Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 16:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona
 List otwarty w sprawie Szczuki! Przyłącz się! 
Autor Wiadomość
„Drwiny i naśmiewanie się mają swe źródło w pysze i w złośliwym charakterze.
Przypatrując się pilnie prześmiewcy zauważymy z pewnością w jego charakterze to, ze jest zarówno śmiały jak i złośliwy.
Wyśmiewać się z bliźniego znaczy po prostu nadmiernie cenić swój dowcip i wystawiać na pokaz i chwalbe pozorną tylko własną doskonałość. (...) Uczony mąż Lamartine tak o tym pisze: „Śmiech jest jedną ze złych naszych właściwości. Zwykle bywa on ukrytą chęcią oczerniania, wyśmiewania ludzi, zamaskowaną próżnością oraz złośliwym wyrazem zadowolenia z siebie w chwili, gdy udaje się nam złapać bliźniego na gorącym uczynku śmieszności. Śmiech jest wesoły, ale i niezdrowy... Zazdrość śmieje się, złośliwość śmieje się, ironia śmieje się, śmieje się nawet tłum w swych ciężkich dniach; za to dobroć nie śmieje się nigdy, litość, pobożność, miłość, cnota, geniusz, poświęcenie się, mądrość prawdziwa nie zna śmiechu...
W niebie nie ma również miejsca dla śmiechu.
Tylko szatan śmieje się wówczas, gdy człowiek upada”.
Gdy święty Franciszek Salezy zauważył w towarzystwie, ze drwią z bliźniego, natychmiast zachowaniem swoim okazywał, ze podobna rozmowa wielce mu się nie podoba i starał się usilnie skierować bieg mowy na inny przedmiot. Jeśli to nie wystarczało dla uśmierzenia zapału dowcipnisiów, podnosił się i mówił; „Zanadto mścicie się nad tym tym człowiekiem, przekracza to, bowiem granice należnego umiarkowania. Któż dal nam prawo radowania się kosztem miłości własnej bliźniego?”
"Rzecz o obmowie, plotkach i potwarzy w przykładach".
*
Szkoda, ze wsrod publiki w studio polsatu nie bylo nikogo, kto by sie odwazyl wstac i zaprotestowac. A moze byl ktos taki ale wycieto to z programu.

*
Według słów twoich będziesz usprawiedliwiony i według słów twoich będziesz potępiony. Mt 12, 37

Śr mar 08, 2006 22:15
Lucyna telewizja Polsat to nie to samo co telewizja Trwam. Pewne programy, który się pojawiają w Polsacie nigdy nie ujżą światła dziennego w Trwam i na odwrót. Są to odmienne ideologicznie telewizje. Program Kuby Wojewódzkiego może przez niektórych uważany za chamski i niskich lotów, ale prawda jest taka, że im bardziej jest tam hardcorowo tym lepiej dla tego programu. Kazia nie zrobiła nic złego, zresztą w tym programie pokazywane były już nie takie rzeczy. Uważam, że cały rozgłos wokół zachowania Kazi przysporzy darmowej reklamy zarówno jej jak i progrmowi Kuby.

pozdrawiam,
michał

Śr mar 08, 2006 22:39

Śmiech jest wesoły, ale i niezdrowy... Zazdrość śmieje się, złośliwość śmieje się, ironia śmieje się, śmieje się nawet tłum w swych ciężkich dniach; za to dobroć nie śmieje się nigdy, litość, pobożność, miłość, cnota, geniusz, poświęcenie się, mądrość prawdziwa nie zna śmiechu...

Madrosc nie zna smiechu? Dobroc nie zna smiechu? MILOSC NIE ZNA SMIECHU? Kobieto skad ty sie urwalas? Przepraszam bardzo, ale kiedy slysze takie slowa to po prostu plakac sie chce.
Z takimi pogladami moglabys zaistniec we wczesnym sredniowieczu, pozniej juz nie bardzo. Po prostu brak slow i szkoda slow.

A mowiac generalnie to bardzo ladny wywod tylko nie bardzo wiem czemu mial sluzyc.

Śr mar 08, 2006 22:41
Jest to fragment ksiazki "Rzecz o obmowie, plotkach i potwarzy w przykladach".

Śr mar 08, 2006 22:47

to powiedz mi, czy sie z tym zgadzasz? jesli nie to po co to wkleilas? jesli tak to o co chodzi?

Śr mar 08, 2006 23:02

Właśnie wyrzuciłam z tego tematu stronę postów chamskich, opartych na prywatnych wycieczkach lub nie na temat. Takich, w których udało się zachować choć jedno zdanie między znaczkami "[...]" też jest trochę...

Proszę o trochę dystansu do tematu.

Szczególnie jeśli ktoś chce bronić świętości, niech przy okazji nie miesza z błotem przeciwników, bo takie działanie ze świętością nie ma nic wspólnego, a ciężar jego słów spada na osobę, której broni. Jak dla mnie, szkodzi jej to bardziej niż jakiekolwiek kpiny

I jeszcze jedna kwestia:

Uważam za nadmierne i nieuczciwe, świadczące o braku miłosierdzia dla człowieka, żądanie zwolnienia go z pracy, która w dodatku z zaistniałym zdarzeniem nie ma nic wspólnego. Mam nadzieję, że to wezwanie zostanie pominięte...

Cz mar 09, 2006 7:47

Szczuka pracuje w PAN - Panstowowej!!! instytucji zaufania publicznego.

Od osoby pracujacej w takiej instytucji wymaga sie nienagannego!!! zachowania, choćby publicznie. I o to chodzi.

PAN to powazna z tradycjami instytucja, a takie osoby jak Szczuka nie licuja z tradycja i powagą PAN- u. I trzeba o tym pamiętać.

Dlatego namawiam się do przyłączenia do tej akcji wszystkim komu leży na sercu dobro naszego kraju i jego instytucji naukowych.

Cz mar 09, 2006 16:36
Zobacz profil WWW

Dlatego namawiam się do przyłączenia do tej akcji wszystkim komu leży na sercu dobro naszego kraju i jego instytucji naukowych.

Czyli jesli ktos sie nie chce przylaczyc, tzn ze dobra Polski jest mu obojetne. Uwielbiam taka wymowe :D

Cz mar 09, 2006 17:26

Uważam za nadmierne i nieuczciwe, świadczące o braku miłosierdzia dla człowieka, żądanie zwolnienia go z pracy, która w dodatku z zaistniałym zdarzeniem nie ma nic wspólnego. Mam nadzieję, że to wezwanie zostanie pominięte...

Miłosierdzie należy okazać każdemu człowiekowi, chyba że pośrednio lub bezpośrednio obraża RM. Jak uderzy nas w policzek, to złamiemy mu nochala. Jak wybije nam ząb, to wybijemy mu całą szczękę. A potem jeszcze będziemy bić tak długo, aż przeprosi. Bo dla takich nie ma miłosierdzia, takich kopać wolno a nawet należy ;-)

Cz mar 09, 2006 20:25

Uprzedzam że każdy post obraźliwy lub zawierający "wycieczki" personalne będę usuwała.

Cz mar 09, 2006 23:06

moje posty wyciełaś a tam gdzie obrazaja RM to juz nie...

Cz mar 09, 2006 23:16
Zobacz profil WWW

moje posty wyciełaś a tam gdzie obrazaja RM to juz nie...

Przecież nikt Kalemu nie ukraść krowę...
PT

Cz mar 09, 2006 23:17

jotka, szkoda, ze nie lubisz słuchaczy RM :-(

Za to pozwalasz aby im przy kazdej okazji inni dowalali... :x

Cz mar 09, 2006 23:18
Zobacz profil WWW
dlaczego ta wypowiedz SweetChild nie zostala usunieta?

"Miłosierdzie należy okazać każdemu człowiekowi, chyba że pośrednio lub bezpośrednio obraża RM. Jak uderzy nas w policzek, to złamiemy mu nochala. Jak wybije nam ząb, to wybijemy mu całą szczękę. A potem jeszcze będziemy bić tak długo, aż przeprosi. Bo dla takich nie ma miłosierdzia, takich kopać wolno a nawet należy".

Mnie to obraza, slucham RM i nikogo nie atakuje ani sila ani slowem.

Cz mar 09, 2006 23:34

Mnie to obraza, slucham RM i nikogo nie atakuje ani sila ani slowem.

SweetChild nie ma wątpliwości. Zna lepiej i Ciebie i mnie i pewnie każdego człowieka.
PT

Cz mar 09, 2006 23:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona