Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 15:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 142  Następna strona
 Smoleńsk 10.04.2010 
Autor Wiadomość

Post Re: Smoleńsk 10.04.2010
mauger napisał(a):
Scott napisał(a):
Polska nie otrzymała tego co chciała, dlatego rozpaczliwy gest w stronę dyplomacji UE przecież.

Nie otrzymała, ale to nie przyjęte zasady badania katastrofy zawiniły, ale sposób ich realizacji po rosyjskiej stronie.
Scott napisał(a):
Polskie śledztwo wygląda tak jak z potencjalnymi materiałami wybuchowymi, "za pół roku zbadamy". Tylko jak ktoś zaczął dochodzić czemu pół roku, to okazało się że do tego czasu, może Polakom się przekaże materiały do badań....

Polskie śledztwo wygląda tak, że pomimo kiepskiej współpracy z Rosjanami, to polscy biegli wykonalni bądź wykonują wszystkie zaplanowane czynności. Wiem, że to co piszę jest bardzo niepopularne, ale takie są fakty. Tak na marginesie to te próbki już są w Polsce.
Scott napisał(a):
Ogólnie widząc temat, jakiś paniczny strach przed Rosją bo to mocarstwo itp..

Gdzie konkretnie widzisz strach przed Rosją?

1. Rosja uważa że jako iż przekazano jej możliwość samodzielnego wykonania śledztwa, to wrak może trzymać do końca. Co wynika z dokumentów podpisanych przez stronę polską.

2. No to nie wygląda tak jak piszesz. Raz że ekspert który mówi że "jeśli walnęło to urwało" i uważa że załatwione, to co z niego za ekspert. Dwa że przecież mamy rozpaczliwy dokument od ludzi z komisji Millera którzy pisali co innego. Nie mieli tego co potrzebowali.

3. Strach przed Rosją widzę niemal w co 2-3 poście już. A to "mocarstwo", a to nie można renegocjować z Nimi, a to już nic nie można bo by jakieś koszty ponieśli. Bóg daje rządzących, na miarę wiary narodu. Póki kolejna odnowa duchowa nie przyjdzie, może być tylko gorzej.

N gru 23, 2012 16:03
Moderator

Com napisał, napisałem...
:mad:

Mamy po prostu inne rozumienie rzeczywistości.

Po katastrofie smoleńskiej rząd czynił pozory chęci wyjasnienia katastrofy.
Ważniejsze były dla niego PR-owskie zagrywki mające pokazać "wspaniałość" rządu, takie jak wszystkie kłamstwa pani Kopacz.
Wcale nie uważam, że od wyjasnienia katastrofy ważniejsze było postawienie się Rosji.
Rząd jednak nie uczynił niczego aby katastrofę wyjaśnić.
Natomiast wiedząc, że Rosjanie i tak zrobią, co będą chcieli i przedstawią Polaków w oficjalnym raporcie z negatywnej strony, mógł mocniej zaakcentować polską rację stanu.

Wojna polsko-polska ze Smoleńskiem w tle miała miejsce od samego początku, od pierwszego dnia i była kontynuacją wojny trwającej już od długiego czasu. Jak można mieć tak krótką pamięć?

N gru 23, 2012 16:15
Zobacz profil WWW

mauger napisał(a):
Scott napisał(a):
Dla mnie liczą się fakty, i tyle. Krótko- to jaki Polacy mieli wtedy udział, jaki dostęp- wiemy już doskonale. Mówienie że był on"pełny", po prostu mija się z prawdą.

Napisałem tylko co zaproponowano i na co się Polska zgodziła, a nie jak to wyglądało w praktyce.
Scott napisał(a):
Do do 2 części wypowiedzi. Nie wiem co to ma wspólnego z rezygnacją z suwerenności, wręcz przeciwnie-rezygnacja z możliwości badań kiedy tylko można je przeprowadzić jest nie do przyjęcia.

Zasada suwerenności terytorialnej stosowana w prawie międzynarodowym mówi, że wszystkie osoby i rzeczy znajdujące się na terytorium danego państwa podlegają jego prawu i władzy. Jeżeli państwo na terenie którego zdarzyła się katastrofa oddaje prowadzenie badania innemu państwu, to znaczy, że zrzeka się praw wynikających z własnej suwerenności. To chyba w miarę proste do zrozumienia. Jeżeli Izrael prowadził samodzielnie jakieś czynności na terytorium Rumunii to tylko i wyłącznie dlatego, że Rumunia wyraziła na to zgodę, a nie dlatego, że przysługiwało mu takie prawo.

1. Ja tam słyszałem, że przekopano teren metr w głąb. Że polscy lekarze fartuchy założyli i razem z Rosjanami sekcje robili.

