Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 3:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona
 Wybory Samorzadowe 2014 
Autor Wiadomość

Post Re: Wybory Samorzadowe 2014
zepp napisał(a):
Rozgoryczenie jest tak duże , bo chyba dopiero teraz pisowcy sobie uświadomili skutki braku zdolności koalicyjnej.

Tzn.? O co chodzi?

Cytuj:
Nie można kwestionować wyborów tylko dlatego , że się de facto przegrało.

No i się ich nie kwestionuje "tylko dlatego".

Cytuj:
Opieranie się na badaniach exit poll jest naiwnością i świadczy o złej woli protestujących.

Nie opiera się tylko na nich. A to, czy fakt, iż istotne różnice między exit poll a ostatecznymi wynikami dotyczą wyłącznie PSL i PiS (w przypadku innych partii są one marginalne), jest tylko ciekawostką, czy czymś więcej, warto byłoby wyjaśnić.

Cytuj:
Sfałszować wybory można tylko bezpośrednio w komisjach, przy urnach, a tam byli mężowie zaufania : skoro widzieli nieprawidłowości, niech zgłaszają do właściwych sądów, a nie urządzają kryterium uliczne.

Zapewne będą zgłaszać, nie bój nic. Poza tym jest pytanie, w jakim stopniu kontrolę prawidłowości wyborów utrudnił mężom zaufania ogólny chaos, panujący przez cały tydzień.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lis 24, 2014 7:27
Moj ojciec byl "mezem zaufania" przy und yborach w 1989. Dla mniej zorientowanych: bez programow liczacych i bez Excela nawet. Kalkulatorki byly, ale rownie dobrze mozna i trzeba bylo liczyc recznie.
O dziwo! Dalo soe i to nie po tygodniu.

I jakos nikt wynikow nie kwestionowal mimo a moze dlatego, ze kazdy kazdego sprawdzal.
Dzis, jak widac, mezowie zaufania nie wierza nawet samym sobie. Wyrazny postep!

W spoleczenstwie obywatelskim, do ktorego - mam jednak nadzieje - Polska dazy, mezowie zaufania to funkcja honorowa i odpowiedzialna. Gdyby sie braminowi wydawalo, ze wybory samorzadowe w Polsce nic nie maja do spoleczenstwa obywatelskiego, to ma on niestety racje. Ale nie dlatego, ze sa to faktycznie tematy odrebne, tylko dlatego, ze Polacy sie do zadnej spolecznosci nie poczuwaja i zawdsze winia innych. Chocby sami palcem nie ruszyli. No bo przeciez nie musza!

Balagan jest, faktycznie, nieziemski ale do tej pory nie wiem, dlaczego w ogole byl potrzebny nowy system i dlaczego na pol roku przed wyborami a nie np zaraz po, zeby byl czas na testy?
Tzn wiem: kto by tam na 2-4 lat przed wyborami system kupowal i testowal. Przeciez komputer sam wie, co ma robic s nowszy system, to lepszy system. Jak zwykle, testujemy wlasne bledy.

No ale komus to sie nie laczy.

Pn lis 24, 2014 7:53

Kael napisał(a):
Balagan jest, faktycznie, nieziemski ale do tej pory nie wiem, dlaczego w ogole byl potrzebny nowy system i dlaczego na pol roku przed wyborami a nie np zaraz po, zeby byl czas na testy?
Tzn wiem: kto by tam na 2-4 lat przed wyborami system kupowal i testowal. Przeciez komputer sam wie, co ma robic s nowszy system, to lepszy system. Jak zwykle, testujemy wlasne bledy.

No właśnie. Jest to jednak "niedopatrzenie" takiego kalibru, że powinno zostać zbadane przez prokuraturę.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lis 24, 2014 7:58

Johnny99 napisał(a):
zepp napisał(a):
Rozgoryczenie jest tak duże , bo chyba dopiero teraz pisowcy sobie uświadomili skutki braku zdolności koalicyjnej.

Tzn.? O co chodzi?

Nie ma chętnych do zawarcia koalicji z PiS.
Cytuj:
Nie można kwestionować wyborów tylko dlatego , że się de facto przegrało.

No i się ich nie kwestionuje "tylko dlatego".

