Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 21:00

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1335 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 89  Następna strona
 Wybory 2010 
Autor Wiadomość
Post Re: Wybory 2010
Otwarty list rodzin ofiar katastrofy smoleńskiej do dziennikarzy i polityków, to element gry politycznej przedwyborczej.
Według PiS jedynie słuszną formę żałoby prezentuje J. Kaczyńscy, inni grają swoimi zmarłymi.
Prawdziwa twarz patriotyzmu prawych Polaków.

Śr maja 12, 2010 9:45

No to jednak będzie 1 z 10. ;)

Nie papugujemy :P viewtopic.php?p=517779#p517779

Ktoś z dyskutantów pisał jakieś bzdury o tym, że kapłani mają "prawo" i "obowiązek" do nawoływania do głosowania na jedynie słusznych.

Więc żeby nie było wątpliwości - nie mają, nie powinni i wszelkie przypadki zmieniania ambony w billboard wyborczy czy urządzania jakiś akcji w stylu zbieranie podpisów i poparcia w kruchcie powinno się zgłaszać w kuriach.

Kapłan ma prawo i powinien wskazywać wartości, które katolik powinien popierać - a nie ludzi, ugrupowania, nazwiska i partie.

Cytuj:
Kapłan ponadpartyjny

dodane 2010-05-11 11:06
KAI |

"Okres kampanii wyborczej sprzyja próbom uwikłania kapłanów w działalność polityczną i wykorzystania ich autorytetu do wspierania określonych partii" - pisze w Gazecie Wyborczej rzecznik metropolity krakowskiego ks. Robert Nęcek.

Przypomina więc społeczne nauczanie Kościoła w tym zakresie. "Otóż żaden ksiądz nie może czynnie angażować się w promowanie polityka czy partii, a tym bardziej namawiać wiernych do składania podpisów na określone listy wyborcze, w dodatku na terenie parafii. Ksiądz poprzez partyjne zaangażowanie prowadzi wspólnotę wiernych do rozłamu i obniża autorytet Kościoła.

Partia, z natury rzeczy, oznacza tylko część. Partia oznacza podział, a kapłan posłany jest do wszystkich. Ponadto nie jest on w stanie zagwarantować spełnienia się obietnic wyborczych, a przez to uczynić zadość nadziei pokładanych w partiach przez obywateli. Natomiast łatwo może być pomówiony o szukanie korzyści i politycznych wpływów.

Ksiądz nie jest ustanowiony dla polityki, lecz dla wyjaśniania Ewangelii i formacji sumień do podejmowania samodzielnych decyzji"
- pisze ks. Nęcek. Zaznacza, że do zadań kapłańskich wkomponowane jest jedynie podawanie etycznych kryteriów wyborów i pozostawienie wiernym odpowiedzialności za ich decyzje.

http://info.wiara.pl/doc/519644.Kaplan-ponadpartyjny

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr maja 12, 2010 11:39
Zobacz profil WWW
Kapłan ponadpartyjny - Jan Paweł II dokładne doprecyzował co jest posłannictwem kapłana
- "Biorąc pod uwagę oczekiwania współczesnego człowieka w stosunku do kapłana, widzimy, że sprowadzają sie one w istocie swojej do jednego, wielkiego oczekiwania: PRAGNIE ON CHRYSTUSA.
O wszystko to, czego potrzebuje w wymiarze ekonomicznym, społecznym i politycznym, może zwrócic się do innych.
Kapłana prosi o Chrystusa", "Dar i Tajemnica" JPII.
Kapłan Chrystusa nigdy nie zapomina - "Zło dobrem zwyciężaj".

Śr maja 12, 2010 12:44

Post Re:
ToMu napisał(a):
Pavl6 napisał(a):
No to jednak będzie 1 z 10. ;)

Nie papugujemy :P viewtopic.php?p=517779#p517779

Nie papuguję. ToMu napisał 1 z 10, gdy jeszcze nie wszyscy kandydaci byli zarejestrowani. Później PKW odrzuciła wniosek A.Leppera. Po uchyleniu odrzucenia napisałem, że jednak będzie tak, jak napisał ToMu, tylko, że nie napisałem, że to napisał ToMu;).

Śr maja 12, 2010 13:07

"Kto wyciąga ręce na Leppera, temu Pan Bóg rozum odbiera" - Andrzej Lepper, wypowiedź z wczoraj :brawo: :mrgreen: .

Śr maja 12, 2010 14:07

Cytuj:
I co? Minęły 3 lata. Czy zarządane przez PO służby i prokuratura postawiły komukolwiek zarzuty, albo coś udowodniły? Nie, bo i po co? Twarde dowody, ani fakty nie są potrzebne: ważne są te insynuacje: "tajne dokumenty" "podejrzana sprawa" "nocą". I już efekt socjotechniczny został osiągnięty.

A propos - parę dni temu media podały, że zostało umorzone (kolejne) śledztwo w sprawie Wielkich Afer IV RP, a konkretnie w sprawie pokazania przez Ziobrę Kaczyńskiemu papierów itp.itd. Słyszał ktoś o tym ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 12, 2010 14:27
Cytuj:
A propos - parę dni temu media podały, że zostało umorzone (kolejne) śledztwo w sprawie Wielkich Afer IV RP, a konkretnie w sprawie pokazania przez Ziobrę Kaczyńskiemu papierów itp.itd. Słyszał ktoś o tym ?

Kwiatkowski nie robi wzorem poprzednika z epoki IVRP po 3 konferencje dziennie, to i niewiele wiadomo :-)

Śr maja 12, 2010 15:02

Alus napisał(a):
Cytuj:

Kwiatkowski nie robi wzorem poprzednika z epoki IVRP po 3 konferencje dziennie, to i niewiele wiadomo :-)

A ja mam pytanie co to ma wspólnego z wyborami?
Zaczęło się juz straszenie powrotem IVRP, ciekawi mnie ilu zmanipulowanych Polaków uwierzy w te strachy na lachy. Sadząc z rosnącego poparcia dla Jarosława Kaczyńskiego na niewiele to się już zdaje.

Cz maja 13, 2010 10:58
Cytuj:
A ja mam pytanie co to ma wspólnego z wyborami?
Zaczęło się juz straszenie powrotem IVRP, ciekawi mnie ilu zmanipulowanych Polaków uwierzy w te strachy na lachy. Sadząc z rosnącego poparcia dla Jarosława Kaczyńskiego na niewiele to się już zdaje.

Nie trzeb straszyć - wystarczy tylko przypomnieć.
Na ile to się zda okaże się 20 czerwca.

Cz maja 13, 2010 13:24

Alus napisał(a):
Nie trzeb straszyć - wystarczy tylko przypomnieć.

Przypomnieć... właściwie co? Rychłe dążenie Polski do upadku? Może konsekwentne zagrażanie demokracji? Wizję nieuniknionej katastrofy pod rządami PISu? Przypominamy sobie mity i legendy.

Cz maja 13, 2010 14:41

Alus napisał(a):
micked - cytat dla Ciebie :)
- "Nasi przeciwnicy to strasznie mali ludzie, marni pod każdym względem - intelektualnym i moralnym" (wypowiedź premiera RP J. Kaczyńskiego na konferecji prasowej 11.07.2007r).
Cytat sprzed niemal 3 lat :-D Od tego czasu słownictwo polityczne berdzo się nam wzbogaciło i takie słowa już mało kogo ruszają, nie tak dawno mieliśmy ludzi nienawiści, polityczną prostytucję, pedofilię, nekrofilię i "można być prezydentem, a można być chamem"...
Kamala napisał(a):
Za Gomulki, ktory tez zyl bardzo skromnie, zmniejszono normy mieszkaniowe na osobe, budowano mieszkania bez lazienek i z ciemna kuchnia. Co teraz nas czeka, jesli wygra idol skromnych ludzi?
Porównanie Kaczyńskiego z Gomułką to plagiat z posła Niesiołowskiego, proponuję znaleźć coś bardziej oryginalnego.
Cytuj:
Ja sie dolacze do Alus w przypominaniu slow pana Kaczynskiego, dopoki on sam glosu nie zabiera.
"Moja teczka jest sfalszowana
Solidarność to ja - reszta to ZOMO"
Rozumiem, że to pewna maniera w niektórych srodowiskach politycznych, ale czyżby nawet cytaty trzeba było przekręcać? :-D
Alus napisał(a):
Otwarty list rodzin ofiar katastrofy smoleńskiej do dziennikarzy i polityków, to element gry politycznej przedwyborczej. Według PiS jedynie słuszną formę żałoby prezentuje J. Kaczyńscy, inni grają swoimi zmarłymi.
Posel Poncyliusz przeprosił już za swoje słowa. Z drugiej strony nie dziwię się, że polityków PiSu ponosza emocje, gdy nieustannie wmawia się im, że ich żałoba jest polityczna.

Cz maja 13, 2010 18:03
micked, jak juz pisalam: zamkniete oczy i slepa wiara w wybranca. Obudzicie sie za pozno...

Cz maja 13, 2010 18:08

Kamala napisał(a):
micked, jak juz pisalam: zamkniete oczy i slepa wiara w wybranca. Obudzicie sie za pozno...
Obserwuję polskie życie polityczne od ponad 20 lat. Więc nie muszę "wierzyć" w jednego, bądź drugiego kandydata, znam ich dokonania w długim okresie czasu i mogę po prostu wybrać najlepszego (inna rzecz, czy ma on szanse przejść choćby do drugiej tury).

W końcu żaden z liczących kandydatów nie jest kimś nowym w polityce, pełnili różne państwowe funkcje i mieliśmy szansę ocenić ich po owocach. Możemy dyskutować o kandydatach merytorycznie, czym róznią sie ich wizje Polski, programy, poglądy. Oczywiście, zamiast tego można pójść na łatwiznę i licytować kto kogo bardziej nie lubi albo przerzucać się cytatami, które tak naprawdę niewiele znaczą. Tylko że ten drugi rodzaj dyskusji nie ma sensu.

Cz maja 13, 2010 19:22

Ja tam myślę, że z Kaczyńskim, jako Prezydentem nie będzie źle, choć osobiście wolałbym Marka Jurka na tym stanowisku, ale wszystko wskazuje, że ludzie wybiorą tego dobrego, a nie tego najlepszego.

PS: Debata Jurek - Olechowski w tą niedzielę, ale jeszcze nie wiadomo o której godzinie.

Cz maja 13, 2010 19:39
Cytuj:
Przypomnieć... właściwie co? Rychłe dążenie Polski do upadku? Może konsekwentne zagrażanie demokracji? Wizję nieuniknionej katastrofy pod rządami PISu? Przypominamy sobie mity i legendy.

Koalicję z wycieraczką PZPR :D
Cytuj:
Cytat sprzed niemal 3 lat :-D Od tego czasu słownictwo polityczne berdzo się nam wzbogaciło i takie słowa już mało kogo ruszają, nie tak dawno mieliśmy ludzi nienawiści, polityczną prostytucję, pedofilię, nekrofilię i "można być prezydentem, a można być chamem"..
.
Z przed 3 lat ale najwyraźniej Radek dostatecznie nasiąkł takim stylem :-)

Cytuj:
Posel Poncyliusz przeprosił już za swoje słowa. Z drugiej strony nie dziwię się, że polityków PiSu ponosza emocje, gdy nieustannie wmawia się im, że ich żałoba jest polityczna.

Owszem przeprosił, ale zareagował klasycznie "uderz w stół nożyce się odezwą".

Cz maja 13, 2010 20:40
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1335 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 89  Następna strona