Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 18:19

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 257 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna strona
 czy patriotyzm = faszyzm? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: czy patriotyzm = faszyzm?
W sumie po co ten hałas?
Zyjemy w wolnym kraju, w którym każde mniejszości mogą manifestować co chcą.
Geje i lesbijki manifestują swoją dumę z własnej orientacji, więc czemu i "patrioci" nie mieli by manifestować swojej dumy z bycia "patriotą".

Aczkolwiek raczej poszedłbym w marszu gejow i lesbijek niż "patriotów" - jesli już miałbym wybierać.

Pt lis 11, 2011 16:38
Alus napisał(a):
oleksa - a jak nazywasz tych zakapturzonych, rwących płyty chodnikowe, demolujących plac?

Mogę skomentować tylko pewne informacje, i pod warunkiem że nie pochodzą od GW albo TVN.

Kolorowy Marsz był akcją zaplanowaną w najdrobniejszych szczegółach dużo wcześniej.
Zdziwiłabym się, gdyby nie pomyślano na wszelki wypadek o prowokacjach.

Byłam w maju 1977 roku na marszu studenckim po zabójstwie Stanisława Pyjasa.
Wtedy po raz pierwszy zobaczyłam, jaka jest moc prowokatorów w tłumie.

Nie zastrzelisz mnie takimi newsami. Wiem, skąd się biorą.

Pt lis 11, 2011 16:42
zbanowany na stałe

oleksa57 napisał(a):

Tym bardziej, że od co najmniej kilku dni słyszało się o przygotowaniach do faszystowskich prowokacji w dniu Święta Niepodległości.
Prowokacje w postaci fali nienawiści i agresji dotarły nawet na niniejsze forum.
Więc władza doskonale wiedziała o szykowanej prowokacji i co najmniej ją akceptowała, o ile nie inspirowała.

Pt lis 11, 2011 16:47
fokus napisał(a):
W sumie po co ten hałas?
Geje i lesbijki manifestują swoją dumę z własnej orientacji, więc czemu i "patrioci" nie mieli by manifestować swojej dumy z bycia "patriotą".

Aczkolwiek raczej poszedłbym w marszu gejow i lesbijek niż "patriotów" - jesli już miałbym wybierać.

Masz rację - wszysy mają prawo manifestować - ale nikt nie ma prawa zawłaszczać partiotyzmu, Ojczyzny.
Czuwam to znaczy czuję się odpowiedzialny za to wielkie WSPÓLNE dziedzictwo, któremu na imię Polska.
To imię NAS WSZYSTKICH określa, To imię NAS WSZYSTKICH zobowiązuje. To imię NAS WSZYSTKICH kosztuje
, bł JPII, 1983r.

maly_kwiatek napisał(a):
oleksa57 napisał(a):

Tym bardziej, że od co najmniej kilku dni słyszało się o przygotowaniach do faszystowskich prowokacji w dniu Święta Niepodległości.
Prowokacje w postaci fali nienawiści i agresji dotarły nawet na niniejsze forum.
Więc władza doskonale wiedziała o szykowanej prowokacji i co najmniej ją akceptowała, o ile nie inspirowała.

Nie ma to jak żyć w poczuciu wyższości, wybraństwa i spisków p-ko nam....nimb męczeństwa nobilituje.

Pt lis 11, 2011 16:51
I tak z dyskusji na temat patriotyzmu zrobiła się jatka polityczna.
Przypomnę tylko "prawdziwym polakom", że Juliusz Konstanty Ordon, dowódca baterii artylerii reduty 54, opisanej tak romantycznie przez Mickiewicza w "Reducie Ordona", uczestnik walk pod Ostrołęką, Olsztynka Grochowską, obrońca Warszawy, oznaczony Orderem Virtuti Militari (najwyższe oznaczenie wojskowe), stawiany za wzór patrioty był ewangelikiem. Jestem ciekaw, czy "prawdziwi patrioci" odmówią patriotyzmu takim postaciom jak:
Mikołaj Rej
Jan Kochanowski
Stefan Żeromski
Józef Longin Sowiński
Stefan Starzyński
Józef Piłsudski
Franciszek Kleeberg
Wiktor Thommee
Juliusz Rómmel
Władysław Anders

Pt lis 11, 2011 16:53
zbanowany na stałe

Rojza Genendel napisał(a):
Na szczęście w Krakowie mamy spokój, bo wszyscy "działacze" pojechali do Warszawy... Można spokojnie pójść pod pomnik Legionów lub na cmentarz wojskowy nie narażając się na atak fanatyków. Z rzeczy zorganizowanych, w Rynku Głównym mamy Lekcję Śpiewania pieśni legionowych:-)

Niestety, w Krakowie też ustawiono bojówki.

