PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
I znowu to samo: Jeżeli prokuratura podjęła decyzję o konieczności przeprowadzenia ekshumacji, to ani politycy, ani nikt inny nie może tutaj ingerować, ani komentować. Takiej jest polskie prawo” – mówiła premier Beata Szydło, pytana o ekshumacje ofiar katastrofy smoleńskiejhttp://300polityka.pl/live/2016/10/26/Do licha ciężkiego. Komunikat PiS w sprawie reformy prokuratury był jasny: likwidujemy jej niezależność, bo, po pierwsze, jak była niezależna, to nikt za nią nie odpowiadał, a PO umywała ręce, a, po drugie, bo i tak była fikcją, a Tusk ręcznie sterował Seremetem, tylko nie było tego widać, a teraz już będzie widać i to jest dobre. Ziobro w Sejmie grzmiał: bierzemy odpowiedzialność, nie będziemy mogli się już niczym zasłonić, prokurator generalny będzie zarazem posłem i ministrem, więc będzie się musiał tłumaczyć przed opozycją, kiedy tylko ta tego zażąda itp. Jak powiedzieli, tak zrobili - i od tego momentu o powyższej narracji nie ma już mowy. Prokuratura jest z powrotem niezależna, wprost najniezależniejsza na świecie, więc nie dość, że nikt się nie musi z decyzji "prokuratora" tłumaczyć (mimo, że Ziobro KAŻDĄ decyzję KAŻDEGO prokuratora może dowolnie uchylić, zmienić, wydać własną, albo w ogóle przejąć sprawę dla siebie do prowadzenia, jak również każdego niesbornego prokuratora od każdej sprawy odsunąć, wstawiając zamiast niego prokuratora lepiej rozumiejącego "interes publiczny"), to jeszcze, jak słyszymy dzisiaj, nikt w ogóle nie ma prawa nawet tych decyzji komentować, a już szczególnie politycy. Z tego wynika, że prokuratura jest dzisiaj w ogóle najbardziej niezależnym organem w Polsce, niepodlegającym żadnej kontroli kogokolwiek. W gruncie rzeczy można było przewidzieć, że tak będzie; mogę się już tylko śmiać sam z siebie, kiedy sobie przypomnę jak pisałem, że reforma Ziobry obróci się przeciwko niemu samemu, bo przejmując takie uprawnienia, stanie się de facto osobą odpowiedzialną za każde dochodzenie, śledztwo i każdą pojedynczą czynność prokuratura w Polsce. A figa z makiem. Niby jest, a nie jest. Zresztą, w tej kwestii również widać, jak bardzo "totalną" mamy w Polsce opozycję. Nie dość, że opozycja nawet nie próbowała formułować narracji o - przynajmniej formalnej, ale to wcale nie mało - osobistej odpowiedzialności Ziobry za działania każdego z tysięcy polskich prokuratorów, to nie korzysta nawet z formalnych możliwości postawienia go do pionu, związanych z jego stanowiskiem w rządzie. Dziś Polacy słyszą takie wypowiedzi, jak ta Szydło i myślą: "no tak, prokuratura zdecydowała, co politykom do tego" i większość z nich pewnie nawet nie wie, że wystarczyłoby aby Zbigniew Ziobro - polityk, minister, poseł, szef Solidarnej Polski, członek koalicji Zjednoczonej Prawicy - pstryknął palcami i żadnych ekshumacji nie będzie. A jak pstryknie znowu, to będą. I tak we wszystkich innych sprawach. Czy ktoś w ogóle podejmie się sprostowania wypowiedzi Szydło? Przypomni jej, że za decyzję o ekshumacjach odpowiada nie jakaś metafizyczna, abstrakcyjna i nieuchwytna Prokuratura, tylko osobiście i bezpośrednio jej - teoretycznie przynajmniej - podwładny? A więc i ona sama? A jeżeli się od tej odpowiedzialności uchyla, to po prostu kłamie? Zobaczymy. Ale na razie niczego takiego nie słyszę.