2. Sytuacje były dwie, ale jeśli chcesz mówić o pierwszej. To jak pisałem, innego przypadku nigdzie nie było. Sledztwo było obopólne, ale i tak niemal całą robotę zrobili fachowcy z Izraela. I nikt nikomu kłód pod nogi nie kładł- tak jak pisałeś że może, może coś by było.

N gru 23, 2012 16:19
Cytuj:
Rząd jednak nie uczynił niczego aby katastrofę wyjaśnić.
Natomiast wiedząc, że Rosjanie i tak zrobią, co będą chcieli i przedstawią Polaków w oficjalnym raporcie z negatywnej strony, mógł mocniej zaakcentować polską rację stanu.

Trwające śledztwo Prokuratury Wojskowej to nic?

Cytuj:
Wojna polsko-polska ze Smoleńskiem w tle miała miejsce od samego początku, od pierwszego dnia i była kontynuacją wojny trwającej już od długiego czasu. Jak można mieć tak krótką pamięć?

Właśnie to pisałam, katastrofa jedynie ją spotęgowała.

N gru 23, 2012 17:17
Moderator

Alus napisał(a):
Trwające śledztwo Prokuratury Wojskowej to nic?

Jakie śledztwo?
Niedługo miną trzy lata a prokuratura nie ma dowodów (wraku i oryginału czarnych skrzynek a o wszelkie próbki musi prosić Rosjan bez gwarancji ich otrzymania).
To nie śledztwo a amatorszczyzna.

Poza tym Rosjanie już zrobili co chcieli. Jesli był zamach, albo chociaż jakaś odpowiedzialność Rosjan to śladów już tak naprawde nie ma. Zatarte.
Oczekiwane wyniki prac MAKu okazały się być propagandowym gestem Rosjan. W świat poszła wersja o pijanym generale, która przykryła wszystkie inne "ustalenia". W czasie konferencji Anodiny premier naszego rządu szusował na jakichś stokach, pewnie po to, by uniknąć potrzeby zareagowania.
Okazało się, że Rosjanom bardziej były potrzebne puste gesty propagandowe niż rzetelne śledztwo.
A tu niektórzy piszą, że nalezy unikać pustych gestów.

N gru 23, 2012 18:16
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Jakie śledztwo?
Niedługo miną trzy lata a prokuratura nie ma dowodów (wraku i oryginału czarnych skrzynek a o wszelkie próbki musi prosić Rosjan bez gwarancji ich otrzymania).
To nie śledztwo a amatorszczyzna.

Skoro polscy eksperci do spraw badania katastrof powietrznych to amatorzy, to kto niby miałby prowadzić prawidłowe śledztwo? :o

Cytuj:
Poza tym Rosjanie już zrobili co chcieli. Jesli był zamach, albo chociaż jakaś odpowiedzialność Rosjan to śladów już tak naprawde nie ma. Zatarte.

To nie chcieli ukryć zamachu i nie zniszczyli błon bębenkowych w uszach śp. Wassermana, Gosiewskiego, Kurtyki.
Czy takie patałachy, że nie potrafili?....ale to też obala twierdzenie, że zrobili co chcieli.

Cytuj:
Oczekiwane wyniki prac MAKu okazały się być propagandowym gestem Rosjan. W świat poszła wersja o pijanym generale, która przykryła wszystkie inne "ustalenia". W czasie konferencji Anodiny premier naszego rządu szusował na jakichś stokach, pewnie po to, by uniknąć potrzeby zareagowania.

Tyle tylko, że świat doskonale wie iż MAK w każdym przypadku katastrof lotniczych w Rosji obarcza winą pilotów.
Skoro tenże MAK wydaje atesty, certyfikaty dla lotnisk i samolotów wina zawsze musi byc poza ich strefą.
Cytuj:
A tu niektórzy piszą, że nalezy unikać pustych gestów.

Pustym gestem byłoby handryczenie się z Rosjanami o kompetencje w kwestii badania katastrofy.
Potwierdził to w piśmie Biały Dom, podkreślając, że śledztwo prowadzone jest zgodnie z prawem międzynarodowym.

N gru 23, 2012 18:30

No nie mogę. Jak można walkę o swoje nazwać "handryczeniem się", to wprowadzanie jakiegoś niezdrowego napięcia, bo żąda się prawdy? Biały Dom nic takiego nie potwierdził, odmówił petycji obywatelskiej ponieważ śledztwo już prowadził MAK i Miller. Tylko że my wiemy jakie one były. Niestety bardzo mi to przypominało zachowanie w stosunku do mordu w Katyniu. Wiedza była, pomocy żadnej.

N gru 23, 2012 19:08
Scott napisał(a):
No nie mogę. Jak można walkę o swoje nazwać "handryczeniem się", to wprowadzanie jakiegoś niezdrowego napięcia, bo żąda się prawdy? Biały Dom nic takiego nie potwierdził, odmówił petycji obywatelskiej ponieważ śledztwo już prowadził MAK i Miller. Tylko że my wiemy jakie one były. Niestety bardzo mi to przypominało zachowanie w stosunku do mordu w Katyniu. Wiedza była, pomocy żadnej.

Rzecz właśnie w tej walce o swoje, stąd handryczenie.
Gdyby to była walka o prawdę nie byłoby miejsca na wojenkę, oskarżenia, nieufność.

N gru 23, 2012 20:33

Twoje definicje to nie wiem skąd bierzesz. Bo walka o prawdę jest czasami i z ludźmi którzy raz że zawalili dużo rzeczy[nawet raport Millera suchej nitki na byłym ministrze Klichu nie zostawił, a Tusk go potem jeszcze bronił, jakby nic w tym raporcie nie było], a potem oddali wszystko w ręce Rosjan i teraz już sami nie wiedzą co robić. Kompletna niemoc i nieumiejętność podejmowania działań.

N gru 23, 2012 20:39
Scott napisał(a):
Twoje definicje to nie wiem skąd bierzesz. Bo walka o prawdę jest czasami i z ludźmi którzy raz że zawalili dużo rzeczy[nawet raport Millera suchej nitki na byłym ministrze Klichu nie zostawił, a Tusk go potem jeszcze bronił, jakby nic w tym raporcie nie było], a potem oddali wszystko w ręce Rosjan i teraz już sami nie wiedzą co robić. Kompletna niemoc i nieumiejętność podejmowania działań.

Ja nie wiem skąd bierzesz stwierdzenia - oddali wszystko w ręce Rosjan...sami nie wiedzą co robić, kompletna niemoc i nieumiejętność podejmowania działań - gdy tymczasem śledztwo jest prowadzone.

N gru 23, 2012 20:47

No jak jest prowadzone widać, łaska-niełaska Rosjan. Sami nie wiedzą co robić- dlatego właśnie takie rozpaczliwe gesty jak prośba do Ashton, niemoc i nieumiejętność- o tym w dużej mierze pisałem już, w tym temacie. Tam Cię odeśle.

N gru 23, 2012 21:25
Macierewicz zapowiedział w lutym debatę między ekspertami z ,,komisji Milera'' a naukowcami i ekspertami współpracującymi z zespołem parlamentarnym. To jest coś na co czekałem od dawna. Zobaczymy czy ludzie komisji Milera będą mieli odwagę się stawić i odpowiedzieć na zaproszenie. No to właśnie czekałem bo rozbiezności między tymi stronami są tak kolosalne. Naukowa i ekspercka debata obu stron, rozwieje wszystkie wątpliwości które narosły w Polakach i jest jedynym sposobem do zaprzestania kłotni Polaków. Nie dziwi mnie jednak że ten pomysł nie wyszedł ze strony ani rządu ani Milera, bo podział Polaków był im na ręke. A tego przyczyną są tak wielkie rozbieżności po obu stronach ekspertów i naukowców. Jeżeli ludzie komisji MIelra wreszcie naukowo obalą, wyjaśnią i odniosą się do tak kolosalnych róznic np. pana Biniendy i innych naukowców i ekspertów, to będę gotów raz na zawsze odrzucić teże zamachu. Czekam na tą debatę bo nauka nie może potwierdzać obu tak rozbieżnych wniosków, a pan Bienidna i inni wybitni naukowcy i eksperci będą mogli schować swoje tytuły i osiągnięcia. Wyczekiwana debata, szkoda że nie wyszła ze strony rządu który doskonale widzi jak te rozbieżności podzieliły Polskę i już dawno temu powinien sam w takiej naukowej debacie uciąć słowa naukowców i ekspertów podwazających wyniki badań komisji MIlera. Jest to jedyne narzędzie do zaprzestania dzielenia Polaków i jak widać rząd woli nas dzielić.

N gru 23, 2012 21:54

Pan profesor Binienda, to człowiek który na lotnictwie zna się jak mało kto...Na świecie, współtworzył Dreamlinera, a jako autorytet w dziedzinie lotnictwa liczą się z nim wszędzie. Tytułów nie schowa nigdy ;) bo to czołówka światowa w swojej dziedzinie. Samo spotkanie na 200% nie da efektu końcowego. Bo nie ma niezbędnych dowodów.

N gru 23, 2012 22:47
Scott napisał(a):
1. Rosja uważa że jako iż przekazano jej możliwość samodzielnego wykonania śledztwa, to wrak może trzymać do końca. Co wynika z dokumentów podpisanych przez stronę polską.

