Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Upadek reform społecznych, fatalny stan finansów Państwa 
Autor Wiadomość
Post Re: Upadek reform społecznych, fatalny stan finansów Państwa
Alus napisał(a):
osiris napisał(a):
Ciekawe ile jeszcze kilogramów offtopu wrzucicie do tego tematu, no ale jak chce się na siłę odciągnąć od niewygodnego tematu to każde zagranie jest dobre.

Nie odciągam, bo się wcale nie udzielam w tym temacie.

Właśnie widzę. ;)
Chyba to jakaś obsesja na Twoim punkcie bo przecież nie ma tu Twoich wpisów. :roll:

Pn sty 03, 2011 14:13

W ramach powrotu do tematu wątku zacytuję niezły (moim zdaniem) opis "cudu emerytalnego Tuska" (całość pod wskazanym linkiem, wytłuszczenia moje):

Fikcyjna OFEnsywa emerytalna rządu

Cytuj:
Nie powinno się kosztem przyszłych emerytów poprawiać statystyk, gdyż obniżenie składki do OFE spowolni przyrost długu publicznego tylko „na papierze”. Zostanie natomiast zwiększony „ukryty” dług ZUSu, który poprzez zwiększenie wpłacanej do niego składki, w przyszłości będzie musiał wypłacić wyższe emerytury. A przynajmniej musi nam teraz obiecać wyższe emerytury, a czy je wypłaci, to się okaże. Nie można twierdzić, że propozycja rządowa zmierzająca do obniżenia składki do OFE i podwyższenia tym samym składki do ZUS zwiększa bezpieczeństwo przyszłych emerytów. Ale propozycja ta wpłynie negatywnie (? powinno być chyba pozytywnie - SC) na przyrost długu publicznego, przynajmniej w krótkim okresie. Jednak faktyczne zadłużenie państwa, obejmujące również zobowiązania wobec emerytów, nie zmieni się. Propozycja rządowa poprawi nam nieco statystykę stanu finansów publicznych, licznik długu publicznego będzie kręcił się trochę wolniej, ale prof. Balcerowiczowi humor z tego powodu się z pewnością nie poprawi. Bo tu nie o taki – fikcyjny - sposób spowalniania tego licznika chodzi.

Tusk i Rostowski czy Boni zapytują też często, skąd mają wziąć pieniądze na wpłaty do OFE. Nie wiem, czy faktycznie nie pamiętają założeń reformy emerytalnej czy tylko "rżną głupa"... Temu przecież miały służyć pośrednio pieniądze z prywatyzacji - z tych pieniędzy po części miały być finansowane obecne emerytury, bo to obecni emeryci wypracowali prywatyzowany majątek. A osoby w wieku produkcyjnym mogły dzięki temu odpowiednią część składki oszczędzać na własną emeryturę. Tymczasem krótkowzrocznie łata się nimi doraźne potrzeby budżetowe, bo za N lat kto inny będzie się martwił o emerytury :evil:

Wt sty 04, 2011 15:09
SweetChild napisał(a):
.................. :evil:

Jestem dokładnie tego samego zdania. :piwo:

Wt sty 04, 2011 16:20
Cytuj:
Krytycznie pod adresem rządu i koalicji PO-PSL wypowiadał się także Napieralski. Jego zdaniem wielce niestosowane było wręczenie Grabarczykowi bukietu kwiatów po głosowaniu. - Ludzie marzną, nie mogą wejść do pociągu, wychodzą przez okna, stoją w ubikacji a minister Grabarczyk dostaje kwiaty - stwierdził lider SLD. - Jestem zszokowany. To akt buty i arogancji. Żenujący spektakl - powiedział polityk lewicy.

Najważniejsze, że dobry humor nie opuszcza rządzących.
Reszta się nie liczy.

Śr sty 05, 2011 14:55

Ziemkiewicz jak zwykle w punkt:

Z otwartością, dowodzącą skądinąd znacznego zdemoralizowania sukcesami, premier Tusk oznajmił ostatnio: „moim zadaniem jest dać alternatywę tym rodakom, którzy obawiają się namiętności kierujących Kaczyńskim”. W ustach polityka rządzącego od trzech lat, skupiającego władzę, jakiej nikt przed nim nie miał od dwóch dekad, na dodatek w chwili, gdy państwo stoi przed wielorakimi, poważnymi wyzwaniami, stwierdzenie, że jego głównym zadaniem jest być alternatywą dla opozycji, na zdrowy rozum jest dyskredytującym absurdem.

Ale czy można wygrać z fanatyzmem, względnie dogmatem Braku Alternatywy?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sty 05, 2011 16:17

osiris napisał(a):
Ciekawe ile jeszcze kilogramów offtopu wrzucicie do tego tematu (...)

