Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 4:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Na kogo może głosować katolik? Czy należy mi się potępienie? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Na kogo może głosować katolik? Czy należy mi się potępie
No i kogo wybierasz?
Nergala, czy biskupa Meringa?
I skąd wiesz, że oni kandydują do Parlamentu i czy wiesz z jakich partii?
A wiesz, że duchownym katolickim Kodeks Prawa Kanonicznego zabrania przyjmowania takich funkcji jak poseł, senator, radny, wójt, wojewoda, minister, premier, prezydent?

Pt paź 07, 2011 17:20
maly_kwiatek napisał(a):
No i kogo wybierasz?
I skąd wiesz, że oni kandydują do Parlamentu i czy wiesz z jakich partii?
A wiesz, że duchownym katolickim Kodeks Prawa Kanonicznego zabrania przyjmowania takich funkcji jak poseł, senator, radny, wójt, wojewoda, minister, premier, prezydent?

Przysparzają obaj głosów Palikotowi.

Pt paź 07, 2011 17:55
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
maly_kwiatek napisał(a):
No i kogo wybierasz?

Przysparzają obaj głosów Palikotowi.

Bardzo możliwe.

Pt paź 07, 2011 18:06

Najbardziej zgodne z nauczaniem Kościoła poglądy ma wg mnie Prawica RP Marka Jurka. Ale ona chyba startuje tylko w kilku okręgach albo wcale (ale proszę sprawdzić samemu bo nie jestem pewny). Ja jednak głosuję na Nową Prawicę. Dlaczego?

Co do zgodności z nauczaniem Kościoła jest przeciwko legalizacji eutanazji, związków homoseksualnych i aborcji. Nowa Prawica jest jednak za zapłodnieniami in-vitro (z tego co czytałem), karą śmierci (w udokumentowanych przypadkach morderstw z premedytacją, żeby potencjalni mordercy się bali) i legalizacją narkotyków (tylko dla dorosłych - w myśl zasady - jego życie, jak się chce truć to jego sprawa; może to nie katolickie, ale lepiej chyba byłoby aby to państwo kontrolowało jakość narkotyków i zarabiało na ich sprzedaży a nie gangi narkotykowe).

Mimo wszystko, dodając wg mnie dobry program gospodarczy. Chcą obniżenia podatków, zlikwidowanie podatku dochodowego PIT i CIT (mniej pieniędzy zabierać będzie nam państwo, ale również będzie mniejszy budżet). Jednak większość usług byłaby prywatna jak szkoły, szpitale, przedszkola. A przynajmniej byłby brak przymusu płacenia np. na ZUS. Tak naprawdę jeśli słyszymy że np. edukacja w Polsce jest DARMOWA nie jest to do końca prawdą, bo przecież państwo nam wcześniej zabiera pieniądze w postaci podatków żeby te usługi sfinansować. Po drodze zwykle tych pieniędzy ubywa, są rozkradane, marnowane, wydawane źle. Nie lepiej byśmy sami decydowali na co i jak je wydać. Możliwe byłoby odkładanie pieniędzy na emeryturę na własne konto. Przecież człowiek całe życie płacący składki na ZUS i umierający rok przed emeryturą traci wszystkie pieniądze a rodzina (z tego co wiem) nie może ich przejąć. Ja bym wolał sam odkładać sobie na konto i mieć gwarancję ile będę mieć pieniędzy na starość. Jeśli umrę, dzieci je odziedziczą. Poza uproszczenie prawa i systemu podatkowego oraz warunków działalności gospodarczej umożliwiłoby szybszy rozwój firm i zatrudnienie nowych pracowników.

Tak więc ubolewając trochę nad niepełną zgodnością programu partii z nauczaniem Kościoła Katolickiego, mimo wszystko uważam, że to najlepszy wybór dla Polaków. Nawet program PiS-u przecież się w pełni nie z nim nie zgadza a uważam że Nowa Prawica ma znacznie lepszy program gospodarczy. Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji :)

Pt paź 07, 2011 18:36

Aha, niestety w wyniku opieszałości w liczeniu podpisów przez PKW Nowa Prawica startuje tylko w 21 okręgach wyborczych. Można je sprawdzić pod adresem http://www.wybieramknp.pl/.
Pozdrawiam :)

Pt paź 07, 2011 18:44

SweetChild napisał(a):
W takim razie Ty też jesteś psem ogrodnika, bo nie pozwalasz mi zabić sąsiada, nawet jeśli mnie wkurza. A przecież Ciebie nie zmuszam do zabicia kogokolwiek.

