Autor |
Wiadomość |
igor
|
 Re: Wybory 2010
Roy Batty napisał(a): Rozsądne by było, by instytucje dbające o dobro wspólne posiadały zarządców, którzy byliby nimi z racji posiadanych kwalifikacji. Moim zdaniem marzy Ci się utopia Roy Batty napisał(a): Przecież wyraźnie napisałem, że w drodze egzaminów powinien odbywać się dobór na zarządcę, a nie w drodze typów oddanych przez pospolitaków. Tyle, że to niestety nierealne rozwiązanie. Z wielu różnorakich powodów z których najważniejszym jest ludzka mentalność. Innym, być może nie mniej ważnym, jest to, że samo określenie i uzgodnienie niezbędnych kwalifikacji bywa arcytrudnym zadaniem. Roy Batty napisał(a): A jeśli pospulstwo wybierze źle, opuszczę ten kraj. Mogę to zrobić. W niesprzyjających okolicznościach może się okazać, że w ten sposób będziesz uciekał przez całe życie. SweetChild napisał(a): Ale uważam rządy większości za zło konieczne. Z tym stwierdzeniem zgadzam się bez zastrzeżeń. Ale za bardzo odchodzimy od tematu - dlatego, wracając do tego o czym powinniśmy tutaj dyskutować: Mieszek napisał(a): Na pewno minusem dla nas jest to, że nic nie słychać o osobach które już zdecydowały czy beda kandydowac w wyborach prezydenckich 19 września 2010r.. Niestety obecne wybory nie są wyjątkiem  Idę o zakład, że to samo będzie przy wyborach samorządowych. Zobaczę listy wyborcze i jeśli rozpoznam jedno nazwisko to będę uważał to za sukces  Mieszek napisał(a): Większośc osób zapewne bliżej by się ich kandydaturom przyjrzała poprzez media, przez ten cały czas który pozostał nam do godziny zero. Zapewne o tym wiedzą sami kandydaci i tchórzliwie unikają znalezienia sie na forum publicznym. Co nasuwa mi tylko jedna myśl - boją sie, bo kombinują po bokach. Jakoś inne myśli jak - są uczciwi, sprawiedliwi i nie chcą sie puszyć- nie przychodzą mi raczej zbyt łatwo do głowy. Które z tych moich jakże swawolnych domysłów mogą sie okazać prawdziwe, nie wiem, bo, aż boję sie dalej zastanawiać. Wiem tylko jedno, jeżeli ktoś chce być dobrym prezydentem to zrobiłby swoją kampanię wyborczą nieco wcześniej niż pozostali uczestnicy [...] To nie do końca tak. Oficjalnej kampanii wyborczej nie można zacząć zbyt wcześnie bo prawo na to nie zezwala. Problemem jest natomiast to, że ludzie znikąd wypływają przed wyborami tylko po to by zniknąć zaraz po nich. Prawdziwy polityk (obojętnie na którym szczeblu władzy) powinien być widoczny przez cały czas kadencji. Przy czym zdecydowanie ważniejsze jest to na poziomie samorządów, bo to samorządy stanowią pierwszą linię władzy. Marzy mi się sytuacja gdy opublikowane zostaną listy przed wyborami samorządowymi w tym roku, i zobaczę na owych listach przynajmniej kilka nazwisk polityków, których kojarzę z różnych inicjatyw. Niestety wiem, że tak się nie stanie bo nawet jeśli w okolicy są jakieś pozytywne inicjatywy samorządowców, to już informacji o nich jakoś brakuje. Nie wiem czy politycy nie potrafią czy nie chcą się chwalić swoimi osiągnięciami? A może po prostu szwankuje komunikacja na linii samorządy->społeczeństwo?
|
Cz lut 25, 2010 20:54 |
|
|
|
 |
Roy Batty
|
igor napisał(a): Roy Batty napisał(a): Rozsądne by było, by instytucje dbające o dobro wspólne posiadały zarządców, którzy byliby nimi z racji posiadanych kwalifikacji. Moim zdaniem marzy Ci się utopia A moim zdaniem za czasów tyranów uważałbyś, że nie da się inaczej; za czasów niewolnictwa uważałbyś, że nie da się inaczej; za czasów gladiatorów, chodziłbyś na ich pokazy walk; za czasów monarchii, wierzyłbyś w metafizyczne posłannictwo króla; za czasów chrześcijaństwa, byłbyś moderatorem na niniejszym forum; za demokracji, uważałbyś, że inaczej się nie da; ponieważ... ...ludzie stan zastany widzą jako oczywisty. Zgodne z rozumem jest, że osoby zarządzające państwem powinny zdać karkołomnie trudną ścieżkę egzaminacyjną. Stan obecny nie jest zgodny z rozumem. Temat tym samym uważam za wyczerpany.
_________________ >>>>>>>>>> link <<<<<<<<<<<
|
Cz lut 25, 2010 23:10 |
|
 |
igor
|
Zrobił się offtop. Żeby nie pogłebiać odpowiedziałem tutaj: viewtopic.php?f=43&t=24240
|
Pt lut 26, 2010 0:45 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Roy Batty napisał(a): Tak dla ścisłosci najlepiej sprawdza się dostęp do bogatych zasobów energii a nie gospodarka rynkowa.... Gdyby tylko byłoby mnie stać na jakąś elektrownię wiatrową, otoczyłbym swój dom granicą i być może nawiązałbym stosunku partnerskie z sąsiadującym krajem (Polską akurat). ZSRR miało dostęp do bogatych zasobów energii, a padło. Japonia nie ma, a całkiem nieźle funkcjonuje. Roy Batty napisał(a): A co do moralności, to uważasz, że jeśli pozwolisz ludziom samym dokonywać wyborów w sferze np. pojedynków, aborcji, eutanazji itp. to nie osiągną konsensusu? Powiadasz, że potrzebna jest decyzja urzędnika by ludzie moralnie postępowali? Mam tu podejście, które nazwałbym "ewolucyjnym": skoro nie wykształciły się i nie przetrwały żadne społeczeństwa żyjące w anarchii, to jest to bardzo silna przesłanka za tym, że taki system słabo się sprawdza.
|
Pt lut 26, 2010 10:37 |
|
 |
igor
|
Proszę nie kontunować offtopa. Wszelkie odpowiedzi na temat inny niż "Wybory 2010" proszę umieszczać albo w innych wątkach, albo w nowych wątkach stosownych działów. Tutaj można co najwyżej podrzucić linka do takich odpowiedzi.
Tutaj rozmawiamy o wyborach AD 2010
|
Pt lut 26, 2010 12:48 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Słusznie Igorze! Barzdo dobrze, że pilnujesz, aby userzy trzymali sie tematu. Mozna np. pospekulować który z kandydatów platformy okaże sie kandydatem na prezydenta. Niektórzy twierdzą, że sprawa jest przesadzona i wskazują na Komorowskiego. Nie dziwię się, Sikorski to jednak spadochroniarz w platformie.
|
Pt lut 26, 2010 16:54 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
To teraz mi powiedzcie - czy PO ma szansę, czy to z Komorowskim, czy Sikorskim w charakterze kandydatów Obawiam się, że każdy z nich może polec z starciu z Kaczyńskim.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn mar 01, 2010 8:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Obawiam się, że każdy z nich może polec z starciu z Kaczyńskim. To jesteś człowiekiem małej wiary 
|
Pn mar 01, 2010 8:42 |
|
 |
Gita2
|
ToMu napisał(a): To teraz mi powiedzcie - czy PO ma szansę, czy to z Komorowskim, czy Sikorskim w charakterze kandydatów Obawiam się, że każdy z nich może polec z starciu z Kaczyńskim. ToMu, Ty się obawiasz, a ja się cieszę! 
|
Pn mar 01, 2010 10:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): ToMu, Ty się obawiasz, a ja się cieszę!  Przedwcześnie i na próżno. Niemniej Twoja radość wskazuje niezbicie jakie ogromne znaczenie, walory, przypisujesz Tuskowi, uznając go za osobę niezastąpioną.
|
Pn mar 01, 2010 10:48 |
|
 |
Gita2
|
Alus napisał(a): Gita2 napisał(a): ToMu, Ty się obawiasz, a ja się cieszę!  Przedwcześnie i na próżno. Niemniej Twoja radość wskazuje niezbicie jakie ogromne znaczenie, walory, przypisujesz Tuskowi, uznając go za osobę niezastąpioną. Alus! nie wyciągaj fałszywych wniosków, nawet, jeśli robisz to złośliwie. Dobrze wiesz, że nie oddam głosu na SLD, ani na PO, a Tuska uważam za szkodnika, a nie za osobę niezastapiona i najwyzszy czas, aby został zastąpiony, niestey długo jeszcze trzeba czekać, az do 2011 roku. Nie jestem prorokiem, a więc nie wiem kto zostanie prezydentem, ale mówię:"Przezyliśmy okupację niemiecka i sowiecką, to przezyjemy platformerską". P.S W pewnym sensie dla mnie to okupacja, gdyż narzucona mi przez wasz elektorat.
|
Pn mar 01, 2010 11:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): P.S W pewnym sensie dla mnie to okupacja, gdyż narzucona mi przez wasz elektorat. Nasz elektorat nie wkroczył z Moskwy, Berlina, ze stepów Azji, czy innej galaktyki - jesteśmy we własnym kraju i oto walczyliśmy z komuną ale miec prawo dokonywać wyborów zgodnie ze swymi przekonaniami.
|
Pn mar 01, 2010 11:37 |
|
 |
Gita2
|
Alus napisał(a): Gita2 napisał(a): P.S W pewnym sensie dla mnie to okupacja, gdyż narzucona mi przez wasz elektorat. Nasz elektorat nie wkroczył z Moskwy, Berlina, ze stepów Azji, czy innej galaktyki - jesteśmy we własnym kraju i oto walczyliśmy z komuną ale miec prawo dokonywać wyborów zgodnie ze swymi przekonaniami. A więc dla mnie to taka "demokratyczna okupacja"
|
Pn mar 01, 2010 11:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): A więc dla mnie to taka "demokratyczna okupacja" Twój problem - ja nie traktuję Prezydenta L. Kaczyńskiego jako okupanta.
|
Pn mar 01, 2010 11:59 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Prawda jest taka, że realną władzę w kraju większą ma premier. Jeśli Tusk rezygnuje z kandydowania po fotel prezydencki z uwagi na to, że zależy mu na kolejnym rządzie z nim samym na czele, celem kontynuowania zadań obecnego rządu - to chwała mu za to. Mam tylko nadzieję, że nie okaże się nagle, że Tusk będzie jednak kandydował na zasadzie "nie chcem, ale muszem". Bo to nieuczciwe - choć pewnie ludzie pójdą na to, może mu to przysporzyć poparcia na zasadzie skoro jest tak źle, że on jednak kandyduje, to trzeba na niego głosować. Gita2Powiedz mi zatem, Gita2 - na kogo oddasz głos  Kto jest Twoim kandydatem  Ale mam na myśli kandydata pozytywnego (z przekonania), a nie negatywnego (na zasadzie: nie tamci, to ten).
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn mar 01, 2010 13:37 |
|
|
|