Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:48

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1547 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 104  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz.3 
Autor Wiadomość
A i tak Polacy go wolą niż "pracusiów inaczej" pisowskich :D :lol:

Śr sie 13, 2008 13:49
A i tak Polacy go wolą niż "pracusiów inaczej" pisowskich :D :lol:

Dodaj jeszcze - młodzi, otumanieni Polacy oraz (co oczywiste) żelany elektorat.
To jest prawidłowość przewidywalna, a nie jakieś sympatie i antypatie, które chcesz nam (razem z PR-owcami) wmówić.

Śr sie 13, 2008 16:09
Niemniej niezaprzeczalnie większość :D ...iwektywy typu "otymanieni, ogłupieni" to stara śpiewka każdej opozycji lub tyranii.

Śr sie 13, 2008 16:14
...iwektywy typu "otymanieni, ogłupieni" to stara śpiewka każdej opozycji lub tyranii.

Brawo Alus za te zaszczyty.
Nie wiedziałem że będę ścigał się z Hitlerem, Stalinem, Mao, Kimirsenem, PolPotem, Castro. :D
Teraz drżyjcie bo nastanie Krwawy Osiris.

Śr sie 13, 2008 16:22

Myślę że bez Alus to byłoby tu smutno i ten dział forum zupełnie by zmarniał.
Przepraszam innych "dyskutantów", że odbieram im palmę pierwszeństwa, ale muszę być uczciwy. To Alus należą się laury.
Bezdyskusyjnie.

Śr sie 13, 2008 18:02
Zobacz profil WWW
Alus prezentuje nam humor najwyższej próby.
Gruby może jedynie u niej nauki pobierać i uczyć się od mistrza (o pardon - od mistrzyni.)

A tak przy okazji.

Cytuj:
Od wojska nie uciekniesz
POSZUKIWANIA UCIEKINIERÓW NAWET PRZEZ 10 LAT

Nie będzie abolicji dla osób, które unikają służby wojskowej
TVN24Osoby, które jak ognia unikają wojska nie będą mogły liczyć na żadną ulgę. Wszyscy, którzy nie przeszli przeszkolenia, mogą w najbliższych miesiącach spodziewać się wezwania. A jeśli skończy się pobór? Uparcie unikających służby wojskowej wymiar sprawiedliwości może szukać nawet przez 10 lat, czyli do czasu przedawnienia sprawy - czytamy w dzienniku "Polska".

Niby wszystko OK, ale jakiś dziwny dysonans odczuwa się po ogłoszeniu przez Tuska zakończenia poboru.

Śr sie 13, 2008 19:20

Proponuję darować sobie personalne uszczypliwości pod adresem Alus czy kogokolwiek innego.

Szkoda, że nie zacytowałeś całego artykułu bo twój cytat może wprowadzać w błąd:
http://www.tvn24.pl/-1,1560996,0,1,od-w ... omosc.html

Jasno z tego wynika, że ścigani będą ci, którzy otrzymali słynny bilet, a nie otrzymali zwolnienia lub odroczenia ze służby wojskowej i mimo to unikają służby - czyli zaledwie ułamek w stosunku do tych paru milionów, którzy podlegają służbie, a dostali odroczenie. To akurat nic dziwnego, że będą ścigani bo w świetle dzisiejszych przepisów łamią prawo. A że prawo nie działa wstecz to po likwidacji poboru będzie można nadal poddać odpowiedzialności karnej wspomniane osoby. Inna sprawa, czy wojsku i prokuraturze po likwidacji poboru i przekształceniu armii w zawodową będzie się chciało ścigać kolesi bo kiedyś uciekali przed wojem skoro i tak nie będzie się opłacało ich przeszkolić. Mówiąc szczerze wątpię, ale oczywiście teoretyczne jest to możliwe. Nie bardzo wiem za co tu winić Tuska.

Śr sie 13, 2008 19:47
Paschalis...te uszczypliwości to klasyczne "robienie tła" :D

Śr sie 13, 2008 21:08
"Nie bardzo wiem za co tu winić Tuska"...nie wiesz?.... za biblijny potop, wymarcie dinozaurów, szarańczę, króliki na cmentarzu w Toruniu....co za różnica?...osiris rzuci argument "rude jest wredne" i wystarczy :D

Śr sie 13, 2008 21:11

Dziwna koincydencja w czasie: Sytuacja się zaognia od wielu miesięcy (nie tylko w Gruzji), a przyśpiesza się komercjalizację wojska. Typowa zagrywka pod młodociany elektorat, czy coś więcej? Przecież to uzawodowienie armii jest nieprzygotowane.
A dymisje w wojsku? A perturbacje (czyli próba ich zablokowania) z negocjacjami w sprawie tarczy? A wypadek z CASA? A wiele innych mniej spektakularnych "zdarzeń"?

Tu nie o kolor uwłosienia Tuska idzie, a o coś krańcowo poważniejszego. Może warto sobie to wreszcie uświadomić, nie?

Śr sie 13, 2008 22:27
Zobacz profil WWW
Tu nie o kolor uwłosienia Tuska idzie, a o coś krańcowo poważniejszego. Może warto sobie to wreszcie uświadomić, nie?

Nawiązanie do koloru rudego to tylko symbol.
Nawet gdyby był łysym lub albinosem i tak jest wredny, a że pasuje do kolokwialnego powiedzenia to cóż.

Cytuj:
Nie bardzo wiem za co tu winić Tuska"...nie wiesz?.... za biblijny potop, wymarcie dinozaurów, szarańczę, króliki na cmentarzu w Toruniu....co za różnica?

Stosujecie te same metody w stosunku do bliźniaków.
Nie czyń drugiemu co Tobie nie miłe - znasz to powiedzenie, bo czytając Twoją konstatację dochodzę do wniosku że nie.

Śr sie 13, 2008 22:44

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html

Czyli będzie tarcza antyrakietowa w Polsce. Amerykanie po tym co Ruscy wyczyniają w Gruzji zgodzili się spełnić nasze główne postulaty (stała obecność baterii Patriot, zacieśnienie współpracy wojskowej). Ja jestem bardzo zadowolony bo to na pewno wzmocni sojusz polsko-amerykański co powinno być naszym priorytetem, ale czekam też na więcej szczegółów. Na razie wiadomo, że w Polsce będą stale stacjonowały dwa garnizony amerykańskie.

Cz sie 14, 2008 22:13

Czyli będzie tarcza antyrakietowa w Polsce.

Będzie albo nie będzie. Wprawdzie przy błyskach fleszów parafowano układ o Tarczy Antyrakietowej, jednak to był tylko publiczny spektakl mający pokazać, że wreszcie zakończono negocjacje.
Do obowiązywania i wcielenia droga jeszcze długa i kręta. M.in. układ muszą ratyfikować parlamenty Polski, Czech no i USA. O ile w Polsce jest szansa na szybkie przejście tych koniecznych etapów to w Czechach i USA nie bardzo.

Pokazuje to jednoznacznie jaką szkodę przyniosła polityka obstrukcji i blokowania negocjacji pod kierunkiem ś.p. Geremka (Tusk i S-ka to tylko wykonawcy).

To parafowanie powinno się dokonać z pół roku temu, wtedy byłaby szansa że jeszcze obecna administracja Busza przeforsowałaby ratyfikację i fundusze na ten cel w obecnym Kongresie. A po wyborach, jeśli wygrają Demokraci i Obama, wcale to takie pewne nie jest.
Z powodu prezydenckich aspiracji Tuska zmarnowano pół roku, być może nieodwracalnie.

Chyba jednak "chłopaki z podwórka" winny wrócić tam gdzie ich miejsce - na podwórko. Tam najwyżej piłką szybę wybiją, co bezpieczeństwu państwa z pewnością nie zagrozi.

Są jednak pewne symptomy tego, że Polactwo powie Donaldowi Cudotwórcy "Dziękujemy, wynocha":
SG Wiara.pl napisał(a):
W sierpniu nastąpił dalszy spadek pozytywnych opinii o rozwoju ogólnej sytuacji w kraju. Najbardziej krytycznie oceniana jest sytuacja polityczna - zadowolenie z niej wyraża już tylko co dziesiąty ankietowany - wynika z najnowszego sondażu CBOS.

Czy te ogólne oceny przełożą się również na to, że i samemu Idolowi słupek (sondażowy) opadnie? Zobaczymy.

