Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Chłop potęgą jest i basta... : )
|
Wt mar 07, 2017 20:17 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
ErgoProxy napisał(a): Ech... przepraszam, ale pozwolę sobie. medieval_man napisał(a): Dżizas... a to tak właśnie nie było za Tuska? Że pojawiał się dobry szeryf Tusk, który wszystko naprawiał? Tusk mnie interesuje o tyle, o ile dobrze wykonuje swoją pracę jako Przewodniczący Rady Europejskiej. Jeśli wróci do Kraju i dalej będzie wodzował jako wódz partii wodzowskiej, mojego głosu nie dostanie, bo to, co prezentuje sobą obecnie PO, to są właśnie skutki takiego wodzowania – pozbawiona wodza partia nie nadaje się literalnie do niczego. Ja tylko jestem ciekaw dlaczego ktoś, kto w odpowiednim czasie nie krytykował szeryfa uważa teraz, że może krytykować kogoś, kogo uważa za cara... ErgoProxy napisał(a): medieval_man napisał(a): Przypomnisz mi do czego taki ustrój i takie "swobody" doprowadziły? Czy to już nieprawomyślne? A do czego doprowadziły w myśl myśli medievala? Bo mnie wiadomo tyle, że doprowadziły do radykalnych reform państwa, które odbywały się w piorunującym tempie, tak że ówczesny PiS nie mógł nadążyć za ówczesnymi modernistami aplikującymi modne rozwiązania zachodnie i w końcu zjechał się do takiego miasteczka kresowego na T. Targowica, była właśnie skutkiem tego, co Proxy proponuje, czyli wolność totalna bez państwowego gorsetu. Ta wolność doprowadziła do słabości państwa i jego upadku. Targowica była tylko łabędzim śpiewem piewców totalnej swobody, którego reformy już nie zdołały zatrzymać. ErgoProxy napisał(a): medieval_man napisał(a): Rozumiem, że dla Ergo lepszy dobry szeryf od dobrego cara, a najlepiej siedemnastowieczne warcholstwo. Esencja rosyjskiej propagandy. W Ameryce Murzynów biją, a Polacy nie nadają się do niczego. Nie. Polacy się nadają. Tylko czasami wśród Polaków trafiają się Proxy tworzący jakieś fantastyczne, bajkowe iluzje, które będą zaakceptowane przez dzieci, a nie dorosłych
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt mar 07, 2017 20:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Ja tylko jestem ciekaw dlaczego ktoś, kto w odpowiednim czasie nie krytykował szeryfa uważa teraz, że może krytykować kogoś, kogo uważa za cara... Bo był parszywym lemingiem, który nie interesował się polityką i skreślał kratki na kartkach na czuja, jeśli nie losowo. medieval_man napisał(a): Targowica, była właśnie skutkiem tego, co Proxy proponuje, czyli wolność totalna bez państwowego gorsetu. Ta wolność doprowadziła do słabości państwa i jego upadku. Targowica była tylko łabędzim śpiewem piewców totalnej swobody, którego reformy już nie zdołały zatrzymać. Owszem, mitologia oficjalna, wbijana małym Polakom do głów właśnie tak wygląda – i rodzi określone wnioski wysnuwane na zasadzie fałszywej alternatywy: że skoro wolność była zła, to widać dzierżymordzie jest dobre. Wolność w Rzplitej nigdy nie była totalna, bo hasło "wolność totalna" oznacza "rządy" watażków prowadzających uzbrojone bandy i permanentną wojnę wszystkich ze wszystkimi. Tego w Rzplitej nie było. Był, a owszem, upadek władzy królewskiej i takie kurioza, jak publiczne radzenie o polityce zagranicznej w przytomności zagranicznych posłów – ale zarazem była pełna praworządność na szczeblu sejmikowym. Dlatego targowiczanie w ogóle zwrócili się do Katarzyny: bo w głowach im się nie mieściło, że ona może podeptać ich prawo. I sprawiedliwość. Ale mnie chodzi nie o przysłowiowe liberum veto (po co było ono potrzebne?), które dało się zresztą wyłączyć zawiązując sejm skonfederowany. Mnie chodzi o to, że wywodzimy się z innej, swoistej, naszej własnej cywilizacji i dlatego właśnie wzory zachodnie przyjmują się u nas z oporami, a wzory wschodnie – Moskwa w ogóle nie pyta nikogo o zdanie, tylko zagarnia, takim czy innym sposobem; ostatnio robi to hybrydowo. Jesteśmy skazani na rozwiązania choć w części rodzime, czy nam się to podoba, czy nie. Bo to płynie w tradycji, to płynie w kulturze, to jest przekazywane z rodziców na dzieci. Bardzo dobrze zresztą. medieval_man napisał(a): Nie. Polacy się nadają. Tylko czasami wśród Polaków trafiają się Proxy tworzący jakieś fantastyczne, bajkowe iluzje, które będą zaakceptowane przez dzieci, a nie dorosłych Nie rozumiem tego zdania. Polacy się nadają, ale są wodzeni za nosy przez Proxych bajkopisarzy? Waszmość spłodziłeś myśl wewnętrznie sprzeczną.
