PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
W skrocie mowiac: bez Unii, ot w takim roku 1991 zylo nam sie boso, ale w ostrogach. Panstwowe firmy plajtowaly, ale za polskie pieniadze! I zadnych (tfu!) gender nie bylo!
|
| Wt paź 04, 2016 13:52 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
kosiarz1 napisał(a): Lewactwo dziś to nie ludzie ktorzy gospodarkę chca państwowa, już nie sa tacy głupi, wiedzą, ze na tym sie przejechali, wiec odpuścili sibie stając się libeałami! To taki ktoś, kto swoje lewackie ideologie, wciela przy pomocy kapitalistycznego pieniądza, kontrolując jego przepływ, za pomoca róznych takze np unijnych programow! Tutaj się nie oburzasz na rozdmuchaną biurokrację, marnowane środki? A co proponuje PiS? Jeszcze większą kontrolę kapitalistycznego pieniądza i wcielanie swoich prawackich ideologii  Wybór między lewactwem i prawactwem na moje oko jest jak wybór między grypą a cholerą. Na tym tle liberalizm ze swoimi wadami wypada niczym przeziębienie, ale niestety możesz mieć rację, że w obecnym świecie jest coraz bardziej wypierany przez bardziej agresywne formy 
|
| Wt paź 04, 2016 13:56 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Piszesz jak potłuczony.....czasy stalinowskie trwały max do 1956r Bo generalnie ad personam jest najlepszą odpowiedzią Alus napisał(a): Ja, gdy tylko zakończyłam edukację przez lata nigdy nie byłam na pochodzie 1-majowym. Widzisz i różnica jest taka, że ja nawet w czasie edukacji nie chodziłem. Trzeba było trochę więcej odwagi. Alus napisał(a): Nigdy nie byłam na wyborach. Bo już można było. Alus napisał(a): Mieszkanie, podobnie jak miliony zwykłych obywateli, otrzymałam po kilku latach oczekiwania, w moim przypadku po 8 - na mieszkanie wpłacił mój mąż jeszcze w czasach kawalerskich. Najwidoczniej nie stawiałaś się władzy. Alus napisał(a): Ani ja nikt z rodziny nie należał do PZPR, ale też nikt nie miał ciągotek na awanse za przynależność do partii.....też dało sie żyć. No pewnie. Przecież to był najweselszy barak w łagrach sowieckich. Piszesz a wiedzy nie posiadasz. Warto poczytać i porozmawiać z tymi co byli prześladowani w PRL. Warto poczytać jakieś książki historyków na podstawie dokumentów dostępnych w IPN. Na pewno zdanie wtedy ma się inne niż twoje o wspaniałości PRL i oskarżanie Kaczyńskiego o PRLowskie ciągotki. Owszem Kaczyński gospodarczo siedzi w socjalizmie. Widać to w rozdawnictwie kasy.
|
| Wt paź 04, 2016 14:01 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A politycznie gdzie siedzi? Jesli moge zapytac eksperta? Moze wynalazl jakis rewelacyjny, nowy, przyszlosciowy system polityczny?
|
| Wt paź 04, 2016 14:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Coroner napisał(a): Alus napisał(a): Piszesz jak potłuczony.....czasy stalinowskie trwały max do 1956r Cytuj: Bo generalnie ad personam jest najlepszą odpowiedzią " JAK potłuczony", nie znaczy "jesteś potłuczony". Alus napisał(a): Ja, gdy tylko zakończyłam edukację przez lata nigdy nie byłam na pochodzie 1-majowym. Cytuj: Widzisz i różnica jest taka, że ja nawet w czasie edukacji nie chodziłem. Trzeba było trochę więcej odwagi. I ocena na świadectwie zachowania zapewne "celująca" Alus napisał(a): Nigdy nie byłam na wyborach. Czyli wedle Ciebie PRL skończył sie w latach 70-tych XX w Alus napisał(a): Mieszkanie, podobnie jak miliony zwykłych obywateli, otrzymałam po kilku latach oczekiwania, w moim przypadku po 8 - na mieszkanie wpłacił mój mąż jeszcze w czasach kawalerskich. Cytuj: Najwidoczniej nie stawiałaś się władzy. Podobnie jak miliony Polaków.....w jednym tylko roku 1970 zbudowano z wielkiej płyty 194,2 tys mieszkań. Alus napisał(a): Ani ja nikt z rodziny nie należał do PZPR, ale też nikt nie miał ciągotek na awanse za przynależność do partii.....też dało sie żyć. No pewnie. Przecież to był najweselszy barak w łagrach sowieckich.
