Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zrobić?
Autor |
Wiadomość |
Australijczyk
|
 Re: Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zro
Val (tak na marginesie, piekne zdjecie - nie moge sie napatrzec  ), nie wierze w szczerosc wypowiedzi Hitlera. On robil zle rzeczy, bo byl zlym czlowiekiem. Byl chory z nienawisci. Zatem nie ma sensu przepychac go w jedna, czy druga strone, bo on nigdzie nie pasuje. Ani nie byl dobrym katolikiem, ani dobrym ateista. Ba, nie byl nawet zlym katolikiem, czy zlym ateista. Byl po prostu chory.
|
Pt sty 18, 2013 13:00 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Australijczyk napisał(a): Nie obchodza mnie kontrcytaty i jakies zagrywki pilastra. Co mnie obchodzi ile razy Hitler we mszy uczestniczyl? Faktycznie, co mają Australijczyka obchodzić jakiekolwiek argumenty, czy dowody. Ma on swoje dogmaty i niezachwianie w nie wierzy. Faktem jest że społeczeństwa "świeckie", w których zwalczyło się religijny zabobon ciemnotę i zacofanie, nieuchronnie pogrążają się w kryzysie, marazmie i katastrofie.  Lepiej z ową "świeckością" nie ryzykować. Cytuj: dlaczego probuje sie podepchnac ateistom Hitlera? A kto próbuje? Proszę wskazać jakąkolwiek wypowiedź pilastra, w której by próbował on "podepchnąć" ateistom Hitlera.  To że Hitler był wrogi Krk i katolikom nie czyni z niego od razu ateisty Val Cytuj: Katolicyzm przez lata był bardzo konserwatywny. Natomiast protestanci odwrotnie. O etyce protestanckiej słyszałeś? Oni byli znacznie mniej konserwatywni w podejściu do handlu. Tak bardzo, że zauważyli to tacy socjologowie jak Max Weber, ale nie tylko on. Nie zmienia to faktu, że rodzaj dominującej w danym kraju konfesji katolickiej, czy protestanckiej, nie ma żadnego wpływu na sukces gospodarczy danego kraju. Katolicy, protestanci i wzrost gospodarczy
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pt sty 18, 2013 13:05 |
|
 |
Australijczyk
|
pilaster napisał(a): A kto próbuje? Proszę wskazać jakąkolwiek wypowiedź pilastra, w której by próbował on "podepchnąć" ateistom Hitlera. To że Hitler był wrogi Krk i katolikom nie czyni z niego od razu ateisty Nie powiedziales wprost. Powiedziales, ze w XX wieku eksperymentowano z ateizmem. Oczywiscie oznacza to Hitlera, Stalina i Pol-Pota. Nieuczciwe jest rowniez mowienie o tym, ze wysoka religijnosc ma dobry wplyw na koniunkture, a niska zly. Za przyklad podajesz Hiszpanie. Wiedz, ze kryzys w Europie nie ma wiele wspolnego z religijnoscia, tylko z kredytami bankowymi i zaleznosciami miedzy panstwami strefy Euro. Musialy odczuc to najszybciej najmniej zdyscyplinowane w wewnetrznych wydatkach panstwa jak Hiszpania, Portugalia, Wlochy czy Grecja. O Wloszech i Grecji nie wspomniales, bo tam religia stoi dosc wysoko, prawda? Wybiorczosc godna mistrza. Podajesz przyklady, ktore tylko Ci pasuja... W zasadzie wiekszosc mysli, gdzie pojawia sie religia u Ciebie, nalezaloby sprostowac. Religia Cie zaslepia i nie myslisz wtedy tak logicznie, jak gdy wypowiadasz sie o biologicznym dorobku Dawkinsa. 