|
Wt mar 07, 2017 23:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Ja tylko jestem ciekaw dlaczego ktoś, kto w odpowiednim czasie nie krytykował szeryfa uważa teraz, że może krytykować kogoś, kogo uważa za cara... Chcesz wmówić, że w szeregach PO i zwolenników było lansowane takie uwielbienie do Tuska jakie aktualnie prezentują członkowie i zwolennicy PiS wobec Kaczyńskiego?  .....lub, że przegrana PO to ewidentna zasługa PiS?  .....czyli żyjesz w jakiejś wirtualnej rzeczywistości. Cytuj: Nie. Polacy się nadają. Tylko czasami wśród Polaków trafiają się Proxy tworzący jakieś fantastyczne, bajkowe iluzje, które będą zaakceptowane przez dzieci, a nie dorosłych Lub M_M wyznający z głębi serca - "Jarosław Polsce zbaw".
|
Śr mar 08, 2017 7:55 |
|
 |
Johnny99
|
medieval_man napisał(a): W pozostałych przypadkach, zwłaszcza dużych instytucji państwowych "reklama" w mediach jest w gruncie rzeczy sposobem na przenoszenie państwowych pieniędzy do prywatnych mediów, ze względów politycznych. No chyba, że ma na celu jedynie względy marketingowe, które nie są motywowane politycznie, tak, jak to było dotychczas. Cytuj: Jeśli PKO BP się reklamuje w TVP to znaczy, że rządzący znaleźli sposób, żeby państwowe pieniądze z jednej firmy państwowej zostały przenoszone legalnie do innej firmy państwowej. Albo znaczy, że PKO BP szuka klientów wśród widzów TVP, tak jak to było dotychczas. Cytuj: Zgadzam się z tezami, ale nie zgadzam się z wnioskami. Zwłaszcza z wnioskiem, że tylko jedna strona usiłuje wszystko upolitycznić. Naprawdę uważasz, że dyskusja na zasadzie "a wy bijecie Murzynów" jest do zaakceptowania przez dorosłych?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr mar 08, 2017 8:14 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Johnny99 napisał(a): medieval_man napisał(a): W pozostałych przypadkach, zwłaszcza dużych instytucji państwowych "reklama" w mediach jest w gruncie rzeczy sposobem na przenoszenie państwowych pieniędzy do prywatnych mediów, ze względów politycznych. No chyba, że ma na celu jedynie względy marketingowe, które nie są motywowane politycznie, tak, jak to było dotychczas. Przyznaję, że nie wierzę w bajki Johnny99 napisał(a): Cytuj: Jeśli PKO BP się reklamuje w TVP to znaczy, że rządzący znaleźli sposób, żeby państwowe pieniądze z jednej firmy państwowej zostały przenoszone legalnie do innej firmy państwowej. Albo znaczy, że PKO BP szuka klientów wśród widzów TVP, tak jak to było dotychczas. Należałoby porównać koszty takiej reklamy ze wzrostem liczby klientów. Ja jednak nie wierzę w bajki. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Zgadzam się z tezami, ale nie zgadzam się z wnioskami. Zwłaszcza z wnioskiem, że tylko jedna strona usiłuje wszystko upolitycznić. Naprawdę uważasz, że dyskusja na zasadzie "a wy bijecie Murzynów" jest do zaakceptowania przez dorosłych? Niczego takiego nie napisałem. Napisałem, że nie zgadzam się z wnioskiem, że tylko jedna strona robi coś źle.
