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr cze 04, 2014 10:21
Kael napisał(a):
Czy sie komus filantropia podoba, czy nie, nie ma tu znaczenia.
Filantropie indywidualna przerabialismy w XIX wieku. Kto uwazal w szkole na jezyku polskim, to wie jak "skuteczna" byla to forma pomocy.
Język polski jako nauka ekonomii. Gratuluję źródeł wiedzy.

Cytuj:
System obowiazkowych ubezpieczen (tak, z przymusowych "podatkow") sprawil, ze nikt w Polsce z glodu i chorob nie umiera na ulicy. A jezeli, to dlatego ze ... ludzie zawiedli (np nie przyjumjac chorego do szpitala, choc byl to ich obowiazek).
Myślisz, że do głupich gadasz? Możesz sobie tę propagandę wetknąć w dowolny z otworów.

Śr cze 04, 2014 10:22

Kael napisał(a):

Zakazu nie ma, ale jest mentalność, wywołana właśnie istnieniem "państwa opiekuńczego". Wiele razy na własne oczy widziałem (w tramwajach choćby) tabliczki z napisem "nie pomagaj żebrakowi, od tego są służby!" (czy jakoś w tym stylu) :| Nie to nie. A mimo to ludzie i tak pomagają..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr cze 04, 2014 10:29
@Cawilian ekonomia to nauka i to teoretyczna, a literatura opisuje zycie. Ale jak ktos wierzy w raj na ziemi za darmo, to niech sobie wierzy. Zycze wam nawet zeby Korwin wygral.
Wyborcy Samoobrony obudzili sie dopiero z reka w nocniku i niektorzy tak widac musza...

Jak sie rozchorujesz na przewlekla chorobe (wystarczy cukrzyca), stracisz prace, dzieci nie bedziesz mial za co wyksztalcic i bedziecie mieszkac jak w XIX wieku w "jednej izbie" w trzy rodziny, bo raj korwinowski was nie przewidzial, to (jesli tylko bedzie taka mozliwosc) bedziecie sami z tego raju uciekac. Tam, gdzie jest ... normalnie i nikt w mrzonki szalenca nie wierzy.

Zegnam

@Johnny99, oczywiscie wiesz, co stoi za taka tabliczka? Pamietasz tlumy zebrajacych rumunskich dzieci, kiedy ich tatusiowie zbierali kase?
Popierasz zebractwo jako sposob na zycie? to popieraj...

Śr cze 04, 2014 10:33
Kael napisał(a):
Jak sie rozchorujesz na przewlekla chorobe (wystarczy cukrzyca), stracisz prace, dzieci nie bedziesz mial za co wyksztalcic i bedziecie mieszakc jak w XIX wieku w "jednej izbie"
Zdaje się że opisałeś komunistyczny raj. W ZSRR w ogóle nie diagnozowano cukrzycy (bo taka choroba to może może dotykać tylko burżujów), więc jej nie leczono. Zaś jednoizbowe mieszkania to rosyjski standard, nawet w Moskwie.

Pamiętam jeszcze czasy Gierka, nie zrobisz mi wody z mózgu gadaniem o Judymie.

Ostatnio edytowano Śr cze 04, 2014 10:41 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr cze 04, 2014 10:38
Zdaje się, że komuś skończyły się argumenty i przechodzi do taniego agit-propu...

Korwinizm nie ma być lepszy od realnego socjalizmu, bo to żadna sztuka; nawet feudalne Cesarstwo Abisynii przebijało komunistyczną Etiopię. Korwinizm ma być lepszy od kapitalizmu jaki mamy obecnie.

Śr cze 04, 2014 10:41

Kael napisał(a):
Popierasz zebractwo jako sposob na zycie? to popieraj...

Oczywiście, że nie. Popieram pomaganie ludziom. Ty nie?