Piszesz a wiedzy nie posiadasz. Warto poczytać i porozmawiać z tymi co byli prześladowani w PRL. Warto poczytać jakieś książki historyków na podstawie dokumentów dostępnych w IPN. Na pewno zdanie wtedy ma się inne niż twoje o wspaniałości PRL i oskarżanie Kaczyńskiego o PRLowskie ciągotki. Owszem Kaczyński gospodarczo siedzi w socjalizmie. Widać to w rozdawnictwie kasy. Ja PRL znam z autopsji, Ty z opracowań IPN i gdybym PRL uznawała za wspaniałosci, byłabym zagorzałym zwolennikiem Kaczyńskiego Twoja wiedza o PRL jest adekwatna do hasełka wyborczego "Polska w ruinie".
|
| Wt paź 04, 2016 15:43 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
I tu się mylisz bo jak komuna padała byłem już czlowiekiem dorosłym. I pracowałem w czasach komuny.
|
| Wt paź 04, 2016 16:28 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Za czasów PRL wcale nie trzeba było chodzić na wybory. Komisja zapewniła frekwencję poprzez wrzucanie kart hurtem i odhaczanie tych, których nie było (na liście nie trzeba było się podpisywać. Wystarczył haczyk). Także pozostanie w domu w czasie wyborów nie było wcale aktem odwagi. Alus napisał(a): "JAK potłuczony", nie znaczy "jesteś potłuczony". To jest jak z końcówkami "ą" i "om" lub "kogo" i "czyje". Za trudne do pojęcia  .
|
| Wt paź 04, 2016 16:43 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): Za czasów PRL wcale nie trzeba było chodzić na wybory. Komisja zapewniła frekwencję poprzez wrzucanie kart hurtem i odhaczanie tych, których nie było (na liście nie trzeba było się podpisywać. Wystarczył haczyk). Także pozostanie w domu w czasie wyborów nie było wcale aktem odwagi. Nie zawsze - szwagierka nauczycielka nie chodziła, to esbek, który dopadł jej męża i usiłował zrobić z niego TW, wymieniał właśnie jako zarzut fakt, że żona nie głosuje. Szwagier, aby sie wymigać, musiał zmienić pracę. Nie śledzili zapewne wszystkich Polaków, ale osoby ewentualnie przydatne i ich rodziny były pod obserwacją.
|
| Śr paź 05, 2016 6:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie tylko. Osoby u których w rodzinie byli represjonowani, sybiracy, AKowcy itp. z automatu byli pod lupą. Takich nękano i w latach 50 i 60 i 70 i 80. Nękano tez ich sąsiadów, współpracowników, znajomych itp. i próbowano skłonić do współpracy. Po części to widziałem a po części wiem to od mojej rodziny.
|
| Śr paź 05, 2016 7:16 |
|
 |
|
SweetChild
|
Jerzy Hausner o barierach dla "planu Morawieckiego"Cytuj: 4.10.2016, Warszawa (PAP) - Niskie bezpieczeństwo obrotu gospodarczego, niestabilność porządku prawnego, postępująca centralizacja państwa, nierównowaga finansów publicznych, zanik dialogu społecznego i politycznego, międzynarodowa izolacja Polski, to bariery dla realizacji "planu Morawieckiego", uważa Jerzy Hausner. Hausner, były wicepremier i były członek RPP wziął we wtorek udział w debacie "Gospodarka-rozwój-państwo" zorganizowanej przez klub im. Tadeusza Mazowieckiego oraz Fundację Centrum Prasowe.