|
Pt sty 18, 2013 13:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: nie wierze w szczerosc wypowiedzi Hitlera. On robil zle rzeczy, bo byl zlym czlowiekiem. Byl chory z nienawisci. Zatem nie ma sensu przepychac go w jedna, czy druga strone, bo on nigdzie nie pasuje. Ani nie byl dobrym katolikiem, ani dobrym ateista. Ba, nie byl nawet zlym katolikiem, czy zlym ateista. Byl po prostu chory. Probowano okreslic, zdefiniowac miejsce Hitlera w Kosciele katolickim czy ogolnie biorac w chrzescijanstwie. Kiedy sie patrzy na zycie Hitlera, jego wypowiedzi i polityke wobec chrzescijanstwa to jest tam wiele sprzecznosci, m.in.: 1.Hitler mowil wprawdzie, ze wierzy w Boga ale nie w zydowskiego Boga. Co juz na samym poczatku wyklucza chrzescijanskie lub katolickie pojecie Boga. 2. To on przyczynil sie do podpisania konkordatu i wprowadzenia podatku koscielnego. 3. Z jednej stroyn Hitler odwolywal sie do starogermanskich mitow na ktorych mial budowac tysiacletnia Rzesze a zdrugiej strony wszystkie”poganskie” religie byly zakazane. 4. Wprowadzil zakaz modlitwy w szkolach i wieszania krzyza a jednoczesnie do konca placil podatek koscielny. 5. Czlonkowie Waffen SS musieli wystapic z Kosciola. 6. Rozne zajecia w Hitlerjugend, do ktorej musieli nalezec wszyscy (dzieci i mlodziez) byly tak zorganizowane, aby nie mozna bylo uczestniczyc w Mszach, nabozenstwach niedzielnych a gdyby wyszlo to na jaw byly szykany. http://www.theologe.de/adolf-hitler_mar ... tin-Luther
|
Pt sty 18, 2013 13:51 |
|
 |
pilaster
|
Australijczyk napisał(a): pilaster napisał(a): A kto próbuje? Proszę wskazać jakąkolwiek wypowiedź pilastra, w której by próbował on "podepchnąć" ateistom Hitlera. To że Hitler był wrogi Krk i katolikom nie czyni z niego od razu ateisty Nie powiedziales wprost. Powiedziales, ze w XX wieku eksperymentowano z ateizmem. Oczywiscie oznacza to Hitlera, Stalina i Pol-Pota. Dla każdego kto ma chociaż minimalne pojęcie o geografii, oczywistym jest, ze pilaster nie mógł mieć na myśli ani Hitlera, ani Pol-Pota (choć to, w przeciwieństwie do Hitlera kolejny dobry przykład budowania "świeckości"). Zresztą nawet i Stalin przecież nie stworzył systemu, którym zarządzał. Przeciwnie, mocno go złagodził i zmniejszył poziom terroru. W każdym bądź razie zbudowanie systemu wolnego od religijnych zabobonów i ciemnoty zakończyło się totalną katastrofą. Cytuj: Nieuczciwe jest rowniez mowienie o tym, ze wysoka religijnosc ma dobry wplyw na koniunkture, a niska zly. Za przyklad podajesz Hiszpanie. Wiedz, ze kryzys w Europie nie ma wiele wspolnego z religijnoscia, Nie ma? Korelacja wskazuje na coś zupełnie przeciwnego  Jakieś, choć nie wiadomo dokładnie jakie, powiązania ewidentnie istnieją. Cytuj: O Wloszech i Grecji nie wspomniales, bo tam religia stoi dosc wysoko, prawda? Grecja należy do kręgu kultury prawosławnej. Porównujmy jabłka z jabłkami, a nie z arbuzami. A sytuacja Włoch nie jest tak zła. Cytuj: Podajesz przyklady, ktore tylko Ci pasuja... Nie inaczej. Tyle, że w przeciwieństwie do przykładów Australijczyka, są to przykłady jak najbardziej autentyczne Cytuj: W zasadzie wiekszosc mysli, gdzie pojawia sie religia u Ciebie, nalezaloby sprostowac. Proszę zatem prostować. W przeciwieństwie do strzelania fochów, wymagałaby jednak taka czynność wysiłku intelektualnego, do którego Australijczyk jest niezdolny. bramin Cytuj: To on [Hitler-p] przyczynil sie do podpisania konkordatu i wprowadzenia podatku koscielnego. Bzdura. Konkordat negocjował i ustalił poprzedni kanclerz von Pappen. A podatek kościelny wprowadzono w Niemczech w czasach Bismarcka 
|
Pt sty 18, 2013 14:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Odniosę się do tego, gdyż co do reszty...każdy ma prawo do własnego zdania. pilaster napisał(a): Zadziwiające, ze w ciągu następnych stu lat dosłownie nikt nie podjął się jakiegokolwiek sprawdzenia, czy aby zjawisko elokwentnie wyjaśniane przez Webera w ogóle istnieje! Neuman, Marschall czy Nielsen. Raczej nie po 100 latach Na dzień dzisiejszy zjawiska opisywane przez Webera mają status hipotez. Przynajmniej nic mi nie wiadomo, jakoby je niepodważalnie obalono tak, jak to się stało z częścią twórczości Freuda.
