PIS, ostatni bastion katolicyzmu w europejskiej polityce??
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: PIS, ostatni bastion katolicyzmu w europejskiej polityce
Gita2 napisał(a): Alus! Bywasz upierdliwa do bólu. Z uporem maniaka forsujesz temat :Marek Jurek. Odśwież więc swoją pamięć i przypomnij sobie, że W II turze wyborów prezydenckich Marek Jurek poparł Jarosława Kaczyńskiego.To było tak niedawno, a Ty już zapomniałaś??? Nie zapomniałam  ....naturalne, że poparł JK. Gdyby poparł BK, odczytywać możnaby, że to forma jakieś zemsty, a przez lata nigdy nie zauwazyłam, aby M. Jurek kierował sie wobec kogokolwiek chęcią zemsty, odwetu....nawet za nazwanie agentem i wariatem http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... prasa.html
|
Śr lis 10, 2010 12:23 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Dzisiaj Jarosław Kaczyński wraz z członkami swojej partii uczcili pamięć ofiar katastrofy, tak jak należy po chrześcijańsku, uczestnicząc we mszy świętej. Hierarchia wartości została zachowana:najpierw msza św., potem złożenie kwiatów. Dlaczego we mszy św. nie uczestniczyli katolicy z Platformy?A może uczestniczyli, a ja o tym,nie wiem? http://www.tvn24.pl/-1,1681745,0,1,prez ... omosc.html
|
Śr lis 10, 2010 12:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): Dzisiaj Jarosław Kaczyński wraz z członkami swojej partii uczcili pamięć ofiar katastrofy, tak jak należy po chrześcijańsku, uczestnicząc we mszy świętej. Hierarchia wartości została zachowana:najpierw msza św., potem złożenie kwiatów. Dlaczego we mszy św. nie uczestniczyli katolicy z Platformy?A może uczestniczyli, a ja o tym,nie wiem? http://www.tvn24.pl/-1,1681745,0,1,prez ... omosc.htmlMieli iśc, aby ksiądz pomówił ich jak Kluzik Rostkowską i Jakubiak, że sa narzędziem w ręku szatana? http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... wana_.htmlI znając nastwienie wielbicieli PiS oberwać po łbach??? 
|
Śr lis 10, 2010 12:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala napisał(a): Czyzbym cos przeoczyla i to nie PO zwalcza dopalacze, tylko PiS? Kto zasiał plew ten go zbiera, tylko dlatego że skutki są jakie są i ludziom zaczeło się to głośno nie podabać. Za rządów PIS o rzadnych narkotykach nie było mowy. Cała nieodpowiedzialność PO, myśleli że Polska z otwartymi ramionami przyjmie ich wizjię cywilizacji śmierci. Kamala napisał(a): I moze wyjasnisz na czym wg ciebie polega chrzescijanstwo i jak to sie ma do postawy PiSu? Bo moze faktycznie jest to partia chrzescijanska, tylko " chrzescijanska inaczej"? Nie wyciągasz wniosków. Chociażby tak że jest jedynym hamulcem zatrzymującym jeszcze cywilizacjię śmierci PO. Kamala napisał(a): Z tego co ja wiem, to jedna z absolutnych podstaw chrzescijanstwa jest przebaczenie. Najpozniej "zanim zlozysz swoj dar przed oltarzem, idz i pojednaj sie z bratem". Jak to wyglada w wykonaniu prezesa JK, to sami widzimy. Widzę że według Ciebie jedną z tych podstaw jest też ocenianie innych. Może nie straciłaś kogoś najbliższego w katastrofie, i łatwo Ci oceniać innych, bo przecież przebaczenie komuś kto być może przyczynił się do śmierci jest tak oczywistą sprawą. Ludziom którzy nawołują do ,,wyżynania'' i przelewu krwii, co w niedługim czasie staje się faktem nie jest łatwo od tak przebaczyć, tymbardziej że nie padają żadne konkretne słowa tylko puste gesty pod publikę w których PO jest mistrzem. JK jest gotów przebaczyć pod warunkiem że to przebaczenie jest oparte na prawdzie, a jak widać temu