Komu jak komu, ale Rosjanom na terenie Rosji nie trzeba nic przekazywać. Władza rosyjska doskonale radzi sobie z egzekwowaniem należnych jej praw na własnym terytorium. To, że rosyjska komisja i komitet śledczy prowadzą badania wypadku, który zdarzył się na rosyjskiej ziemi i przechowują materiał dowodowy, naprawdę nie jest zależne od tego czy polskie władze wspaniałomyślnie wydadzą rosyjskim organom na to zgodę :-D .
Scott napisał(a):
2. No to nie wygląda tak jak piszesz. Raz że ekspert który mówi że "jeśli walnęło to urwało" i uważa że załatwione, to co z niego za ekspert. Dwa że przecież mamy rozpaczliwy dokument od ludzi z komisji Millera którzy pisali co innego. Nie mieli tego co potrzebowali.

Nie wiem o jakim dokumencie piszesz.
Scott napisał(a):
3. Strach przed Rosją widzę niemal w co 2-3 poście już. A to "mocarstwo", a to nie można renegocjować z Nimi, a to już nic nie można bo by jakieś koszty ponieśli.

Gdzie ktoś pisze, że nie można było nic renegocjować z Rosją? Owszem, można było rozpocząć negocjacje w sprawie nowego porozumienia mającego określić procedury wspólnego badania przyczyn katastrofy. Tyle, że nie było żadnych gwarancji, że uzyska się warunki znacząco lepsze od tych, o których mówi załącznik 13 konwencji chicagowskiej. Pewne byłoby jedynie to, że Polacy straciliby dużo czasu zanim uzyskaliby dostęp do materiału dowodowego.
Scott napisał(a):
1. Ja tam słyszałem, że przekopano teren metr w głąb. Że polscy lekarze fartuchy założyli i razem z Rosjanami sekcje robili.

Jaki to ma związek z moją wypowiedzią?
Scott napisał(a):
2. Sytuacje były dwie, ale jeśli chcesz mówić o pierwszej. To jak pisałem, innego przypadku nigdzie nie było. Sledztwo było obopólne, ale i tak niemal całą robotę zrobili fachowcy z Izraela. I nikt nikomu kłód pod nogi nie kładł- tak jak pisałeś że może, może coś by było.

Ale gdyby Rumunia powiedziała, nie pozwalamy to by fachowcy z Izraela nic nie mogli zrobić. Druga sytuacja jest nieadekwatna, bo nie wydarzyła się na terytorium żadnego państwa.
medieval_man napisał(a):
Okazało się, że Rosjanom bardziej były potrzebne puste gesty propagandowe niż rzetelne śledztwo.A tu niektórzy piszą, że nalezy unikać pustych gestów.

Pustych gestów nie przynoszących żadnych realnych korzyści należy unikać. Raport MAK z pewnością się do nich nie zalicza. Opublikowanie go bez uwzględnienia polskich uwag, było całkowicie przemyślanym ruchem, mającym wywołać określone efekty.

N gru 23, 2012 23:40
Scott napisał(a):
Pan profesor Binienda, to człowiek który na lotnictwie zna się jak mało kto...Na świecie, współtworzył Dreamlinera, a jako autorytet w dziedzinie lotnictwa liczą się z nim wszędzie. Tytułów nie schowa nigdy ;) bo to czołówka światowa w swojej dziedzinie. Samo spotkanie na 200% nie da efektu końcowego. Bo nie ma niezbędnych dowodów.

Tymbardziej go cenię także za odwagę. Spotkanie, pod warunkiem że ludzie komisji Mielra będą mieli odwagę się stawić jest tym czego było trzeba od dawna. Profesor Binienda jak i inni nie przedstawiał hioptez, a ma twarde wnioski tak samo jak komisja Milera. Wnioski kontra wnioski, oparte na nauce nie mogą być tak rozbierzne. Oczywsitym jest że albo ktoś z premedytacją kłamie albo bardzo się myli. Te właśnie róznice dzielą Polaków w tej sprawie i obalenie kłamstw jednej ze stron jest sposobem aby ten podział wymazać. Jedni mówią że mają pewne wnioski według które podważają totalnie prace komisji Milera, która do tej pory jedyne co robiła to albo na to milczała i chowała się po kontach, albo uzywała głupich półsłowek na tak poważne zarzuty od ludzi wybitnie wykształconych. Więc taka debata dała by 100% efekt i jest wyczekiwana, bo wreszcie może się okazać kto ma rację. Nie stawienie się ludzi komisji Milera i brak chęci z jej strony na ucięcie tak poważnych zarzutów od takich ludzi jak p. Binienda, w debacie naukowo eksperckiej, gdzie tylko jedna strona może mieć rację przy tak rozbierznych wnioskach, będzie oznaczało jedno, potrzebę dalszego żerowania PO na podziale Polaków, i brak odwagi obrony własnych kłamstw.

N gru 23, 2012 23:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 142  Następna strona