|
Pt sty 18, 2013 14:13 |
|
 |
lokis
|
Pilaster: Cytuj: , w których zwalczyło się religijny zabobon ciemnotę i zacofanie, Nie slyszalem by w Polsce ktorakolwiek partia chciala calkowitego upadku Kosciola. Chodzi raczej o weryfikacje ram dzialalnosci. Jestem za wsparciem finansowym, ale "sprzedaz" Kosciolowi "hektara za zlotowke" uwazam za grube nieporozumienie. KrK sam czasami stara sie uzyskac ceny rynkowe za np. udostepnienie lokali do dzialalnosci publicznej.
|
Pt sty 18, 2013 23:30 |
|
 |
Australijczyk
|
pilaster napisał(a): Australijczyk napisał(a): O Wloszech i Grecji nie wspomniales, bo tam religia stoi dosc wysoko, prawda? Grecja należy do kręgu kultury prawosławnej. Porównujmy jabłka z jabłkami, a nie z arbuzami. A sytuacja Włoch nie jest tak zła. Nie, katolicyzm i prawoslawie to co najwyzej rozne rodzaje jablek. Arbuzem w tym porownaniu moglby byc co najwyzej islam. Przez swoja obrzydliwa nature, islam interesuje mnie najmniej. Korelacje, ktore znajdujesz sa dosyc zabawne ("nikt nie wie na czym polega, ale zaleznosc jest widoczna"). Dlatego powstaja religie, ktore osmieszaja taki punkt widzenia - Kosciol LPS, ktory widzi zaleznosc miedzy spadkiem ilosci piratow i zwiekszeniem ilosci gazow cieplarnianych. Zaleznosc jest wyraznie widoczna! Zauwaz zatem, ze swiat jest troche bardziej skomplikowany, niz go probujesz nam przedstawic. Mniej oczytani od Ciebie czytelnicy moga uwierzyc w to, co piszesz. O to Ci chodzi, prawda? Namieszac w glowach ludziom. Juz wykazalem, ze w swoich tekstach piszesz nieprawde. Bardzo irytujace jest, ze piszesz o sobie w trzeciej osobie. Czy odpowiadajac, powinienem zwracac sie do Ciebie bezposrednio, czy do jakies innej Twojej osobowosci, a ona to dalej przekaze? Nie wiem na czym to polega, ale irytujace jest. Chyba pozostaje mi sie przyzwyczaic.
|
So sty 19, 2013 0:37 |
|
 |
Witold
|
wloczykij napisał(a): Wiarę w Boga powinno się tracić tak jak pierwsze zęby Jakie jest źródło tego cytatu? Nie można go znaleźć nigdzie poza apologetyczną propagandą.
|
So sty 19, 2013 13:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mały zestaw cytatów i opinii (skopiowałem z pewnego forum - interesujący Cię cytat figuruje na szczycie): Lech Z. Niekrasz, "Czerwone i brunatne": „Bóg był dla niego takim samym urojeniem, jak pojęcie dobra i zła. >>Wiarę w Boga – powtarzał – powinno się tracić tak jak pierwsze zęby<<”
Nicolas v. Below, "Byłem adiutantem Hitlera, 1937-45": „Nigdy nie zauważyłem u niego żadnych oznak pobożności”.
