Zamach na chrześcijan. 21 osób nie żyje
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zamach na chrześcijan. 21 osób nie żyje
Alus napisał(a): Cytuj: Alus nie osłabiaj mnie. Przecież petycje kieruje się do rządów danego kraju które wspomagają lub tolerują ta dyskryminacje a nie do jakiegoś abdula na pustyni. A rządy działają ponad głowami swoich obywateli, nie uwzględniają ich poglądów, wyznawanej religii.....i bardziej zależy im na poparciu państw z innych kontynentów, niż własnego narodu. Kto tu kogo usiłuje osłabiać  Aha, czyli torpedujesz ten pomysł bo nie ma on sensu? Przecież jakby Amnesty tak do tego podchodziło jak TY to po co te petycje? Dany rząd tez uważa że postępuje prawidłowo ponieważ u nich jest taki porządek prawny jaki jest ale to nie zmniejsza determinacji AI do pisanie petycji. TY z góry zakładasz porażkę. Po co i na co się wysilać skoro u nas jest spokojnie jak nas poucza NYCZ. Niech na całym świecie wojna byle nasza wieś spokojna. Może on się zaraził Twoją bezsilnością i tak jak TY chce wszystko zwalić na Boga żeby on to za nas załatwił. Paczki mają uspokoić nasze sumienie a resztę załatwi za nas Pan Bóg.
|
So sty 01, 2011 18:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Znowu się rzucasz. A już myślałem, że dyskutujemy. Ja niczego nie ośmieszam, tylko głośno myślę. I przepraszam, jakie "WY"? Pluralis majestatus, czy jak? Możesz mi na ty walić, Liam jestem.  Co do Amnesty International to są statystyki, można sobie sprawdzić. Nie zapobiegli ani wojnie w Iraku, ani zamachowi z 11 września... No robią co mogą, powiedzmy, ale... Czy Ty widziałeś rząd, który przejmuje się jakimiś petycjami? Realnie, proszę. Może ewentualnie czasem, przed wyborami. Ale jeśli już, to petycjami własnych obywateli a nie jakiejś światowej organizacji. Czy KK ma taką polityczną siłę przebicia? I czy w ogóle o to w nim chodzi? Proszę, odpowiedz na moje pytanie: jak Jezus zalecał znosić prześladowania w imię wiary? I jak możesz oczekiwać od Kościoła, żeby sprzeniewierzył się tej nauce? Ale wiesz co, idę stąd, możesz nie odpowiadać. Ty w ogóle nie dyskutujesz. Walisz tym NYCZEM bo tak sobie wymyśliłeś i nie odpowiadasz na żadne argumenty. Po co Ci w ogóle forum w takim razie?
|
So sty 01, 2011 18:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Liam, czyli najlepiej nie robić nic tylko szykować paczki i się modlić. Dosyć to wygodne, ale każde zaniechanie w tej sprawie jest grzechem. Tak ja sądzę. Teraz nie dziwię się marazmowi naszego kościoła skoro takie podejście do tego tematu mają jego wierni. Kościół chyba więcej energii poświęca na odzyskiwaniu swojego majątku niz pomocy swoim braciom. Gdyby odwrócić te relacje to może uratowałoby się więcej niewinnych ofiar ale chyba dla pewnych ludzi inne sprawy są ważniejsze.
|
So sty 01, 2011 18:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris, a co TY konkretnie zrobiles, poza krytyka wszystkich i wszystkiego na forum?
Podaj nam swoja inicjatywe, jako katolika, czlonka Kosciola, to moze sie do niej przylaczymy i cos zdzialamy wspolnie? Dlaczego to inni maja miec te genialne pomysly? Przeciez jezeli tobie cos sie nie podoba, to ty tez masz prawo zadzialac. Hierarchia nie ma monopolu na dzialania w Kosciele. Choc, przyznaje, wygodnie sie jest za nia chowac, bo to wtedy zawsze INNI sa winni, ze nic nie zrobili, albo zrobili nie tak...
