Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 19:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 142  Następna strona
 Smoleńsk 10.04.2010 
Autor Wiadomość
Post Re: Smoleńsk 10.04.2010
Cytuj:
Piszesz o polskim mięsie, tylko weź pod uwagę że jak się go nie wwiezie do Rosji, to się go nie sprzeda tam.

Właśnie na tym polega embargo - Rosjanie zablokowali wjazd polskiego mięsa i przez 2 lata rząd PiSu nie potrafił tego załatwić.

Cytuj:
Ale miał na to czasu.... Zawarcie umowy nie jest jednoznaczne z wybudowaniem rurociągu przecież. Pole do działania było przez lata później. Ściskanie Merkel nie pomogło, bo polityka nie polega na uległościach żeby było miło, polega na konkretach i ciągłych negocjacjach. KAŻDA umowa nawet w jej trakcie może podlegać renegocjacom.

Nie czytasz dokładnie - budowę rozpoczęto we wrześniu 2006.
Po co najmniej roku, bo rząd PO powołano w grudniu 2007r ktoś mógł wynegocjować zaniechanie budowy? :o ....a poniesione koszty budowy kto niby miałby uregulować?

Cytuj:
Alus jasnowidz jesteś? Bo tak się składa że fundacja Barnaba ma pod sobą 500 rodzin. Dzieci żyjące na klepiskach, ludzie bez możliwości leczenia... wkład mojej rodziny... Setki tysięcy. W szczegóły nie wchodząc.

To co piszę jest prawdą, niestety. Też bym chciał żeby było inaczej. Ale takie są fakty.

Piękny wkład - ale co ta fundacja ma wspólnego z PiS. RM czy GP?
Widziałeś "dzieci żyjące na klepiskach"?
Ludzie bez możliwości leczenia - chyba tylko bezdomni.

Cytuj:
W ulotce Tuska na Prezydenta było poparcie Jerzego Urbana.

Pytanie kto tą ulotkę wydrukował....zapewne któryś kontrkandydat.
Poparcie Urbana to klasyczny pocałunek śmierci.

Śr gru 19, 2012 18:33

Kaczyńskiego poprał Gierek (syn). I to poproszony, jeśli dobrze pamiętam.

Śr gru 19, 2012 19:27

Z braku czasu na szybko:

1. Tak Alus, na tym polega embargo. Ale nie wiem czemu tak mocno uderzasz tym jakby to jakiś argument był. Po pierwsze, Rosjanie nas szantażowali. Tak że sprawa dotknęła mocno wiele osób. Ale to przez usiłowanie wzmocnienia Polski w regionie, tarcze antyrakietową, próby tworzenia mocnego sojuszu Państw Europy wschodniej z nami na czele- tutaj kulminacja miała przecież miejsce w przylocie do Gruzji i zatrzymaniu Rosyjskiej agresji na suwerenny kraj. Więc kilka lat i się udało coś z tego zrobić.
Po drugie jeśli embargo zdjęto, ale tiry utknęły na granicy a mięso się zepsuło to średni sukces. Trzeba myśleć całościowo.

2. Tak wszystko można wynegocjować. A rurociąg to nie autostrada, to nie drapacz chmur że nie dałoby się rozebrać i postawić gdzie indziej. To połączone ze sobą rury. Fakt byłyby koszta, ale nie można się było na to zgadzać i aktywnie protestować a nie znowu niemoc. Dałoby się to załatwić jakby była determinacja.

3. Gdzie ja się powoływałem na RM czy GP. Jeśli ich poglądy są zbieżne z moimi to widać realnie opisują rzeczywistość w tych sprawach. Dzieci widziałem, a ludzie to po prostu skrajna bieda. Tak to wygląda.

4. Jerzy Urban jednak poparcia udzielił. Ja tylko mówię co widziałem na ulotce. Sam fakt był, można wygooglować, a że chcieli się tym chwalić jeszcze pozostawię bez komentarza.

Adam Gierek, nie wiem nic nie słyszałem. Tak czy inaczej-to jednak człowiek bardziej znany z nauki niż polityki. Z tego co widzę karierę w polityce zaczął w 2001 roku, więc długo po upadku komuny, i do nikogo z tamtego ustroju porównać go nie sposób.

Śr gru 19, 2012 22:35

Tak, rozebranie rurociągu położonego na dnie morza to rzeczywiście błahostka...

Orkiestra!

Śr gru 19, 2012 22:42

Scott napisał(a):
Adam Gierek, nie wiem nic nie słyszałem. Tak czy inaczej-to jednak człowiek bardziej znany z nauki niż polityki. Z tego co widzę karierę w polityce zaczął w 2001 roku, więc długo po upadku komuny, i do nikogo z tamtego ustroju porównać go nie sposób.

