PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
| Autor |
Wiadomość |
|
Grzegor
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Jezeli ci się podobały wybory samorzadowe w wykonaniu po-psl, to gratuluję przenikliwości po prlowskiej... Nie podobały mi się, ale niestety, w przeciwieństwie do was nie uważam, że skoro PO-PSL mogły robić coś złego, to PiS też może. PiS również nie ma prawa postępować źle, A tak z ciekawości, dyskutowaliśmy o tym w 2014r. viewtopic.php?f=37&t=36436&hilit=sfa%C5%82szowane&start=135Nadal sądzisz, że wybory zostały sfałszowane?
|
| Śr wrz 28, 2016 9:30 |
|
|
|
 |
|
Acro
|
W sprawie wyborów: zasadniczo rządzący niewiele mogą zrobić w kwestii organizacji, za którą odpowiada PKW, na której skład rząd niewiele wpływa. Co najwyżej może obciąć fundusze, ale nie było słychać, żeby PKW tłumaczyło wpadkę brakiem kasy
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Śr wrz 28, 2016 11:53 |
|
 |
|
zepp
|
Acro napisał(a): W sprawie wyborów: zasadniczo rządzący niewiele mogą zrobić w kwestii organizacji, za którą odpowiada PKW, na której skład rząd niewiele wpływa. Co najwyżej może obciąć fundusze, ale nie było słychać, żeby PKW tłumaczyło wpadkę brakiem kasy No to się zdziwisz... "P"iS jest bardzo twórcze w paraliżowaniu instytucji teoretycznie od nich niezależnych. A propos twórczości : padła propozycja przywrócenia poprzedniego wieku emerytalnego , ale : bez możliwości dorabiania, a finansować to mają ci zarabiający więcej ( powyżej 30 średnich pensji rocznie). Teraz składki mają płacić cały rok, ale emerytury większej nie dostaną.
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
| Cz wrz 29, 2016 7:38 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Grzegor napisał(a): Nadal sądzisz, że wybory zostały sfałszowane? Tak. Jest to dla mnie oczywiste. Przy czym rozumiem to w ten sposób, że ich wynik nie odzwierciedlał rzeczywistej woli elektoratu i fakt ten przynajmniej częściowo wynikał z celowego działania różnych osób, którym na dokładnie takim "nieodzwierciedleniu" zależało.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Cz wrz 29, 2016 7:58 |
|
 |
|
JedenPost
|
A teraz oficjalna, a w każdym razie publiczna wypowiedź formalnego szefa polskiego rządu AD 2016: Cytuj: - Oboje z Mateuszem jesteśmy pomazańcami Jarosława Kaczyńskiego. To się dzieje naprawdę. 
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Cz wrz 29, 2016 12:37 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Widać, ze JedenPost ma problemy z trudnymi wyrazami pomazaniec osoba, którą namaszczono na znak otrzymania godności monarszej lub królewskiej http://sjp.pl/pomazaniecW tym znaczeniu szef partii naznaczył go do pełnienia funkcji. I co w tym dziwnego. Kopacz była pomazańcem Tuska a wcześniej Rokita był pomazańcem Tuska do rozmów z PiS o koalicji w 2005
|
| Cz wrz 29, 2016 13:26 |
|
 |
|
JedenPost
|
Nie mam problemu z rozumieniem tego wyrazu, tylko zachwyca mnie kuriozum publicznego przyznawania się, że władza szefa rządu płynie nie z woli jakiegoś tam narodu czy zapracowania na nią dzięki kompetencjom, a po prostu z prezesowego namaszczenia - szczególnie w sytuacji gdy premier i prezeydent kraju są powszechnie wyśmiewani jako kukiełki tegoż prezesa.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Cz wrz 29, 2016 13:47 |
|
 |
|
SweetChild
|