|
So sty 01, 2011 18:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Widzę, że sam muszę odpowiedzieć na własne pytanie... Cóż, proszę:
"I nie trwożcie się, gdy posłyszycie o wojnach i przewrotach. To najpierw musi się stać, ale nie zaraz nastąpi koniec. Wtedy mówił do nich: Powstanie naród przeciw narodowi i królestwo przeciw królestwu. Będą silne trzęsienia ziemi, a miejscami głód i zaraza; ukażą się straszne zjawiska i wielkie znaki na niebie. Lecz przed tym wszystkim podniosą na was ręce i będą was prześladować. Wydadzą was do synagog i do więzień oraz z powodu mojego imienia wlec was będą do królów i namiestników. Będzie to dla was sposobność do składania świadectwa. Postanówcie sobie w sercu nie obmyślać naprzód swej obrony. Ja bowiem dam wam wymowę i mądrość, której żaden z waszych prześladowców nie będzie się mógł oprzeć ani się sprzeciwić."
(Ew. Łukasza 21:9-15)
A w Dziejach Apostolskich na przykład tak:
"Zewsząd znosimy cierpienia, lecz nie poddajemy się zwątpieniu; żyjemy w niedostatku, lecz nie rozpaczamy; znosimy prześladowania, lecz nie czujemy się osamotnieni, obalają nas na ziemię, lecz nie giniemy."
(2 list do Koryntian 4:9)
Zresztą tekstów o prześladowaniach jest całkiem sporo. I nigdzie jakoś nie ma mowy o petycjach, protestach czy naciskach. Tylko o znoszeniu w pokorze, pomaganiu jedni drugim i modlitwie, które tak zniesmaczyły osirisa...
To ja się zapytam wprost: czy Ty jesteś wierzący? Piszesz to jako chrześcijanin? Bo jeśli tak, to powinieneś chyba przyjmować nauczanie Jezusa. A jeżeli nie, to co Ci szkodzi Kościół? Politycznie Cię wkurza, czy jak?
|
So sty 01, 2011 18:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja sam nic nie zdziałam skoro już tutaj widzę mur niechęci. Kiedy by taka inicjatywa wyszła z góry to inaczej by do tego podeszli wierni. Może Saxon czy kamyk podejmie ten pomysł, ale już przestaje wierzyć w takie bajki widząc Wasza reakcję. Gdyby z tym wyszła GW to co innego ale jakiś pisior oszołom to przecież pachnie prowokacją i jest obciachowe. Cytuj: Zresztą tekstów o prześladowaniach jest całkiem sporo. I nigdzie jakoś nie ma mowy o petycjach, protestach czy naciskach. Tylko o znoszeniu w pokorze, pomaganiu jedni drugim i modlitwie, To dlaczego Kościół polski nie nastawi drugiego policzka i nie odpuści roszczenia majątkowe? Tu nie brakuje determinacji i ma się gdzieś przytoczone przez Ciebie zapisy. Co jest ważniejsze dla Kościoła. Dobra materialne czy duchowe? Chyba znam odpowiedź.
Ostatnio edytowano So sty 01, 2011 18:32 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
So sty 01, 2011 18:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
.....
Ostatnio edytowano So sty 01, 2011 18:32 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
So sty 01, 2011 18:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale z jaką inicjatywą, na miłość boską? Żeby krytykować wszystko, jak Ci słusznie Kamala zarzuciła? To jest Twoja inicjatywa? No, to faktycznie... Bo poza tym to mnie się od Ciebie udało dopiero na czwartej stronie wątku wydusić pomysł... pisania petycji. Czy coś może mi umknęło? osiris napisał(a): To dlaczego Kościół polski nie nastawi drugiego policzka i nie odpuści roszczenia majątkowe?
A tu się z Tobą zgadzam: moim zdaniem powinien. A przynajmniej w takiej formie, w jakiej to było robione.
Ostatnio edytowano So sty 01, 2011 18:33 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
So sty 01, 2011 18:31 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Ja podałem swoją propozycję w temacie.
Nikt się nie przyłączył [...]