Nie jest to przecież temat "Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce". ;)

Śr sty 05, 2011 16:35
Upadku reform w ogóle nie mamy ponieważ żadnych reform nie przewidziano a TUSK utrzymuje się przy władzy strasząc Kaczyńskim.
Ciekawe ile jeszcze zniesie nasz kraj takiego sposobu rządzenia na zasadzie bycia alternatywą dla PiS.

Śr sty 05, 2011 16:58

osiris napisał(a):
Upadku reform w ogóle nie mamy ponieważ żadnych reform nie przewidziano (...)

Polecam pierwszy post otwierający wątek, w nim maly_kwiatek doprecyzował, o jakie reformy chodzi:

maly_kwiatek napisał(a):
W temacie o katastrofie smoleńskiej powstał niechcący wątek o fatalnym stanie finansów Państwa i o klęsce reform społecznych AWS sprzed 10 lat.

Śr sty 05, 2011 17:30
Wszyscy patrza na dziś, a przeszłość decyduje o dziś
http://wyborcza.pl/1,75968,8906868,Kto_ ... e_ona.html

Śr sty 05, 2011 18:32

Prawdziwą skalę problemów zobaczycie po wyborach parlamentarnych. To co teraz widzicie - podwyżka vat, składek zus, akcyzy, propozycja podatku bankowego. Jest niczym innym aniżeli kupowaniem spokoju społeczeństwa.

Tylko masowa prywatyzacja, zniesienie obowiązkowych ubezpieczeń , pomocy społecznej oraz dopłat do czegokolwiek. Może uratować ten kraj.

Śr sty 05, 2011 18:49
Alus napisał(a):

Oczywiście, a za bałagan na kolejach w żadnym wypadku nie jest winien Grabarczyk i PO tylko wszystkie poprzednie rządy do kupy.
GW pisze tak jak pisze więc nic innego nie wynika z danego artykułu a jak wcześniej wszyscy stwierdzili chyba w innym wątku dziennikarze są tak niedouczeni że wypowiadanie się na jakikolwiek temat mija się z celem.
Jestem laikiem i nic z tego nie zrozumiałem oprócz masła maślanego.
Gilowska miała być ukarana za brak wprowadzenia akcyzy a jak w końcu Tusk ją wprowadził to też zostaniemy za to ukarani.
Więc i tak źle i tak niedobrze.

Śr sty 05, 2011 18:56
osiris napisał(a):
Alus napisał(a):

Oczywiście, a za bałagan na kolejach w żadnym wypadku nie jest winien Grabarczyk i PO tylko wszystkie poprzednie rządy do kupy.
GW pisze tak jak pisze więc nic innego nie wynika z danego artykułu a jak wcześniej wszyscy stwierdzili chyba w innym wątku dziennikarze są tak niedouczeni że wypowiadanie się na jakikolwiek temat mija się z celem.
Jestem laikiem i nic z tego nie zrozumiałem oprócz masła maślanego.
Gilowska miała być ukarana za brak wprowadzenia akcyzy a jak w końcu Tusk ją wprowadził to też zostaniemy za to ukarani.
Więc i tak źle i tak niedobrze.

Dziennikarze niedouczeni - sądy także???

Śr sty 05, 2011 19:05
Cytuj:
Dziennikarze niedouczeni - sądy także???

To co pisze GW to najczęściej - jak dla mnie - bajki lub naciągane fakty, więc nie pytaj mnie o sądy.

Śr sty 05, 2011 19:13
Cytuj:
To co pisze GW to najczęściej - jak dla mnie - bajki lub naciągane fakty, więc nie pytaj mnie o sądy.

Zabawne :D ......zapewne nie istnieje koncern Kogeneracja i nie istnieje NSA, a wyrok z dnia 23.12.2010r wydały jakieś siły nieczyste.....

Śr sty 05, 2011 19:20
Zacytuje więc samego siebie z innego wątku:
Cytuj:
Wielu informacji nie możemy zweryfikować, bo jak, więc zostaje uwierzyć na słowo a z tym już gorzej.

Tym bardziej żeby uwierzyć na słowo GW. ;)
A sklejenie kilku nazw nie jest faktem tylko zlepkiem kilku słów.

Cytuj:
nie istnieje koncern Kogeneracja i nie istnieje NSA, a wyrok z dnia 23.12.2010r wydały jakieś siły nieczyste.....

Czyli ufo plus piramidy plus rok 2012 równa się koniec świata.
Żeby wydać werdykt "co o tym sądzę" musiałbym przestudiować przez kilka godzin lub dni wnikliwie wiele dokumentów a nie zlepek informacji z GW podanych nam na tacy w taki sposób aby odniósł pożądany skutek.

Śr sty 05, 2011 19:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona