Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Inne są zasady funkcjonowania konklawe i w ogóle Kościoła a inne zasady funkcjonowania UE. Porównanie zupełnie od czapy.
Ujmijmy to inaczej. Tusk - obywatel polski, Polak widząc, że rząd jego kraju wystawia innego kandydata postawił swój własny interes nad interesem swojej kraju. Można i tak, ale nie róbcie z niego bohatera i dumy Rzeczpospolitej.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt mar 10, 2017 15:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Inne są zasady funkcjonowania konklawe i w ogóle Kościoła a inne zasady funkcjonowania UE. Porównanie zupełnie od czapy.
Ujmijmy to inaczej. Tusk - obywatel polski, Polak widząc, że rząd jego kraju wystawia innego kandydata postawił swój własny interes nad interesem swojej kraju. Można i tak, ale nie róbcie z niego bohatera i dumy Rzeczpospolitej. Gdyby kandydatem był ktoś z PiS, a rząd PO, to wtedy oceniłbyś, jako durny i podły rząd.
|
Pt mar 10, 2017 15:27 |
|
 |
SweetChild
|
medieval_man napisał(a): Tusk - obywatel polski, Polak widząc, że rząd jego kraju wystawia innego kandydata postawił swój własny interes nad interesem swojej kraju. Można i tak, ale nie róbcie z niego bohatera i dumy Rzeczpospolitej. Nikt nie robi z Tuska bohatera, chociaż nieco dumy Rzeczpospolitej przynosi. Tu raczej mamy do czynienia z klęską rządu, który swój własny interes postawił nad interesem swojego kraju. 
|
Pt mar 10, 2017 15:31 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Fakt. Uzupełniam: 7) w UE nie ma żadnej demokracji, czego dowodem jest fakt, że my chcieliśmy inaczej niż większość i zostaliśmy chamsko przegłosowani!  Tusk był i jest be, a teraz się okazało, że jest jeszcze bardziej be, niż nam się wydawało i w związku z tym.. no, i w zasadzie tylko to się liczy, 9) UE złamała swoje żelazne, fundamentalne i najważniejsze zasady tylko po to, żeby skopać nam d**ska w niezbyt istotnej dla niej (ale niezwykle istotnej dla nas) sprawie, wyraźnie po tym widać, jak niesamowicie wzrósł nasz prestiż. Teraz trzeba tylko czekać, aż np. Trump ostentacyjnie złamie swoje obietnice i całą agendę postępowania, żeby tylko nam przysolić, co będzie wyraźnym znakiem, że USA wreszcie traktują nas poważnie. m_m napisał(a): Tusk - obywatel polski, Polak widząc, że rząd jego kraju wystawia innego kandydata postawił swój własny interes nad interesem swojej kraju. Przykro mi, m_m, ale jest wielu ludzi, w tym piszący te słowa, którzy są bardzo dalecy od utożsamienia interesu rządu PiS z interesem Polski. Bardzo dalecy. Cytuj: Można i tak, ale nie róbcie z niego bohatera i dumy Rzeczpospolitej. Nie robię. Ale to jest trochę tak, jak z Kaczyńskim - cokolwiek bym o nim nie sądził, uważam, że zawsze powinniśmy mu być wdzięczni za wyeliminowanie Leppera z polskiej polityki. To, że teraz sam niszczy Polskę znacznie bardziej, to już zupełnie inna sprawa (i inny Kaczyński). Podobnie z Tuskiem - jeżeli faktycznie chce wyeliminować Kaczyńskiego z polskiej polityki, to oczywiste jest dla mnie, że będę mu w tym kibicował. Nawet zresztą w okresie mojego największego antyplatformizmu pisałem, że Tuska, jak dla mnie, zepsuło premierostwo i szefowanie PO. Uważałem, że byłby znacznie lepszym - może nawet zupełnie dobrym - prezydentem (BTW uważam, że jest, zarówno sam w sobie, jak i dla Polski, lepszym - może nie "dużo", ale wyraźnie - szefem Rady Europejskiej, niż był premierem). Tusk niszczył polską politykę jako premier - może właśnie on, jako prezydent, zdoła ją naprawić. Mężczyznę poznaje się po tym, jak kończy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt mar 10, 2017 15:42 |
|
 |
adamajkis
|
medieval_man napisał(a): Tusk - obywatel polski, Polak widząc, że rząd jego kraju wystawia innego kandydata postawił swój własny interes nad interesem swojej kraju. Można i tak, ale nie róbcie z niego bohatera i dumy Rzeczpospolitej. Wyobrażasz sobie głosowanie nad kandydatem, którego nikt nie popiera? Putin spadłby ze swojego fotela ze śmiechu. 
