Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 18:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 450 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 30  Następna strona
 Czy taka aborcja to zabójstwo? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy taka aborcja to zabójstwo?
Niektórzy sądzą, że początkiem ludzkiego życia jest moment implantacji. Inni twierdzą, że jest to czas dywersyfikacji komórek. Kolejna koncepcja wskazuje na pojawienie się zaczątków kory mózgowej. Zakładam, że są także inne, podobne teorie.

Niemniej ja stoję na stanowisku, że gdyby ktoś kiedyś zniszczył tą pierwszą komórkę, którą na początku byłem, to zniszczyłby też tego mnie, którym jestem dzisiaj. Dlatego uważam, że moim początkiem było powstanie unikalnego kodu genetycznego w pierwszej komórce, z której się rozwinąłem. Już wtedy to byłem ja. Już wtedy byłem tym samym człowiekiem, którym jestem dzisiaj, choć wyglądałem wtedy zupełnie inaczej. Ta pierwsza komórka to byłem ja.

Pn lut 06, 2012 22:07

Hehe, o ile wiem, to każdy plemnik ma nieco inny materiał genetyczny, więc unikalny Ty, istniałeś już jako plemnik :) Gdybyś Ty jako plemnik "zabłądził" i nie trafił gdzie trzeba, to byś nie istniał takim jakim jesteś :D
Ten konkretny plemnik, to była Twoja połowa!

Pn lut 06, 2012 22:16

Jajko napisał(a):
nie trafił gdzie trzeba, to byś nie istniał takim jakim jesteś

Sadzę, że w ogóle bym wówczas nie istniał. Zakładam podobnie, że plemniki nie mają dokładnie takiego samego materiału genetycznego, więc domyślam się, że zamiast mnie powstałby wtedy inny człowiek.

Pn lut 06, 2012 23:06

No ale istniałeś w połowie jako plemnik! Unikalna połowa Twojego DNA była w tym plemniku! Dlaczego uważasz, że istniałeś jako zapłodniona komórka jajowa, ale jako plemnik to już nie?

Pn lut 06, 2012 23:53

Uważam, że wynika to z niepowtarzalności DNA zapłodnionej komórki jajowej. Jeśli ten sam plemnik połączyłby się z inną komórką jajową, to powstałby inny kod DNA niż mój, czyli powstałby jakiś inny człowiek. Nie ja.

Gdyby przyjąć twój pogląd, to musielibyśmy uznać, że tożsamość jest całkowicie niezależna od kodu DNA, czyli że jest czymś ponadmaterialnym. Innymi słowy: "nieważne jaki będzie kod DNA, czy z plemnika A, czy z plemnika B, czy z komórki jajowej P, czy z komórki jajowej Q - i tak powstanie człowiek z tą samą tożsamością, bo tożsamość jest zupełnie niezależna od tego, jaki jest kod DNA i jaki by nie był ten kod, to i tak urodzi się człowiek z tą samą świadomością". Kojarzy mi się to z jakąś formą "reinkarnacji" - jedna świadomość mogłaby łączyć się z różnymi DNA.

Dla mnie jednak takie rozumowanie brzmi absurdalnie. Zakładam, że inny kod genetyczny = inny człowiek, czyli także inna świadomość, inna tożsamość.

Wt lut 07, 2012 7:44

Hm... zastanawiałem się nad kodem genetycznym bliźniąt i znalazłem ciekawą wypowiedź, która łączy się także z tematem o bliźniakach wchłoniętych:

Cytuj:
W wczesnym okresie zarodkowym, komórki nie są jeszcze zróżnicowane i z każdej części może dojść do rozwinięcia w pełni zdrowego dziecka. Są one bardzo podobne do siebie i zawsze tej samej płci. Przyjmuje się również, że mają identyczny kod genetyczny, jednak nie jest to całkiem prawdą.

Kiedy do rozpadu zarodka dojdzie wciągu od 1 do 5 dnia od zapłodnienia, jeszcze przed zagnieżdżeniem się go w ścianie macicy, bliźnięta będą rozwijać się w osobnych błonach płodowych i na niezależnych łożyskach. Gdy do podziału dojdzie między 6 a 10 dniem rodzeństwo będzie miało w różnym stopniu wspólne błony płodowe i łożysko. Kiedy podział następuje w późniejszym okresie (po 13 dniu prawie zawsze) dochodzi do narodzin bliźniąt syjamskich.

Badania przeprowadził amerykańsko - szwedzko - holenderski zespół naukowców z University of Alabama w Birmingham, Leiden University Medical Center i VU University, Holandia oraz z Uppsala University i Karolinska Institutet, Szwecja z udziałem Jan Dumanski i Carl Bruder.

Pracami objęto 19 par bliźniąt jednojajowych. Ich DNA rzeczywiście jest bardzo podobne do siebie ale i różnice w nim występujące są dość powszechne. Podczas gdy jedno z rodzeństwa nie ma wcale jakiegoś odcinka, drugie może mieć go i do tego w kilku kopiach (tzw. zmienność liczby kopii, ang.Copy-NumberVariation, CNV). Stąd pewne choroby lub wady genetyczne mogą pojawić się u jednego z bliźniąt podczas gdy drugie zostanie zdrowe.