Przyznam się, że dla mnie Morawiecki to chyba jedyny w miarę jasny punkt rządu PiS. Werbalnie jest "do przełknięcia", tyle że do tej pory jego deklaracje zupełnie rozmijały się z działaniami rządu. Nadanie mu większych uprawnień daje szansę, że PiS zejdzie nieco z drugi Populizmu i Socjalizmu i skieruje się bardziej w stronę partii republikańskiej. Oczywiście istnieje spore ryzyko, że Morawiecki co innego mówi, a co innego będzie czynił. Reakcja rynków finansowych (zarówno giełda jak i waluta) wskazuje, że raczej nie wiąże się z nim większych nadziei 
|
| Cz wrz 29, 2016 14:56 |
|
 |
|
Tomek44
|
Coroner napisał(a): Widać, ze JedenPost ma problemy z trudnymi wyrazami pomazaniec osoba, którą namaszczono na znak otrzymania godności monarszej lub królewskiej http://sjp.pl/pomazaniecW tym znaczeniu szef partii naznaczył go do pełnienia funkcji. I co w tym dziwnego. Kopacz była pomazańcem Tuska a wcześniej Rokita był pomazańcem Tuska do rozmów z PiS o koalicji w 2005 Widać, że Coroner ma trudności ze zrozumieniem prostego tekstu pisanego. Słowo pomazaniec jest zarezerwowane tylko dla godności królewskich, a nie dla urzędniczych. Z biblijnego punktu widzenia pomazańcem Bożym mógł być król izraelski np. król Saul (2 Sam. 1:14), który na godność króla został wybrany przez samego Boga (1 Sam. 10: 1-2). Po drugie: słowo Mesjasz, oraz Chrystus, też oznaczają "Pomazaniec". Jezus Chrystus był Pomazańcem Bożym. Więc określenie "pomazaniec" nie może się odnosić do urzędnika, który ma nad sobą jakąś władzę ludzką, która może go odwołać ze stanowiska. Z drugiej strony wypowiedź B. Szydło dowodzi, że uważa J. Kaczyńskiego za osobę równą Bogu, który nie musi się przed nikim tłumaczyć. To jest bałwochwalstwo.
|
| Cz wrz 29, 2016 15:25 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
JedenPost napisał(a): A teraz oficjalna, a w każdym razie publiczna wypowiedź formalnego szefa polskiego rządu AD 2016: Cytuj: - Oboje z Mateuszem jesteśmy pomazańcami Jarosława Kaczyńskiego. To się dzieje naprawdę.  Tak się kończy czytanie bez kontekstu. Wypowiedź p. Szydło była odpowiedzią na pytanie redaktora Knapika z TVN, który zadał pytanie zaczynające się od słów: "opozycja sugeruje, że teraz to Pan jest pomazańcem Jarosława Kaczyńskiego...." i była wygłoszona z ironią. Tomek44 napisał(a): Z drugiej strony wypowiedź B. Szydło dowodzi, że uważa J. Kaczyńskiego za osobę równą Bogu, który nie musi się przed nikim tłumaczyć. To jest bałwochwalstwo. Wypowiedź Tomka44 dowodzi jego zaciekłości, nienawiści i braku umiejętności czytania ze zrozumieniem. To nie jest bałwochwalstwo. To nie jest nawet grzech. To głupota.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| Cz wrz 29, 2016 16:26 |
|
 |
|
JedenPost
|
medieval_man napisał(a): Tak się kończy czytanie bez kontekstu. Wypowiedź p. Szydło była odpowiedzią na pytanie redaktora Knapika z TVN, który zadał pytanie zaczynające się od słów: "opozycja sugeruje, że teraz to Pan jest pomazańcem Jarosława Kaczyńskiego...." i była wygłoszona z ironią.
Wiem, jaki był kontekst. I nie zmienia on faktu, że jest to komiczne.
|
| Cz wrz 29, 2016 17:25 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Komiczne to ze kolejna prowokacja TVN która lemingi zrozumiały jak im było wygodniej.
|
| Cz wrz 29, 2016 18:05 |
|
 |
|
JedenPost
|
?
Co ma niby z tym wspólnego TVN?
|
| Cz wrz 29, 2016 18:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Coroner napisał(a): lemingi i Ty mówisz, że jesteś bezstronny? Nigdy nie słyszałam od patrzącego krytycznie na każdą władzę takiego określenia, jedynie od elektoratu PiSu.
|
| Cz wrz 29, 2016 18:24 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
JedenPost napisał(a): ?
Co ma niby z tym wspólnego TVN? To redaktor TVN zadał pytanie używając słowa "pomazaniec".
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| Cz wrz 29, 2016 18:35 |
|
|
|