Belgia: pierwsza na świecie eutanazja bliźniaków
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Belgia: pierwsza na świecie eutanazja bliźniaków
tanie_wino napisał(a): Magdalena_i napisał(a): A co niby Jajko daje taką pewność- fakt że ktoś powie " tego właśnie chcę"?
A czy Ty wiesz, że samobójca w ostatniej chwili chce zatrzymać linę którą już odciął?? A skąd to wiesz? Ja jako niedoszły samobójca mogę Tobie napisać, że kiedy obudziłem się po zażyciu mega dawki usypiaczy i antydepresantów to wtedy poczułem coś co można nazwać zawodem. Długo dochodziłem do siebie, ale kiedy rodzice wrócili z wakacji czułem się już dobrze. A wg wszystkich norm ta ilość leków w dodatku wymieszana z wódką powinna mnie zabić. To co piszesz może dotyczyć skoczków, ale ilu z nich przeżyło i zechciało podzielić się wrażeniami? Zapewne inne odczucie "umierania" ma osoba zasypiająca, a inne "umierająca" w sposób gwałtowny. Sporo relacji niedoszłych nieboszczyków można napotkać w prasie, mediach. Normy jednak nie przesądzają, kres życia mamy ustalony śmierć nie żona od Boga przeznaczona.Zapewne jesteś potrzebny tu na ziemi i masz jeszcze coś do wykonania 
|
Cz sty 17, 2013 16:36 |
|
|
|
 |
Inka_1
|
To nie jesteście za ratowaniem samobójców? a jakby to była dla was ważna osoba? to nie takie proste, dać komuś wybór, mamy oczywiście prawo do własnych decyzji, ale tu chodzi o kwestię zycia i śmierci. Myślę że czasem ktoś się targa na własne zycie zbyt pochopnie. Wiem, eutanazja to troche co innego ale jednak z pozwalaniem na samobójstwo związana.
|
Cz sty 17, 2013 17:58 |
|
 |
SweetChild
|
Inka_1 napisał(a): Myślę że czasem ktoś się targa na własne zycie zbyt pochopnie. Chyba nikt temu nie przeczy. Pytanie brzmi, czy zawsze. A jeśli nie zawsze, to co z tymi, których decyzja nie jest pochopna - jest przemyślana i są oni mocno przekonani, iż naprawdę chcą zakończyć swoje życie.
|
Cz sty 17, 2013 18:35 |
|
|
|
 |
Inka_1
|
Nie wiem, to trudna sprawa, zwłaszcza że nie każdy jest wierzący, ale ja w swoim sumieniu nie chciałabym pomagac komus w samobójstwie(nawet gdybym nie była wierząca), kto wie czy potem by sie nie okazało że to była zła decyzja. Trudno określic czyja decyzja jest pochopna a czyja nie. A osoba w cierpieniu fizycznym lub/i psychicznym mysli subiektywnie.
|
Cz sty 17, 2013 18:40 |
|
 |
tanie_wino
|
Inka_1 napisał(a): To nie jesteście za ratowaniem samobójców? a jakby to była dla was ważna osoba? to nie takie proste, dać komuś wybór, mamy oczywiście prawo do własnych decyzji, ale tu chodzi o kwestię zycia i śmierci. Kandydatów na samobójców trzeba leczyć bo najczęściej chorują oni na depresję, ale nie zawsze da się pokonać tę chorobę. Cytuj: Myślę że czasem ktoś się targa na własne zycie zbyt pochopnie. A czasem za długo z tym zwleka. Hitler jakby sobie strzelił za młodu, to wyrządziłby światu wielką przysługę.
_________________ pajacyk.pl
|
Cz sty 17, 2013 19:23 |
|
|
|
 |
Inka_1
|
Hitler chyba na depresję nie cierpiał.
|
Cz sty 17, 2013 19:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No to może penalizować samobójstwo, tak jak się to robi w Wielkiej Brytanii?
|
Cz sty 17, 2013 22:25 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Najlepiej, wg ST, karać kilka pokoleń przed i/lub po samobójcy.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz sty 17, 2013 23:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Od razu karać kilka pokoleń? Najlepiej wykastrować całą linię genetyczną. Nie tylko samobójcę, ale wszystkich jego żyjących krewnych: rodziców, braci, siostry i potomstwo. Gdyby tę karę stosować szerzej to przy okazji rozwiązałby się problem przeludnienia.
|
Pt sty 18, 2013 1:49 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Cieszę się że uważasz to za absurd, choć jest on oparty o ST.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt sty 18, 2013 7:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Cieszę się że uważasz to za absurd, choć jest on oparty o ST. O ile pamiętam (nie chce mi się szperać), taki sposób karania był przez Mojżesza przypisywany Bogu. W Księdze Ezechiela jest podana zupełnie inna wykładnia: Umrze tylko ta osoba, która zgrzeszyła.
|
So sty 19, 2013 14:50 |
|
|
|