Na temat powstawania zmian w genomie wysnuwanych jest wiele teorii. Najczęściej mówi się o różnicowaniu się go po podziale zarodka. Zmiany te mogłyby zachodzić przez cały okres życia człowieka. Począwszy od życia płodowego (konkurencja w łonie matki o tlen i substancje odżywcze, w skrajnych przypadkach silniejszy z bliźniaków potrafi wchłonąć całe słabsze rodzeństwo i na świat przychodzi tylko jedno dziecko), a kończąc na ludziach dorosłych.

całość tutaj: http://www.biotechnolog.pl/news-759.htm

A więc nawet bliźniaki mają różne DNA. Tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że inne DNA = inny człowiek. Stąd pozostaje mi już tylko powtórzyć, że moje wyjątkowe DNA powstało w momencie zapłodnienia i choćby dlatego zacząłem się właśnie wtedy.

Co więcej, z załączonego tekstu można wnioskować, że również bliźnięta syjamskie mogą mieć różne DNA. Domyślam się, że podobnie może być z bliźniakiem wchłoniętym i tym, który go wchłonął.

Wt lut 07, 2012 8:14

Twoje DNA, jako pewna początkowa, ale NIE NIEZMIENNA całość, powstało w momencie zapłodnienia. Ale potem mogło się zmienić. Więc to Ty czy nie Ty? Dlaczego początkowy stan puli genowej ma determinować człowieczeństwo?

Wt lut 07, 2012 8:22

Jajko napisał(a):
Twoje DNA, jako pewna początkowa, ale NIE NIEZMIENNA całość, powstało w momencie zapłodnienia. Ale potem mogło się zmienić. Więc to Ty czy nie Ty?

Nie odczuwam siebie jako kogoś innego mimo zmian zachodzących w czasie. Owszem, zmieniają się moje cechy, ale tożsamość pozostaje ta sama. Doświadczam siebie jako tą samą osobę, co rok temu, dwa lata temu, trzy lata temu, dziesięć lat temu, etc., choć ze zmienionymi cechami.

Jajko napisał(a):
Dlaczego początkowy stan puli genowej ma determinować człowieczeństwo?

To zależy co rozumiesz przez pojęcie "ma determinować". Według mnie nie determinuje (za Sjp: determinacja - ostateczne określenie czegoś przez jakiś czynnik lub zespół czynników), ponieważ nie "określa ostatecznie". Początkowy stan puli genowej jest po prostu początkiem istnienia nowego organizmu.

Powstaje nowe DNAn, różne od DNAp plemnika i DNAk niezapłodnionej komórki jajowej. Nawet jeśli to DNAn ulegnie później pewnym zmianom, to i tak nie zmieni to faktu, że dało początek nowemu organizmowi O1 o specyficznym DNAn. Gdyby jednak DNAp plemnika połączyło się z DNAik innej niezapłodnionej komórki jajowej niż nasza, to powstałoby inne nowe DNAin, różne od naszego DNAn. To inne nowe DNAin też pewnie by się zmieniało, ale mimo to dałoby wcześniej początek jakiemuś innemu nowemu organizmowi O2 o swoim specyficznym, choć podlegającym zmianom DNAin :)

Wt lut 07, 2012 9:04

Twoja tożsamość w sensie samoświadomość pojawiła się znacznie później niż plemnik wniknął do komórki jajowej. Nie wiem czy można utożsamiać własną tożsamość z zygotą.

Wt lut 07, 2012 9:14

To chyba oczywiste :) Utożsamianie samoświadomości z własnym organizmem byłoby równie naiwne, jak utożsamienie mózgu ze stopą ;)

Wt lut 07, 2012 9:42

Nadal nie rozumiem jednak tego:

moim początkiem było powstanie unikalnego kodu genetycznego w pierwszej komórce, z której się rozwinąłem. Już wtedy to byłem ja. Już wtedy byłem tym samym człowiekiem, którym jestem dzisiaj,

Co to znaczy być tym samym człowiekiem? Wygląd się zmienił, DNA się zmieniło, tożsamość powstała znacznie później... No to co jest takie samo?

Wt lut 07, 2012 9:46
Nie jestem w tym mocna, ale wydaje mi się, że fakt zmian zachodzących w DNA człowieka
w ciągu całego życia nie oznacza zmiany samego kodu genetycznego.
Czyli tej sekwencji genów, które są umieszczone w określonych 'częściach' DNA i niosą ze sobą informację,
czy zapis genetyczny.

Wt lut 07, 2012 14:44

Jajko napisał(a):
No to co jest takie samo?

Nic mi nie wiadomo, by jakaś mądra księga niepodważalnie oznajmiała, że aby coś było TYM SAMYM, musi zawsze i niezmiennie być także TAKIM SAMYM. Np. moja klawiatura, z której właśnie piszę, ściera się, zużywa, czyli zmienia się, a jednak ciągle jest tą samą klawiaturą. Nie jest już TAKĄ SAMĄ klawiaturą, ale nadal jest TĄ SAMĄ. Wątpliwości co do tego faktu wydają mi się niepoważne.

Wt lut 07, 2012 15:14

Ale dlaczego swój początek utożsamiasz akurat z powstaniem unikalnej mieszanki genów? Wcześniej te geny istniały jako plemniki i komórki jajowe.

Wt lut 07, 2012 16:00

Jajko napisał(a):
Ale dlaczego swój początek utożsamiasz akurat z powstaniem unikalnej mieszanki genów? Wcześniej te geny istniały jako plemniki i komórki jajowe.

Cóż, odnoszę wrażenie, że mój sposób rozumienia początku organizmu wytłumaczyłem w całości tam, gdzie pisałem o DNAn, DNAp, DNAk, O1, O2, DNAik oraz DNAin. Obawiam się, że wytłumaczyć tego jaśniej niż tam, chyba już nie potrafię :(

Wt lut 07, 2012 16:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 450 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 30  Następna strona