Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 5:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Acro napisał(a):
Te wszystkie plany Morawieckiego to publicystyka, istniejąca tylko w postaci jakiś slajdów i medialnych deklaracji.

"Co nie jest zabronione jest dozwolone", "domniemanie niewinności" itp. zasadniczo obowiązują w polskim prawie, drukowanie tego i wieszanie na ścianach nic nie zmieni. Bo istotą problemu jest przeregulowanie rynku - a więc trzeba zmienić (uprościć lub zlikwidować) tysiące przepisów, które na co dzień urzędnicy muszą egzekwować. A to oznacza konkretną pracę, mniej władzy i kontroli dla rządu, a ten rząd tego nie lubi...

I do tego sprzeczne sygnały: Morawiecki z jednej strony zapowiada o otwartości wobec biznesu, a reszta PiS o złodziejstwie przedsiębiorców, silniejszych kontrolach, zmianach podatkowych (czyli podnoszeniu podatków), nacjonalizacji, osłabianiu roli sądów... Nie dziwota, że nie ma klimatu do inwestowania.

Nie tylko reszta, sam Morawiecki szarpie za cugle hamując przedsiębiorców
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 05226.html

Ps. M-m - samochód masz na firmę? :D

Śr lis 23, 2016 9:45
Właśnie według konstytucji dla biznesu przedsiębiorcy zapłacą wyższe podatki bo według zasady ze przedsiębiorca to złodziej będzie mógł odliczyć od kosztów max 50% kosztów samochodu chyba ze udowodni ze cała jazdę ma firmowa. Kolejny strzał w stopę socjalistów z PiS

Śr lis 23, 2016 11:19
Moderator

Alus napisał(a):
Nie tylko reszta, sam Morawiecki szarpie za cugle hamując przedsiębiorców
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 05226.html

Ps. M-m - samochód masz na firmę? :D

Akurat wykazywanie, że księgowane koszty są kosztami faktycznymi to chyba prawidłowe podejście?
Co do Twojego personalnego, a jakże by się mogło obejść bez złośliwości, pytania, odpowiedź jest prosta:
Nie mam samochodu na firmę.
Nie mam w ogóle samochodu.
Kiedy jadę do klienta wynajmuję auto z wypożyczalni.
W ten sposób całe koszty stanowią KUP.
Zadowolona?
Czy dalej będziesz wiercić?

Śr lis 23, 2016 12:04
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Co do Twojego personalnego, a jakże by się mogło obejść bez złośliwości, pytania, odpowiedź jest prosta:
Nie mam samochodu na firmę.
Nie mam w ogóle samochodu.
Kiedy jadę do klienta wynajmuję auto z wypożyczalni.
W ten sposób całe koszty stanowią KUP.
Zadowolona?
Czy dalej będziesz wiercić?

A co jest złośliwego w pytaniu, czy Morawiecki przysporzy Ci dodatkowej pracy w rozliczaniu firmy?

Śr lis 23, 2016 12:16

Aby nie było, że nie widzę pozytywów Dojnej Zmiany:

Cytuj:
PwC: na koniec tego roku luka w VAT może spaść do ok. 45 mld zł
23.11.2016, Warszawa (PAP/PAP Legislacja) - Luka w VAT, czyli różnica między realnymi wpływami a możliwymi do osiągnięcia, na koniec 2016 roku może spaść do ok. 45 mld zł, czyli 2,5 proc. PKB - wynika z przedstawionych w środę obliczeń PwC. W 2015 r. wyniosła ona 49 mld zł, czyli 2,8 proc. PKB.
Zdaniem ekspertów z PwC powrót do sytuacji z 2007 r., kiedy różnica ta była najniższa i wynosiła 0,6 proc. PKB, mógłby przynieść budżetowi państwa prawie 34 mld zł dodatkowych wpływów.

"Szacujemy, że 2016 r. to będzie dobry rok, luka w VAT powinna zmaleć. Doceniamy działania rządu w tym zakresie (...), natomiast cały czas jest wiele rzeczy do zrobienia" - powiedział podczas konferencji prasowej partner w PwC Tomasz Kassel.
(...)
Zauważono, że w ciągu ostatnich kilku miesięcy resort finansów podjął szereg działań mających na celu ograniczenie wyłudzania VAT w Polsce. Wskazano na wprowadzenie pakietu paliwowego czy regulacji dotyczących Jednolitego Pliku Kontrolnego oraz zwiększenie liczby ukierunkowanych kontroli podatkowych. "Uszczelnienie rynku poprzez wprowadzenie pakietu paliwowego w wakacje to był bardzo dobry ruch" - ocenił Kassel.

Cz lis 24, 2016 10:51

SweetChild napisał(a):
Wskazano na wprowadzenie pakietu paliwowego czy regulacji dotyczących Jednolitego Pliku Kontrolnego oraz zwiększenie liczby ukierunkowanych kontroli podatkowych.