|
Pt mar 10, 2017 15:47 |
|
|
|
 |
andej
|
SweetChild napisał(a): Nikt nie robi z Tuska bohatera, chociaż nieco dumy Rzeczpospolitej przynosi. Tu raczej mamy do czynienia z klęską rządu, który swój własny interes postawił nad interesem swojego kraju.  Z Tuska bohatera zrobić się nie da. Dumy nie przynosi Rzeczypospolitej, ale za to przynosi korzyść Angeli. Klęska rządu ewidentna. A do tego na własne życzenie. Nieudacznictwo. Klęska Polski ewidentna, wybrany polityk dbający o interes sponsorów i protektorów, zamiast Polski. Interes Polski jest tożsamy z interesem rządu, ale nieudacznictwo powoduje, że skutek jest przeciwny. Saryusz Bez Szans, byłby lepszy. Saryusz Bez Szans, wiele stracił. Przewidywał?
|
Pt mar 10, 2017 15:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
adamajkis napisał(a): medieval_man napisał(a): Tusk - obywatel polski, Polak widząc, że rząd jego kraju wystawia innego kandydata postawił swój własny interes nad interesem swojej kraju. Można i tak, ale nie róbcie z niego bohatera i dumy Rzeczpospolitej. Wyobrażasz sobie głosowanie nad kandydatem, którego nikt nie popiera? Putin spadłby ze swojego fotela ze śmiechu.  Zgłoszenie kandydata na 7 dni przed wyborami, to była kpina ze wszystkich krajów UE, kpina z Polaków, nawet wbrew własnej woli kpina i ośmieszenie PiS. Interes Polski jest tożsamy z interesem rządu......przez 8 lat plucia na rząd, nagle okazuje się, że jednak rząd reprezentował interes Polski 
|
Pt mar 10, 2017 15:52 |
|
 |
adamajkis
|
andej napisał(a): SweetChild napisał(a): Interes Polski jest tożsamy z interesem rządu, Ośmieszanie i osłabianie UE i pozycji Polski w tej instytucji, nie jest w interesie Polski.
|
Pt mar 10, 2017 15:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A to ciekawe, czy droga i wielka OPOZYCJA w Polsce, zauważyła jak bardzo umocniła się pozycja pani Melker w Unii i co to oznacza w świecie polityki ?
|
Pt mar 10, 2017 17:27 |
|
 |
JedenPost
|
andej napisał(a): Interes Polski jest tożsamy z interesem rządu No, akurat w tym momencie jest wprost przeciwny.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt mar 10, 2017 17:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wybrana napisał(a): A to ciekawe, czy droga i wielka OPOZYCJA w Polsce, zauważyła jak bardzo umocniła się pozycja pani Melker w Unii i co to oznacza w świecie polityki ? Merkel pozycję zawsze miała wysoką, a durne plucie na Niemcy nie zaszkodzą Niemcom, ale naszej gospodarce dla której Niemcy sa największym kontrahentem handlowym.
|
Pt mar 10, 2017 17:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A dlaczegoz to, wybrana, pozycja pani Merkel w unii “sie umocnila“? No, jak myslisz? I dlaczego jest to zle dla unii wedlug ciebie? I pytanie trzecie: co byloby lepsze? Silna pozycja na arenie unijnej Kaczynskiego? Pomijajac fakt, ze jest zwyklym poslem, to co niby dobrego unii mialoby to dac? I coz takiego unii moze posel Kaczynski pozytywnego zaoferowac?
|
Pt mar 10, 2017 18:19 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Alus napisał(a): Gdyby kandydatem był ktoś z PiS, a rząd PO, to wtedy oceniłbyś, jako durny i podły rząd. Masz rację. Zawsze uważałem że rząd PO nie działał w interesie Polski i to zdanie podtrzymuję. Zdziwiona? Alus napisał(a): Interes Polski jest tożsamy z interesem rządu......przez 8 lat plucia na rząd, nagle okazuje się, że jednak rząd reprezentował interes Polski  Znowu czytasz wybiórczo. Nigdy nie pisałem że interes Polski jest tożsamy z interesem jakiegokolwiek rządu... a na pewno nigdy nie był tożsamy z interesem rządu PO.  Burza za 3....2....1... 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt mar 10, 2017 18:22 |
|
 |
JedenPost
|
medieval_man napisał(a): Alus napisał(a): Interes Polski jest tożsamy z interesem rządu......przez 8 lat plucia na rząd, nagle okazuje się, że jednak rząd reprezentował interes Polski  Znowu czytasz wybiórczo. Nigdy nie pisałem (..) Zdaje mi się, że to była odpowiedź na post andeja.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt mar 10, 2017 18:31 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
medieval_man napisał(a): Ujmijmy to inaczej. Tusk - obywatel polski, Polak widząc, że rząd jego kraju wystawia innego kandydata postawił swój własny interes nad interesem swojej kraju. Przede wszystkim PiS nie wystawił żadnego innego - realnego - kandydata. Był to kandydat fikcyjny, ponieważ wiadomo było, że go nie wybiorą, bo nikt tego nawet nie rozważał. Istniał natomiast szeroki konsensus w sprawie Tuska. A gdyby nie Tusk, wybraliby kogoś z innego kraju niż Polska, gdyż tylko takie propozycje się pojawiały. Stanowisko przewodniczącego RE nie daje też znaczącego wpływu na politykę Unii. Nie ma więc w ogóle żadnego, nawet hipotetycznego, powodu, aby uważać, że kandydatura JSW była w interesie Polski, a Tuska nie była. Trzeba również myśleć o skutkach prowadzonej polityki. I w tym przypadku zdecydowany sprzeciw wobec kandydatury Tuska nie mógł przynieść żadnych korzyści, a wiązał się z nieuchronnością poniesienia pewnych strat wizerunków (przedstawienie Polski w strukturach UE jako narodu skłóconego i walczącego o drobiazgi) oraz ryzykiem poniesienia strat istotniejszych (brak Polaka na wysokim stanowisku w UE, wyzbycie się możliwości efektywnego sprzeciwu, z którego można było skorzystać przy ważnej okazji i większe straty wizerunkowe poprzez zagraniczną prasę). Nawet ten plus wymieniony przez Warzechę, czyli doprecyzowanie formalności wyboru szefa RE i określenie wymogu zgłoszenia kandydata przez rząd kraju jego pochodzenia (o czym wspomniała Szydło) jest nietrafny, ponieważ realnie wykazali coś dokładnie przeciwnego - taki wymóg oznaczałby przenoszenie wewnętrznych konfliktów na Unię, więc nie powinien w ogóle zaistnieć. Ostatecznie PiS stracił wszystko, co mógł, a nie uzyskał nic. Przy czym wszystkie karty należały do nich, ponieważ Tusk mógł zrobić tutaj jedynie niewielki unik i nic poza tym.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt mar 10, 2017 19:12 |
|
|
|