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
Ostatnio edytowano N sty 02, 2011 19:20 przez jo_tka, łącznie edytowano 1 raz
uwagi nie na temat
|
So sty 01, 2011 18:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatek napisał(a): Ja podałem swoją propozycję w temacie. Podałeś: modlitwę. O ile zauważyłem, z tym nie polemizuje tu nikt, poza osirisem.
|
So sty 01, 2011 18:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dla mnie modlitwa to za mało ale nie neguje tego pomysłu tylko uważam za niewystarczający. Cytuj: Podałeś: modlitwę. O ile zauważyłem, z tym nie polemizuje Wskaż Liam gdzie ja polemizuję z tym pomysłem, choć uważam iż tego typu stwierdzenie to następna wrzutka w celu offtopowania i zamknięcia niewygodnego tematu..
|
So sty 01, 2011 18:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
http://www.tvn24.pl/0,1687937,0,1,watyk ... omosc.htmlJa wiem, dla osirisa to za malo... osiris, ja naprawde nie rozumiem twojej skromnosci, badz braku odwagi. Dopoki nie zaczniesz, nie dowiesz sie, czy bedzie to mialo jakies powodzenie. Co ciebie "mur niecheci" na forum prawdziwy, badz wymyslony obchodzi? Jezeli wiesz, ze masz racje, to powinienes robic to, co uwazasz za sluszne. A jezeli ty nie masz pomyslu, to dlaczego musza miec go inni?
|
So sty 01, 2011 18:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Wskaż Liam gdzie ja polemizuję z tym pomysłem, choć uważam iż tego typu stwierdzenie to następna wrzutka w celu offtopowania i zamknięcia niewygodnego tematu.. Proszę uprzejmie: osiris napisał(a): Może on się zaraził Twoją bezsilnością i tak jak TY chce wszystko zwalić na Boga żeby on to za nas załatwił. Paczki mają uspokoić nasze sumienie a resztę załatwi za nas Pan Bóg. osiris napisał(a): Co na to Kościół polski? Modli się, szykuje paczki i nastawia drugi policzek a Nycz wspomina o tym w znanym kontekście.
osiris napisał(a): ... a paczki i modlitwa załatwia wszystko więc nie ma co rozdzierać szat.. Reszty już nie chce mi się wklejać. A zamknięcie tematu mam w nosie. Ani on dla mnie wygodny, ani niewygodny. Ciągle mnie z kimś mylisz...
|
So sty 01, 2011 18:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W tym problem że już uwierzono że diabeł nie istnieje. I to jest największa klęska Kościoła, widać to na całym świecie a ostatnio nawet w tak katolickom kraju jak Polska. Ale to taki wtręt bo motywem przewodnim jest brak konkretnej reakcji Kościoła Polskiego na prześladowania wiernych w innych krajach i ograniczenia swoich działań jedynie do robienia paczek oraz modlitwy. Nie neguje tych działań lecz uważam je za dalece niewystarczające. Pomysł petycji już został ośmieszony, więc umieszczanie następnych pomysłów mija sie z celem. Cytuj: Reszty już nie chce mi się wklejać. I to jest właściwa konstatacja ponieważ nie widzę tam żadnej polemiki z pomysłem modlenia się lecz zwracam uwagę iż jest to dalece niewystarczające działanie. Oczywiście widzisz tam to chcesz widzieć więc nie mogę zmienić Twojego sposobu postrzegania pewnych rzeczy.
|
So sty 01, 2011 18:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): I to jest właściwa konstatacja ponieważ nie widzę tam żadnej polemiki z pomysłem modlenia się lecz zwracam uwagę iż jest to dalece niewystarczające działanie. No i tu się różnimy ponieważ ja uważam, że dla chrześcijanina to wręcz przeciwnie.  Natomiast co do ośmieszania... wiesz, ja też nie odpowiadam za to, co Ty sobie dośpiewasz. Nie napisałem nigdzie, że pomysł z petycją jest głupi, tylko zastanawiałem się jaki realnie może przynieść skutek. Bo wychodzi mi, że mizerny. Więcej wiary mam jednak w modlitwę.
Ostatnio edytowano So sty 01, 2011 18:55 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
So sty 01, 2011 18:52 |
|
|
|