Jak się patrzy , kto kwestionuje, nie sposób tego interpretować jako buntu przegranych.
Cytuj:
Opieranie się na badaniach exit poll jest naiwnością i świadczy o złej woli protestujących.

Nie opiera się tylko na nich. A to, czy fakt, iż istotne różnice między exit poll a ostatecznymi wynikami dotyczą wyłącznie PSL i PiS (w przypadku innych partii są one marginalne), jest tylko ciekawostką, czy czymś więcej, warto byłoby wyjaśnić.

Nie pierwszy to w historii rozjazd sondaży i rzeczywistych wyników.

Cytuj:
Sfałszować wybory można tylko bezpośrednio w komisjach, przy urnach, a tam byli mężowie zaufania : skoro widzieli nieprawidłowości, niech zgłaszają do właściwych sądów, a nie urządzają kryterium uliczne.

Zapewne będą zgłaszać, nie bój nic. Poza tym jest pytanie, w jakim stopniu kontrolę prawidłowości wyborów utrudnił mężom zaufania ogólny chaos, panujący przez cały tydzień.

I tak to zostawmy, sądom.

Niewątpliwie wyniki zostały zaburzone przez brak zrozumienia przez wyborców sensu słowa "karta ".Po pierwsze, zaznaczali na każdej liście do sejmików, stąd duża liczna głosów nieważnych. Po drugie, i w zupełnym związku z pierwszym, PSL uzyskało premię jako nr 1 na tej liście : część nie wiedząc co z tą kartą ( plikiem kart...) zrobić, zaznaczało na pierwszej stronie i wrzucało do urny.
Do przemyślenia przez następną PKW : należy zakładać znacznie niższy poziom wyedukowania wyborców.

Pn lis 24, 2014 8:21

zepp napisał(a):
Nie ma chętnych do zawarcia koalicji z PiS.

1. to się jeszcze okaże, 2. PiS ma za słaby wynik, 3. zawsze łatwiej jest kontynuować koalicję, niż zawierać nową (casus choćby Małopolski).

Cytuj:
Jak się patrzy , kto kwestionuje, nie sposób tego interpretować jako buntu przegranych.

PO też je przegrała..

Cytuj:
Nie pierwszy to w historii rozjazd sondaży i rzeczywistych wyników.

Exit poll to specyficzny sondaż, przeprowadzany na olbrzymiej (w porównaniu ze "zwykłymi" sondażami) próbie i w specyficzny sposób (wyborcy pokazuje się takie same karty, jakimi głosował, dzięki czemu np. można wyeliminować głosy nieważne), a w tych wyborach okazał się akurat zupełnie trafny - za wyjątkiem wyniku PSL i PiS do sejmików.

Cytuj:
Niewątpliwie wyniki zostały zaburzone przez brak zrozumienia przez wyborców sensu słowa "karta ".Po pierwsze, zaznaczali na każdej liście do sejmików, stąd duża liczna głosów nieważnych. Po drugie, i w zupełnym związku z pierwszym, PSL uzyskało premię jako nr 1 na tej liście : część nie wiedząc co z tą kartą ( plikiem kart...) zrobić, zaznaczało na pierwszej stronie i wrzucało do urny.
[/quote]

To nie pierwsza "książeczka" w wyborach i jakoś wcześniej nie zgłaszano takich problemów. W wyborach do PE na pierwszej stronie była Solidarna Polska, która nawet nie przekroczyła progu.

A w związku z tym premiowaniem PSL pojawiło się pytanie, czy komisje na pewno dokładnie sprawdzały wszystkie strony, czy np. nie zadowalały się krzyżykiem na pierwszej stronie.. co ciekawe, TVN24 rozmawiało z wiceprzewodniczącym komisji w Gdańsku, który powiedział, że drugim w kolejności błędem wyborców (przynajmniej na Pomorzu) było głosowanie "koalicyjne", tj. na PSL i PO - czyli te właśnie partie powinny stracić najwięcej na nieważnych głosach, przynajmniej tamże.

Pn lis 24, 2014 8:50

Wyborów w całym kraju nie trzeba powtarzać. To by było zbyt kosztowne dla Państwa. Lepiej za te pieniądze wyremontować kilka dróg. Ale w miastach gdzie były jakieś rażące nieprawidłowości brak jakiś partii na listach, brak kandydatów, łamanie ciszy wyborczej itp. to tam należy powtórzyć.