Gdy piszę, że jestem za wolnością osobistą, to mam na myśli taką wolność, którą nikomu się nie szkodzi i nikogo do niczego się nie zmusza, a Wy oczywiście zawsze musicie wrzucać do jednego worka zabijanie i homoseksualizm. W sprawach wolności osobistej, o której piszę, nie możecie być "psami ogrodnika", bo tylko szkodzicie sobie i Kościołowi.

Alus napisał(a):
Biorac za kryterium stosunek partii do ochrony życia od poczęcia do naturalnej śmierci, z aktualnie kandydujacych partii żadna nie wypełnia tego warunku.

Z tym kryterium wiąże się ciekawe pytanie. Jak się ma kara śmierci do ochrony życia aż do naturalnej śmierci?

Pn paź 10, 2011 12:14

Daniel86 napisał(a):
SweetChild napisał(a):
W takim razie Ty też jesteś psem ogrodnika, bo nie pozwalasz mi zabić sąsiada, nawet jeśli mnie wkurza. A przecież Ciebie nie zmuszam do zabicia kogokolwiek.

Gdy piszę, że jestem za wolnością osobistą, to mam na myśli taką wolność, którą nikomu się nie szkodzi i nikogo do niczego się nie zmusza, a Wy oczywiście zawsze musicie wrzucać do jednego worka zabijanie i homoseksualizm.

Skleroza w tym wieku? ;) Przypomnę Ci, że pisałeś o aborcji a nie homoseksualizmie:

Daniel86 napisał(a):
Bartuś, a co jeśli jakiś katolik widzi różnicę pomiędzy dokonaniem aborcji a jej legalizacją? Przecież jeśli aborcja zostanie zalegalizowana, to Wy, katolicy, nadal macie prawo jej nie dokonywać lub nie decydować się na nią, czyli dla Was, katolików, nic się nie zmieni, a więc również nic na gorsze. Czy wtedy taki katolik też ma wg Ciebie grzech?

Pn paź 10, 2011 12:34

Cytuj:
Tak jak możesz jako katolik, namówić żonę do aborcji, tak i możesz zagłosować na partię która tą aborcję wprowadzi w Polsce. W obu przypadkach jest to czywista sprzeczność z zasadami jakimi kieruje się Kościół Jezusa, jakie dał nam sam Bóg. Obiciąża to tylko i wyłącznie Twoje sumienie wobec Pana Jezusa i jeżeli będziesz miał za to odpowiadać to tylko przed Bogiem. Może i intencji niszczenia wartości chrześcijańskich nie masz, ale w takim przypadku jako katolik się im sprzeniewierzasz i niszczysz je przedewszystkim w sobie, choć biorąc pod uwagę fakt ewentualnego masowego zabijania dzieci wprowadzonego przez partię jaką w tym wsparłeś, mówienie o braku intencji niszczenia wartości chrześcijańskich jest dosyć absurdalne. Aborcja to przykład bo obecnie rządzący chcą wprowadzić więcej takich ustaw na wzór zachodu, gdzie obecność takich praw jest równoznaczna z degradacją Kościoła, co zresztą widać na przykładzie upadku Europejskiego Chrześcijaństwa.

jaka partia chce "wprowadzić w Polsce aborcję?"
Można być za całkowitą ochroną życia poczętego, ale nie uważać, że karanie za aborcję jest dobrym i skutecznym sposobem jego ochrony. W tym nie ma żadnej sprzeczności.

A jakoś tak jest, że większość z tych domagających się całkowitego zakazu aborcji, przeważnie nie chce przyjąć do wiadomości istnienia podziemia aborcyjnego (albo ich to niewiele obchodzi) więc poza domaganiem się bezwzględnego zakazu aborcji nie robią już nic. Będzie ustawa - wystarczy.

A jak bezwzględny zakaz aborcji uda się im wprowadzić sumienie będą mieli czyste (w każdym razie tak będą się czuć).
A przecież nie o to tu chodzi!
Tu chodzi o realne wyeliminowanie albo choćby ograniczenie ilości aborcji a nie o to by było to na papierze!