Jak podkreślił, uważa diagnozę polskiej gospodarki i jej podstawowych wyzwań rozwojowych autorstwa wicepremiera Mateusza Morawieckiego za "interesującą", generalnie trafną i opartą na "wielu wcześniejszych obserwacjach". (...) Kolejna bariera to jego zdaniem niskie bezpieczeństwo obrotu gospodarczego oraz niestabilność i niespójność porządku prawnego.
W ocenie profesora nadal mamy do czynienia z występującymi od lat w Polsce podstawowymi wadami państwa, takimi jak "chroniczna niestabilność rozwiązań prawnych, powodująca niepewność co do wielkości obciążeń fiskalnych" oraz "niska sprawność i nieprzyjazność administracji publicznej w relacji do podmiotów gospodarczych".
"Państwo polskie jest źródłem zakłócenia i niepewności w funkcjonowaniu gospodarki" - podkreślał były wicepremier.
Hausner zwracał uwagę, że plan Morawieckiego opiera się np. na założeniu wzrostu inwestycji, tymczasem w ostatnich miesiącach obserwujemy raczej spadek inwestycji w Polsce, a także "wyraźne osłabienie napływu inwestycji zagranicznych".
"Dlaczego przedsiębiorstwa mające poprawne wskaźniki rentowności nie inwestują? Nie inwestują z powodu niepewności oraz braku jasnej i klarownej perspektywy, z powodu niestabilności" - oceniał Hausner. (...)
Wytłuszczenie moje, bo z tym zgadzam się najpełniej. Nie sama wysokość podatków jest głównym problemem, ale radosna tfurczość rządu w ich nakładaniu. Tu podatek bankowy, tam od hipermarketów, a na deser tzw. pomoc frankowiczom (która oczywiście dla kogoś będzie obciążeniem). Osobiście proponowałbym zapisanie w Konstytucji zakazu wprowadzania nowych i podwyższania obowiązujących podatków oraz zakazu zadłużania państwa. Niestety historia pokazuje, że takie zakazy motywują rządzących jedynie do zajumania oszczędności obywateli (niesławne nacjonalizacje OFE) Zgadzam się też z Hausnerem, że Morawiecki w miarę dobrze gada, tyle że do tej pory działania rządu rozmijały się z jego deklaracjami. Zobaczymy co zdziała jako Nadminister  Z jednej strony mu kibicuję, bo jego sukces będzie sukcesem Polski, a z drugiej strony groziłby umocnieniem PiSizmu na kolejną kadencję 
|
| Śr paź 05, 2016 8:51 |
|
 |
|
mikkel
|
SweetChild napisał(a): Zgadzam się też z Hausnerem, że Morawiecki w miarę dobrze gada, tyle że do tej pory działania rządu rozmijały się z jego deklaracjami. Zobaczymy co zdziała jako Nadminister  Z jednej strony mu kibicuję, bo jego sukces będzie sukcesem Polski, a z drugiej strony groziłby umocnieniem PiSizmu na kolejną kadencję  Pan Morawiecki ma władzę nad gospodarką już od roku. A w międzyczasie spadły inwestycje i prognozy dotyczące wzrostu PKB. Dlaczego, skoro miało być tak dobrze, jest tak źle?
