Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 15:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 44  Następna strona
 Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zrobić? 
Autor Wiadomość

Post Re: Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zro
pilaster napisał(a):
Nie fakt, tylko faktoid. Nikomu nie udało się rzetelnie wykazać istnienia takiej korelacji. Na odwrót, jak się przyjrzeć polskim "ateistom, racjonalistom i (bardzo)wolnomyślicielom skupionym wokół portalu (ir)racjonalista, czy tygodnika "FiM", to łatwo zauważyć, że właśnie tam brak ludzi z jakąkolwiek wiedzą i jakimikolwiek umiejętnościami. :(

No i jak już się pilaster przyjrzał, to co mu wyszło? Bo mnie zwykły, pilasterfaktoid :roll:

Cz sty 17, 2013 9:17

MARIEL napisał(a):
Nie wypowiadałam się o tej konkretnej pozycji, tylko skomentowałam wpis Pilastra, który uważa że marna książka nie nadaje się jako pokuta. Tymczasem o to właśnie w pokucie chodzi (aby się nią umartwić).

To, ze pan pilaster uznal, ze to marna ksiazka, nie znaczy, ze tez bys tak uznala.
To znakomita ksiazka i jest w niej pare odniesien do Boga.
Zakladam, ze pilaster tez nie czytal tej ksiazki. Wystarczy przeciez niechec do czlowieka tylko dlatego, ze jest ateista, zeby przekreslic CALY jego dorobek.
Poza tym, skoro tak wybitnie madry inteligentny czlowiek jest sceptyczny na temat istnienia Boga (przynajmniej osobowego), to kim my jestesmy, zeby twierdzic inaczej? Posiadamy jakas wiedze, ktorej on nie posiada?

Cz sty 17, 2013 9:21
Australijczyk napisał(a):
.
Poza tym, skoro tak wybtnie madry inteligentny czlowiek jest sceptyczny na temat istnienia Boga (przynajmniej osobowego), to kim my jestesmy, zeby twierdzic inaczej? Posiadamy jakas wiedze, ktorej on nie posiada?

Australijczyk, argumentum ad verecundiam to nie jest dobre posunięcie w dyskusji jeśli się chce przekonać oponenta do swoich racji. Równie dobrze wierzący mógłby Ci odpowiedzieć, że skoro tak mądry inteligentny człowiek jak J. Ratzinger...itd. No chyba, że chce się rozmówcę rozjuszyć, ale przeważnie zrównoważonym osobnikom nie chodzi o rozpętanie wojny, tylko przekonanie adwersarza.

Cz sty 17, 2013 9:30

Alus napisał(a):
Zabawne, że wykształcony Australijczyk traktujący cała Biblie jako mit, zarzuca mitycznym postaciom mordy

Wiekszosc z wierzacych uwaze ich za postacie historyczne i swiete. Sa to wiec Wasze "broszki", nie moje. :)
Bardziej krytykuje tu postawe tych osobnikow i brak slow potepienia ze strony Kosciola dla ich czynow, chocby byly tylko fikcja literacka. Nie mozna wychwalac postepowania Abrahama, kiedy to malo co nie zarznal nozem syna i mowic, ze jak to pieknie zaufal calkowicie Bogu. Jak Bog chce czyjejs smierci, to niech sie nie wyrecza biednymi ludzmi.
Ty Alus, jak uslyszysz glos z niebie, to tez wezmiesz noz, zeby zabic czlonka rodziny? To jest chore! To historia powinna byc stanowczo potepiona. Nie ma dla niej najmniejszego wytlumaczenia. Jesli myslisz, ze jest, to odpowiedz na pytanie, ktore postawilem wyzej.

Cz sty 17, 2013 9:36

Poza tym, skoro tak wybitnie madry inteligentny czlowiek jest sceptyczny na temat istnienia Boga (przynajmniej osobowego), to kim my jestesmy, zeby twierdzic inaczej? Posiadamy jakas wiedze, ktorej on nie posiada?

