Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 22:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Fajnej odpowiedzi udzielił Kaczyńskiemu
http://wei.org.pl/blogi-wpis/run,panie- ... ,2356.html

Pt lis 18, 2016 19:58
Wlasnie znalazłem
http://msp.money.pl/wiadomosci/prawo/ar ... 02992.html
Moim zdańie. Założenia fajne. Ciekawi mńie jak to wyjdzie w praktyce bo mam złe doświadczenia jeśli chodzi o pomysły PiS dla biznesu.

Pt lis 18, 2016 22:44

Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Plan Morawieckiego jest dobry. Ale problem polega na aktach wykonawczych. Czy są to POSTULATY do zrealizowania, czy też należy to pisać PO STU LATY (jak to wiele lat bywało)?

Popieram plan i jeśli będę mógł w jakikolwiek sposób włączyć się w jego realizację, to uczynię to. Uważam, że Plan jest dobry dla Polski. I należy go popierać. Rzecz jasna nie oczekuję tego od totalitarnej libero-lewicy, która według moich obserwacji, widzi wyłącznie interes zagranicznych korporacji przez pryzmat własnej kieszeni.

Uważam, że po stosunku do Planu Morawieckiego można łatwo określić, kto chce dobra i rozwoju Polski, a kto niezależnie od sytuacji Polski dąży jedynie do "wycięcia watahy" (tj. zwolenników PIS).

So lis 19, 2016 9:53
Coroner napisał(a):
Wlasnie znalazłem
http://msp.money.pl/wiadomosci/prawo/ar ... 02992.html
Moim zdańie. Założenia fajne. Ciekawi mńie jak to wyjdzie w praktyce bo mam złe doświadczenia jeśli chodzi o pomysły PiS dla biznesu.

"Co nie jest zabronione, jest dozwolone" i równoległe zapowiedzi i działania restrykcyjne (nagłaśniane medialnie jako jeden z sukcesów obecnej ekipy rządowej) traktujące wszystkich jako zamierzonych oszustów, pomyłki w rozliczeniach też spowodowane są z premedytacją....czyli usiłowania połączenie wody z ogniem.

So lis 19, 2016 10:11
Przedsiębiorcy są uznawani za przestępców przez urzędników od zawsze. To takie spaczenie jeszcze za PRL
Nie zauważyłem żeby teraz było inaczej. To co się działo w latach 90 to przechodzi ludzkie pojęcie. Teraz jest niby lepiej ale to nie zasługa PiS i nie PO.

So lis 19, 2016 18:19
Moderator

Coroner napisał(a):
Teraz jest niby lepiej ale to nie zasługa PiS i nie PO.

Z czym lepiej? Fakt, PiS wycofał się z pomysłu domniemania winy (taki pomysł miał), ale na jak długo?

So lis 19, 2016 18:25
Lepiej niż było w latach '90. Małgosia czytaj uważnie i nie odnoś się do wyrwanych fragmentów jak Świadkowie Jehowi.
Ja napisałem
Coroner napisał(a):
Przedsiębiorcy są uznawani za przestępców przez urzędników od zawsze. To takie spaczenie jeszcze za PRL
Nie zauważyłem żeby teraz było inaczej. To co się działo w latach 90 to przechodzi ludzkie pojęcie. Teraz jest niby lepiej ale to nie zasługa PiS i nie PO.

So lis 19, 2016 21:29
Moderator

Coroner napisał(a):
Lepiej niż było w latach '90. Małgosia czytaj uważnie i nie odnoś się do wyrwanych fragmentów jak Świadkowie Jehowi.
Ja napisałem

Wiem co napisałeś.

Gowin podpadnie prezesowi? Ciekawe kto go zastąpi:
Cytuj:
"Nie wierzę, że przedsiębiorcy na złość władzy rezygnują z zysku"

Gowin skrytykował również, choć nie wprost, słowa prezesa PiS, który powiedział, że cześć winy za spowolnienie gospodarcze ponoszą przedsiębiorcy związani z poprzednią władzą, czekając na lepsze czasy.

– Ja ponad 20 lat byłem przedsiębiorcą i pamiętam czasami wielkie emocje wśród przedsiębiorców towarzyszące zmianom władzy. Ale nie przypominam sobie kogokolwiek, kto na złość władzy zrezygnowałby z zysku – powiedział Gowin. – Trudno mi sobie wyobrazić takiego przedsiębiorcę - dodał.
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... book_money

So lis 19, 2016 21:38
Ale w to nikt normalny nie wierzy. Gowin chyba nie jest w PiS więc Kaczyński może sobie pomarzyć

