Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
JedenPost napisał(a): Lubię te syntezy J99  Dołączam swojego lajka  Z jednym w tej analizie się nie zgodzę: Cytuj: „Wiadomo teraz, że Tusk jest nominatem niemieckim”. Czy co do tego ktoś mógł mieć wątpliwości od przynajmniej dwóch i pół roku? A jeśli nawet do jakiejś części szczególnie zainteresowanych sprawą mieszkańców UE ta wiedza teraz dotarła – jakie to ma dla nas znaczenie? Uważam, że ten zarzut wobec Tuska właśnie poległ - Tusk nie jest nominatem niemieckim, a europejskim. Gdyby nie otrzymał poparcia znaczącej grupy krajów, a został siłowo przepchnięty przez Merkel, to wówczas retoryka PiS zyskałaby jakieś uzasadnienie, tymczasem wczorajsze głosowanie pokazało coś przeciwnego. Johnny99 napisał(a): Nie wygląda w ogóle. Nie ma żadnej formalnej procedury "zgłaszania kandydatów", zresztą nie ma też żadnej formalnej procedury ich wyboru, poza wymogiem uzyskania odpowiedniej większości. To, że jakaś osoba staje się "kandydatem" poddawanym pod wybór, jest efektem swobodnych dyplomatycznych uzgodnień między państwami, nieobarczonych żadnymi formalnymi rygorami ani też nie mającymi takiego charakteru. Waszczykowski w pewnym momencie przyznał w końcu, że "zgłoszenie" JSW w formie dyplomatycznej noty adresowanej do kraju sprawującego prezydencję (w tym wypadku Malty) było precedensem. Stwierdzenie Sobotki, że Tusk był "kandydatem V4" również nie oznaczało, że V4 w jakiś formalny sposób "zgłosiła" komuś jego kandydaturę - oznacza jedynie, że cieszył się on jej poparciem. Dzięki  Johnny99 napisał(a): Niestety, po lekturze wywiadu z nim we WSieci moje wątpliwości w tym względzie bardzo się pogłębiły  Choć nie wykluczam też, że to cwaniak tuskowego typu, który po prostu dobrze wie, jak należy z Karnowskimi rozmawiać. Trzymam się tej nadziei  Według mnie to jedyny obecnie polityk, który mógłby zastąpić Kaczyńskiego bez rozłamu w PiS. Najrozsądniejszy z tych, którzy cieszą się poparciem prezesa, a patrząc na dokonania, zdaje się jakoś znajdować wspólny język również na arenie międzynarodowej. Gospodarczo też nie aż tak bardzo populistyczno-socjalistyczny. adamajkis napisał(a): Jeżeli dane państwo nie zna swojej sytuacji, to może mu się wydawać w swojej megalomani, że jest piłkarzem. Wtedy w spotkaniu z rzeczywistością, dostaje kopa i wylatuje na aut. Tak się stało wczoraj z Polską na posiedzeniu RE. Na razie jeszcze nie wylecieliśmy na aut, ale przegraliśmy 27:1 i kto wie, czy nie spadniemy z Ekstraklasy do Drugiej Ligi.
|
Pt mar 10, 2017 9:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Niestety, po lekturze wywiadu z nim we WSieci moje wątpliwości w tym względzie bardzo się pogłębiły  Choć nie wykluczam też, że to cwaniak tuskowego typu, który po prostu dobrze wie, jak należy z Karnowskimi rozmawiać. Trzymam się tej nadziei  Cytuj: Według mnie to jedyny obecnie polityk, który mógłby zastąpić Kaczyńskiego bez rozłamu w PiS. Najrozsądniejszy z tych, którzy cieszą się poparciem prezesa, a patrząc na dokonania, zdaje się jakoś znajdować wspólny język również na arenie międzynarodowej. Gospodarczo też nie aż tak bardzo populistyczno-socjalistyczny. Nie ma żadnych szans na zastąpienie Kaczyńskiego - ludzie, którzy latami służyli wiernie prezesowi, znosząc przy tym wiele upokorzeń, gnąc karki do ziemi, nigdy nie dopuszczą do władzy nad sobą spadochroniarza. Zbyt mądry to on nie jest - robi sobie w szeregach PiS coraz większe rzesze wrogów i butnie zapowiada własną władzę przez kolejne 10-15 lat....ot narcyz. Cytuj: Na razie jeszcze nie wylecieliśmy na aut, ale przegraliśmy 27:1 i kto wie, czy nie spadniemy z Ekstraklasy do Drugiej Ligi. Oby tylko do Drugiej 
|
Pt mar 10, 2017 10:12 |
|
 |
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Uważam, że ten zarzut wobec Tuska właśnie poległ - Tusk nie jest nominatem niemieckim, a europejskim. Gdyby nie otrzymał poparcia znaczącej grupy krajów, a został siłowo przepchnięty przez Merkel, to wówczas retoryka PiS zyskałaby jakieś uzasadnienie, tymczasem wczorajsze głosowanie pokazało coś przeciwnego. Poniekąd, choć faktem jest, że to, iż Tusk cieszy się mocnym poparciem Merkel rzeczywiście nie było nigdy żadną tajemnicą. Rzecz właśnie w tym, że jedyną ofensywę dyplomatyczną w tej sprawie prowadził PiS. Dlaczego zaczynają szukać "nacisków" dopiero teraz? Bo wcześniej nic na żadne naciski nie wskazywało. Na forum UE nie prowadzono żadnej dyskusji na temat tego, kto ma zostać szefem Rady na następną kadencję. Jedynym rządem, który próbował ją zainicjować, był rząd PiS i mu się to spektakularnie nie udało. Tylko PiS próbował forsować konkurencyjną kandydaturę (z takim samym skutkiem) - plotki o innych kandydatach pozostały jedynie plotkami, a nawet jeżeli ktoś ich rozważał, to na takiej zasadzie, o jakiej mówił wczoraj Leszek Miller: miał on dowiadywać się u europejskich socjalistów, czy biorą pod uwagę zgłoszenie konkurencyjnego kandydata, na co mieli mu odpowiedzieć: "tylko wtedy, jeżeli Tusk zrezygnuje". Nie wiadomo więc, w jakim właściwie celu Merkel miałaby kogokolwiek "naciskać", skoro nie widać było żadnej takiej potrzeby. Alus napisał(a): Nie ma żadnych szans na zastąpienie Kaczyńskiego Szansę daje biologia 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt mar 10, 2017 10:28 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Alus napisał(a): Nie ma żadnych szans na zastąpienie Kaczyńskiego - ludzie, którzy latami służyli wiernie prezesowi, znosząc przy tym wiele upokorzeń, gnąc karki do ziemi, nigdy nie dopuszczą do władzy nad sobą spadochroniarza. Pytanie, czy człowiek który latami wiernie służył i giął kark do ziemi, nadaje się na lidera. Moim zdaniem nie, za to nadaje się na wierne służenie nowemu prezesowi. Alus napisał(a): Zbyt mądry to on nie jest - robi sobie w szeregach PiS coraz większe rzesze wrogów i butnie zapowiada własną władzę przez kolejne 10-15 lat....ot narcyz. Przyznam, że nie czytałem tych przechwałek, chociaż obiły mi się o oczy. I nie zamierzam się upierać, po prostu nie widzę obecnie lepszego kandydata. Poza tym mam wrażenie, że niejeden przywódca to typ nieco narcystyczny  Johnny99 napisał(a): Poniekąd, choć faktem jest, że to, iż Tusk cieszy się mocnym poparciem Merkel rzeczywiście nie było nigdy żadną tajemnicą. Zgoda, natomiast otwartym było pytanie, jak mocnym poparciem Tusk cieszy się wśród pozostałych krajów. Skoro nikt nawet nie wstrzymał się od głosu, to znaczy że na tyle mocnym, aby zarzut o działanie w interesie Niemiec kosztem interesów pozostałych państw Unii stracił na znaczeniu. Pozostaje smutna konkluzja, że widocznie interesy Polski są rozbieżne z europejskimi i może bardziej po drodze byłoby nam z jakąś Wspólnotą Niepodległych Państw 
|
Pt mar 10, 2017 10:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Szansę daje biologia I dobór naturalny.....pośród członków PiS jest wielu z potencjałem i z dużym zapleczem partyjnym, aby stawać w szranki z Morawieckim, obcym i odosobnionym. SweetChild napisał(a): Alus napisał(a): Nie ma żadnych szans na zastąpienie Kaczyńskiego - ludzie, którzy latami służyli wiernie prezesowi, znosząc przy tym wiele upokorzeń, gnąc karki do ziemi, nigdy nie dopuszczą do władzy nad sobą spadochroniarza. Cytuj: Pytanie, czy człowiek który latami wiernie służył i giął kark do ziemi, nadaje się na lidera. Moim zdaniem nie, za to nadaje się na wierne służenie nowemu prezesowi. Pytanie czy zechcą nadal giąć kark przed człowiekiem któremu nic nie zawdzięczają, a, który panoszy się i usuwa dla siebie niewygodnych, ludzi, którzy przez lata tworzyli partię. Bardziej wiarygodne, że Ci zmarginalizowani przez Morawieckiego, gdy braknie mecenatu Kaczyńskiego stworzą przeciw niemu silny front przeciwników.
|
Pt mar 10, 2017 10:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cały wczorajszy dzień można podsumować cytatem z wypowiedzi B. Szydło Po dramatycznych rządach PO odzyskaliśmy należną Polsce pozycję w Unii Europejskiej. Przywódcy innych krajów liczą sie z naszym zdaniem.
|
Pt mar 10, 2017 11:13 |
|
 |
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Zgoda, natomiast otwartym było pytanie, jak mocnym poparciem Tusk cieszy się wśród pozostałych krajów. Skoro nikt nawet nie wstrzymał się od głosu, to znaczy że na tyle mocnym, aby zarzut o działanie w interesie Niemiec kosztem interesów pozostałych państw Unii stracił na znaczeniu. No chyba że PiS znajdzie "naciski"  Tylko że, pomijając wszystko inne, rzucanie takich podejrzeń teraz jest dla słabszych państw UE po prostu dyskredytujące i obraźliwe. Jeżeli były naciski, to należało (pomijam tu sens takiego działania) je wykryć wcześniej i ew. próbować dyplomatycznie zwalczać. Czasu było dużo. Jednak oczywiste jest, że po tym, jak wybór został już przyklepany, żaden przywódca kraju UE nie przyzna się, że głosował pod naciskiem. A już zwłaszcza taki przywódca, jak choćby Orban, który wszak chce w swoim kraju uchodzić za tytana, który trzęsie całą Europą. PiS zatem nie znajdzie żadnych rzeczywistych nacisków, a jeżeli spróbuje w swoim stylu zarzucać UE kolejnymi "trotylami", wzbudzi tym większą niechęć, i to zwłaszcza właśnie wśród mniejszych krajów.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt mar 10, 2017 11:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): A pani Beatka uparla sie popelnic harakiri polityczne. http://www.tvn24.pl/premier-o-wyborze-t ... 116,s.htmlMoze ona wierzy, ze prezes jest wieczny i ona pod jego skrzydelkami bedzie zyc w ciepelku w kwitnacej Polsce bez Europy, ale jest chyba jakis nieprzekraczalny poziom irracjonalizmu? Cytuj: Zgłosiłam, iż nie będę przyjmować konkluzji z tego szczytu, w tej chwili trwają oczywiście obrady - powiedziała premier. Jak dodała, jej stanowisko w sprawie nieprzyjęcia konkluzji "jest jasne". - Szczyt nie będzie ważny, a mimo to w tej chwili przewodniczący Tusk razem z 27 premierami próbują szukać jakiejś innej formy prawnej, ażeby przyjąć dokument, nie wiem jaki, nie wiem na jakich zasadach - mówiła. ( http://www.tvn24.pl) Pani Beatka wierzy, ze jesli w Polsce udaje jej sie bezkarnie nie publikowac wyrokow TK, to w Europie jest ta sama piaskownica i ktos jej sie jej tupaniem nozkami przejmie?! Cytuj: Zgodnie z zapowiedziami premier Beata Szydło odmówiła w nocy z czwartku na piątek przyjęcia wniosków kończących pierwszy dzień szczytu Unii Europejskiej. Ta sprawa doprowadziła do ostrej wymiany zdań między szefową polskiego rządu a liderami kilku państw unijnych.
W związku z tym przyjęto "konkluzje przewodniczącego Rady Europejskiej" poparte przez 27 państw.
- Pod konkluzjami nie ma podpisów. Jest to po prostu przyjmowane - powiedział reporter TVN24 Paweł Łukasik.
Jak relacjonował z Brukseli, zdaniem unijnych dyplomatów nie ma mowy o nieważności szczytu. Dodał, że w sprawie wyboru Donalda Tuska na druga kadencję, wszyscy powołują się na art. 15 Traktatu Lizbońskiego, gdzie jest wprost mowa o tym, że przewodniczącego Rady Europejskiej wybiera się kwalifikowaną większością głosów. http://www.tvn24.pl/premier-zapowiadala ... 222,s.htmlNa szczescie nie jestem osoba publiczna, ale po takiej kompromitacji zaden prezes by mnie nie zmusil do firmowania moja twarza jego histerycznych reakcji. No ale trzeba by tu miec szacunek do wlasnej osoby a nie tylko "poczucie misji dziejowej" i kase do stracenia.
|
Pt mar 10, 2017 11:40 |
|
 |
Johnny99
|
Cóż, pohukiwania Szydło nikt nawet nie próbuje komentować. Żaden z uczestników szczytu nie widzi potrzeby, by je dementować. Po prostu: co to kogo jeszcze obchodzi, co tam sobie jakaś Szydło pohukuje.
|
Pt mar 10, 2017 11:50 |
|
 |
Smokepsv
|
Znamienne jest, że jeszcze nikt z pisiorow nie zapostowal ( Corner sie wybil ale walna jak kula w plot ). Ustalaja jedna sluszna wersje, znana od samego poczatku, nawet jak bedzie o 180 stopni inna niz gloszona teraz w mediach.
|
Pt mar 10, 2017 13:00 |
|
 |
Johnny99
|
Wersji jest na razie kilka:
1) tak naprawdę to było wielkie zwycięstwo Kaczyńskiego, tylko głupki z opozycji tego nie rozumieją, 2) to wszystko wina Niemiec, którym wszystkie państwa UE poza Polską właśnie się poddały i tak leżą pod butem Merkel, 3) UE to generalnie dno i metr mułu, coś jak RWPG, 4) Polska wreszcie głośno krzyknęła i stłukła porcelanę na unijnym salonie i w zasadzie tylko to się liczy, 5) nareszcie okazało się, że Tusk to tak naprawdę Niemiec, w ogóle to miał dziadka w Wehrmachcie i powinien przyjąć obywatelstwo niemieckie, w zasadzie tylko to się liczy, 6) tym wyborem UE sama podpisała na siebie wyrok śmierci i zaraz się zmieni w ruinę, my przynajmniej ostrzegaliśmy.
Chyba nic nie pominąłem?
|
Pt mar 10, 2017 13:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Wersji jest na razie kilka:
1) tak naprawdę to było wielkie zwycięstwo Kaczyńskiego, tylko głupki z opozycji tego nie rozumieją, 2) to wszystko wina Niemiec, którym wszystkie państwa UE poza Polską właśnie się poddały i tak leżą pod butem Merkel, 3) UE to generalnie dno i metr mułu, coś jak RWPG, 4) Polska wreszcie głośno krzyknęła i stłukła porcelanę na unijnym salonie i w zasadzie tylko to się liczy, 5) nareszcie okazało się, że Tusk to tak naprawdę Niemiec, w ogóle to miał dziadka w Wehrmachcie i powinien przyjąć obywatelstwo niemieckie, w zasadzie tylko to się liczy, 6) tym wyborem UE sama podpisała na siebie wyrok śmierci i zaraz się zmieni w ruinę, my przynajmniej ostrzegaliśmy.
Chyba nic nie pominąłem? Pominąłeś - Merkel zadecydowała po spotkaniu MSZ Niemiec i Moskwy. W Moskwie zapadła decyzja, którą Merkel wymusiła na pozostałych 26 państwach UE.
|
Pt mar 10, 2017 13:27 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Johnny99 napisał(a): Wersji jest na razie kilka:
Chyba nic nie pominąłem? Pominąłeś: http://wpolityce.pl/polityka/330833-donald-tusk-mial-szanse-ocalic-resztki-honoru-wolal-zostac-kandydatem-niemiec-az-tak-boi-sie-powrotu-do-polski
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt mar 10, 2017 15:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nawet gdyby, dziwisz mu sie? Wroci akurat, jak dobra zmiana zrujnuje kraj na tyle, ze tylko twarda kadra zostanie przy prezesie, zeby koryta pilnowac. A i to nie takie pewne....
|
Pt mar 10, 2017 15:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Johnny99 napisał(a): Wersji jest na razie kilka:
Chyba nic nie pominąłem? Pominąłeś: http://wpolityce.pl/polityka/330833-donald-tusk-mial-szanse-ocalic-resztki-honoru-wolal-zostac-kandydatem-niemiec-az-tak-boi-sie-powrotu-do-polskiWolał być kandydatem Niemiec ....zapewne na wzór kardynała Wojtyły, zgłoszonego na konklawe przez Niemca.
|
Pt mar 10, 2017 15:14 |
|
|
|