Tak. Wiem o wielu rzeczach, o których on pewnie w życiu nie słyszał i mam mnóstwo doswiadczeń, których on nie miał. Jak każdy. Bardzo głupie rozumowanie, sorry. Ślepe podażanie za autorytetami nie jest chyba dobrą drogą.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz sty 17, 2013 9:42

MARIEL napisał(a):
.
Poza tym, skoro tak wybtnie madry inteligentny czlowiek jest sceptyczny na temat istnienia Boga (przynajmniej osobowego), to kim my jestesmy, zeby twierdzic inaczej? Posiadamy jakas wiedze, ktorej on nie posiada?

Australijczyk, argumentum ad verecundiam to nie jest dobre posunięcie w dyskusji jeśli się chce przekonać oponenta do swoich racji. Równie dobrze wierzący mógłby Ci odpowiedzieć, że skoro tak mądry inteligentny człowiek jak J. Ratzinger...itd. No chyba, że chce się rozmówcę rozjuszyć, ale przeważnie zrównoważonym osobnikom nie chodzi o rozpętanie wojny, tylko przekonanie adwersarza.

Zabawne, a w jakiej dziedzinie naukowej (poza teologia, ktora jest raczej pseudonauka) pan Ratzinger ma wieksza wiedze od pana Hawkinga? Jednak o budowie, powstaniu i dzialaniu Wszechswiata, pan Hawking ma znaaaacznie wiecej do opowiedzenia.

Cz sty 17, 2013 9:43

JedenPost napisał(a):

Tak. Wiem o wielu rzeczach, o których on pewnie w życiu nie słyszał i mam mnóstwo doswiadczeń, których on nie miał. Jak każdy. Bardzo głupie rozumowanie, sorry. Ślepe podażanie za autorytetami nie jest chyba dobrą drogą.

No wybacz... Moze on nie wie jak sie kupuje bulke i jak wyciaga pieniadze z bankomatu, ale swoimi myslami doszedl o wiele dalej niz kazdy z nas. Wiem, nie jest Waszym idolem, bo zajmuje sie czarnymi dziurami i Wielkim Wybuchem, zamiast zastanawiac sie ile wazy ludzka dusza i ile jest kregow niebianskich.

Cz sty 17, 2013 9:50
Alus napisał(a):
Zabawne, że wykształcony Australijczyk traktujący cała Biblie jako mit, zarzuca mitycznym postaciom mordy

Wiekszosc z wierzacych uwaze ich za postacie historyczne i swiete. Sa to wiec Wasze "broszki", nie moje. :)
Bardziej krytykuje tu postawe tych osobnikow i brak slow potepienia ze strony Kosciola dla ich czynow, chocby byly tylko fikcja literacka. Nie mozna wychwalac postepowania Abrahama, kiedy to malo co nie zarznal nozem syna i mowic, ze jak to pieknie zaufal calkowicie Bogu. Jak Bog chce czyjejs smierci, to niech sie nie wyrecza biednymi ludzmi.
Ty Alus, jak uslyszysz glos z niebie, to tez wezmiesz noz, zeby zabic czlonka rodziny? To jest chore! To historia powinna byc stanowczo potepiona. Nie ma dla niej najmniejszego wytlumaczenia. Jesli myslisz, ze jest, to odpowiedz na pytanie, ktore postawilem wyzej.

Nie Twoja broszka a cały czas Cię uwiera.....czyżby podyktowana troską o większość wierzących, których masz za kpów :D

Cz sty 17, 2013 9:58
To ślepe zauroczenie Hawkingiem i Dawkinsem jest wręcz dziecinne :)

Cz sty 17, 2013 10:49

MARIEL napisał(a):
pilaster napisał(a):
I bardzo dobrze, że nie, bo to marna książka :D

Właśnie dlatego nadawałaby się na pokutę ;)

"Marna" nie tylko pod względem literackim, ale przede wszystkim - merytorycznym. Kto chce posiąść wiedzę na temat teorii o powstaniu i budowie Wszechświata, niech lepiej czyta Briana Greena, Michio Kaku, Atkinsa, czy Susskinda. Oni piszą książki o Wszechświecie i jego fizyce. Hawking pisze książki o Hawkingu (a przynajmniej KHC taka była) :)

Cytuj:
Tymczasem o to właśnie w pokucie chodzi (aby się nią umartwić).