Cytuj:
W trakcie uroczystości obchodów Święta Niepodległości na placu Matejki w Krakowie, przy grobie Nieznanego Żołnierza brutalnie zaatakowany został Stanisław Markowski, twórca muzyki do hymnu „Solidarności”.

Przebieg wydarzeń z Krakowa relacjonuje w rozmowie z portalem Niezależna.pl poseł Andrzej Adamczyk.

- W trakcie uroczystości obchodów Święta 11 Listopada na placu Matejki w Krakowie przy Grobie Nieznanego Żołnierza miało miejsce wydarzenie bez precedensu. W sposób brutalny i bezwzględny potraktowano pana Stanisława Markowskiego, profesora Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie i wielkiego patriotę, który przyszedł na uroczystość z bukietem kwiatów, niosąc jednocześnie umocowany na drzewcu portret pary prezydenckiej śp. Lecha i Marii Kaczyńskich. Gdy tylko pan Markowski podszedł do grupy czekających w kolejce do złożenia kwiatów przy grobie, został brutalnie zaatakowany przez policję, która próbowała wyrwać mu portret pary prezydenckiej - tłumaczy w rozmowie z portalem Niezależna.pl poseł Adamczyk.

Stanisław Markowski w rozmowie z naszym portalem tłumaczy, że już przy wejściu na plac został zatrzymany przez kobiety ze służby administracyjnej prezydenta Krakowa, które próbowały nie przepuścić go dalej. Mimo wszystko Stanisławowi Markowskiemu udało się przedostać na plac i ustawić w kolejce do złożenia kwiatów przy Grobie Nieznanego Żołnierza. Mężczyzna cały czas trzymał umocowany na drzewcu portret Lecha i Marii Kaczyńskich.

http://niezalezna.pl/18824-zaatakowany- ... zydenckiej

Pt lis 11, 2011 17:02
oleksa57 napisał(a):
Alus napisał(a):
Masz rację - wszysy mają prawo manifestować - ale nikt nie ma prawa zawłaszczać partiotyzmu, Ojczyzny.

Przykro mi, że mnie do tego zmuszasz; myślałam, że nigdy nie będę musiała tego powiedzieć:
Wyświechtany tekst powtórzony setki razy staje się zużytym banałem i po jakimś czasie nadaje się tylko do tego, żeby nim buty wymościć.
Sorry, Winnetou.

Relacja na gorąco :
http://post.salon24.pl/362764,niemcy-w- ... ja-na-zywo

Mnie to Ty sobie możesz dowolnie olać - ale dziwi nie totalne olewanie słów niekwestionowanego patrioty bł. JPII, który nikomu - ateistom, inowiercom - nie odmawiał prawa do patriotyzmu i do przynalezności do narodu Polskiego.
Salon dla mnie nie jest żadną wyrocznią.
Bezsprzecznym wzorem, autorytetem jest zas nasz Wielki Rodak bł JPII.
I dał wszystkim wzór, pouczenie jak obowiazkowo winniśmy traktować drugiego człowieka
Bóg nie wątpi w człowieka. A więc i my, chrześcijanie, nie możemy zwatpić o człowieku, wiemy bowiem, że człowiek jest zawsze większy niż jego błedy i występki.
Człowiek, nie uznając wartości i wielkosci osoby w samym sobie i w bliźnim, pozbawia się możliwosci przeżycia w pełni własnego człowieczeństwa i nawiązania relacji solidatnosci i wspólnoty z innymi ludźmi, dla której został stworzony przez Boga
, Contesimus annus.
Encyklikę też potraktujesz jako "wyświechtany tekst"?

Pt lis 11, 2011 17:24
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
dziwi nie totalne olewanie słów niekwestionowanego patrioty bł. JPII, który nikomu - ateistom, inowiercom - nie odmawiał prawa do patriotyzmu i do przynalezności do narodu Polskiego.