Póki co parafowanie układu o Tarczy i działań w sprawie Gruzji usiłuje się przedstawić jako wyłączny i wielki sukces rządu Platformy.
Sikorski, w przemówieniu po tym akcie podpisu nawet nie zająknął się by wymienić udział Jarosława i Lecha Kaczyńskich w faktycznym zainicjowaniu negocjacji, ich rocznym konsekwentnym prowadzeniu oraz niedawnym wymuszeniu ich skończenia. Wg mowy Sikorskiego negocjacje rozpoczęły się kilka miesięcy temu po buńczucznym okazaniu "twardości".
Amerykanin zaś zachował się przyzwoicie bo dyplomatycznie przypomniał, że negocjowano od 1,5 roku i że ostatnie uściślenia miały charakter czysto redakcyjny.

Być może te dzisiejsze i te w najbliższym czasie eksploatowanie Tarczy (debaty w Sejmie na pewno będą dobrym do tego pretekstem) podtrzymają na jakiś czas notowania Tuska, ale codzienne doświadczenia prędzej czy później spowodują, że mu słupek opadnie. A wtedy i jego "sponsorzy" zaczną się rozglądać za nowym Idolem.

Paschalis napisał(a):
Amerykanie po tym co Ruscy wyczyniają w Gruzji zgodzili się spełnić nasze główne postulaty (stała obecność baterii Patriot, zacieśnienie współpracy wojskowej). Ja jestem bardzo zadowolony bo to na pewno wzmocni sojusz polsko-amerykański co powinno być naszym priorytetem, ale czekam też na więcej szczegółów. Na razie wiadomo, że w Polsce będą stale stacjonowały dwa garnizony amerykańskie.

Intuicja mi mówi, że Amerykanie nie ustąpili ani na krok w stosunku do tego co wynegocjowane zostało jeszcze za rządów Kaczyńskiego. A to co się mówi o dodatkowych warunkach to tylko pic.
Zwyczajnie nie można już było dłużej zwlekać (m.in. z powodu Gruzji) i Amerykanie udali, że w czymś tam ulegli: Niech się chłoptyś Tusk cieszy, Sprawa - ważniejsza.

Pt sie 15, 2008 3:39
Zobacz profil WWW

Z tym wymuszeniem zakończenia negocjacji przez PiS to już nie żartuj. Zachowanie PiS-owców (m.in. oskarżanie rządu, że jest na smyczy Moskwy) raczej oddalało możliwość porozumienie ze względu na zaognioną sytuację wewnętrzną w kraju.

Co do twej intuicji to nie widzę za nią przekonywujących argumentów. Wątpię by rząd kłamał w tak ważnej kwestii. Bardzo szybko wyszłoby na jaw choćby, czy rzeczywiście bateria Patriot będzie w Polsce, a ew. nieprawdę w doniesieniach o zacieśnieniu współpracy militarnej wobec krajów trzecich na pewno zostałoby zdementowane przez stronę Amerykańską. A skoro rząd nie kłamał to nie sposób nie uznać za sukces znacznie lepszych warunków wynegocjowanych przez ten rząd, niż przez poprzedni, który za sukces Polski uważał samą obecność tarczy więc nie dostał nic więcej i krytykował obecny rząd za stawianie wspomnianych oczekiwań. Sytuacja na Gruzji pokazuje, że potrzebne jest większe zacieśnianie współpracy militarnej niż tylko sama tarcza, a także modernizacja sił zbrojnych w Polsce jeśli chcemy się czuć naprawdę bezpiecznie.

A więc o ile w sprawie ustaw rząd Tuska nie robi za wiele zbyt łatwo tłumacząc nieróbstwo wetującym preziem, o tyle negocjacje ws tarczy to ogromny sukces tego rządu właśnie ze względu na spełnienie wspomnianych warunków, które rząd bardzo słusznie i konsekwentnie stawiał, a które są kluczowe dla realnego wzrostu naszego bezpieczeństwa.

Pt sie 15, 2008 7:41
Ja jestem bardzo zadowolony ...........

A ja średnio na jeża.
Na pewno będę dzięki temu płacił więcej za gaz, za który już teraz płacę horrendalne ceny.
Rosja będzie chciała nas za to ukarać i to jest jedny skuteczny sposób.
Do tarczy mam ambiwalentny stosunek, bo nie wiem ile przyniesie szkody, a ile korzyści, ale co do podwyżki gazu, to mam pewność na 100%, że dzięki tarczy mój budżet zostanie z tego powodu nadszarpnięty.

Pt sie 15, 2008 11:38
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1547 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 104  Następna strona