Owszem, ale też żeby wynieść pewną naukę na przyszłość. KHC się do tego nie nadaje. :-(

Cytuj:
przeważnie zrównoważonym osobnikom nie chodzi o rozpętanie wojny, tylko przekonanie adwersarza.

To w przypadku, kiedy adwersarz ma czyste intencje i błądzi wyłącznie z niewiedzy. Na forach dyskusyjnych zdarza się to jednakowóż stosunkowo rzadko. Userzy zwykle pojawiają się, zwłaszcza na forach typowo "ideowych", takich jak te, nie po to, żeby prowadzić uczciwą dyskusję, ale po to, żeby ...głosić. Objawiać. Nawracać. Nie da się ich przekonać racjonalnymi argumentami. :(

Australijczyk

Cytuj:
twoje poglady sa odrazajace.

czyli w tłumaczeniu: Nie potrafię w żaden sposób odpowiedzieć na argumenty pilastra, zatem, wzorem Lenina nazwę pilastra łajdakiem i pozamiatane :biggrin:

Cytuj:
Biblie nazwij "marna ksiazka"

OK nazywam Biblię "marną książką". I co?

Cytuj:
Mam wieksza wiedze o Biblii i chrzescijanstwie niz niejeden wierzacy.

A ja jestem najwybitniejszym w Europie wirtuozem fortepianu :D

Cytuj:
Zakladam, ze pilaster tez nie czytal tej [KHC -p] ksiazki.

Jest to oczywiście błędne założenie, wynikające z typowego dla świeckiego humanizmu przekonania, że wrogość do religii automatycznie czyni człowieka mądrzejszym, inteligentniejszym i lepiej wykształconym :) Pilaster czytał KHC, podobnie jak praktycznie wszystkie pozycje o zbliżonej tematyce, jakie ukazały się w języku polskim. Pilaster zresztą w ogóle nie ma we zwyczaju wypowiadać się na temat książek, których nie przeczytał, czy filmów, których nie obejrzał. :-(

Cytuj:
Wystarczy przeciez niechec do czlowieka [Hawkinga -p] tylko dlatego, ze jest ateista, zeby przekreslic CALY jego dorobek.

Tutaj mamy do czynienia z tzw projekcją, czyli przypisywaniem komuś (pilastrowi) swoich (Australijczyka) poglądów. Gdyby Australijczyk zadał sobie trud, żeby czegokolwiek się o pilastrze dowiedzieć, to by się zorientował, że jest pilaster np wielkim fanem twórczości Dawkinsa, czy Sagana. Zresztą nawet co do samego Hawkinga, to pilaster ceni sobie jego książkę "Wielki projekt", jako znakomitą książkę popularyzatorską dla dzieci i podarował nawet jeden egzemplarz na urodziny swojemu chrześniakowi :)

Cytuj:
skoro tak wybitnie madry inteligentny czlowiek jest sceptyczny na temat istnienia Boga (przynajmniej osobowego), to kim my jestesmy, zeby twierdzic inaczej?

A skąd pochodzi wiedza Hawkinga o Bogu?

Nunka

Cytuj:
No i jak już się pilaster przyjrzał, to co mu wyszło?

Wyszło mu, że ludzie tam ((ir)racjonalista i "FiM") publikujący nie mają najmniejszego pojęcia o nauce i pisząc o niej sadzą koszmarne, na poziomie podstawówki, błędy. Czyli w redakcjach też nie ma nikogo, kto by mógł owe byki zauważyć i jakoś skorygować Osobiście najbardziej spodobała mi się próba zastosowania prawa Boyla - Mariotta do opisu zjawisk zachodzących w warunkach szybkich zmian ...temperatury. :D

Żeby nie być gołosłownym:

Religie, ateizm i poziom życia

Społeczeństwo ateistów będzie głupsze?