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr paź 26, 2016 12:01 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Johnny99 napisał(a): Masz argumenty, które mógłbyś przeciwstawić "biadoleniu", to je przedstawiaj. To nie nasza wina, że coraz trudniej znaleźć zwolennika PiS, który byłby gotowy bronić działań PiS merytorycznie. Jak można dyskutować z "biadoleniem" i czepialstwem? Szkoda czasu. Mam w bliskim otoczeniu kogoś, komu nic się nie podoba. Życie jest be... szkoła jest be... ludzie są be... pogoda jest be... Żadna merytoryczna rozmowa nie ma sensu. Można tylko pokiwać głową i przytulić.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Śr paź 26, 2016 13:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Johnny99 napisał(a): Masz argumenty, które mógłbyś przeciwstawić "biadoleniu", to je przedstawiaj. To nie nasza wina, że coraz trudniej znaleźć zwolennika PiS, który byłby gotowy bronić działań PiS merytorycznie. Jak można dyskutować z "biadoleniem" i czepialstwem? Szkoda czasu. Mam w bliskim otoczeniu kogoś, komu nic się nie podoba. Życie jest be... szkoła jest be... ludzie są be... pogoda jest be... Żadna merytoryczna rozmowa nie ma sensu. Można tylko pokiwać głową i przytulić. Po 8 latach przytulania biadulących i czepialskich już Ci sie znudziło Ale jeszcze Ci pobiadolę - nici z obiecywanych w kampanii wyborczej działań w ramach polityki prorodzinnej - dla Antka są miliardy na prywatną armię, a dla dzieci brakuje 1,5 miliona na darmowe szczepienie p-ko pneumokokom 
Ostatnio edytowano Śr paź 26, 2016 13:54 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Śr paź 26, 2016 13:48 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
No właśnie - dla was żaden dialog z kimś, kto nie popiera "dobrej zmiany" nie ma sensu. "Biadolenie" może miało sens za rządów PO, bo wtedy akurat rzeczywiście wszystko było be i Polska w ruinie, ale teraz? Skoro rządzi PiS, to biadolenie przestało mieć sens, a krytycy PiS to albo komuniści, ubecy i kodziarze, którzy po prostu bronią swoich przywilejów, dotacji i koryta, albo po prostu narzekacze, którym i tak nigdy nic się nie podoba i na pewno tak nie biadolili za poprzedniej władzy, kiedy właśnie trzeba było.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr paź 26, 2016 13:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Po 8 latach biadolenia znów trzeba będzie biadolić wina Tuska.... http://natemat.pl/193465,fatalne-progno ... rej-zmianyNadzieja w Białorusi....
|
Pn paź 31, 2016 9:07 |
|
|
|
 |
Dariusz-555
|
ze tez tobie akurat palec zawsze trafia na internetowe anty-pisowskie strony . " przyjaciele Ewy " zamienili w popiol Rzeczpospolita . w moim przekonaniu nie ma juz czego ratowac . nawet JKM udowodnil ze twoj bog Donald Tusk nakladal na Polakow wieksze podatki niz Hitler .
dlatego moja wiara w Intronizacje Chrystusa na Krola Polski . jesli sie nie uda to skreslamy definitywnie z mapy swiata Rzeczpospolita a kolejny prezydent bedzie na uchodzctwie . kraj wiecznych kryzysow - to nie ma sensu .
|
Pn paź 31, 2016 12:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Wt lis 01, 2016 21:55 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
No cóż... ci rozbójnicy to akurat była opozycja wobec Ali Baby.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt lis 01, 2016 22:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): No cóż... ci rozbójnicy to akurat była opozycja wobec Ali Baby. Bo to było dawno dawno temu za górami za lasami, a u nas to jedna banda niezaleznie od opcji  .
|
Wt lis 01, 2016 22:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakaś zmiana poglądów? Już przed dobrą zmianą nie byliśmy kraina mlekiem i miodem płynąca?
|
Wt lis 01, 2016 23:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coroner napisał(a): Jakaś zmiana poglądów? Już przed dobrą zmianą nie byliśmy kraina mlekiem i miodem płynąca? A czy ja coś podobnego twierdziłam? Jednakże to, co się dzieje teraz niechybnie doprowadzi nas nad przepaść. Własnie tracimy dotacje unijne: Cytuj: Do Polski trafia coraz mniej pieniędzy z funduszy europejskich. W poprzednich latach otrzymywaliśmy z Brukseli ponad 10 mld euro rocznie. W tym roku będzie to dwa razy mniej. Czy to wina rządów PiS? Nie tylko. Za te statystyki odpowiada też rząd Ewy Kopacz, który zostawił rozliczanie pieniędzy na ostatnią chwilę. Obecna ekipa od roku nie może za to ruszyć z inwestycjami w transport, na które powinna iść aż jedna czwarta unijnych dotacji. "Jeżeli coś w gospodarce może spaść z hukiem, to jest to dobry przykład - napływ funduszy inwestycyjnych z UE do PL" - napisał na Twitterze ekonomista Ignacy Morawski. Do tego obrazowego porównania załączył wykres, przedstawiający przychody na rachunku kapitałowym Polski w bilansie płatniczym. Linia na wykresie od początku roku spada do poziomów najniższych od 2004 r. - czyli odkąd jesteśmy w Unii.[...] W 2015 r. do Polski trafiło z Brukseli (po odjęciu składki) 8,7 mld euro, w 2014 r. aż 12,9 mld euro, a w 2013 r. 11,9 mld euro. W tym roku? Do końca września było to zaledwie 3,5 mld euro. Szans na osiągnięcie wyników zbliżonych do poprzednich lat nie ma. Tym bardziej, jeśli spojrzymy na to, co się stało we wrześniu - w tym miesiącu otrzymaliśmy z UE 308 mln euro, a wpłaciliśmy 373 mln euro. Byliśmy więc 65 mln euro na minusie.http://www.money.pl/gospodarka/raporty/ ... 81719.html
|
Śr lis 02, 2016 6:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To doczytaj ze tym stoi nie tylko PiS ale rownież poprzednicy.
|
Śr lis 02, 2016 9:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coroner napisał(a): To doczytaj ze tym stoi nie tylko PiS ale rownież poprzednicy. A w ktorym momencie powiedziałam, ze to wyłącznie dzielo PiS?
|
Śr lis 02, 2016 9:29 |
|
 |
bert04
|
Coroner napisał(a): To doczytaj ze tym stoi nie tylko PiS ale rownież poprzednicy. Coronerze chyba nawet wśród najtwardszych przeciwników PiS trudno znaleźć zwolenników rządów nieszczęsnej Kopacz. To "z jednej strony". Z drugiej strony zaś obecny niemiłościwie panujący rząd przez pierwszy rok załatwiał rozliczanie, obsadzanie, kasowanie i rozdawanie. Oraz kłótnie z UE. Mógł ten czas spożytkować na nadrabianie ostatniego roku nie-rządu Kopacz. Oraz na negocjacje z UE.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Śr lis 02, 2016 9:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Od kiedy socjaliści myślą racjonalnie. Dokładnie opisałeś to co PiS robił. Trochę to z racji zasady która kiedyś Kaczyński opracował TKM. A trochę przez głupotę i pójście na zwade z opozycja i UE. Trochę maja racji w tym ze PO podsycała w PE antypisowskie nastroje ale to całkiem inny temat. W każdym razie nie usprawiedliwia ich to a wręcz przeciwnie. Szykuje się jeszcze gorzej. Ja czekam na to co oni ogłoszą w sprawie podatków. Biorąc pod uwagę skale rozdawnictwa to może być najgorzej jak można sobie wyobrazić.
|
Śr lis 02, 2016 9:45 |
|
|
|