|
Śr mar 08, 2017 10:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Napisałem, że nie zgadzam się z wnioskiem, że tylko jedna strona robi coś źle. Czego dowodzi prezentowana przez Ciebie lista afer, która wszystkie poczynania poprzedniej ekipy kwalifikowała jako "afery".
|
Śr mar 08, 2017 10:58 |
|
 |
Johnny99
|
medieval_man napisał(a): Przyznaję, że nie wierzę w bajki Możesz sobie uważać, że wspieranie po równo mediów rządowych i opozycyjnych to działanie polityczne, ale i tak formalnie niczym się to nie różni od bezstronności. Cytuj: Należałoby porównać koszty takiej reklamy ze wzrostem liczby klientów. Ja jednak nie wierzę w bajki. Nawet gdyby się okazało, że ktoś "na siłę" reklamuje się i w mediach rządowych i w opozycyjnych, to nadal jedynie podkreśla tego kogoś polityczną bezstronność. Można by to co najwyżej uznać za bezstronność "czynną", w odróżnieniu od "biernej". Zresztą twoja "niewiara w bajki" też jest elementem upolityczniania. Bardziej jednoznacznie ujmował to kosiarz1: nie można zarzucać PiS, że upolitycznia, ponieważ już i tak wszystko jest upolitycznione i we wszystkich obszarach życia chodzi jedynie o to, kto politycznie wygra. Cytuj: Niczego takiego nie napisałem. Napisałem, że nie zgadzam się z wnioskiem, że tylko jedna strona robi coś źle. Poniekąd napisałeś, bo takiego wniosku w moim poście nie ma.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr mar 08, 2017 11:09 |
|
 |
Johnny99
|
Oho, PiS zaczyna już propagandowe obudowywanie porażki: [LEGUTKO]:Fakt, że istnieją różne poziomy zintegrowania w UE nie oznacza, że poziom wyższy jest lepszy. Stwierdziłbym wręcz, że to dobrze, że mamy do czynienia z różnymi poziomami. To pozwala rządom poszczególnych krajów prowadzić politykę względnie niezależną. Więc patrzę na to z optymizmem. Jeśli “Europa dwóch prędkości” oznacza Unię bardziej elastyczną, w której jesteśmy w mniejszym stopniu uzależnieni od organów unijnych, mających wątłą legitymację demokratyczną, to dobrze. Uelastycznienie Unii daje poszczególnym krajom większe pole do manewru. Z punktu widzenia Polski, to dobry scenariusz.http://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/ ... ci/92lmmy0Tłumacząc na polski: Polacy, rozpad Unii wcale nie jest taki zły, wprawdzie może będziemy drugą prędkością, ale za to będziemy mogli do woli blokować Trybunał Konstytucyjny i rozwalać ustrój państwa, jak tu się nie cieszyć? 
|
Śr mar 08, 2017 11:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Oho, PiS zaczyna już propagandowe obudowywanie porażki: [LEGUTKO]:Fakt, że istnieją różne poziomy zintegrowania w UE nie oznacza, że poziom wyższy jest lepszy. Stwierdziłbym wręcz, że to dobrze, że mamy do czynienia z różnymi poziomami. To pozwala rządom poszczególnych krajów prowadzić politykę względnie niezależną. Więc patrzę na to z optymizmem. Jeśli “Europa dwóch prędkości” oznacza Unię bardziej elastyczną, w której jesteśmy w mniejszym stopniu uzależnieni od organów unijnych, mających wątłą legitymację demokratyczną, to dobrze. Uelastycznienie Unii daje poszczególnym krajom większe pole do manewru. Z punktu widzenia Polski, to dobry scenariusz.http://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/ ... ci/92lmmy0Tłumacząc na polski: Polacy, rozpad Unii wcale nie jest taki zły, wprawdzie może będziemy drugą prędkością, ale za to będziemy mogli do woli blokować Trybunał Konstytucyjny i rozwalać ustrój państwa, jak tu się nie cieszyć?  Kaczyński z rozkoszą przyjmie dla Polski i III poziom - byle nikt sie nie wtrącał do jego jednoosobowej władzy.