Pn lis 24, 2014 8:58

Innego rozwiązania i tak raczej nie ma.

Pn lis 24, 2014 9:05
bramin napisał(a):
Mam ten luksus, ze moge te wydarzenia obserwowac troche z boku, z dystansu. Zarowno z polskich jak i zagranicznych mediow.

Z roznych stron slysze glosy o frustratach, nieudacznikach, krytykantach. Tak nazywani sa ci, ktorzy, o zgrozo, osmielaja sie krytykowac obecna wladze, patrza na jej rece, podejrzliwie patrza na wynik wyborow.
Taka jest demokracja i jej zbojeckie prawo a kto tego nie rozumie to mu jeszcze nie wyparowalo z glowy komunistyczne myslenie, kiedy wszyscy przyklaskiwali,wszyscy sie zgadzali.

Jak mnie pamiec nie myli to w roku 2007 przed wyborami p. Komorowski et consortes oraz OBWE w arogancki sposob mowili o przyslaniu na wybory obserwatorow OBWE bo ponoc demokracja byla bardzo zagrozona przez PiS i po miastach lataly kaczystowskie bojowki.

Teraz jak jakas krytyka to od razu wiekie oburzenie i nazywanie przeciwnikow oszolomami.
Fakt, wladza nie jest bezposrednio odpowiedzialna za wybory bo PKW jest organem niezaleznym, natomiast psim obowiazkiem kazdej wladzy jest zatroszczyc sie o cala infrastrukture, przepisy dotyczace glosowania, kompetencje urzednikow, przetargi itd.
Obecna wladza miala na to 7 lat.

Dziwi tez to, ze od wielu lat niektorzy sedziowie w PKW pracuja (juz nie bo podali sie do dymisji). Nie ma jakiejs kadencyjnosci, moze beda tak usque ad mortem?

A na koniec do kolegi ErgoProxy, Transparency International nie dziala w Polsce juz od 3 lat.

Demokracja i jej zbójeckie prawo nadal nic nie zmieniło w kwestii poszanowania każdego.
Nie wolno wobec wyborców kierować nienawiści i pogardy w postaci obrzucania inwektywami ZOMO, parszywe lemingi, naród polsko języczny, katolewica, my jesteśmy z górnej półki nie wychowywania na podwórku ....obserwując z boku nie zauważyłeś systematycznie prezentowania tej pogardy?
Takie zachowanie skutkuje kolejną przegraną, a obecne wybory ukazały niezdolność przejęcia władzy przez PiS, bo jeśli nawet uzyska zwycięstwo w wyborach parlamentarnych, to i tak nie będzie zdolna rządzić samodzielnie...a koalicjant SLD?....sypie się radykalnie.
Pycha zawsze kroczy przed upadkiem.

Cytuj:
Powtarzam jeszcze raz. Piszemy tutaj o wyborach samorzadowych 2014 co do ktorych wielu ma, delikatnie mowiac, watpliwosci.

A wskaż proszę Cię, choć jedne wybory od 2007r przy których PiS nie orzekałby, że nie zostały sfałszowane....

A nadal NIKT z głoszących oszustwo wyborcze nie odpowiedział na moje konkretne pytanie na którym etapie liczenia dokonano fałszerstwa.
Bo okrutny bałagan, bylejakość KBW jeszcze nie jest zafałszowaniem wyborów....a pomyłki w mig sa wyłapywane, jak choćby w trakcie ostatecznego ogłaszania wyniku wyborów: 2 mandaty więcej na korzyść PSL, migiem dziennikarze na tej konferencji wykazali błąd.

Cytuj:
A w związku z tym premiowaniem PSL pojawiło się pytanie, czy komisje na pewno dokładnie sprawdzały wszystkie strony, czy np. nie zadowalały się krzyżykiem na pierwszej stronie.. co ciekawe, TVN24 rozmawiało z wiceprzewodniczącym komisji w Gdańsku, który powiedział, że drugim w kolejności błędem wyborców (przynajmniej na Pomorzu) było głosowanie "koalicyjne", tj. na PSL i PO - czyli te właśnie partie powinny stracić najwięcej na nieważnych głosach, przynajmniej tamże.

