olila
|
 Abonament RTV - tak, bardzo potrzebny.
Ja jestem za płaceniem abonamentu i mam ogromną prośbę do wszystkich, których na to stać, żeby płacili abonament RTV. Nie jestem emerytką i moje konto w banku nie przedstawia się zbyt imponująco ale abonament płacę zawsze.
Jest rzeczą ogromnie ważną żebyśmy mieli media tzw. publiczne, nie uzależnione a przynajmniej nie w decydującym stopniu od sponsoringu prywatnych inwestorów, którzy dyktowaliby im , jak mają kształtować opinię publiczną.
Wiem, że całkowita niezależność od wszelkich nacisków jest trudnym do osiągnięcia ideałem ale im mniej tych nacisków tym lepiej. Dopiero po obejrzeniu wiadomości w telewizyjnej Jedynce, TVP INFO, Polsacie, TVN24, TV Trwam i jeszcze gdzie się tam da - udaje mi się poskładać mniej więcej prawdopodobny obraz rzeczywistości. Jeśli znikną z tego towarzystwa dwie pierwsze stacje, zniknie też duża część tego obrazu, ta nie weryfikowana przez producentów napojów gazowanych, czekoladowych batoników, oper mydlanych itp. Im mniejsza konkurencja tym mniejsza motywacja dla pozostałych mediów do zachowania obiektywizmu a silniejsza tendencja do zrównania poziomu tegoż obiektywizmu z programami w stylu „Szymon Majewski show”. I nim się obejrzymy wkrótce pod ich wpływem będziemy mieć w głowach zamiast mózgów słodzone bąbelki.
Stąd moja wielka prośba do widzów, żeby płacić abonament a do publicznych mediów, żeby wydawały te pieniądze jak najrozsądniej, bo słyszy się różne rzeczy na ten temat, czasem dobre a czasem nie bardzo, żeby tych „nie bardzo” było jak najmniej.
|