Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 7:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 833 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 56  Następna strona
 na kogo zagłosujesz ? 

na kogo zagłosujesz ?
PiS 22%  22%  [ 31 ]
PJN 4%  4%  [ 6 ]
PO 37%  37%  [ 53 ]
PSL 1%  1%  [ 2 ]
SLD 17%  17%  [ 24 ]
SDPL 1%  1%  [ 1 ]
UPR 6%  6%  [ 9 ]
inna opcja? 13%  13%  [ 18 ]
Liczba głosów : 144

na kogo zagłosujesz ? 
Autor Wiadomość

Post Re: na kogo zagłosujesz ?
Tak dla jasności, każdy proboszcz parafii płaci podatek od ilości mieszkańców parafii nie zależnie od ich wyznania. Kościół Katolicki jest nie rozłącznym elementem Polski od ponad 10 wieków i takie plaplanie o uciskaniu jest śmiechu warte. Każdy podatek to sięganie do kieszeni, płace na szpitale mimo że w nich nigdy nie byłem, na dług publiczne mimo że nigdy się nie zadłużyłem, na ZUS mimo że i tak tych pieniędzy nigdy nie otrzymam z powrotem i jakąś(dokładnie 1,04% dochodowego) niewielka część na kościół nawet gdy do niego nie chodzę. Lewica robi sztuczną propagandę "okradania przez kościół" by w pełni zamaskować swoje plany dowalenia większych podatków, by spełnić swoje absurdalne idee "równości i sprawiedliwości społecznej". Kościół stanowi organizację przekonującą ludzi(nie zależnie od wyznania), że należy żyć przyzwoicie. Za to warto zapłacić. Inna sprawa, czy nie płacimy za dużo.

"Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."

Cz sie 11, 2011 11:34

Ja chętnie za 1% Twoich podatków będę Cię przekonywał byś żył przyzwoicie. Model niemiecki jest po prostu uczciwszy i przejrzysty - a to wielu ludziom nie w smak.

Cz sie 11, 2011 11:52

Mnie akurat nie trzeba do niczego przekonywać. Podałem to jako jedną z wielu pozytywnych funckji za które warto płacić. Wiesz chociaż na czym polega model niemiecki? Ile % dochodowego jest zabierane i jak pieniądze są rozdawane dalej z puli? Nie ma to wiele wspólnego z uczciwością..

"Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."

Cz sie 11, 2011 12:21

patryq021 napisał(a):
Tak dla jasności, każdy proboszcz parafii płaci podatek od ilości mieszkańców parafii nie zależnie od ich wyznania. (...)Kościół stanowi organizację przekonującą ludzi(nie zależnie od wyznania), że należy żyć przyzwoicie. Za to warto zapłacić. Inna sprawa, czy nie płacimy za dużo.

Człowieku, jeśli ktoś jest innej wiary albo jest ateistą to ten proboszcz go po prostu okrada. Widzę że jesteś za KNP ja też, ale KNP nie chce by Kościół kradł pieniądze innowiercom.

KK nie może uczyc zatem przyzwoitego życia skoro sam okrada nawet nie swoich członków.

Mnie nie przeszkadzają katolicy ale niedopuszczalnym jest by proboszcz wyciągał łapę po moje pieniądze! Prawo własności jest święte i żaden kapłan jakiejkolwiek religii, żaden ksiądz, rabin, mułła, żerca, guru, nie ma prawa krasc!!

Cz sie 11, 2011 20:22

wybory
prowadzi kongres prawicy
pis
i 3 miejsce po
http://www.pppi.pl/wybory-parlamentarne-2011.html

Cz sie 11, 2011 20:40

Czemu jakoś mnie nie przekonuje ten "niezależny" sondaż?

Cz sie 11, 2011 20:56

Asphodelus napisał(a):
Człowieku, jeśli ktoś jest innej wiary albo jest ateistą to ten proboszcz go po prostu okrada. Widzę że jesteś za KNP ja też, ale KNP nie chce by Kościół kradł pieniądze innowiercom.

W jaki sposób go okrada? Finansowanie organizacji religijnych przez Polskę jest dokładnie opisane w Ustawie o gwarancjach wolności sumienia i wyznania + konkordat + Konstytucja. To nie jest średniowiecze gdzie proboszcz grabił chłopów z dziesięciny ich dochodu. Zresztą powtarzam ja jestem za całkowitym zniesieniem podatku dochodowego. Uważam też ze osoby które nie chcą nie powinny płacić na Kościół. Zresztą zauważ ile kościół realnie zarabia na dotacjach z państwa a ile z datków.