Śr cze 04, 2014 10:53

Johnny99 napisał(a):
Kael napisał(a):

Zakazu nie ma, ale jest mentalność, wywołana właśnie istnieniem "państwa opiekuńczego". Wiele razy na własne oczy widziałem (w tramwajach choćby) tabliczki z napisem "nie pomagaj żebrakowi, od tego są służby!" (czy jakoś w tym stylu) :| Nie to nie. A mimo to ludzie i tak pomagają..

Gdyby to było takie proste : umieścimy zachęcające tabliczki i dobroczynność ruszy !
Przykład WOŚP jest tu bardzo dobry : gigantyczna akcja, ulice całego kraju pełne wolontariuszy, w efekcie zbieramy .... ok 50 mln w tym roku .
Tegoroczne planowane wydatki na opiekę socjalną ( nie wliczając opieki zdrowotnej , bo przecież za korwinizmu będziemy płacić z własnej zasobnej kieszeni), to suma ok 240 mld zł.
http://www.funduszestrukturalne.gov.pl/ ... 020%20(MPS).pdf
Przelicz sobie, ile takich Owsiaków trzeba ( a nie rodzą się tacy na kamieniu...) , by zgromadzić taką kasę ?
Albo, ile razy trzeba zmniejszyć wydatki socjalne, by dobroczynności starczyło ? I tu chyba jest cicha recepta JKM na poradzenie sobie z socjalem.

Ostatnio edytowano Śr cze 04, 2014 10:59 przez zepp, łącznie edytowano 1 raz

Śr cze 04, 2014 10:56

akruk napisał(a):
Dowolne państwo, z dowolnie dużą lub mała liczba pracowników państwowych MUSI mieć co najmniej tyle wpływów, żeby moc się z czego utrzymać.

Toteż korwinizm wcale nie zakłada likwidacji państwa do zera (to anarchokapitalizm), tylko redukcję państwa do państwa - minimum. Państwo młotek, małe zwarte i sprawne w tym zakresie którym sie zajmuje, a nie państwo poduszka rozbudowane zajmujace się setkami niepotrzebnych rzeczy i wszystkimi z nich źle.

J99

Cytuj:
czy osoba bez ręki jest zdolna wykonywać jakąś pracę? a bez obu rąk? a bez obu nóg?

Stephen Hawking od dziesiecioleci jest całkowicie sparaliżowany ("nie ma rąk ani nóg") a jednak "jakąś" pracę wykonuje. Jakąś... ;-)

zepp

Cytuj:
Tegoroczne planowane wydatki na opiekę socjalną ( nie wliczając opieki zdrowotnej , bo przecież za korwinizmu będziemy płacić z własnej zasobnej kieszeni), to suma ok 240 mld zł.
Przelicz sobie, ile takich Owsiaków trzeba ( a nie rodzą się tacy na kamieniu...) , by zgromadzić taką kasę ?

A ile tej kasy naprawdę wydaje się na cele oficjalnie deklarowane?
Jak się obecnie taką kasę gromadzi?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr cze 04, 2014 10:57

zepp napisał(a):
Gdyby to było takie proste : umieścimy zachęcające tabliczki i dobroczynność ruszy !

Co to znaczy "ruszy"? Przecież cały czas działa ;-)

Cytuj:
Przykład WOŚP jest tu bardzo dobry : gigantyczna akcja, ulice całego kraju pełne wolontariuszy, w efekcie zbieramy .... ok 50 mln w tym roku .

.. w ciągu jednego dnia. A gdyby WOŚP trwała cały rok? ;-)

Cytuj:

Żeby się nie powtarzać - ok, tyle wynoszą. A ile powinny wynosić?

Cytuj:

Jeżeli dobrze liczę (niech mnie ktoś poprawi), gdyby WOŚP trwała cały rok i zbierała tyle, co teraz - trzynastu :roll:

Cytuj:
Albo, ile razy trzeba zmniejszyć wydatki socjalne, by dobroczynności starczyło ?