|
Śr mar 08, 2017 13:01 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Tłumacząc na polski: Polacy, rozpad Unii wcale nie jest taki zły, wprawdzie może będziemy drugą prędkością, ale za to będziemy mogli do woli blokować Trybunał Konstytucyjny i rozwalać ustrój państwa, jak tu się nie cieszyć?  Za to z punktu widzenia Europy podział Unii na różne prędkości może ją uratować od rozpadu. Unia państw narodowych średnio się sprawdziła, więc kto wie, czy przegrupowanie sił nie jest tu najrozsądniejszym wyjściem. Wówczas państwa pierwszej prędkości będą mogły ustalić ostrzejsze kryteria dla wstąpienia do tego klubu, przede wszystkim zwiększające uprawnienia instytucji unijnych w stosunku do instytucji krajowych. Państwa niższych prędkości, po kilku latach dryfowania na peryferiach Unii, będą mogły podjąć demokratyczną decyzję odnośnie "przyspieszenia".
|
Śr mar 08, 2017 15:04 |
|
 |
SweetChild
|
medieval_man napisał(a): Dla mnie tak samo "reklamowanie się" w TVN czyli de facto wspieranie tej telewizji (dotyczy tez każdej innej), czy "wycofanie się z reklam" czyli zaprzestanie jej wspierania przez bądź co bądź dużą instytucję państwową, jest i było i będzie polityczne. Rozwiązaniem tego problemu jest prywatyzacja. Ale PiS idzie w kierunku nacjonalizacji I tak jest też w pozostałych przypadkach psucia państwa - PiS nie tylko wdraża TKM z niespotykaną dotąd szybkością, ale też znacząco zwiększa jego skalę. I dlatego ci, którzy nie protestowali wcześniej wobec poczynań PO, teraz protestują wobec poczynań PiS. Co innego jednak, gdy obłamiesz drzewu gałąź, a co innego, gdy wyrżniesz je u samego pnia 
|
Śr mar 08, 2017 15:18 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
SweetChild napisał(a): medieval_man napisał(a): Dla mnie tak samo "reklamowanie się" w TVN czyli de facto wspieranie tej telewizji (dotyczy tez każdej innej), czy "wycofanie się z reklam" czyli zaprzestanie jej wspierania przez bądź co bądź dużą instytucję państwową, jest i było i będzie polityczne. Rozwiązaniem tego problemu jest prywatyzacja. Ale PiS idzie w kierunku nacjonalizacji Prywatyzacja czego? Banku będącego jedną z najważniejszych spółek Skarbu Państwa? Uważasz, że prywatyzacja takiego banku to rozsądne posunięcie? To może jeszcze rząd i sejm sprywatyzujemy? Jak takie tezy proponujesz to w zasadzie dyskusja się kończy. Wzruszeniem ramionami.
|
Śr mar 08, 2017 19:41 |
|
 |
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): I dlatego ci, którzy nie protestowali wcześniej wobec poczynań PO, teraz protestują wobec poczynań PiS. Na zasadzie "400 stanowisk dla krewnych i znajomych to jeszcze ok, ale już 1000 to przesada"? m_m napisał(a): Prywatyzacja czego? Banku będącego jedną z najważniejszych spółek Skarbu Państwa? Jak go sprywatyzujemy, to już nie będzie jedną z najważniejszych spółek Skarbu Państwa, czyż nie? Ile banków musi mieć państwo? Cytuj: To może jeszcze rząd i sejm sprywatyzujemy? Przecież dokładnie to robicie  De facto prywatyzujecie całe państwo.
|
Śr mar 08, 2017 20:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
m_m napisał(a): Prywatyzacja czego? Banku będącego jedną z najważniejszych spółek Skarbu Państwa? WSK Mielec - sprzedany Amerykanom w marcu 2007r - Macierewicz wreszcie wyprodukuje obiecane polskie śmigłowce.
|
Cz mar 09, 2017 7:42 |
|
|
|