To może to Ci coś przypomni:

Opis: o Edwardzie Gierku przed wyborami prezydenckimi w 2010 r.
Był komunistycznym, ale jednak patriotą [...]
http://pl.wikiquote.org/wiki/Jaros%C5%8 ... y%C5%84ski

Kandydat PiS na prezydenta Jarosław Kaczyński powiedział w czwartek w Sosnowcu, że cieszyłby się, gdyby jego kandydaturę poparł eurodeputowany Adam Gierek, syn b. pierwszego sekretarza KC PZPR. Kaczyński uważa, że Edward Gierek był "komunistycznym, ale jednak patriotą".

http://www.wprost.pl/ar/200586/Kaczynsk ... istycznym/

Śr gru 19, 2012 23:22
Scott napisał(a):
Z braku czasu na szybko:

1. Tak Alus, na tym polega embargo. Ale nie wiem czemu tak mocno uderzasz tym jakby to jakiś argument był. Po pierwsze, Rosjanie nas szantażowali. Tak że sprawa dotknęła mocno wiele osób. Ale to przez usiłowanie wzmocnienia Polski w regionie, tarcze antyrakietową, próby tworzenia mocnego sojuszu Państw Europy wschodniej z nami na czele- tutaj kulminacja miała przecież miejsce w przylocie do Gruzji i zatrzymaniu Rosyjskiej agresji na suwerenny kraj. Więc kilka lat i się udało coś z tego zrobić.
Po drugie jeśli embargo zdjęto, ale tiry utknęły na granicy a mięso się zepsuło to średni sukces. Trzeba myśleć całościowo.

2. Tak wszystko można wynegocjować. A rurociąg to nie autostrada, to nie drapacz chmur że nie dałoby się rozebrać i postawić gdzie indziej. To połączone ze sobą rury. Fakt byłyby koszta, ale nie można się było na to zgadzać i aktywnie protestować a nie znowu niemoc. Dałoby się to załatwić jakby była determinacja.

3. Gdzie ja się powoływałem na RM czy GP. Jeśli ich poglądy są zbieżne z moimi to widać realnie opisują rzeczywistość w tych sprawach. Dzieci widziałem, a ludzie to po prostu skrajna bieda. Tak to wygląda.

4. Jerzy Urban jednak poparcia udzielił. Ja tylko mówię co widziałem na ulotce. Sam fakt był, można wygooglować, a że chcieli się tym chwalić jeszcze pozostawię bez komentarza.

Nie uderzam,, polemizuję z Twoim twierdzeniem jakoby rząd PiS działał twardo w polityce z Rosją i uzyskiwał tym wyłącznie korzystne rozwiązania.
A to tylko bajeczka, lub tzw pobożne życzenie.
Tak krawiec kraje, jak mu materiału staje - Rosja osłabiona po rozpadzie ZSRR i tak pozostaje mocarstwem i to ona dyktuje warunki.
Więcej można z Rosją wynegocjować pokojowo niż prężyć muskuły jak mrówka do słonia.
Nie potrafię uwierzyć w skrajne ubóstwo aktualnie w Polsce, gdzie dzieci "żyją na klepisku".
Owszem bieda występuje, ale jest to zjawisko nieodłączne od żadnego systemu, w najbogatszych państwach świata występują marginesy biedy.....ubogich zawsze mieć będziecie.
Na ulotkach napotkać można wiele, zależy kto je zaprojektował i wydrukował.
Napewno nie przyjąłby poparcia Urbana żaden działacz opozycji.
Mogło to być "poparcie" w rodzaju dziadka z Wermachtu, na zasadzie "ciemny lud to kupi".
Realizm RM i GP jest czysto wirtualny....podobnie "realistyczna" była prasa na czele z Urbanem w latach 80-tych po stanie wojennym.

Cz gru 20, 2012 8:44

Wyłącznie nie. Ale się starali. I efekty były, na tyle- na ile byli w stanie coś zdziałać. Przy zapędach imperialistycznych Rosji Putina.

Tak, Rosja jest krajem ważnym na świecie. Nie przeczę. No oczywiście że trzeba negocjować nie uśmiechać się i korzyć. Takich Rosjanie nie traktują poważnie. Co widać. Osobiście odebrałem zniesienie szantażu jako pewną "zachętę" do złagodzenia polityki umacniania roli Polski jako lidera w rejonie. Osiągnięciem bym tego nie nazwał, ale to moja opinia.

No powiem tak- ja w osoby żyjące na takim poziomie też nie wierzyłem. Ale to istnieje, i co innego ubóstwo, a co innego nędza. I takie osoby dotyka każda podwyżka podatków, dokładanie nowych, drożyzna, w stopniu nieporównywalnie większym niż innych.