Należy odróżniać wzniosłe hasła zakłamanej pisowskiej propagandy, tworzącej rzeczywistość wymyśloną od rzeczywistości realnej.
PiS ma gębę pełną wielkich słów i sformułowań. Inaczej wygląda to w praktyce.
Polecam:

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... yzowe.html

Cz lis 24, 2016 11:18

I po drugie.
Wpływy z VAT-u są większe.
Dlaczego?
Czy to efekt łapania oszustów?
Nic podobnego. Może w jakimś minimalnym stopniu.
To efekt tego, co pokazują ostatnie wyniku GUS-u.
Wzrosła konsumpcja.
Od konsumpcji wpływa na bieżąco VAT do budżetu. I PiS się tym chwali, zacierając ręce.
Ale drastycznie spadły inwestycje.
Od nich VAT w normalnych okolicznościach z budżetu wypływałby.
Ale nie wypływa, bo Polacy z powodu chaosu i niepewności inwestycje drastycznie ograniczają.
Bilans jest więc dodatni. Podwójnie dodatni.
Ale to polityka krótkowzroczna.
To tak, jak gdyby rolnik posiał zboże, ale nie dał nawozów.
I cieszył się: ale w tym roku zaoszczędziłem.
Za pół roku - gdy przyjdą zbiory - zobaczy, ile stracił.
I takie to są oto te "działania rządu".

Cz lis 24, 2016 11:30

mikkel napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Wskazano na wprowadzenie pakietu paliwowego czy regulacji dotyczących Jednolitego Pliku Kontrolnego oraz zwiększenie liczby ukierunkowanych kontroli podatkowych.

Należy odróżniać wzniosłe hasła zakłamanej pisowskiej propagandy,

To co zacytowałeś, to słowa PricewaterhouseCoopers a nie np. min. Morawieckiego.

mikkel napisał(a):
Inaczej wygląda to w praktyce.
Polecam:

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... yzowe.html

Cały artykuł jest w czasie przyszłym, na wstępie jest napisane "już za miesiąc urząd skarbowy będzie mógł prowadzić kontrole krzyżowe (...)", więc nie tyle wygląda to w praktyce co istnieją obawy, jak będzie wyglądało w praktyce.

Natomiast to co ja przytoczyłem to jak najbardziej konkretne liczby, a nie tylko prognozy.

mikkel napisał(a):
I po drugie.
Dlaczego?
Wzrosła konsumpcja.

Przedstaw jakieś liczby, to będzie do czego się odnieść.

mikkel napisał(a):
Od konsumpcji wpływa na bieżąco VAT do budżetu. I PiS się tym chwali, zacierając ręce.
Ale drastycznie spadły inwestycje.
Od nich VAT w normalnych okolicznościach z budżetu wypływałby.

W jaki sposób wypływałby?

mikkel napisał(a):
Ale nie wypływa, bo Polacy z powodu chaosu i niepewności inwestycje drastycznie ograniczają.
Bilans jest więc dodatni. Podwójnie dodatni.
Ale to polityka krótkowzroczna.
To tak, jak gdyby rolnik posiał zboże, ale nie dał nawozów.
I cieszył się: ale w tym roku zaoszczędziłem.
Za pół roku - gdy przyjdą zbiory - zobaczy, ile stracił.
I takie to są oto te "działania rządu".

Gdzieś dzwonią, ale chyba nie wiesz, w jakim kościele... Takie zarzuty (moim zdaniem w dużej mierze uzasadnione) pojawiały się w komentarzach do dobrego wykonania tegorocznego budżetu (deficyt będzie zapewne sporo poniżej 3%).

Cz lis 24, 2016 12:17

SweetChild napisał(a):
mikkel napisał(a):
I po drugie.
Dlaczego?
Wzrosła konsumpcja.

Przedstaw jakieś liczby, to będzie do czego się odnieść.

Jako wkład własny przytoczę oficjalny komunikat MF odnośnie szacunkowego wykonania budżetu:
Cytuj:
Wzrost dochodów w stosunku do okresu I-X 2015 r. odnotowano we wszystkich głównych podatkach:

dochody z podatku VAT były wyższe o 7,6% r/r. (tj. ok. 7,8 mld zł),
dochody z podatku akcyzowego i podatku od gier były wyższe o 4,9% r/r. (tj. ok. 2,6 mld zł),
dochody budżetu państwa z podatku PIT były wyższe o 7,6% r/r (tj. ok. 2,7 mld zł),
dochody budżetu państwa z podatku CIT były wyższe o 2,3% r/r (tj. ok. 0,5 mld zł),
Dochody z tytułu podatku od niektórych instytucji finansowych za okres III-X wyniosły 2,8 mld zł.

Październik okazał się kolejnym miesiącem, w którym odnotowano wysoką dynamikę wzrostu dochodów z VAT. Tempo wzrostu wpływów z VAT było istotnie wyższe od wzrostu bazy podatku VAT (nominalnej sprzedaży detalicznej, produkcji przemysłowej). W okresie I-X 2016 r. dochody niepodatkowe były o 13,7 mld zł wyższe niż w roku ubiegłym, głównie ze względu na wpływy z tytułu aukcji LTE w lutym i lipcu br. na łączną kwotę 9,2 mld zł oraz wpłatę w lipcu br. z zysku z NBP w wysokości 7,9 mld zł.

Cz lis 24, 2016 13:59

@ sweetchild

http://gospodarka.dziennik.pl/news/arty ... razie.html

Cz lis 24, 2016 15:07

Jak najbardziej zgadzam się z tym linkiem. Odnośnie VAT mamy:

Cytuj:
Teraz jest odwrotnie. Po pierwsze, fiskus raczej zaostrza kurs – i nie chodzi o podwyżki stawek podatkowych, ale o walkę o poprawę ściągalności. To jej Ministerstwo Finansów przypisuje wzrost wpływów z VAT o 7,6 proc. w skali roku.

I właśnie tej poprawie ściągalności kibicuję.

Dalej mamy jeszcze
Cytuj:
Kolejna różnica to rola konsumpcji prywatnej w gospodarczym wzroście. Po wybuchu kryzysu jej znaczenie zmalało. Jeszcze w 2009 r. rosła ona o 3,3 proc. W 2010 r. było to już 2,5 proc. Co prawda rok później wzrost przyspieszył do 3 proc., ale w kolejnych latach wyhamował do niewiele ponad 1 proc. Tymczasem to konsumpcja jest najbardziej „podatkogenna”, to od niej płaci się VAT, który jest głównym źródłem budżetowych dochodów.

Tutaj niestety nie mamy danych, w jakim stopniu konsumpcja wzrosła w bieżącym roku i jakie jest przełożenie wzrostu konsumpcji na wzrost VAT. Gdybyśmy mieli te dane, to moglibyśmy oszacować, ile z 7,6% wzrostu wpływów z VAT zawdzięczamy większej konsumpcji, a ile pozostałym czynnikom.

Cytuj:
Brak inwestycji to również brak zaburzeń we wpływach podatkowych. Kupując dobra inwestycyjne, podatnicy co prawda płacą od tego podatek, ale potem odliczają wydatki na inwestycje, co obniża bazę podatkową i w efekcie może zmniejszać dochody budżetu.

Zgoda, ale wydatków inwestycyjnych nie można odliczyć od VAT.

Cz lis 24, 2016 20:08

SweetChild napisał(a):

Nieprawda. Vide art. 86 ust. 1 ustawy o VAT.

Cz lis 24, 2016 20:33

Tomek44 napisał(a):
SweetChild napisał(a):

Nieprawda. Vide art. 86 ust. 1 ustawy o VAT.

A konkretnie? Załóżmy, że mam do zapłacenia 10.000 zł VAT. Kupuję samochód za 100.000 zł netto. Ile VATu będę musiał zapłacić po tej inwestycji?

Cz lis 24, 2016 22:28

SweetChild napisał(a):
A konkretnie? Załóżmy, że mam do zapłacenia 10.000 zł VAT. Kupuję samochód za 100.000 zł netto. Ile VATu będę musiał zapłacić po tej inwestycji?

Samochód najlepiej wziąć w leasing.
Wtedy dostajesz fakturę z ratą i odliczasz VAT z tej faktury.
Wtedy teoretycznie, kupując jakiś droższy samochód, nawet całe te 10 tys. możesz zaoszczędzić.

Cz lis 24, 2016 22:53

Zadałem wyjątkowo niefortunne pytanie :oops:

Oczywiście chodziło mi o VAT, który wpłynie do budżetu. Jeśli kupuję dowolny towar "na firmę", to VAT, który już zapłaciłem przy okazji tego zakupu, mogę sobie odliczyć od VATu należnego.

Czyli:

1. Mam do zapłaty 10.000 zł VAT. Nic nie kupiłem, nie zapłaciłem żadnego VATu w związku z zakupami, całe 10.000 VAT płacę bezpośrednio na konto Urzędu Skarbowego.

2. Kupiłem komputer za 1.000 zł netto. Przy zakupie płacę 1.000 zł + 230 zł VAT. Te "moje" 230 zł VAT na konto US odprowadza sprzedawca komputera. Ja płacę 10.000 zł - 230 zł = 9.770 zł VATu, ale na konto US i tak wpłynęło 9.770 zł + 230 zł = 10.000 zł VAT. Moja inwestycja jest więc VAT-neutralna z punktu widzenia US.

3. W przypadku samochodu budżet nawet zyskuje jeśli chodzi o wpływy z VAT, bo nie cały VAT zapłacony poprzez sprzedawcę samochodu mogę odliczyć z moich 10.000 zł do zapłaty. Mogę skorzystać z leasingu i wówczas tak jak powyżej, VAT z faktury (zapłacony do US pośrednio przez firmę leasingową) mogę odliczyć od tych 10.000 zł. Wówczas moja inwestycja znowu będzie VAT-neutralna z punktu widzenia US.

Pt lis 25, 2016 8:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400 ... 622  Następna strona