K. Grunberg, "Życie osobiste Adolfa Hitlera" NSDAP w swym nowo przyjętym wyznaniu wiary oświadczyła, że „uznajemy narodowy socjalizm za jedyną prawdziwą wiarę naszego narodu”.
Hermann Rauschning, "Rozmowy z Hitlerem" NSDAP dbała w wychowywaniu młodzieży o to „aby nabrała ona krytycznego stosunku do chrześcijaństwa”.
K. Grunberg, "Życie osobiste Adolfa Hitlera": „Naszym nieszczęściem jest posiadanie niewłaściwej religii […] dlaczego nie mamy takiej religii jak Japończycy, która za najwyższe dobro uznaje ofiarę dla ojczyzny?”.
Christa Schroeder, "Byłam sekretarką Adolfa Hitlera": „Hitler nie był przywiązany do Kościoła. Uważał religię chrześcijańską za przeżytek, obłudny wynalazek służący do uzależniania ludzi. Jego religią były prawa natury”
K. Grunberg, "Życie osobiste Adolfa Hitlera" Otto Dietrich, szef prasy nazistowskiej, pisał: „Na funkcjonariuszy partyjnych wywierany był w sposób nieoficjalny nacisk, aby występowali oni z Kościoła”.
Bartłomiej Zborski, "Adolf Hitler": „Znany był negatywny stosunek Hitlera do religii, zwłaszcza do chrześcijaństwa. […] ostateczną rozprawę z Kościołem przywódca Rzeszy odłożył na późniejsze czasy”.
Hermann Rauschning, "Rozmowy z Hitlerem" Hitler miał powiedzieć: „Teraz my jesteśmy najsilniejsi i dlatego usuniemy jednych i drugich, zarówno Kościół jak i masonerię”.
Werner Maser, "Adolf Hitler, legenda, mit, rzeczywistość", Hitler przyznawał w 1941 roku, iż już wcześniej „głosił pogląd, że Kościół trzeba sprzątnąć ze świata natychmiast, przemocą fizyczną i bezwzględnie, niczym >>dynamitem<<”. Wedle własnych wspomnień Hitlera na temat Kościoła, spisanych na piśmie przez jednego z ludzi z jego otoczenia, przestał on uznawać naukę Kościoła już w 1903 roku, szydząc już w wieku nastoletnim z kolegami szkolnymi z nauczycieli religii i instytucji spowiedizi.
To są fragmenty książek tudzież wypowiedzi autorstwa historyków. Nie mam dostępu do odpowiednich źródeł ani potwierdzić ich prawdziwość. Warto jednak zaznaczyć, że książki te skupiały się akurat na innych kwestiach niż religijność Hitlera - przytoczone informacje były tam zamieszczane pobocznie więc trudno przylepić im łatkę propagandy.
|
So sty 19, 2013 15:27 |
|
 |
Witold
|
To nie jest odpowiedź na moje pytanie. Pytanie brzmiało: jakie jest źródło cytatu "Wiarę w Boga powinno się tracić tak jak pierwsze zęby"? Wychodzi na to, że jedynym znanym źródłem tego cytatu (poza tekstami apologetycznymi, które go powtarzają), jest książka niejakiego pana Niekrasza, o którym za wiele informacji nie udało mi się znaleźć, ale żadne które znalazłem, nie podają, że jest historykiem, tylko " publicystą i reporterem", który pisze o czymkolwiek. Wspomnianego cytatu nie udaje się nigdzie znaleźć w języku angielskim, istnieje w języku niemieckim, ale jako cytat z Nietzchego, a nie Hitlera. A jeśli chodzi o pozostałe, to znamienne jest, że nie traktują o tym, że Hitler był ateistą, tylko że nienawidził chrześcijaństwa, a to przecież w żadnym razie nie jest tożsame.
|
So sty 19, 2013 15:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale ja nie twierdzę że był ateistą bo nie był. Miał jakąś "swoją" wiarę, bliżej nie sprecyzowaną - był deistą. Cytat podałem jedynie jako kontrę od cytatu Australijczyka, który twierdzi że Hitler był gorliwym katolikiem choć jak dla mnie to mógłby być kimkolwiek bo i tak postępował wbrew zasadom chrześcijański (delikatnie mówiąc) więc to za kogo się uważał jest co najmniej nieistotne.
A jeśli chodzi o źródło cytatu - napisane jest, że to było jego "powiedzonko", maksyma więc źródłem mogą być wywiady z ss-manami z bliskiego otoczenia Hitlera. Niestety to pytanie należałoby kierować do autora książki. Tym niemniej w świetle pozostałych cytatów wysoce prawdopodobne jest, że jest on prawdziwy.
|
So sty 19, 2013 16:12 |
|
 |
Andy72
|
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So sty 19, 2013 16:16 |
|
 |
pilaster
|
Australijczyk napisał(a): pilaster napisał(a): Australijczyk napisał(a): O Wloszech i Grecji nie wspomniales, bo tam religia stoi dosc wysoko, prawda? Grecja należy do kręgu kultury prawosławnej. Porównujmy jabłka z jabłkami, a nie z arbuzami. A sytuacja Włoch nie jest tak zła. Nie, katolicyzm i prawoslawie to co najwyzej rozne rodzaje jablek. Arbuzem w tym porownaniu moglby byc co najwyzej islam. Przez swoja obrzydliwa nature, islam interesuje mnie najmniej. Tak czy siak, Grecja nie nadaje się do porównań i badania korelacji. Cytuj: Korelacje, ktore znajdujesz sa dosyc zabawne Są to korelacje istniejące. Oczywiście korelacja nie oznacza jeszcze wynikania, ale powinna dawać do myślenia. Cytuj: Juz wykazalem, ze w swoich tekstach piszesz nieprawde. Ciekawe, że tego rzekomego wykazania, jakoś nikt nie jest w stanie zauważyć. Cytuj: Bardzo irytujace jest, ze piszesz o sobie w trzeciej osobie. Nie jest to wynalazek pilastra. Pisali tak już lepsi władcy pióra od niego. 
|
So sty 19, 2013 19:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Bzdura. Konkordat negocjował i ustalił poprzedni kanclerz von Pappen. A podatek kościelny wprowadzono w Niemczech w czasach Bismarcka  Pilaster Jak von Pappen mogl "ustalic" konkordat? Pappen jako wicekanclerz negocjowal i podpisal konkordat (Reichskonkordat) dotyczacy calej Rzeszy na polecenie Hitlera.Konkordat ow potwierdzal takze istniejace tzw. konkordaty krajowe. Musze Cie niestety rozczarowac ale mijasz sie z prawda. Podatek koscielny w tej wersji jaka obecnie obowiazuje w Niemczech pochodzi wlasnie z ustalen konkordatu Hitlera. Wczesniej w niektorych landach obowiazywalo cos podobnego jak podatek koscielny ale nie bylo to cos co obowiazywalo w calej Rzeszy poniewaz istnialy krolestwa, ksiestwa itp. Do dzisiejszego dnia w Kosciele niemieckim sa rozne konkordaty. I mam prosbe. Jak uwazasz sie za kulturalnego czlowieka to nie uzywaj w dyskusji slowa "bzdura". Tylko uzywaj merytorycznych argumentow.
|
So sty 19, 2013 22:33 |
|
|
|