No cóż, nie ja je drukowałem. Ja nie wiem czym się w takich ulotkach kierowano. Dziadek z Wermachtu to akurat argument dla mnie nie był, sam nie odpowiadam za błędy przodków. Ale pójście w zaparte i okłamywanie że tak nie było, to już konkretny-.

Alus, GP w rękach nie miałem z rok. Nie wiem jak teraz - ale moja ocena jest jaka jest. Czasami wyolbrzymią, ale generalnie duży+, RM za rolę ewangelizacyjną, patriotyczną też. Sprzeciwiam się takim słowom jakich użyłaś, w stosunku do kapłanów, kardynał Grocholewski 3 osoba po Papieżu wiele razy udzielał wywiadów RM wypowiadając się o nim pozytywnie. Benedykt XVI dostrzegł że RM walczy w odronie wolności słowa. To najlepsze rekomendacje.

A co do reszty- z rurą trzeba było aktywnie interweniować, a nie spać. Tyle lat.

A kampania którą prowadziła Pani Rostkowska faktycznie poszła po bandzie. Nie wiedziałem że takie słowa padły. Ale jeśli ktoś z SLD mówił już kogo popiera, to zawsze Pan Komorowski, poparciem Kwaśniewskiego w późniejszym etapie to się szczycono. Z tego co pisałeś, nie widać jednak że syn Gierka wskazał na kogokolwiek.

Pt gru 21, 2012 15:10
Cytuj:
Trzeba było od początku twardo- nasz samolot, samolot wojskowy kraju z NATO- to my badamy.

Naprawdę ktoś wierzy, że wystarczyło tylko walnąć pięścią w stół i Putin zgodziłby się, aby Polacy na terenie Rosji prowadzili śledztwo jako gospodarze?

So gru 22, 2012 18:11
Moderator

mauger napisał(a):
Naprawdę ktoś wierzy, że wystarczyło tylko walnąć pięścią w stół i Putin zgodziłby się, aby Polacy na terenie Rosji prowadzili śledztwo jako gospodarze?

A czy nie wystarczyłoby zażądac oddania nam śledztwa i w sytuacji gdyby Putin się nie zgodził, mieć przynajmniej czyste sumienie i móc spojrzeć codziennie spokojnie w lustro oraz w twarz ludziom, którzy dobrowolnego oddania śledztwa nie mogą darować?

Efekt były taki sam co do śledztwa: Rosjanie robiliby co chcieli, ale nie ten sam co do odbioru rządu w społeczeństwie: rząd przynajmniej zyskałby szacunek społeczeństwa.

So gru 22, 2012 20:57
Zobacz profil WWW

Ja wiem co widziałem, minister francuski nic nie zdziałał w sprawie ataku na Gruzję, potem Sarkozy który brylował na salonach- to Putin się tak wypowiedział przy nim wrzeszcząc co zrobi ze Saakaszwilim że nie zacytuje. Ten Sarkozy nie osiągnął nic. I widziałem Prezydenta RP, który idąc drogą polityki Jagiellonów czyli zjednoczenia Europy wschodniej i to w energetycznej wystarczalności [ de facto jedyne wyjście gwarantujące stabilną sytuację. Kto nie wie Putin ma doktorat z metody Fallina-budowania imperialistycznych wpływów przez rozporządzanie surowcami], i to politycznej jedności, i to Solidarności zagiął całe zamiary Rosji. I kto by to nie był wtedy, jak bardzo by się ze śp Prezydentem nie zgadzał, musiał powiedzieć że odniósł sukces.

PO próbowało jakiś sojusz ze Skandynawią- kompletny niewypał, potem polityka pojednania z Rosją[ na podbudowie Smolenska]- po tym że poproszono już dyplomatów Unii o pomoc widać co z tego wyszło, teraz znowu liczymy na Niemcy- te Niemcy które chcą nam ciąć po funduszach...

A co do samego śledztwa, to w takich przypadkach kraj którego samolot był własnością ZAWSZE może prowadzić śledztwo. Podaj przykład kiedy ktoś się nie zgodził. Tylko 1. Więc sytuacja była dużo, dużo łatwiejsza. De facto nie ma kraju który by jak Polska oddał śledztwo tak jak wtedy[ bo o to nie walczono nawet, PO+SLD+PSL razem przegłosowały że to Rosjanie będą badać].

So gru 22, 2012 22:51

quas napisał(a):
Oczywiście że miał, Jarosław prawie wygrał.