Dlaczego nie prowadzi się zakrojonych na szeroką skalę kampanii społecznej?
Czemu poza domaganiem się zmian w prawie na ten temat się nic nie mówi.
Dlaczego nie usłyszy się szerzej na ten temat nic w kościele czy na rekolekcjach?
Czemu mówi się tylko, że to grzech?
I tym się sprawę zamyka?

na aborcję (nielegalną) - decydują się również katoliczki, i to nierzadko te, które wcale nie wzięły "rozwodu" z kościołem (wiem coś o tym).

Dlaczego nie propaguje się oddania dziecka do adopcji jako alternatywy dla aborcji.

Czemu nie krzyczy się głośno o tym, że przejawem najwyższej miłości jest urodzić mimo braku możliwości wychowania dziecka i obdarować dzieckiem kobietę, która nie może mieć własnych dzieci i przyjmie je z miłością?

Czemu kobiety zrzekające się praw rodzicielskich traktowane są w szpitalach i urzędach jak wyrodne matki?

To tylko parę przykładów.
Wiele trzeba zmienić w mentalności społecznej.
Jest wiele rzeczy, które realnie (a nie na papierze) ograniczyłyby ilość aborcji.

Ja widzę wysiłek skierowany gównie (albo wyłącznie) na to, żeby zakaz aborcji był zapisany w ustawie.

To zmniejszy ilość aborcji o kilkaset (i to jest bardzo wątpliwe, wiele kobiet nie mając możliwości legalnej aborcji zrobi to w poddziemiu aborcyjnym).

A co z resztą?
Z dziesiątkami a może i setkami aborcji rocznie"?
Tego ustawa nie rozwiąże.

Pn paź 10, 2011 22:14

Kris65 napisał(a):
Cytuj:
Katolik nie może poprzeć lewicowych poglądów, bo wg jego wiary ,aborcja jest w Bożym prawie zbrodnią, a jeżeli on umożliwi komuś zbrodnie, to jest jej współwinnym i grożą mu konsekwencje. Myślę ,że to jest najbardziej podstawowy powód.

Tak,prawdziwy katolik powinien popierać wyłącznie prawicowe poglądy i system wyzysku człowieka przez człowieka.Wszak Bóg ustalił hierarchię,którą należy uszanować,należy cierpieć aby ostatecznie osiągnąć wymarzone życie wieczne.Aborcja spowoduje,że będzie się rodzić mniej dzieci wśród szarych mas i kto będzie utrzymywał Wyższe Sfery.A życie musi się kręcić :-D

Dla mnie osobiście to jest zadziwiające, że jest zbitka pojęciowa "wyznanie katolik"+"opcja polityczna prawica". jak dla mnie lewicowość (nie mówię to o kwestiach światopoglądowych tylko społeczno-gospodarczych) jest duzo logiczniej powiązana z nauczaniem kościoła niż prawicowość.

Wystarczy przeczytać encyklikę papieża "laborem exercens'- przecież jest ze swoją wrażliwością na krzywdę pracownika i protestem przeciw uprzedmiotowieniu człowieka zdecydowanie blizsza poglądom lewicowym. Ja to tak widzę

Wt paź 11, 2011 18:38

jesienna napisał(a):
A jakoś tak jest, że większość z tych domagających się całkowitego zakazu aborcji, przeważnie nie chce przyjąć do wiadomości istnienia podziemia aborcyjnego (albo ich to niewiele obchodzi) więc poza domaganiem się bezwzględnego zakazu aborcji nie robią już nic.

Myślę, że jest to bezpodstawne twierdzenie oparte jedynie na przeświadczeniu i wrażeniu.

jesienna napisał(a):

Prowadzi się na tyle na ile się da (także finansowo) i na ile się potrafi. Jeśli potrafisz lepiej lub masz lepsze pomysły (lub pieniądze), to mogę dać Ci namiary na organizacje, które się tym zajmują, które Cię wysłuchają (sam się z jedną kontaktowałem w celu omówienia mojego pomysłu).

jesienna napisał(a):
Dlaczego nie propaguje się oddania dziecka do adopcji jako alternatywy dla aborcji.

Jak wyżej - robi się to (patrz chociażby głośna akcja: "Okno życia"). To, że nie jest to wystarczająco głośne świadczy jedynie o tym, że nie ma wystarczającej siły (także finansowej) do promocji takich działań, żeby każdy mógł to zauważyć.

jesienna napisał(a):
A co z resztą?

Masz rację, że ustawa nie rozwiąże wszystkich problemów, nie uchroni wszystkie dzieci. Jednak jeśli choć trochę pomoże, to warto.