|
| Śr paź 05, 2016 9:08 |
|
 |
|
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Wytłuszczenie moje, bo z tym zgadzam się najpełniej. Nie sama wysokość podatków jest głównym problemem, ale radosna tfurczość rządu w ich nakładaniu. Oczywiście. We wszystkich wywiadach na ten temat z przedsiębiorcami, jakie czytałem, zawsze to podkreślali: "niech sobie będzie nawet 90%, ale niech nam dadzą pewność, że to się nie zmieni w żaden sposób przez najbliższe, powiedzmy, 10 lat". Cytuj: Osobiście proponowałbym zapisanie w Konstytucji zakazu wprowadzania nowych i podwyższania obowiązujących podatków oraz zakazu zadłużania państwa. Chyba nie trzeba aż tak radykalnie. Zawsze mi się przypomina jeden z postulatów korwinizmu: każda ustawa powinna mieć co najmniej kilkuletnie vacatio legis, a najlepiej takie, żeby wchodziła w życie dopiero w następnej kadencji  (tu trzeba pamiętać, że w korwinizmie parlament z założenia zajmuje się właściwie wyłącznie uchwalaniem podatków). Cytuj: Zgadzam się też z Hausnerem, że Morawiecki w miarę dobrze gada, tyle że do tej pory działania rządu rozmijały się z jego deklaracjami. Zobaczymy co zdziała jako Nadminister  Z jednej strony mu kibicuję, bo jego sukces będzie sukcesem Polski, a z drugiej strony groziłby umocnieniem PiSizmu na kolejną kadencję  No nie wiem, ja mam coraz więcej wątpliwości, przede wszystkim odkąd okazało się, że inspiruje go model rozwojowy chiński czy południowokoreański. Nie wystarczy zachwycać się chińskimi miastami, trzeba jeszcze wiedzieć, że ten model zadziałał w kompletnie innym społeczeństwie, niż polskie - społeczeństwie wyjątkowo karnym i zdyscyplinowanym, któremu nie zależy np. na wolnościach osobistych. I, niestety, to jest wymóg konieczny. Pytanie brzmi, czy Polacy zechcą się takim społeczeństwem stać, oraz czy w ogóle można z nich takie społeczeństwo "zrobić".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Śr paź 05, 2016 9:13 |
|
 |
|
SweetChild
|
mikkel napisał(a): Pan Morawiecki ma władzę nad gospodarką już od roku. A w międzyczasie spadły inwestycje i prognozy dotyczące wzrostu PKB. Dlaczego, skoro miało być tak dobrze, jest tak źle? Na razie Morawiecki mówił jedno, a rząd robił drugie. Więc albo Morawiecki łgał jak bura suka, albo też nie miał wystarczającej siły przebicia. Johnny99 napisał(a): Chyba nie trzeba aż tak radykalnie. Zawsze mi się przypomina jeden z postulatów korwinizmu: każda ustawa powinna mieć co najmniej kilkuletnie vacatio legis, a najlepiej takie, żeby wchodziła w życie dopiero w następnej kadencji  Rzeczywiście, to byłoby niezłe rozwiązanie  Johnny99 napisał(a): No nie wiem, ja mam coraz więcej wątpliwości, przede wszystkim odkąd okazało się, że inspiruje go model rozwojowy chiński czy południowokoreański. Nie wystarczy zachwycać się chińskimi miastami, trzeba jeszcze wiedzieć, że ten model zadziałał w kompletnie innym społeczeństwie, niż polskie - społeczeństwie wyjątkowo karnym i zdyscyplinowanym, któremu nie zależy np. na wolnościach osobistych. I, niestety, to jest wymóg konieczny. Pytanie brzmi, czy Polacy zechcą się takim społeczeństwem stać, oraz czy w ogóle można z nich takie społeczeństwo "zrobić". Budowaliśmy już drugą Japonię, drugą Irlandię, to teraz możemy spróbować drugie Chiny  Przyznam, że nie obiły mi się o oczy wypowiedzi Morawieckiego o modelu chińskim czy południowokoreańskim. Zgadam się natomiast z jego tezami, że trzeba postawić na budowanie oszczędności obywateli oraz inwestycje i innowacje. Napędzanie konsumpcji nie będzie motorem rozwoju w dłużej perspektywie. Tylko co z tego, gdy w czynach dostajemy dalszą nacjonalizację OFE, nowe podatki, demontaż państwa prawa oraz 500+, podwyżki emerytur i nominalnie rekordowy deficyt budżetowy.