rządowi nie zależy na prawdzie i robi wszystko aby prawdę odwlec i ukryć. Kamala napisał(a): Kiedy to niekatoliccy obywatele musza czuc sie jak obywatele drugiej, albo trzeciej kategorii, bo kazda uroczystosc panstwowa polaczona jest z oprawa katolicka. Ale z zydowska, muzulmanska, czy nawet zielonoswiatkowa juz nie. O ateistach nie wspominajac. Hehe to już jest zabawne. Dzwine żeby w kraju z bogatą tradycją katolicką i historią tak zrzytą z tą wiarą, w kraju który tej wierze tyle zawdzięcza, oprawa katolicka nie była najważniejszą. Nasz naród jest zrzyty z tą wiarą i przy każdych ważniejszych uroczystościach i wydarzeniach to widać. No tak, żydzi, muzułmanie i ateiści pewnie by chcieli żeby po katastrofie smoleńskiej kiedy to ludzie się zbierali tłumnie i modlili w całej Polsce, były też akcenty z ich wiary aby w Polsce nie czuli się dyskryminowani. Wtedy to naprawdę musiała być dla nich trauma i raziło to ich uczucia religijne..... Kamala napisał(a): Aborcja, to fakt. Zabija sie dzieci. Ale celem in vitro nie jest usmiercanie zarodkow. Aborcjia zabija pojedyńcze życie, natomiast w przypadku in vitro na jedno poczęte życie jest zabijanych parę istnień ludzkich. Alus napisał(a): Wiara nigdy nie lezy/ nie leżała w ręku ŻADNEJ partii. Alus, po raz kolejny już nie czytasz ze zrozumieniem albo celowo mnie przekręcasz. Wiara Polaków nie leży na rękę PO i dlatego rząd walczy z kościołem i katolikami, nie znaczy że wiara nie leży w rękach PO. Alus napisał(a): Jesli chodzi Ci o ratowanie tego rodzaju Kościoła, to masz rację, PiS ratuje taki Kosciół....ale liczba wiernych bedzie systematycznie spadać .....to jedna z przyczyn sekularyzacji. Przyczyną sekularyzacji jest anty katolicka polityka rządu, szeżenie cywilizacji śmierci i propaganda PO skierowana w Kościoł i katolików. Alus napisał(a): Kościół wojujący z ludźmi zawsze przegrywał. Ale Kościół walczący ze złem ostatecznie wygra, a to zło najwpierw opanowało zachód a teraz próbuje wkroczyć do Polski. Alus napisał(a): Zapominasz tylko słowa JK, że w sprawie głosowania projektu in vitro J.K. nie nakazuje dyscypliny partyjnej. Jak pokazały ostatnie debaty wcale nie musiał.
|
Śr lis 10, 2010 13:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): Kamala napisał(a): Z tego co ja wiem, to jedna z absolutnych podstaw chrzescijanstwa jest przebaczenie. Najpozniej "zanim zlozysz swoj dar przed oltarzem, idz i pojednaj sie z bratem". Jak to wyglada w wykonaniu prezesa JK, to sami widzimy. Widzę że według Ciebie jedną z tych podstaw jest też ocenianie innych. Może nie straciłaś kogoś najbliższego w katastrofie, i łatwo Ci oceniać innych, bo przecież przebaczenie komuś kto być może przyczynił się do śmierci jest tak oczywistą sprawą. Ludziom którzy nawołują do ,,wyżynania'' i przelewu krwii, co w niedługim czasie staje się faktem nie jest łatwo od tak przebaczyć, tymbardziej że nie padają żadne konkretne słowa tylko puste gesty pod publikę w których PO jest mistrzem. JK jest gotów przebaczyć pod warunkiem że to przebaczenie jest oparte na prawdzie, a jak widać temu rządowi nie zależy na prawdzie i robi wszystko aby prawdę odwlec i ukryć. No to prosze o cytat, gdzie ja ocenilam prezesa. Napisalam "to sami widzimy". Skad ja moge wiedziec co ty widzisz? A jesli chodzi o realizacje ewangelicznego nakazu, to raczej nie ma wyjatkow: "Temu przebacze, a temu nie". Zreszta popatrz na modlitwe "Ojcze nasz": "Odpusc nam nasze winy, jako i my odpuszczamy". Bez warunkow. A JK stawia ciagle nastepne. Bardzo "po