Nie chcę nic sugerować, ale najwięcej do ugrania miał Jarosław. Pozbył się brata - konkurenta i o mało co sam zostałby prezydentem. Przepraszam, ale sam w to nie wierzę. Nie wierzę też w żadne celowe działanie, jedynie wierzę w wiele zaniedbań po każdej ze stron: rosyjskiej, polskiego rządu, prezydenta, pilotów etc. Każdy po trochu ma krew na rękach.

So gru 22, 2012 23:24
medieval_man napisał(a):
Efekt były taki sam co do śledztwa: Rosjanie robiliby co chcieli, ale nie ten sam co do odbioru rządu w społeczeństwie: rząd przynajmniej zyskałby szacunek społeczeństwa.

No właśnie niekoniecznie. Gdyby rząd polski odrzucił propozycję rosyjską o zastosowaniu konwencji chicagowskiej, pierwszym skutkiem takich działań byłby brak możliwości prowadzenia jakichkolwiek badań i czynności na miejscu zdarzenia przez polskich biegłych i prokuratorów. Czy w panującej wówczas atmosferze żałoby narodowej wykłócanie się rządu z Rosją o jakieś szczegóły prawne byłoby dobrze przyjęte przez opinię publiczną? Śmiem wątpić. Kilkutygodniowa lub kilkumiesięczna zwłoka w rozpoczęciu badania przyczyn katastrofy przez stronę polską, potrzebna do wynegocjowania porozumienia z Rosją też raczej nie przysporzyłaby zwolenników rządowi.
Scott napisał(a):
A co do samego śledztwa, to w takich przypadkach kraj którego samolot był własnością ZAWSZE może prowadzić śledztwo. Podaj przykład kiedy ktoś się nie zgodził. Tylko 1. Więc sytuacja była dużo, dużo łatwiejsza. De facto nie ma kraju który by jak Polska oddał śledztwo tak jak wtedy[ bo o to nie walczono nawet, PO+SLD+PSL razem przegłosowały że to Rosjanie będą badać].

Tzn. państwo – właściciel samolotu może przejąć prowadzenie badania przyczyn katastrofy bez pytania o zgodę państwa, na terytorium, którego doszło do wypadku ?? Możesz zacytować jakiś przepis prawa międzynarodowego, który daje taką możliwość?

N gru 23, 2012 0:02

Rosjanie mają w D... wszelkie konwencje, umowy itp. Nic by się nie zmieniło. Gdyby powołano się na inną umowę z Rosją a nie na konwencję chicagowską, to PIS-owcy też mieliby pretensje. Oni (PIS) sami nie wierzą w to co mówią. Wykorzystują tylko tragedię narodową do swoich politycznych celów. Tacy już są i nic na to nie poradzimy.

N gru 23, 2012 0:10

No ja jasnowidzem nie jestem. Nie będę się wypowiadać co by było, bo to gdybaniologia. Wiem co było-Rosjanie zaproponowali WSPÓLNE śledztwo, PO+SLD+PSL przekazały śledztwo Rosjanom. Tyle faktów. Reszta to można gadać latami, a co by było jakby...

Cytuj:
Scott napisał(a):

Tzn. państwo – właściciel samolotu może przejąć prowadzenie badania przyczyn katastrofy bez pytania o zgodę państwa, na terytorium, którego doszło do wypadku Możesz zacytować jakiś przepis prawa międzynarodowego, który daje taką możliwość?
Jakoś nie zdarzyło się żeby był przypadek kiedy odmówiono, nigdy. Przepisu nie ma, ale jak wyglądają WSZYSTKIE takie śledztwa każdy widzi. To jedno jest ewenementem na skalę światową.

Lech- to co mówisz to swobodne wywody,opierasz je na jakichś domysłach. Nie da się do tego ustosunkować. Jest tak że PiS wypowiedział się czego chce, i nie jest to to o czym mówisz[nie wiem jak udowadniać że hipopotamem ktoś nie jest, więc tak to napisze].

N gru 23, 2012 0:23

Scott napisał(a):
Lech- to co mówisz to swobodne wywody,opierasz je na jakichś domysłach. Nie da się do tego ustosunkować. Jest tak że PiS wypowiedział się czego chce, i nie jest to to o czym mówisz[nie wiem jak udowadniać że hipopotamem ktoś nie jest, więc tak to napisze].

Masz rację, że opieram się na domysłach, ale jak wytłumaczyć fakt, że PIS domagało się interwencji UE i USA, a gdy o to poprosił Sikorski, to powiedzieli, że jest już za późno? Zauważ, że WSZYSTKO co robi rząd jest krytykowane przez PIS. Mam wiele krytycznych uwag pod adresem rządu, ale wydaje mi się, że gdyby była inna postawa Jarka i jego popleczników, to jako PO-PIS mogliby zdziałać dużo dobrego.

N gru 23, 2012 0:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 142  Następna strona