O 100%. W korwinizmie nie ma czegoś takiego, jak "wydatki socjalne".

Śr cze 04, 2014 11:10

pilaster napisał(a):
Stephen Hawking od dziesiecioleci jest całkowicie sparaliżowany ("nie ma rąk ani nóg") a jednak "jakąś" pracę wykonuje. Jakąś...

To jest też odpowiedź @Kael:

- inwalidzi mogliby pracowac, gdyby ich pracodawcy chcieli zatrudnic np na czesc etatu. dopoki maja wybor mlodych, zdrowych ichetnych do pracy za grosze, po co maja sponsorowac chorych?

Bo ci chorzy będą w czymś lepsi od zdrowych. Każdy ma jakiś talent, każdy coś potrafi.

Śr cze 04, 2014 11:15
Johnny99 napisał(a):
Najpierw zastanówmy się, co to znaczy "niezdolna do pracy". Kto, wg ciebie, jest całkowicie niezdolny do jakiejkolwiek pracy? Rozpatrzmy przykłady:

- czy osoba o IQ 70 jest zdolna wykonywać jakąś pracę?
- czy osoba bez ręki jest zdolna wykonywać jakąś pracę? a bez obu rąk? a bez obu nóg?
- czy osoba w wieku 75 lat jest zdolna wykonywać jakąś pracę? a w wieku 80 lat? 90? albo: 18? 16? 12?
- czy osoba poważnie chorująca na serce jest zdolna wykonywać jakąś pracę? a osoba po chorobie nowotworowej? albo w trakcie? albo taka, której zostało pół roku życia? a z drugiej strony: czy osoba w śpiączce jest w stanie?

Nawet jeśli osoba niezdolna do pracy wg. definicji którą dziś operuje Zus byłaby zdolna do jakiejś pracy to chyba nie myślisz że jakość tej pracy pozwoliłaby jej na utrzymanie się w stanie wymagającym leczenia/rehabilitacji itd (chyba, że ktoś jak Joni Eareckson okazuje się być świetnym pisarzem, malarzem ustami i Bóg jeden wie kim jeszcze, ale geniusze trafiają się raczej rzadziej niż częściej)
Doprawdy @Johnny w jakim Ty świecie żyjesz...
Chyba, że zakładasz iż wszystkie/czy też wiele z osób uznanych dziś za niezdolne do pracy są symulantami, ale to wtedy ponawiam pytanie - skąd takie założenie?

Śr cze 04, 2014 11:16
pilaster napisał(a):
Stephen Hawking od dziesiecioleci jest całkowicie sparaliżowany ("nie ma rąk ani nóg") a jednak "jakąś" pracę wykonuje. Jakąś...

Zatrzymajmy się na chwilę przy tym przykładzie.

Stephen Hawking jest utalentowany i tylko dlatego nie skończył studiów na bakalaureacie. Mniej utalentowani kalecy mogliby co najwyżej wyuczyć się rachowania i służyć Hawkingowi pomocą przy obliczeniach. Po co, Hawking może zlecić obliczenia jednemu technikowi-programiście obsługującemu pakiety Matlab i Mathematica?

Zwróćmy też uwagę, ile Hawking na tym oszczędza. W przypadku armii rachmistrzów musiałby dodatkowo troszczyć się o ciągły dopływ kapitału i uważać, żeby go cwany kapitalista nie wydudkał z patentów. W przypadku jednego technika może poświęcić cały czas na to, co umie najlepiej, tzn. badania podstawowe. Badania podstawowe mają ten feler, że choć pchają naukę do przodu, to zysków z nich nie ma żadnych. Ergo, w korwinizmie Hawking musiałby żyć z dobroczynności - ale kto miałby go niby dotować w ten sposób? Maja Nowak, dla której Hawking jest "ewolucjonistą"? Zgodziliśmy się chyba, że l*d jest głupi.

Śr cze 04, 2014 11:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 127  Następna strona