katolicku". I przepraszam, za co ktos ma przepraszac prezesa i to tak, zeby on laskawie te przeprosiny przyjal? A prezes to juz za nic nie musi? Nikogo? Naprawde? PiS broni (wg ciebie) katolicyzmu w Europie. a jakies konkrety: co to jest katolicyzm i jak to sie przeklada na konkretna polityke PiS? (Bez wyjatkow, jezeli sa obroncami katolicyzmu. Jak obroncy, to obroncy, bez kompromisow.) Poza sloganami, pomowieniami PO i mysleniem zyczeniowym? quas napisał(a): Kamala napisał(a): Aborcja, to fakt. Zabija sie dzieci. Ale celem in vitro nie jest usmiercanie zarodkow. Aborcjia zabija pojedyńcze życie, natomiast w przypadku in vitro na jedno poczęte życie jest zabijanych parę istnień ludzkich. Ale po aborcji nigdy zadne dziecko sie nie urodzi. In vitro moze byc bez zabijania. A celem sa narodziny dziecka. quas napisał(a): Przyczyną sekularyzacji jest anty katolicka polityka rządu, szeżenie cywilizacji śmierci i propaganda PO skierowana w Kościoł i katolików. A te slogany to z jakiej gazetki? Przyczyna sekularyzacji jest glownie slaba wiara chrzescijan. I tym Kosciol powinien sie zajac. A nie manifestacjami politycznymi. Za komunizmu (przepraszam socjalizmu) bylo gorzej. I co zsekularyzowales sie? Przekonanie Polak=katolik jest falszywe w kazda strone. Nie kazdy Polak jest katolikiem i nie kazdy katolik Polakiem (np papiez). A Polska jest domem wszystkich Polakow i innych narodowosci, jezeli zgadzaja sie z Konstytucja RP.
|
Śr lis 10, 2010 14:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Za rządów PIS o rzadnych narkotykach nie było mowy. Dokładnie ja w PRLu  .....taktyka: nie mówimy - nie ma problemu. A M. Kotańskiego i ks Nowaka traktowano jako lekko zbzikowanych facetów. Tylko jakim sposobem znalazł sie w pałacu prezydenckim śp L. Kaczyńskiego diler narkotyków? Cytuj: Alus, po raz kolejny już nie czytasz ze zrozumieniem albo celowo mnie przekręcasz. Wiara Polaków nie leży na rękę PO i dlatego rząd walczy z kościołem i katolikami, nie znaczy że wiara nie leży w rękach PO. Czytam, tylko żałosne sa te zarzuty uzalezniające wiarę od partii......dzięki wszechwładzy PZPR przez 45 lat, ostrej, wszelkimi metodami prowadzonej walce z religią wiara, winniścy być bardziej ateistyczni niż Czesi. Cytuj: Przyczyną sekularyzacji jest anty katolicka polityka rządu, szeżenie cywilizacji śmierci i propaganda PO skierowana w Kościoł i katolików. Kolejne pustosłowie. Cytuj: Ale Kościół walczący ze złem ostatecznie wygra, a to zło najwpierw opanowało zachód a teraz próbuje wkroczyć do Polski. Ze złem, nigdy nie z ludźmi. Cytuj: Jak pokazały ostatnie debaty wcale nie musiał. Poczekamy na głosowania.
|
Śr lis 10, 2010 14:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Drogie panie, ale o czym w ogóle ta dyskusja? Kolega quas powtarza tylko puste slogany i w dodatku ma braki w ortografii i gramatyce... "Wyżynanie," "zrzyta," "wiara nie leży na rękę PO ..."  Trzeba by te kurioza opatentować. Nowy język prawdziwych Polaków... szkoda, że nie polski. 
|
Śr lis 10, 2010 14:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
liam napisał(a): Drogie panie, ale o czym w ogóle ta dyskusja? Kolega quas powtarza tylko puste slogany i w dodatku ma braki w ortografii i gramatyce... "Wyżynanie," "zrzyta," "wiara nie leży na rękę PO ..."  Trzeba by te kurioza opatentować. Nowy język prawdziwych Polaków... szkoda, że nie polski.  Masz rację  Dodam tylko w konstekście modlitw, mszy PiSu - "Kiedy sie modlisz zostaw raczej serce bez słów, niż słowa bez serca".