I mężowie zaufania PiS nie zareagowali w żaden sposób na nieważność głosu? :o

Pn lis 24, 2014 9:25
zepp napisał(a):
Niewątpliwie wyniki zostały zaburzone przez brak zrozumienia przez wyborców sensu słowa "karta ".

PKW w kwesti spotu i ''karty'' nie ma sobie nic do zarzucenia.

Pn lis 24, 2014 10:29
Cytuj:
Nie wolno wobec wyborców kierować nienawiści i pogardy w postaci obrzucania inwektywami ZOMO, parszywe lemingi, naród polsko języczny, katolewica, my jesteśmy z górnej półki nie wychowywania na podwórku ....obserwując z boku nie zauważyłeś systematycznie prezentowania tej pogardy?

Zauwazylem owszem. Tylko, ze z wypowiedzi paru osob nie mozna wyprowadzac wnioskow natury ogolnej, obojetnie z ktorej strony padaja jakies twierdzenia.

Niestety w tym przypadku dostrzegam pewna asymetrie. Jak ktos z partii rzadzacej powie cos glupiego, to wtedy mowi sie ze to gafa, przejezyczenie, jakies faux pas, gorzej jak to sie trafi komus z opozycji to wtedy slyszymy o jezyku nienawisci, pogardzie, klotliwosci.

Cytuj:
A wskaż proszę Cię, choć jedne wybory od 2007r przy których PiS nie orzekałby, że nie zostały sfałszowane...

Mozesz podac jakies cytaty z poprzednich wyborow gdzie PiS mowil o sfalszowanych wyborach?

Bo co innego falszerstwa przy wyborach a co innego sfalszowane wybory.
Chodzi mi o oficjalne stanowisko partii a nie gardlowanie lokalnych partyjnych kacykow.

Zreszta logicznie rzecz biorac, jak np. brakuje kart do glosowania, albo sa razace bledy w procedurach, w glosowaniu itp. to wtedy mozna mowic, ze wyniki glosowania sa zafalszowane poniewaz nie oddaja faktycznego stanu rzeczy.

Nie chodzi tu tylko o PiS i nie chodzi o falszerstwa wyborow. Zawsze i wszedzie, nawet w najbardziej ugruntowanych demokracjach pojawiaja sie nieprawidlowosci i to chyba normalne, ze takie rzeczy sie zglasza.

Pn lis 24, 2014 11:02

quas napisał(a):
zepp napisał(a):
Niewątpliwie wyniki zostały zaburzone przez brak zrozumienia przez wyborców sensu słowa "karta ".

PKW w kwesti spotu i ''karty'' nie ma sobie nic do zarzucenia.

Chyba jednak ma, bo podali się do dymisji, słusznie zresztą.
Niestety, na przyszłość PKW musi zakładać, że wyborca jest idiotą.

Pn lis 24, 2014 11:14
Cytuj:
Zauwazylem owszem. Tylko, ze z wypowiedzi paru osob nie mozna wyprowadzac wnioskow natury ogolnej, obojetnie z ktorej strony padaja jakies twierdzenia.

O ile wszystkich posłów, senatorów PiS, media pisowskie, media toruńskie, znaczna część wyborców PiS stanowi "parę osób"

Cytuj:
Niestety w tym przypadku dostrzegam pewna asymetrie. Jak ktos z partii rzadzacej powie cos glupiego, to wtedy mowi sie ze to gafa, przejezyczenie, jakies faux pas, gorzej jak to sie trafi komus z opozycji to wtedy slyszymy o jezyku nienawisci, pogardzie, klotliwosci.

Głupimi, złośliwymi wypowiedzi posługują się wszyscy i nie tylko w ostatniej dekadzie.
Inaczej to było przyjmowane gdy pyskówka odbywała się na linii stara komuna kontra opozycjoniści, niż przez człowieka, który przespał fakt uwięzienia swojego brata i tysięcy opozycjonistów.
Po czym tychże opozycjonistów ustawił w szeregach ZOMO, bo po kilku latach stworzyć sojusz p-ko demokracji z człowiekiem, który przed laty jako prominent znienawidzonej powszechnie partii, współtworzył ZOMO i wysyłał p-ko obywatelom

Cytuj:
Mozesz podac jakies cytaty z poprzednich wyborow gdzie PiS mowil o sfalszowanych wyborach?

http://www.polskatimes.pl/artykul/33877 ... ,id,t.html
Szukać z każdych kolejnych przegranych przez PiS orzeczeń o sfałszowaniu?
Pomyłki, niedociągnięcia zgłaszane są do sądów, po każdych wyborach odbywają rozpatrywania się dziesiątek/setek zgłoszonych nieprawidłowości.