Triumf i porażka Richarda Dawkinsa

(Ir)racjonalna ewolucja

Starcie tytaniąt

Białe wilki ateizmu

Faktoidy, mity i baaardzo wolni myśliciele

"Fakty i mity" trzymają poziom.

Humanizm w walce z analfabetyzmem

trochę się zebrało. :)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz sty 17, 2013 10:51

pilaster napisał(a):
Gdyby Australijczyk zadał sobie trud, żeby czegokolwiek się o pilastrze dowiedzieć, to by się zorientował, że jest pilaster np wielkim fanem twórczości Dawkinsa, czy Sagana.

Oh przepraszam, ze nie zajrzalem wczesniej do wikipedii, zeby sprawdzic twoj dorobek i zainteresowania. Co tam Wikipedia... powinienem zajrzec do Britanici, bo ktos, kto o sobie pisze w trzeciej osobie musi byc jakims dziwacznym ekscentrykiem albo miec wybitny dorobek naukowy lub artystyczny. Zakladam, ze to drugie?

Cz sty 17, 2013 11:29

pilaster napisał(a):
Żeby nie być gołosłownym:

[tutaj linki do bloga pilastra...]

A dziękuję, w wolnej chwili na pewno przeczytam.

pilaster napisał(a):
trochę się zebrało. :)

No zebrało się, niemniej to nadal tylko pilasterfaktoid-y lub pilasterfaktoesejoid-y... Może jak przeczytam całość, zmienię zdanie? ;-)

Cz sty 17, 2013 11:30

Skoro jestes wielkim fanem Dawkinsa i Sagana, to gratuluje, pilaster. Pierwszego przeczytalem prawie w calosci, niektore w oryginale (zostala "Rozszezony fenotyp" i dwie ostatnie). Sagana mniej, bo tylko Cosmos, rowniez w oryginale. Dla mnie to byla uczta, ale pewnie gosc z Britanica, nazwie ta ksiazke marna?

Cz sty 17, 2013 11:35

Wiem, nie jest Waszym idolem, bo zajmuje sie czarnymi dziurami i Wielkim Wybuchem, zamiast zastanawiac sie ile wazy ludzka dusza i ile jest kregow niebianskich.

Moim akurat poniekąd jest, bardzo cenię Krótką historię... którą przeczytałem bodaj jako 16-letni łepek, skąd zresztą pamietam, że o Bogu wypowiadał się w niej bardzo oszczędnie i w zupełnie innym tonie niż Ty. Co do wagi duszy i kręgów niebieskich - nie trafiłeś, nie jestem chrześcijaninem.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz sty 17, 2013 11:38

pilaster napisał(a):
Gdyby Australijczyk zadał sobie trud, żeby czegokolwiek się o pilastrze dowiedzieć, to by się zorientował, że jest pilaster np wielkim fanem twórczości Dawkinsa, czy Sagana.

Oh przepraszam, ze nie zajrzalem wczesniej do wikipedii, zeby sprawdzic twoj dorobek i zainteresowania.

No właśnie. A pilaster, zanim coś napisał, to przynajmniej przeczytał to, co Australijczyk napisał w tym i w innych wątkach. :) I na tej podstawie wyrobił sobie o Australijczyku mniemanie (niewysokie).

Nunka

Cytuj:
No zebrało się, niemniej to nadal tylko pilasterfaktoid-y lub pilasterfaktoesejoid-y...

Są tam wymienione konkretne artykuły z (ir)racjonalisty i "FiM" i konkretne głupoty w nich zawarte. Ale jak widać czytanie to dal humanisty chyba zbyt wielki wysiłek... :-(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz sty 17, 2013 11:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 44  Następna strona