|
| Śr paź 05, 2016 9:46 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Coroner napisał(a): To co działo się w PRL to był cały system prześladowań i kontroli społeczeństwa. Nie ma tego dzisiaj. A nawet nie ma takich planów. Na całe szczęście to juz przeszłość. Komunizmu faktycznie aktualnie nie ma ale to nie znaczy, że można przenosić tamtejsze rozwiązania do obecnego ustroju. A co do Macierewicza, mam go za człowieka nieobliczalnego. Właśnie tworzy sobie Wojska Obrony Terytorialnej podlegające bezpośrednio jemu. Wśród zadań stawianych przed żołnierzami obrony terytorialnej znajdują się m.in.: prowadzenie działań militarnych we współdziałaniu z wojskami operacyjnymi, ochrona ludności przed skutkami klęsk żywiołowych, ochrona społeczności lokalnych przed skutkami destabilizacji i dezinformacji.http://www.wroclaw.pl/ruszyl-nabor-do-w ... ytorialnejJakieś wesołe skojarzenia? kosiarz1 napisał(a): No prosze...partia razem! Co tam socjalizm, komunizm, przekonania lewicowe i antykościelne, antyreligijne! Byle te wstrętne pisory.... Nie twierdziłem, że popieram partię Razem (bo nie popieram) ale twierdzę, że mogą dostać się do Sejmu, a w kolejnej kadencji, być może, będą w stanie wejść do koalicji. I obecnie wydają się zdecydowanie przeciwni starym układom oraz są zwolennikami rozwiązań skandynawskich - a tam mechanizmy demokratyczne funkcjonują bardzo sprawnie, pomimo wszystkich innych wad tych państw. Dlatego partia ta przyszła mi na myśl w kontekście "depisyzacji".
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Śr paź 05, 2016 11:26 |
|
 |
|
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): Ostrzegano was bez przerwy. Mówiliśmy: rozliczcie winnych katastrofy smoleńskiej, bo będzie dym. Trudno rozliczać winnych, którzy leżą na cmentarzu, bo sami w katastrofie, którą spowodowali, zginęli. A i tak katastrofa smoleńska została przecież całkowicie wyjaśniona. Nawet PIS po roku sprawowania władzy, powołał "komisję", która ma "dochodzić" do "prawdy", ale "dochodzi" do niej baaardzo powoli. Po prostu pisowcy nie chcą i nigdy nie chcieli "wyjasniać", czy "dochodzić do prawdy", ponieważ tą "prawdę" od razu znali. Cytuj: Rozliczcie Amber Gold, bo będzie dym. No i co? Organizatorzy tej piramidy finansowej wylądowali w więzieniu i to za rządów PO, a nie PIS. Cytuj: Zostawcie w spokoju krzyż, bo będzie dym. Bzdura. Krzyż dla PIS zawsze był tylko "substytutem". Kiedy znalazł się na swoim właściwym miejscu, czyli w Kościele już nikogo z PIS nie obchodzi. PIS doszedł do władzy nie dlatego, że PO, czy Tusk jakoś celowo to sprowokowali, tylko dlatego, że potencjał wyborczy PIS, czyli osobnicy uważający, że czy się stoi czy się leży, to patriotom się należy, nadal byli i są wystarczająco liczni, żeby w warunkach bifurkacji układu do nowego punktu równowagi, przeważyć szalę na swoją korzyść. Swoje dołożyli tez tacy, którzy jak Johnny99 żarliwie przekonywali, że PIS i PO to jedno i to samo, albo, że PIS to nie PIS, a Kaczyński, czy Macierewicz są już tam tylko figurantami. Za pisowską okupację sto razy bardziej odpowiada Johnny99, niż Tusk, który tym tylko zawinił, że przekazał przywództwo w PO osobie całkowicie niekompetentnej.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
| Śr paź 05, 2016 11:34 |
|
|
|