PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Johnny99 napisał(a): mikkel napisał(a): Czy możemy jeszcze wierzyć w jakiekolwiek rządowe dane? Heh. Znasz anegdotę o trzech kłamstwach? Poza tym, witaj w klubie - ja nie wierzyłem w rządowe dane zanim to stało się modne (tj. za rządów PO) Wychodzę z prostego założenia: jeżeli w kraju jest dobrze, to ludziom jest dobrze. Jeżeli ludziom nie jest dobrze, to i w kraju nie jest dobrze, cokolwiek by tam sobie czyjekolwiek (nie tylko rządowe) "dane" nie twierdziły. Nie chodzi zresztą zawsze o świadome kłamstwo, czasem np. o metodologię (słynna "PERCEPCJA korupcji"), o sposób zadania pytania itp. Zauważ jednak, że to "dobrze" rozumiane przez ludzi też jest względne. Spotykam kolegę z byłej pracy, oczywiście tradycyjne pytanie "co słychać" - i pada ubolewanie nad własnym losem i biedą. A jako, że wiem iż ich stan posiadania jest większy niż przeciętnych ich sąsiadów czy znajomych, dopytuję o konkrety. Okazuje się, że mu brakuje parę tysięcy do zamiany drogiego samochodu na bardziej luksusowy.....jednym słowem - biedak.
|
Śr lis 16, 2016 8:37 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): mikkel napisał(a): Czy możemy jeszcze wierzyć w jakiekolwiek rządowe dane? Heh. Znasz anegdotę o trzech kłamstwach? Wymyśloną przez humanistów nie odróżniających logarytmu od algorytmu.  Czucie i wiara jest ważna, a nie jakieś tam szkiełko i oko. Cytuj: ja nie wierzyłem w rządowe dane Tylko wtedy, kiedy mówiły one co innego niż J99 czuł i wierzył. Poza tym J99 nie wierzy nie tylko w dane rządowe, ale także w dane pozarządowe, w ogóle jakiekolwiek mierzalne obiektywne miarodajne wskaźniki, jeżeli pokazują one co innego niż J99 wierzy. Cytuj: Wychodzę z prostego założenia: jeżeli w kraju jest dobrze, to ludziom jest dobrze. Konkretnie jest dobrze J99 i ludziom z jego bezpośredniego otoczenia. Tymczasem nawet bardzo zła władza, zawsze ma jakąś grupę ludzi, np nomenklaturę partyjną, której akurat jest dobrze. Poza tym co to znaczy "dobrze" Mają więcej pieniędzy?, są zdrowsi, mają młodsze i ładniejsze kochanki, zdrowsze i zdolniejsze dzieci, no co konkretnie. Wreszcie nawet własny dobrostan nie jest oceniany na podstawie jakiegokolwiek obiektywnego kryterium (zarabiam o 20% więcej), tylko na podstawie porównywania możliwości i aspiracji. Nawet jeżeli komuś obiektywnie wzrosły zarobki o 20%, ale równocześnie wzrosły aspiracje o 25%, to i tak subiektywnie odczuje on, że jemu nie jest dobrze.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr lis 16, 2016 11:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Polska czasow piSu to bogaty kraj. Prokuratura moze wszystko a podatnik za to grzecznie zaplaci. Ciekawe, czy ewentualne uszkodzenia innych grobow tez beda pokrywane przez rzad? Cytuj: Koszty wykonania nowego sarkofagu nie są na razie znane. Jak powiedział ks. Sochacki będą one znane dopiero po zakończeniu czynności. Jak w przypadku pierwszego pogrzebu pary prezydenckiej, pokryje je rząd. http://www.tvn24.pl/sarkofag-pary-prezy ... 306,s.html
|
Śr lis 16, 2016 11:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Polska czasow piSu to bogaty kraj. Prokuratura moze wszystko a podatnik za to grzecznie zaplaci. Ciekawe, czy ewentualne uszkodzenia innych grobow tez beda pokrywane przez rzad? Cytuj: Koszty wykonania nowego sarkofagu nie są na razie znane. Jak powiedział ks. Sochacki będą one znane dopiero po zakończeniu czynności. Jak w przypadku pierwszego pogrzebu pary prezydenckiej, pokryje je rząd. http://www.tvn24.pl/sarkofag-pary-prezy ... 306,s.htmlBogaty dla wybranych.....miliony dla komisji, na badania "zamachu", na sarkofagi, ale już nie dla szaraków w postaci 900 zł/rocznie z tytułu zwiększonej ulgi podatkowej. "Nie słuchacie tych, którzy opowiadają, że sie nie da.....to bzdura"...... Dla emerytów i rencistów przede wszystkim należy podwyższyć kwotę wolną od podatku. DEKLARUJĘ, że to będzie zrobione(20.05.2015)....będzie zrobione za lat??????