Chyba jest jakieś nieporozumienie.
Nikt z katolików nie olewa bł. Jana Pawła II. Przeciwnie, wyrażamy szacunek do Niego, poprzez nieużywanie prostackich, sztubackich skrótów, wyrażających Jego imię.

W niniejszym temacie, w tym, co napisałaś o Papieżu, jest jedna wielka dygresja, czyli off-top, pisanie nie na temat.
I dlatego pewnie nikt tu nie podjął wątku autorytetu bł. Jana Pawła II.

Pt lis 11, 2011 17:33

maly_kwiatek napisał(a):

Nie zajmuję się Twoją osobą i nic mi do tego. Słowo "przepraszam" należy się wszystkim osobom, które obraziłeś poprzez obraźliwe epitety i insynuacje. Powinieneś przeprosić też Polaków, jako Naród za przypisywane im negatywne, a nie prawdziwe cechy, oraz katolików za to samo.

A teraz przykłady, o jakie prosiłeś.

No tak bardzo się napracowałeś, dałeś wiele przykładów tylko nie wiem na co...? Niby co miały one pokazać, że pałam nienawiścią? Chyba ci się myli krytyczne podejście do jakiś kwestii z nienawiścią. Zgadzając się na udział w forum dyskusyjnym musisz mieć świadomość tego, że możesz tu spotkać takich którzy mogą krytycznie wyrażać się o tym w co wierzysz.
Starasz się na siłę coś udowodnić, ale nic tam... Trudno się mówi. Skoro nie potrafisz rzeczowo odpowiedzieć na wypunktowane przeze mnie kwestie, tylko wylewać święto oburzenie to już inna kwestia. Widać ten typ tak ma...
Chyba że chcesz dać do zrozumienia, że 'prawdziwą cechą' katolików jest oburzanie się i gniewanie, bo z Twojej postawy to właśnie wyraźnie przebija.

Ostatnio edytowano Pt lis 11, 2011 17:52 przez szyszkownik, łącznie edytowano 3 razy

Pt lis 11, 2011 17:34
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
fokus napisał(a):
W sumie po co ten hałas?

Dlatego słowo patrioci umieściłem w cudzysłowie.
Ci, którzy przeszli w tym marszu, myslę wykonują podobną robotę, co pseudo-katolicy jak np. Niesiołowski, Kaczyński, Terlikowski, Macierewicz, Cejrowski, NoOne, którzy swoim zachowaniem wyrabiają negatywna opinię o całości.

Dlatego cieszy mnie, że osobniki maszerujące w Marszu Niepodległości to mniejszość, równie liczna co mniejszości seksualne.

Pt lis 11, 2011 17:36
zbanowany na stałe

oleksa57 napisał(a):
Najbardziej "ewangeliczny" to jesteś Ty sam , bo jesteś "wszystkim dla wszystkich": zbłąkanym cudzym dzieciom radzisz jak się modlić, bezbożnikom pomagasz uzasadnić ich bezbożność, ateistom ich ateizm, prześmiewcom pomagasz wykpić największą nawet świętość.

Znam katechizm, więc nie tylko w kwestii modlitwy doradzić potrafię, ale także to jak się do spowiedzi przygotować. Co w tym złego? Jeżeli ktoś wykazuje szczerą wiarę, to nigdy nie miałem i nie mam intencji aby tę wiarę w człowieku tłamsić, tym bardziej jeżeli pociąga ona za sobą życie zgodne z Dekalogiem. Tak jak każdy człowiek mam prawo zadawać pytania, bo ja wiary nie posiadam, i w ciemno dogmatów nie kupuję. A jeżeli obiektywnie spojrzeć na sprawę religii to na dzień dzisiejszy najlogiczniejsze, najbardziej spójne i zrozumiałe argumenty przedstawiają ateiści. Nie pamiętam żebym gdzieś kiedyś kpił ze świętości, chyba że za taką uznać prywatne objawienia.

Cytuj:
Ważniejsze jest pytanie - o cóż więc Ci chodzi?

O więcej pokory w swoim myśleniu, o więcej tolerancji i życzliwości dla każdego kto nie robi innym krzywdy, kto nie łamie prawa, a ma np. inne poglądy.

Cytuj:
Chyba nie o poglądy, bo masz przeróżne w zależności od okoliczności.

Poglądy mam te same od dłuższego czasu. Ale mogą się zmienić, to normalne, człowiek całe życie się uczy i weryfikuje swoje zdanie na ten czy inny temat.

Pt lis 11, 2011 17:36
maly_kwiatek napisał(a):
Alus napisał(a):
dziwi nie totalne olewanie słów niekwestionowanego patrioty bł. JPII, który nikomu - ateistom, inowiercom - nie odmawiał prawa do patriotyzmu i do przynalezności do narodu Polskiego.

Nikt z katolików nie olewa bł. Jana Pawła II. Przeciwnie, wyrażamy szacunek do Niego, poprzez nieużywanie prostackich, sztubackich skrótów, wyrażających Jego imię.

W niniejszym temacie, w tym, co napisałaś o Papieżu, jest jedna wielka dygresja, czyli off-top, pisanie nie na temat.

Dlaczego ściemniasz mały_kwiatku?
Przeciez wielu tzw. patriotów twierdzi, ze prawdziwym partriotom polskim może być tylko katolik (na forum przykładem jest noOne). Twierdza tak nawet niektórzy księża.
Czyli jak to jest? Starasz sie zaklinać rzeczywistość czy myslisz, ze czytający to forum sa kompletnymi idiotami?

Pt lis 11, 2011 17:38
maly_kwiatek napisał(a):
Alus napisał(a):

Skrót nigdy nie jest oznaką braku szacunku.
Przywoływanie nauki bł JPII na katolickim forum nie jest li tylko dygresją, off-topem.
Słowa, nauka bł JPII dla "Polaków - patriotów rzymskich katolików" winny być przewodnikiem, drogowskazem.
A jest nim Polak - poganin, ateista, patron nacjonalizmu :o
http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/ ... anin_16793

Ostatnio edytowano Pt lis 11, 2011 17:54 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt lis 11, 2011 17:45
oleksa57 napisał(a):
Alus napisał(a):
oleksa - a jak nazywasz tych zakapturzonych, rwących płyty chodnikowe, demolujących plac?

Mogę skomentować tylko pewne informacje, i pod warunkiem że nie pochodzą od GW albo TVN.

Kolorowy Marsz był akcją zaplanowaną w najdrobniejszych szczegółach dużo wcześniej.
Zdziwiłabym się, gdyby nie pomyślano na wszelki wypadek o prowokacjach.
.

Moze jakies zrodlo na poparcie tych swoich newsow?

Btw, czy my mozemy przezyc chocia zjeden dzien bez wymyslania teorii spiskowych itp?
Alus napisał(a):
maly_kwiatek napisał(a):
Wszystko to wygląda na w miarę profesjonalnie zmontowaną prowokację spod znaku najlepszych czasów Kiszczaka i Urbana.
Przypuszczam, że intencją prowokatorów jest przekonanie Narodu Polskiego i Europy, że polskie władze panują siłowo nad patriotyczną anarchią i dopóki premierem jest Tusk, a prezydentem Warszawy Gronkowicz, to Europa może spać spokojnie, a Polacy powinni bać się podnosić rękę na władzę.

Jutro telewizyjne głowy będą chwaliły te dwa nazwiska za sprawne poradzenie sobie z manifestantami. Będą też wyrażały nadzieję i życzenie, by ci rządzili w Polsce jak najdłużej, bo są oni wyrazicielami właściwego patriotyzmu w przeciwieństwie do patriotyzmu faszystowskiego.

Wspaniale mieć pod ręką prowokatorów, TVN, GW, Urbana, Palikota :D....stare metody usprawiedliwiania - imperialiści, kułacy, nieznani sprawcy....znamy to :(

:brawo: :brawo: :brawo: :brawo:

Pt lis 11, 2011 17:50
Cytuj:
Btw, czy my mozemy przezyc chocia zjeden dzien bez wymyslania teorii spiskowych itp?

No co ty??? Poważna jesteś?
Dla niektórych ludzi, a szczególnie dla Prawdziwych Polaków Katolików dzień bez spiskowej teorii jest dniem starconym. To dla nich siła napędowa, chleb powszedni, bez tego ich życie traci sens i staje sie tylko marną wegetacją.
Nie chcesz chyba by dla Twojego widzimisie wyginęli nam Prawdziwi Polacy Katolicy jak za przeproszeniem nosorożce białe!!

Pt lis 11, 2011 18:00
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 257 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna strona