Pn lis 24, 2014 12:46
Alus napisał(a):
O ile wszystkich posłów, senatorów PiS, media pisowskie, media toruńskie, znaczna część wyborców PiS stanowi "parę osób"

Cytuj:

A widze, ze Alus ma szklana kule, widzi w niej wszystkie media pisowskie i pisowcow no i czyta w ich myslach. Gratuluje :D

http://www.polskatimes.pl/artykul/33877 ... ,id,t.html

Oto pare cytatow z powyzszego zalinkowanego artykulu:
PiS chce zmian w ordynacjach. "Ostatnie wybory mogły zostać sfałszowane"
Europoseł Janusz Wojciechowski wysunął na łamach weekendowego "Naszego Dziennika" hipotezę,

Sprawa wątpliwości dotyczących wyników w głosowaniu do sejmików wojewódzkich ma być omawiana na najbliższym posiedzeniu Komitetu Politycznego PiS

Według informacji PAP ze źródeł zbliżonych do kierownictwa Prawa i Sprawiedliwości w ubiegłym tygodniu szef partii Jarosław Kaczyński podczas spotkania z szefami okręgowych struktur PiS zwracał uwagę na możliwość zaistnienia nieprawidłowości wyborczych.

Mamy sygnały z całego kraju świadczące o nieprawidłowościach, o tym, że mogło dochodzić do fałszowania wyników wyborów.

Czy ktos tu mowi, ze wybory zostaly sfalszowane?

Sa wyrazone watpliwosci, przypuszczenia, hipotezy a nie twierdzenia!!! a to jest zasadnicza roznica.
Wiec na przyszlosc jak podajesz jakies artykuly na poparcie swojej tezy to najpierw przeczytaj dokladnie ze zrozumieniem o co tam naprawde chodzi.

Cytuj:
Głupimi, złośliwymi wypowiedzi posługują się wszyscy i nie tylko w ostatniej dekadzie.

Z tym sie zgadzam, masz calkowita racje. Brak kultury politycznej to niestety (chyba) cecha wszystkich opcji politycznych, od lewa do prawa.

Pn lis 24, 2014 13:38
Nie szklaną kulę, ale wypowiedzi PiS, kolejne sfałszowane wybory
http://www.fakt.pl/pis-sklada-protest-w ... 178,1,html
mogły być sfałszowane- czytaj dla wyborców PiS były sfałszowane - bo też nigdy PiS nie dowiódł fałszerstwa, ale chodzi o przekonanie swoich wyborców.

Pn lis 24, 2014 13:47
Alus napisał(a):
mogły być sfałszowane- czytaj dla wyborców PiS były sfałszowane

Sorry Alus ale ja nie prorokuje i nie mam tez zamiaru zajmowac sie Twoimi proroctwami.

W podanym artykule jest mowa o protescie wyborczym, co jest normalna procedura w kazdej demokracji.

Cytuj:
bo też nigdy PiS nie dowiódł fałszerstwa, ale chodzi o przekonanie swoich wyborców.

Dowiesc falszerstwa mozna, tylko sad moze nie uznac argumentow, dowodow skarzacego a jak uzna moze stwierdzic, ze dane nieprawidlosci mialy miejsce ale nie wplynely one znaczaco na wynik wyborow. Takie przypadki mamy za kazdym razem. I tu jest pies pogrzebany.

Nawet zakladajac, ze sedziowie sa uczciwi to i tak niewiele moga bo mamy luki w prawie i w zapisach konstytucyjnych, ktore nie pozwalaja na powtorne wybory samorzadowe, gdyby te okazaly sie niewazne z powodu swiadomych falszerstw,ludzkich bledow, zaniedban czy w przypadu padniecia systemu komputerowego.

Pn lis 24, 2014 14:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona