PiS - Populizm i Socjalizm
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: PiS - Populizm i Socjalizm
byczydzien napisał(a): Jeśli zakładamy, że jest faktyczna róznica między PiS i PO (a taka postuluje pilaster), to Korwin powinnien te róznice wyjaskrawiać oraz nawoływac do głosu rozsądku i głosowania na PO jako ''mniejszego zła''. Niby dlaczego?  To byłby właśnie błąd, taki sam, jaki popełnia pilaster. Na PiS i PO głosuje większość głosujących, więc parę głosów więcej tam czy tu niewiele zmieni. Natomiast Korwin walczy cały czas o te parę procent, które pozwolą mu wejść do Sejmu. Każdy głos jest tu niezmiernie ważny. Głosowanie na PO czy PiS to najgłupsza rzecz, jaką może zrobić zwolennik Korwina.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn mar 10, 2014 11:45 |
|
|
|
 |
byczydzien
|
Jeśli Korwinowi zależy na szerzeniu ideii liberalizmu (polepszaniu życia ludzi w Polsce, zwiększaniu siły nabywczej pracujacych Polaków, co sie przekłada na zwiększona konsumpcję), to powinnien zachęcać do głosowania na PO (lub inne partie liberalne), a nie stawianiu krechy, po której jest jeden DOBRY Korwin i reszta ZŁA. (Zakładam, że dalej stosuje termin ''Banda Czworga'' i to, co głosił jest nadal aktualne)
|
Pn mar 10, 2014 11:54 |
|
 |
Johnny99
|
PO nie ma nic wspólnego z liberalizmem i Korwin po prostu mówi to wprost. Nikt w Polsce poza Korwinem nie szerzy idei liberalizmu - jest to prawda smutna, z różnych względów (także takiego, że lepiej by było, żeby idee liberalizmu szerzył w Polsce ktoś bardziej "medialny"), ale prawda. Dlatego o wiele ważniejsze od tego, kto z "Bandy Czworga" aktualnie dzierży władzę lub ją w przyszłości przejmie, jest to, by partia Korwina weszła do Sejmu i mogła propagować liberalizm właśnie tam.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn mar 10, 2014 12:23 |
|
|
|
 |
pilaster
|
byczydzien napisał(a): Jeśli zakładamy, że jest faktyczna róznica między PiS i PO (a taka postuluje pilaster), to Korwin powinnien te róznice wyjaskrawiać oraz nawoływac do głosu rozsądku To też właśnie pilaster mu radził tutaj i tutajNiestety JKM nie zdecydował się na skorzystanie z tej rady i nadal zatem tkwi w getcie. Cytuj: Ja głosowałem w konfiguracji Korwin/PiS I ja również. Jednak PIS szybko pokazał czym jest i jakie są jego cele, jeszcze wtedy, kiedy rządził tylko w Warszawie Johnny99 Cytuj: PO nie ma nic wspólnego z liberalizmem No właśnie. Wersja nr 2 " między PO a PIS nie ma żadnej różnicy" Tylko jakiś tak dziwnym przypadkiem właśnie pod rządami PO Polska jest najszybciej liberalizującym się krajem Europy i jednym z najszybciej liberalizujących się na świecie. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pn mar 10, 2014 12:36 |
|
 |
byczydzien
|
Johnny, z pilastrem zgadza się choćby autor tego wykresu: http://scenapolityczna.friko.pl/zarówno PO, ''gowinowcy'', jak i Korwin MIkke to konserwy liberalne (mamy jeszcze liberałów liberalnych po lewej, górnej stronie tego wykresu), więc jednak jakaś alternatywa jest.
|
Pn mar 10, 2014 12:57 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): Tylko jakiś tak dziwnym przypadkiem właśnie pod rządami PO Polska jest najszybciej liberalizującym się krajem Europy i jednym z najszybciej liberalizujących się na świecie.  No no, tak tak  Ale coś ostatnio spuściliśmy z tonu, bo wg nowego IEF szybciej od nas "liberalizują się" np. Czechy i Mołdawia, nie mówiąc już o naszej ulubionej Białorusi, która pod rządami wybitnego liberała Łukaszenki liberalizuje się dwa razy szybciej, a poza tym ma o dwa pkt proc. wyższy wzrost PKB, znikome bezrobocie (0,6%, przy naszych 14%  ), ponad dziesięć pkt % mniejszy dług publiczny (w stosunku do PKB) i nadwyżkę budżetową  Nie mamy się też co mierzyć np. z Ukrainą, która się liberalizuje trzy razy szybciej, choć trudno powiedzieć, czy to zasługa Majdanu, czy Janukowycza  Rozpadająca się Rosja zresztą też nieźle - liberalizacja tylko dwie dziesiąte punkta procentowego gorsza od nas  byczydzien napisał(a): Johnny, z pilastrem zgadza się choćby autor tego wykresu: To dlatego, że Platforma powstawała jako partia, która miała odgrywać rolę liberalnej, promująca idee w rodzaju "3x15" i inne takie. Potem jednak coś poszło nie tak  O szczegóły możesz wypytać Gowina  Zresztą, punkt siedzenia zależy od punktu widzenia. Dla Krytyki Politycznej, PO i PiS to najbardziej prawicowa prawica, jaką można sobie wyobrazić, a dla czytelników "NIE" nawet Palikot to też "prawica"  I na odwrót - dla Korwina PiS i PO to "socjaliści", zaś dla anarchokapitalistów socjalistą jest nawet sam Korwin 
|
Pn mar 10, 2014 13:05 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): pilaster napisał(a): Tylko jakiś tak dziwnym przypadkiem właśnie pod rządami PO Polska jest najszybciej liberalizującym się krajem Europy i jednym z najszybciej liberalizujących się na świecie.  No no, tak tak  Ale coś ostatnio spuściliśmy z tonu, bo wg nowego IEF szybciej od nas "liberalizują się" np. Czechy i Mołdawia, nie mówiąc już o naszej ulubionej Białorusi, No naprawdę, mógłby Johhny 99 dać jakąś kiedyś zwrotkę swojemu oficerowi prowadzącemu, bo firmowanie tylu jawnych łgarstw, to już chyba przesada... Lata 2007-2014, zmiany IEF Polska +8,92 Czechy +4,85 Mołdawia -1,46 (minus!!) a wasza ulubiona Białoruś +3,09 Jak widać dla PIS 3,09, czy 4,85, to jest więcej niż 8,92 Cytuj: Nie mamy się też co mierzyć np. z Ukrainą, która się liberalizuje trzy razy szybciej, Ukraina -2,17 (minus  ) Dla PIS minus 2,17, to jest trzy razy więcej, niż plus 8,92 Cytuj: Rozpadająca się Rosja zresztą też nieźle Rosja -0,29 (minus  ) Zadziwiające, że Johnny99, który w wielu tematach potrafi wypowiadać się całkiem rozsądnie, kiedy tylko przyjdzie rozkaz z PIS, wypisuje bez drgnienia powieki najbardziej niestworzone brednie 
|
Pn mar 10, 2014 13:17 |
|
 |
byczydzien
|
Skąd na Białorusi taki wzrost? Czyżby Łukaszenko przestawiał zwrotnice na Zachód?
|
Pn mar 10, 2014 13:20 |
|
 |
pilaster
|
byczydzien napisał(a): Skąd na Białorusi taki wzrost? Znikąd. Dane białoruskie są niemiarodajne, tak jak kiedyś dane prlowskie.  Wg nich PKB per capita Białorusi jest wyższy od ...czeskiego i na tym samym poziomie co ...słoweński. Tylko PIS traktuje je poważnie, bo w końcu Białoruś to ich ulubiony kraj, jak wymsknęło się to Johnnemu99 
|
Pn mar 10, 2014 13:52 |
|
 |
byczydzien
|
Wracając do ''pisokorwinizmu'' (kolejny egzotyczny sojusz z gościem, który w polityce jest skończony) http://wpolityce.pl/wydarzenia/76143-wi ... h-wartosci
|
Pn mar 10, 2014 14:29 |
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): No naprawdę, mógłby Johhny 99 dać jakąś kiedyś zwrotkę swojemu oficerowi prowadzącemu, bo firmowanie tylu jawnych łgarstw, to już chyba przesada... Lata 2007-2014, zmiany IEF Pilaster lepiej niech czyta uważnie Ale jeżeli już pilaster koniecznie chce rozpatrywać szerszy horyzont, to znów trzeba podkreślić, że liberalnemu rządowi Tuska i tak daleko do ultra-liberalnego rządu SLD-UP, który w zaledwie dwa (!) lata zwiększył wolność gospodarczą w Polsce o 5 (!!) punktów rankingu IEF, doprowadzając do rekordowego w III RP poziomu wolności gospodarczej, który został pobity dopiero w ubiegłym roku  Kiepsko przy tym wygląda ledwie 9 punktów Tuska w ciągu siedmu lat  Jaka szkoda, że zdarzyła się afera Rywina  Pilaster powinien modlić się o to, by PO zawiązało koalicję z SLD - wg ekspertów z IEF, byłaby to bez wątpienia najbardziej liberalna koalicja w historii Polski Cytuj: Znikąd. Dane białoruskie są niemiarodajne, tak jak kiedyś dane prlowskie. Cóż, reakcja pilastra na niewygodne dane jest zawsze taka sama - pilaster albo ich "nie widzi", albo bez wahania uznaje za "niemiarodajne", zmanipulowane i sfałszowane  Oczywiście, odpowiedzi na pytanie, dlaczego dane z Białorusi mogą być niemiarodajne, zmanipulowane i sfałszowane, natomiast dane z Polski w żadnym wypadku nie mogą być niemiarodajne, zmanipulowane i sfałszowane, nadal nie ma 
|
Pn mar 10, 2014 17:45 |
|
 |
Johnny99
|
Jeszcze Wiplera można zrozumieć - Nowa Prawica znowu w sondażach lata w okolicach progu, więc jest to zapewne dla niego (iście desperackie) chwytanie się brzytwy (właściwie brzytewki). Ale Korwin? Co ma mu dać to porozumienie? 
|
Pn mar 10, 2014 17:50 |
|
 |
byczydzien
|
I jeszcze troche ''pisokorwinizmu'' z programu KNP: http://nowaprawicajkm.pl/info/dokumenty ... ej-prawicy''1. Wzorem p. Wiktora Orbána na Węgrzech: chcemy zmienić obecną, skorumpowaną i niesprawiedliwą, III Rzeczpospolitą na Państwo Polskie.'' ''f) Uzdrowimy system wymiaru sprawiedliwości upraszczając prawo – i usuniemy skorumpowanych sędziów.'' kto o tym bedzie decydowal? ze sedziowie sa skorumpowani? ''7. Finanse. Nie dopuścimy do podporządkowania Polski Europejskiemu Bankowi Centralnemu. Strefa €uro od dawna rozwija się wolniej, niż reszta Wspólnoty, a obecne perturbacje dowodzą, że przyjęcie tej waluty było błędem. Postaramy się oprzeć walutę na złocie lub innym, niezależnym od rządów, produkcie.'' co zamiast złota?, albo jaki inny produkt nie podlega spekulacjom/wahaniom (prokremlowski gaz?), poza oczywiscie znienawidzonym euro. ''1. Zwiększymy o połowę wydatki na wojsko, policję i służby specjalne. Dotyczy to zarówno żołdu, jak i wydatków na sprzęt i szkolenie.'' czy zbrojenie jest potrzebne? ''11. Policja otrzyma zwiększone środki i kompetencje.'' to tez potrzebne? ''4. Powszechne szkolenie wojskowe dotyczyć będzie wyłącznie mężczyzn w wieku szkolnym. Osoby przeszkolone będą tworzyć na wzór szwajcarski milicje terytorialne.'' do tego bedzie potrzebny dostep do broni jak w USA albo Szwajcarii. Broń w Polsce powinna byc udostepniana jak w USA czy Szwajcarii? Nie ma mowy w ich programie o dostepie do broni.
|
Pn mar 10, 2014 18:43 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): Ale jeżeli już pilaster koniecznie chce rozpatrywać szerszy horyzont, to znów trzeba podkreślić, że liberalnemu rządowi Tuska i tak daleko do ultra-liberalnego rządu SLD-UP, który w zaledwie dwa (!) lata zwiększył wolność gospodarczą w Polsce o 5 (!!) punktów rankingu IEF, Oczywiście jak wszystkie (dez)informacje autorstwa PIS, także to jest łgarstwem i jak zwykle u PIS siekierą ciosanym. Zmiany polskiego IEF w czasie rządów SLD-UP w latach 2001-2005 to -2,21 (słownie minus 2,21) 61,82 w roku 2001 i 59,61 w roku 2005 Czyli za SLD mamy spadek polskiego IEF 0,55 pkt/rok, co jest rezultatem tylko nieco lepszym niż PIS - spadek 0,75 pkt/rok Poprzednim, przed PO, rządem, za którego następowała liberalizacja był rząd AWS-UW w latach 1997-2001 Jak zatem widać SLD nadaje się jak ulał na koalicjanta PIS, natomiast dużo gorzej na koalicjanta PO. Cytuj: Cytuj: Znikąd. Dane białoruskie są niemiarodajne, tak jak kiedyś dane prlowskie. Cóż, reakcja pilastra na niewygodne dane jest zawsze taka sama - pilaster albo ich "nie widzi", albo bez wahania uznaje za "niemiarodajne", zmanipulowane i sfałszowane Zauważmy, jak bardzo PIS chce "bronić" danych dotyczących PKB Białorusi. Nie jest to w żadnej mierze przypadek, bo właśnie białoruski model rządów jest dla PIS wzorcowy i swoją ulubioną Białoruś chciałoby PIS naśladować. To ze te dane są fałszywe widać od razu po umieszczeniu ich w kontekście. Wynikałoby z niego, ze PKB per capita jest tam o ponad połowę wyższe niż w Rosji i trzykrotnie wyższe niż na Ukrainie.  , wyższe nawet niż w Polsce i Litwie. Gdyby faktycznie tak było, to Ukraińcy masowo jeździliby pracować nie do Polski, ale na Białoruś właśnie, a i Rosjanie by nie pogardzali takim kierunkiem migracji.  Pewnie i wielu Polaków by się skusiło. Ale jakoś nie widać takiego trendu Można się zatem spodziewać, że kiedy wreszcie na Białorusi zapanują warunki wolnorynkowe (obecnie IEF dla Białorusi wynosi 50,13, dla Ukrainy 49,3, Rosji 51,9 - jak widać są to bardzo podobne kraje), nastąpi tam gigantyczna recesja, nie będąca zjawiskiem do końca realnym, ale wynikająca ze zmiany sposobu liczenia. (W latach 80 np zmieniono na "europejski" sposób liczenia PKB w prlowskim GUS, bo wcześniej okazywało się, ze PRL pod tym względem zaczął prześcigać ówczesną NRF, a reżim miał jednak poczucie własnej śmieszności  ) nb drugim takim krajem na świecie z jawnie fałszowanym PKB jest Birma Cytuj: Oczywiście, odpowiedzi na pytanie, dlaczego dane z Białorusi mogą być niemiarodajne, zmanipulowane i sfałszowane, Dlatego że jest to nieprzejrzysta dla zagranicznych ośrodków dyktatura, w której wszelkie organy podporządkowane są władzy i jej polecenia muszą bezwzględnie wykonywać. dokładnie taki model państwa, jaki chce PIS, nazywając ją wszak "naszą ulubioną Białorusią" Cytuj: natomiast dane z Polski w żadnym wypadku nie mogą być niemiarodajne, zmanipulowane i sfałszowane, Ponieważ Polska jest krajem demokratycznym, praworządnym i wolnorynkowym, a procedury statystyczne podlegają w nim nadzorowi organów międzynarodowych, np eurostatu.
|
Wt mar 11, 2014 9:17 |
|
 |
pilaster
|
byczydzien napisał(a): ''1. Wzorem p.Wiktora Orbána na Węgrzech: chcemy zmienić obecną, skorumpowaną i niesprawiedliwą, III Rzeczpospolitą na Państwo Polskie.'' Czy wzorem Orbana też chcą mieć stagnacje gospodarczą i dług dwa razy wyższy niż Polska ma teraz? Zresztą w ogóle powoływania się na Orbana, czyli narodowego socjalistę dyskwalifikuje ruch, który chciałby nazywać się liberalny? Cytuj: ''f) Uzdrowimy system wymiaru sprawiedliwości upraszczając prawo – i usuniemy skorumpowanych sędziów.''
kto o tym bedzie decydowal? ze sedziowie sa skorumpowani? Czyżby wola ludu, tak jak w PIS? Cytuj: ''7. Finanse. Nie dopuścimy do podporządkowania Polski Europejskiemu Bankowi Centralnemu. Strefa €uro od dawna rozwija się wolniej, niż reszta Wspólnoty, a obecne perturbacje dowodzą, że przyjęcie tej waluty było błędem. Postaramy się oprzeć walutę na złocie lub innym, niezależnym od rządów, produkcie.''
co zamiast złota?, albo jaki inny produkt nie podlega spekulacjom/wahaniom (prokremlowski gaz?), poza oczywiscie znienawidzonym euro. Ciekawe, że żadnej analizy, czy strefa euro faktycznie rozwija się wolniej, nie przeprowadzono. Nie ma żadnych dowodów na istnienie tego rzekomego zjawiska. Najwyraźniej mamy do czynienia z dogmatem religijnym. Tak samo jak w PIS Cytuj: ''4. Powszechne szkolenie wojskowe dotyczyć będzie wyłącznie mężczyzn w wieku szkolnym. Osoby przeszkolone będą tworzyć na wzór szwajcarski milicje terytorialne.''
do tego bedzie potrzebny dostep do broni jak w USA albo Szwajcarii. Broń w Polsce powinna byc udostepniana jak w USA czy Szwajcarii? Nie ma mowy w ich programie o dostepie do broni. To skomplikowana sprawa. W Polsce nie ma dostępu do broni, nie ma zatem także kultury jej używania. Wprowadzenie nagłego i powszechnego prawa do jej posiadania, na mur beton spowodowałoby gwałtowny wzrost wypadków i przestępstw z jej użyciem, zanim sytuacja by się unormowała. Trzeba się zastanowić, czy godzimy się zapłacić ta cenę, czy tez lepiej rozszerzać prawo do posiadania broni stopniowo.
|
Wt mar 11, 2014 10:11 |
|
|
|