So lis 19, 2016 21:40

Ciekawy jestem, jak Coroner ustalił jak było w latach 90. Ja znam tylko jeden w miarę obiektywny wskaźnik - Ranking Doing bussiness Banku światowego. Pniemy się w tym rankingu ładnie do góry, szczególnie w ostatnich latach (i bardzo jestem ciekawy wyniku za ten rok...). Wyniki cząstowe są dostępne od 2006 i tu w części podatkowej też ładnie idziemy w górę. Generalnie na wszystkich polach badanych przez rózne rankinki Polska się poprawia - na ogół z zanstanawiającą przerwą na lata 2006-2007...
https://pl.wikipedia.org/wiki/Polska_w_rankingach

So lis 19, 2016 21:45
Jest to jak najbardziej moja subiektywna opinia.
Jakbyś czytał co Coroner napisał i do czego się odnosi to byś wiedział. A odnosiłem się do traktowania przedsiębiorców jak przestępców.
A ty podałeś statystyki i badania które mają się do tego co napisałem jak pięść do nosa.

So lis 19, 2016 22:18
Moderator

Jak widać na poniższym obrazku, że to co mówi PiS jest tylko czczym gadaniem:
Cytuj:
Targi Brussels Innova 2016 pokazały rozdźwięk między deklaracjami rządu PiS, a realną pomocą dla naukowców. Politycy tej partii przy każdej możliwej okazji zapewniają o swoim wsparciu dla innowacji. Jednak pierwszy raz od 24 lat nasi wynalazcy nie dostali dofinansowania na te prestiżowe targi w Brukseli. Ministerstwo Nauki zaoszczędziło 200 tys. zł, ale reprezentacja naszych firm innowacyjnych była przez to o połowę mniejsza.
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... book_money

N lis 20, 2016 15:44
Eureka - plan Morawieckiego - "co nie zakazane to dozwolone"....klasyczne otwieranie drzwi otwartych....6.08.2015 B. Komorowski podpisuje ustawę, którą sam wniósł do parlamentu, a zaczęła obowiązywać od 1.01.2016r - "wszelkie wątpliwości orzekać na rzecz podatnika".

Pn lis 21, 2016 7:33

Alus napisał(a):
Eureka - plan Morawieckiego - "co nie zakazane to dozwolone"....klasyczne otwieranie drzwi otwartych....6.08.2015 B. Komorowski podpisuje ustawę, którą sam wniósł do parlamentu, a zaczęła obowiązywać od 1.01.2016r - "wszelkie wątpliwości orzekać na rzecz podatnika".

Słuchając wicepremiera Morawieckiego przychodzi mi na myśl stare ludowe porzekadło:
Krowa, która dużo ryczy, mało mleka daje.

Morawiecki już drugi rok jest najważniejszym ministrem. Ma niezwykłą władzę.
Obiecywał wzmożenie inwestycyjne.
A tymczasem inwestycje - jak na złość - spadają. I to nie o 2 albo 3%, ale od razu w tempie dwucyfrowym.
Miało być przyspieszenie tempa wzrostu PKB. Do 4%.
A dziwnym trafem to tempo spadło do 2,5%.
Teraz Morawiecki odwołuje się do retoryki, którą pamiętamy w czasach późnego PRL-u.
Hasło o tym, że co nie jest zakazane jest dozwolone lansował przecież premier Rakowski.
Lansował, bo rozumiał, że to już ostatnia deska ratunku dla upadającej socjalistycznej gospodarki.
Teraz lansuje je Morawiecki.
Czyżby pisowska wersja opartej na bezmyślnym rozdawnictwie gospodarki socjalistycznej już bankrutowała?
Minister Morawiecki przedstawia piękne prezentacje, snuje wspaniałe wizje i nakreśla coraz to nowe perspektywy.
Ale żadnych konkretnych efektów jak nie było, tak nie ma.

Pn lis 21, 2016 8:27

Te wszystkie plany Morawieckiego to publicystyka, istniejąca tylko w postaci jakiś slajdów i medialnych deklaracji.

"Co nie jest zabronione jest dozwolone", "domniemanie niewinności" itp. zasadniczo obowiązują w polskim prawie, drukowanie tego i wieszanie na ścianach nic nie zmieni. Bo istotą problemu jest przeregulowanie rynku - a więc trzeba zmienić (uprościć lub zlikwidować) tysiące przepisów, które na co dzień urzędnicy muszą egzekwować. A to oznacza konkretną pracę, mniej władzy i kontroli dla rządu, a ten rząd tego nie lubi...

I do tego sprzeczne sygnały: Morawiecki z jednej strony zapowiada o otwartości wobec biznesu, a reszta PiS o złodziejstwie przedsiębiorców, silniejszych kontrolach, zmianach podatkowych (czyli podnoszeniu podatków), nacjonalizacji, osłabianiu roli sądów... Nie dziwota, że nie ma klimatu do inwestowania.

Pn lis 21, 2016 10:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398 ... 622  Następna strona