|
Śr lis 10, 2010 14:55 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
A mi sie nie podoba sama nazwa watku? Wiele mylaca! Jaki bastion? Transzeja z metna woda, to owszem.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr lis 10, 2010 16:49 |
|
 |
Gita2
|
Alus napisał(a): Gita2 napisał(a): Dzisiaj Jarosław Kaczyński wraz z członkami swojej partii uczcili pamięć ofiar katastrofy, tak jak należy po chrześcijańsku, uczestnicząc we mszy świętej. Hierarchia wartości została zachowana:najpierw msza św., potem złożenie kwiatów. Dlaczego we mszy św. nie uczestniczyli katolicy z Platformy?A może uczestniczyli, a ja o tym,nie wiem? http://www.tvn24.pl/-1,1681745,0,1,prez ... omosc.htmlMieli iśc, aby ksiądz pomówił ich jak Kluzik Rostkowską i Jakubiak, że sa narzędziem w ręku szatana? http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... wana_.htmlI znając nastwienie wielbicieli PiS oberwać po łbach???  Ponad kogo stawiasz Kluzik Rostkowską i Jakubiak? Czyż nie znasz katoliczko Ewangelii???, nawet Jezus był kuszony przez diabła? Oczywiście wiemy, że nie uległ pokusie. A Kluzik i Jakubiak w/g Ciebie takie święte, że nigdy nie ulegają pokusie? Oj Alus! Zaczynasz coraz częściej błądzić!!! Poza tym:"Nie sądźcie, bo będziecie sądzeni". Kto i od kogo ma oberwać po łbach???
|
Śr lis 10, 2010 17:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ksiadz moze osadzac i to publicznie? Jesli moze, to niech pamieta "Jaka miara mierzycie taka wam odmierza"i "Nie sadzcie a nie bedziecie sadzeni". Te slowa Jezusa obowiazuje takze (a moze przede wszystkim) ksiedza katolickiego.
|
Śr lis 10, 2010 18:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ponad kogo stawiasz Kluzik Rostkowską i Jakubiak? Czyż nie znasz katoliczko Ewangelii???, nawet Jezus był kuszony przez diabła? Oczywiście wiemy, że nie uległ pokusie. A Kluzik i Jakubiak w/g Ciebie takie święte, że nigdy nie ulegają pokusie? Oj Alus! Zaczynasz coraz częściej błądzić!!! Poza tym:"Nie sądźcie, bo będziecie sądzeni". Kto i od kogo ma oberwać po łbach??? Błądzę z coraz bardziej doborowym towarzystwie  .....dołączył człowiek od lat związany ze śp. L. Kaczyńskim eurodeputowany Michał Kamiński, dedykując "partiotom" z PiS, 3 i 5 zwrotkę wiersza Słonimskiego "Dwie ojczyzny" http://newsgroups.derkeiler.com/Archive ... 00309.htmlZdumiewiające jakie czynniki działają, że PiS maszerujący pod pałac prezydencki w hołdzie śp.L. Kaczyńskiemu, wycina ludzi od lat związanych ze śp. L. Kaczyńskim 
|
Śr lis 10, 2010 18:44 |
|
 |
Gita2
|
"PiS bez liberałów, czyli jakie?" to artykuł prof. Mieczysława Ryby. Z tezami prof.Ryby zgadzam się w 90%. http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=my11.txt
|
Śr lis 10, 2010 22:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli śp. L. Kaczyński nie wiedział, że otacza go banda liberałów  ...M. Kamiński, E. Jakubiak. J. Kluzik Rostkowska, moze jeszcze A. Bielan......jednym słowem V kolumna PO. I stara nadzieja: "Im gorzej, tym lepiej"...niechby nawet Polska zbanrutowała, byle stworzyła się tym sposobem szansa zdobycia władzy....
|
Śr lis 10, 2010 23:56 |
|
 |
olim31
|
A czy ktoś zadał sobie pytanie czym teraz jest PIS? To już nie jest partia polityczna dążąca do przejęcia władzy! PIS zamienił się w stowarzyszene upamiętniające prezydenturę L. Kaczyńskiego.
|
Cz lis 11, 2010 0:58 |
|
|
|