Cytuj:
KK nie może uczyc zatem przyzwoitego życia skoro sam okrada nawet nie swoich członków.

Tych zasad nie wymyślił kościół.

Cytuj:
Mnie nie przeszkadzają katolicy ale niedopuszczalnym jest by proboszcz wyciągał łapę po moje pieniądze! Prawo własności jest święte i żaden kapłan jakiejkolwiek religii, żaden ksiądz, rabin, mułła, żerca, guru, nie ma prawa krasc!!

Nadal to nie jest wymysł kościoła, sam Fundusz Kościelny powstał w 1950 wtedy panowała inna mentalność i trzeba to brać pod uwagę. Kościół jako taki nie okrada nikogo, takie jest prawo i regulacje które był tworzone przez polityków i to oni Nas okradają. Zresztą z tym rabinem to bym się nie rozpędzał, szczególnie widząc jakie kwoty jakie otrzymywali i otrzymywać nadal będą od nas Izraelici(a w zasadzie krewny krewnego krewnych znajomych), bardzo ciekawy jest choćby rejestr obywatelstw Polskich w Izraelu(sięgający miliona źródło Wikipedia.) Ale tak miedzy zdaniami.

Podkreślam nie jestem za tym bo kogokolwiek zmuszać do płacenia na cokolwiek, ale przywalenie się tutaj do Kościoła jest kroplą w morzu i pachnie lewicową retoryką.

Cz sie 11, 2011 21:56

patryq021, nie przekonasz nikogo, że kościół nie ma żadnego wpływu na nastroje społeczne. Wpływa w ten sposób na politykę, więc nie pisz że na pewne rzeczy kościół nie miał wpływu, nawet swego czasu mieli i to znaczny, za rzadów pis mianowicie. Sprawa konkordatu też była konsultowana z kościołem. Akurat wtedy rządziło SLD, na które nie będę głosował na pewno, bo nie zreformuje niczego. Już wolę tą "Nową Prawicę" z jej reformami, ludzi którzy nic nie mają do stracenia, bo i tak poparcie mają mizerne, mimo ciekawych argumentów.

Obrazek

Pt sie 12, 2011 9:48
zbanowana na stałe

Thurs napisał(a):
Już wolę tą "Nową Prawicę" z jej reformami, ludzi którzy nic nie mają do stracenia,

No może do stracenia nic, ale do zyskania wiele. Ot kolejne świnie do koryta.

Pt sie 12, 2011 13:17

Zupełnie inaczej wyglądaja wyniki głosowania na stronie interia:
http://fakty.interia.pl/raport/wybory-p ... niki,19411

So sie 13, 2011 7:23
Gita2 napisał(a):

Gita - trafiłaś na łamy GW :D

So sie 13, 2011 8:26

To głosowanie na Interii zostało nieźle obstawione przez PISSowców. Życie pokaże Prawdę.

So sie 13, 2011 10:30
zbanowana na stałe

Alus napisał(a):
Gita2 napisał(a):

Gita - trafiłaś na łamy GW :D

Wskutek wyników sondy na forum wiara.pl Gita przez ostatnie dni nie mogła spac spokojnie.
Wyniki na Interii nieco ja uspokoiły, zatem dzisiaj odeśpi nieprzespane noce.

So sie 13, 2011 11:56

owieczka91 napisał(a):
Zagłosowałem w tamtej ankiecie na PiS (jak w wielu poprzednich).
Czy spełniłem dzięki temu dobry uczynek, że poprawiłem samopoczucie wielu osobom?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So sie 13, 2011 12:11
Elbrus napisał(a):
owieczka91 napisał(a):
Zagłosowałem w tamtej ankiecie na PiS (jak w wielu poprzednich).
Czy spełniłem dzięki temu dobry uczynek, że poprawiłem samopoczucie wielu osobom?

Samopoczucie zdecydowanie poprawiłeś :D ....ale zdecydowanie nie kwalifikuje się ten czyn do dobrych uczynków.

So sie 13, 2011 12:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 833 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 56  Następna strona