|
Śr lis 16, 2016 12:24 |
|
 |
Grzegor
|
mikkel napisał(a): Helenka napisał(a): a więc trzeba zmienić prezesa GUS i od razu pkb wzrośnie  Szydło dopiero co zmieniła prezesa GUS. I tak się teraz zastanawiam. Zmiana przebiegła najprawdopodobniej na takich zasadach, jak i we wszystkich innych instytucjach, które PiS "odzyskał". Zaczynając od Trybunału Konstytucyjnego, gdzie sędziów zastąpiono wyciągniętymi z ław poselskich partyjnymi funkcjonariuszami, kończąc na stadninach koni, chlewach i kurnikach, które zalała istna powódź ludzi miernych, ale wiernych. Jeżeli teraz nowy prezes GUS-u jest na przykład kimś tak jak dyspozycyjnym jak pisowscy sędziowie TK? I kazano mu podać, że wzrost gospodarczy wynosi 2,5%. W rzeczywistości możemy mieć już głęboką recesję. W PRL-u, a więc za poprzedników PiS-u, stale podawano, że dochód narodowy rośnie. Rósł, rósł a my stale goniliśmy najbardziej uprzemysłowione kraje świata. Pracowałem kiedyś w GUSie i twierdzę, są dane nie są fałszowane. Informacja o PKB wynika z całego szeregu danych zbieranych w całej Polsce np. w wojewódzkich oddziałach GUS. W takie fałszerstwo musiałoby być zaangażowane sporo ludzi a jaszcze więcej szybko by to zauważyło. W PRL dane GUSowskie nigdy nie były fałszowane – były cenzurowane ale nie fałszowane. PS. Wiem jednak że J99 i tak to nie przekona. Skoro wierzy, że kilkanaście tysięcy ludzi, ot tak mogło się skrzyknąć aby sfałszować wybory samorządowe ... .
|
Śr lis 16, 2016 12:42 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Grzegor napisał(a): Pracowałem kiedyś w GUSie i twierdzę, są dane nie są fałszowane. Informacja o PKB wynika z całego szeregu danych zbieranych w całej Polsce np. w wojewódzkich oddziałach GUS. W takie fałszerstwo musiałoby być zaangażowane sporo ludzi a jaszcze więcej szybko by to zauważyło. Owszem. Byłoby to trudne do przeprowadzenia bez zwracania uwagi. Jednak co innego same dane, a co innego ich propagandowe podanie. Genetyczni patrioci nigdy np nie porównują polskich wyników (np PKB) z wynikami jakie w tym samym czasie osiągały inne podobne do Polski kraje, tylko biorą np najlepszy wynik z czasów PIS i porównują go z najgorszym wynikiem jakie osiągneły w Polsce polskie rządy. Z długiem jest jeszcze zabawniej (?) Do tej pory pisowscy propagandziści zawsze podawali go kwotowo, w złotówkach (to daje większą sumę niż w dolarach czy euro) i doliczając do długu publicznego także długi osób prywatnych i firm. Należności oczywiście przy tym pomijano. I wszystko to jeszcze maksymalnie zaokrąglano w górę (osławione "bilion długu") Ciekawe co będą robić teraz. Czy zaczną podawać w odsetkach PKB z 2254 roku (żeby były niższe), czy będą twierdzić, że zadłużenie jest słuszne, patriotyczne i wskazane. W PRL dane cenzurowano, ale jeszcze dodatkowo stosowano odmienną od zachodniej metodologię liczenia. np liczono "pary butów", tak jakby prlowskie buty rozlatujące się od razu w sklepie z wystającymi do wnętrza gwoździami, były tyle samo warte co buty od Armaniego. Cytuj: Wiem jednak że J99 i tak to nie przekona. Skoro wierzy, że kilkanaście tysięcy ludzi, ot tak mogło się skrzyknąć aby sfałszować wybory samorządowe .. . . No, z pisowskiej definicji fałszerstwa wyborczego. Każdy wynik wyborczy nie dający PIS władzy jest z definicji fałszerstwem. Z wyborów parlamentarnych niesfałszowane były tylko wybory w 2015 i 2005.
|
Śr lis 16, 2016 12:59 |
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): Poza tym co to znaczy "dobrze" Mają więcej pieniędzy?, są zdrowsi, mają młodsze i ładniejsze kochanki, zdrowsze i zdolniejsze dzieci, no co konkretnie. To i to, i jeszcze wiele innych rzeczy. Cytuj: Wreszcie nawet własny dobrostan nie jest oceniany na podstawie jakiegokolwiek obiektywnego kryterium (zarabiam o 20% więcej), tylko na podstawie porównywania możliwości i aspiracji. Racja. Dlatego "obiektywne kryteria" nadają się do oceny tego dobrostanu jedynie w ograniczonym zakresie. W związku z czym powstają po stronie "obiektywistów" dysonanse podobne temu, jaki stał się ich udziałem w związku z wyborami w USA, kiedy to "obiektywiści" nie potrafili i nadal nie potrafią zrozumieć, dlaczego wygrał kandydat z hasłem "Make America Great Again!", gdy tymczasem większość obiektywnych wskaźników pokazywała jednoznacznie, że Ameryka wyszła z kryzysu, ma się coraz lepiej (co dotyczyło również wyborców Trumpa) i jest na jak najlepszej drodze do tego, by stać się "great again!", o ile już się taka nie stała, wystarczy tylko właśnie nic nie zmieniać, czyli głosować na Clinton. Tak samo nie rozumieli, dlaczego w Polsce wygrało hasło "Polska w ruinie", choć żadne wskaźniki nie wskazywały, by Polska była w ruinie, a wręcz przeciwnie. Cytuj: Nawet jeżeli komuś obiektywnie wzrosły zarobki o 20%, ale równocześnie wzrosły aspiracje o 25%, to i tak subiektywnie odczuje on, że jemu nie jest dobrze. To też, ale subiektywne odczucie dobrobytu nie sprowadza się jedynie do wskaźników ekonomicznych. Badania dawno już wykazały, że po osiągnięciu pewnego pułapu posiadania dóbr materialnych, ich dalszy wzrost nie powoduje sam w sobie dalszego wzrostu poczucia dobrostanu. Upraszczając, nie ma dowodów, by miliarderzy byli szczęśliwsi od milionerów. Na poczucie dobrostanu ma wpływ wiele czynników, w tym niematerialne, a tym samym niemierzalne. Grzegor napisał(a): PS. Wiem jednak że J99 i tak to nie przekona. Skoro wierzy, że kilkanaście tysięcy ludzi, ot tak mogło się skrzyknąć aby sfałszować wybory samorządowe ... . Grzegor raczyłby czytać moje posty. Nigdy nie twierdziłem, że "kilkanaście tysięcy ludzi, ot tak mogło się skrzyknąć aby sfałszować wybory samorządowe", starałem się nie używać w tym kontekście nawet określenia "sfałszowane", mówiłem o "zafałszowaniu". W tym wątku też napisałem: Nie chodzi zresztą zawsze o świadome kłamstwo, czasem np. o metodologię (słynna "PERCEPCJA korupcji"), o sposób zadania pytania itp.. Sfałszowanie, jeżeli rozumieć je tak, że jakaś jedna osoba zadecydowała, że wzrost PKB ma za poprzedni kwartał wynieść, powiedzmy, 4,5 %, ani mniej, ani więcej, i na dodatek nie może to wyjść na jaw, byłoby z całą pewnością niemal niemożliwe do przeprowadzenia. Ale to nie jest jedyne możliwe znaczenie słowa "sfałszowane", a tym bardziej "zafałszowane". To, że władza (zresztą zapewne każda władza) wprowadza regularnie w błąd obywateli, jest dla mnie oczywiste, różnica zasadza się jedynie na skali, a to z kolei zależy od tego, jak sama ta władza widzi swoją rolę w państwie. Poprzednia władza, na przykład, stosowała "kreatywną księgowość", celem regulowania danych dotyczących długu publicznego, co było czystej wody fałszerstwem, tylko nie było tak nazywane. Nie wymagało też angażowania tysięcy ludzi ani ochrony przed ujawnieniem, bo było przeprowadzane całkowicie jawnie, jedynie pod pozorem innych intencji. PiS stosuje ten sam schemat, tyle, że na większą skalę. Na przykład, cała wojna o TK jest takim "fałszerstwem", począwszy od używanego w jej kontekście słownictwa i w tym wypadku jest w to fałszerstwo zaangażowane mnóstwo ludzi (niemal wszyscy pisowcy). I co, nikt tego nie zauważył? Ależ oczywiście, że zauważył, wielu ludzi to zauważyło, począwszy od prezesa Rzeplińskiego - tylko co z tego? PiS nadal robi to, co robił, a pisowcy nadal fałszują, jak fałszowali.