Mam złą wiadomość - piszesz "A co z resztą? Z dziesiątkami a może i setkami aborcji rocznie?". Jest ich prawdopodobnie znacznie więcej. Jest ich 7-14 tys. rocznie wg Polskiego Stowarzyszenia Obrońców Życia Człowieka, natomiast wg Federacji na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny 80-200 tys. rocznie.

Śr paź 12, 2011 18:19
Zobacz profil WWW

jumik napisał(a):
jesienna napisał(a):
A jakoś tak jest, że większość z tych domagających się całkowitego zakazu aborcji, przeważnie nie chce przyjąć do wiadomości istnienia podziemia aborcyjnego (albo ich to niewiele obchodzi) więc poza domaganiem się bezwzględnego zakazu aborcji nie robią już nic.

Myślę, że jest to bezpodstawne twierdzenie oparte jedynie na przeświadczeniu i wrażeniu.
Pewnie tak.

jesienna napisał(a):

Prowadzi się na tyle na ile się da (także finansowo) i na ile się potrafi.

Jeśli potrafisz lepiej lub masz lepsze pomysły (lub pieniądze), to mogę dać Ci namiary na organizacje, które się tym zajmują, które Cię wysłuchają (sam się z jedną kontaktowałem w celu omówienia mojego pomysłu).

Co do moich pomysłów to nie uważam je za jakieś szczególnie odkrywcze, raczej oczywiste.
Tylko brak ludzi i środków na ich realizację.

Puszczam wodze fantazji.
A gdyby tak cały wysiłek włożony w kampanię za ustawą całkowicie zakazującą aborcji, w zbieranie podpisów itd skierować własnie w tą stronę? Gdzie byłoby to bardziej efektywnie spożytkowany
wysiłek ludzi i środki?

Nie chcę przesądzać, tylko zadaję pytanie.

Oczywiście każdy ma prawo do własnej oceny sytuacji.

Tylko chciałabym, żeby pozostawiono mi prawo do mojej oceny skuteczności i działania adekwatne do tej oceny.

A się nie zostawia, twierdząc, że jak nie będę za ustawą całkowicie zakazującą aborcji to jestem przeciwko życiu, jestem winna morderstwa, nie jestem katolikiem, podlegam ekskomunice itp.

Co do osobistego zaangażowania to ze względu na stan zdrowia nie wiele mogę.
Ale to nie tak, że nic nie mogę.
Na małą skalę tak.

Mam swój udział (pewnie niewielki, ale jednak) w tym, że moja krewna zdecydowała się urodzić dziecka z zespołem Downa, mimo, że na początku zdecydowanie chciała skorzystać z prawa do aborcji jakie daje ustawa.

jesienna napisał(a):

Jak wyżej - robi się to (patrz chociażby głośna akcja: "Okno życia").
To, że nie jest to wystarczająco głośne świadczy jedynie o tym, że nie ma wystarczającej siły (także finansowej) do promocji takich działań, żeby każdy mógł to zauważyć.

Akurat to okna życia to nie jest żadna alternatywa dla aborcji.

Myślisz, że są kobiety, które decydują się urodzić słysząc o oknie życia (i zakładając z góry, że tam zostawią dziecko), a nie zdecydowały się urodzić wiedząc o możliwości zostawienia dziecka w szpitalu?

"Okno życia" to wspaniała sprawa, ale to alternatywa dla porzucaniu dzieci na śmietnikach lub skrajnego ich zaniedbywania a nie dla aborcji.

jesienna napisał(a):
A co z resztą?

Masz rację, że ustawa nie rozwiąże wszystkich problemów, nie uchroni wszystkie dzieci.
Jednak jeśli choć trochę pomoże, to warto.

Ja inaczej to oceniam.
Ale to nie oznacza, że nie jestem za życiem, że jestem po drugiej stronie barykady.\
A ciągle słyszę, że jestem "przeciwko życiu".

Mam złą wiadomość - piszesz "A co z resztą? Z dziesiątkami a może i setkami aborcji rocznie?". Jest ich prawdopodobnie znacznie więcej. Jest ich 7-14 tys. rocznie wg Polskiego Stowarzyszenia Obrońców Życia Człowieka, natomiast wg Federacji na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny 80-200 tys. rocznie.

To z mojej strony pomyłka, nie dodałam tysięcy.
chciałam napisać dziesiątki a nawet setki tysięcy aborcji rocznie.

Cz paź 13, 2011 11:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5