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr lis 16, 2016 13:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czego się boi krystaliczny, praworządny, przestrzegający wartości chrześcijańskich PiS?: Cytuj: Badanie afery Amber Gold przed komisją sejmową nabiera rumieńców. Nieoczekiwanie to Platforma Obywatelska wyciąga haki na oponentów z Prawa i Sprawiedliwości. Na jednym z portali społecznościowych opublikowany został skrót ostatnich obrad, które pokazują, jak przewodnicząca ucieka z posiedzenia przed niewygodnymi pytaniami.[...] Obrady komisji są nagrywane przez kamery sejmowe, jednak jak podkreślają posłowie Platformy, 40-sekundowe nagranie momentu "ucieczki" przewodniczącej Wasserman w ostatnich dniach zniknęło ze stron Sejmu. Stąd publikowane materiały na twitterze. http://prawo.money.pl/aktualnosci/wiado ... book_moneyi wcale nie manipuluje 
|
Śr lis 16, 2016 17:26 |
|
 |
mikkel
|
Helenka napisał(a): Czego się boi krystaliczny, praworządny, przestrzegający wartości chrześcijańskich PiS?: Na złodzieju czapka gore.
|
Śr lis 16, 2016 17:36 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Na jakim złodzieju?? Tak prawej i sprawiedliwej partii w Polsce nie było i nie będzie 
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Śr lis 16, 2016 18:00 |
|
 |
dp7777777
|
Najsmutniejsze że obecny rząd idzie tą samą drogą co poprzedni ale wcześniej było to złe a teraz jest to dobre. Zupełnie jak w teorii względności Alberta Einsteina – wszystko zależy od punktu siedzenia.
|
Śr lis 16, 2016 19:22 |
|
 |
Johnny99
|
Helenka napisał(a): Czego się boi krystaliczny, praworządny, przestrzegający wartości chrześcijańskich PiS To rzeczywiście interesujące, bo wcześniej nic nie było wiadomo o żadnym wątku pisowskim w tej akurat aferze. Jak to dobrze, że wreszcie mamy komisję, która skrupulatnie zbada wszystkie te wątki 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lis 17, 2016 9:39 |
|
 |
pilaster
|
dp7777777 napisał(a): obecny rząd idzie tą samą drogą co poprzedni Nic podobnego, on idzie zupełnie inną drogą w przeciwnym kierunku.
|
Cz lis 17, 2016 9:58 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Johnny99 napisał(a): To rzeczywiście interesujące, bo wcześniej nic nie było wiadomo o żadnym wątku pisowskim w tej akurat aferze.
Też przecierałam oczy ze zdumienia. PiS głośno domagał się "utylizacji" Tuska za tę aferę, a tu ... popatrz.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Cz lis 17, 2016 10:39 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
No to do winnego wszystkiemu Tuska dołaczają następni. Teraz sa to przedsiębiorcy, którzy na złość rządowi PiS postawili na straty: Cytuj: Polska jest specyficznym krajem. To u nas obniża się wiek emerytalny, gdy niemal cała Europa go podwyższa. U nas też Jarosław Kaczyński odkrył przedsiębiorców, których nie interesuje zysk. Ba, więcej - są gotowi ponieść straty, na złość całej gospodarce.W wieczornej rozmowie w TVP Kaczyński - na spostrzeżenie, że wzrost polskiego PKB wbrew optymizmowi rządu spowolnił - skwitował "to się przełamie (...), ale są dziwne, bardzo dziwne blokady". – Na przykład są na pewne cele pieniądze, a przedsiębiorcy związani z partiami opozycyjnymi nie chcą podejmować różnego rodzaju przedsięwzięć gospodarczych. Zyskownych dla nich, bo uważają, że lepiej zaczekać, aż wrócą dawne czasy. Ale one nie wrócą, zapewniam, że nie wrócą – mówił Kaczyński w TVP. http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 98725.html
|
Cz lis 17, 2016 10:58 |
|
|
|