Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 4:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
 politykowanie z ambony - znowu? 
Autor Wiadomość

Kpisz sobie!

Kolejny, n-ty już, wyssany z palca wniosek.
Grzecznie pytam. Żadne kpiny.

Lucyna napisał(a):
Zastanow sie co by bylo jakby w historii polskiego kosciola nie bylo przeora Jasnej Gory o. A. Kordeckiego, ks. P. Skragi, prymas A. Hlonda, prymasa S. Wyszynskiego, ks. J. Popieluszki, i wielu innych, ktorzy potrafili modlitwe laczyc z czynami i budzeniem ducha w narodzie.

Kordecki - wojna ze Szwedami. Skarga - orędownik powiększenia władzy królewskiej kosztem sejmu. Hlond - prymas, wiele lat (wojna) na uchodźstwie. Wyszyński - następca Hlonda, więziony, napiętnowany przez komunę. Popiełuszka - również gnębiony przez komuchów, ich ofiara.

Ale komunizm już się skończył. Wojna żadna się nie toczy.

Nigdzie nie twierdzę, że kapłani nie mają prawa wypowiadać się o tym, jakimi wartościami powinna się władza kierować. Tak - jak najbardziej, mają obowiązek przypominać o wartościach, które powinni prezentować politycy. Ale o wartościach -a nie ugrupowaniach i konkretnych politykach, na których ludzie powinni iść głosować.

Lucyna napisał(a):
ukazujesz to, ze ksieza wkraczaja w to, w co niepowinni, upominasz ich za ich plecami,

Forum jest miejscem publicznym. Piszę otwarcie, bo tak uważam.

Lucyna napisał(a):
A sam niejednokrotnie przed nazwiskiem ksiedza nie potrafisz napisac "ks" i uszanowac tego, ze jest on ksiedzem katolickim.

Wiele razy Cię już prosiłem - pisz do rzeczy. CO TO MA DO RZECZY :?: Nic.

Lucyna napisał(a):
W wiec Twoim ksiedzem.

Nie "mam" "swoich" księży. Są księża katoliccy. A to, że niektórzy postępują niewłaściwie - to właśnie jest powód, aby o tym mówić.

Lucyna napisał(a):
Innowiercy tak sie nie zachowuja, oni szanuja swoja wiare, bronia jej i daja o niej jak najlepsze swiadectwo.

Radujcie się, wszyscy na tym forum (i nie tylko) heretycy i innowiercy - oto Lucyna walnęła wam komplement :)
Nie musicie dziękować mi za to, że właśnie krytykując i podsumowując mnie usłyszeliście tak miłe słowa :)

Lucyna napisał(a):
A jezeli cos Twoim zdaniem nie gra, to modl sie za tych kaplanow, i w ciszy powierzaj wszystko Bogu.

1. Skąd wiesz, że tego nie robię :?: Nie wiesz. Ale głupoty i tak piszesz.
2. Nie Ty będziesz mi mówiła, co i jak mam robić. Po to jest forum, aby dyskutować - a nie w każdym krytycznym wątku dotyczącym księży pojawia się "strażnik i obrońca biednych i ucieśnionych kapłanów" - Lucyna, która wszystkich rozstawia po kątach i mówi, co i jak mają robić :?

Lucyna napisał(a):
Stanowimy Kaplani i wierni jeden Kosciol Katolicki wiec mamy byc w nim solidarni.

Solidarność i utożsamianie się z Kościołem nie oznacza automatycznej akceptacji dla wszystkiego, co księża robią.
Choć wielu tak właśnie uważa.

Lucyna napisał(a):
Arcybiskup Glodz uwaza, ze zle sie dzieje w polityce i dotyka to nas wszystkich, i moze upominac.
Nie "chucha" na ludzi, tylko mowi szczera prawde, ale Twoim zdaniem wierni maja prawo upominac, krytykowac, obgadywac, plotkowac a kaplan ma cicho siedziec.

A na czym polega upominanie w tym wypadku :?: Upominanie prostaczków, żeby głosowali na X :?:
To żadne upominanie - ale traktowanie ludzi jak idiotów. Człowiek swój rozum ma - na tym polegają demokratyczne wybory, że każdy ma sam podjąć decyzję. Zagłosować na tego, którego popiera.
A nie - że mu taki z ambony wskaże nazwisko - "bo tak ksiądz powiedział".

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt cze 20, 2006 19:51
Zobacz profil WWW

Nie wiem ja ci tę ideę przekazać, tak by jej moderacja nie wycięła.
Otóż Lucynie - o ile dobrze rozumiem jej wypowiedzi - zależy na tym byś dobrze pojął pewne subtelne różnice między upominaniem czy też wskazywaniem na błędy lub niedociągnięcia, a takim zwykłym paskudnym krytykanctwem. Zależy, byś uwzględniał w swoich wypowiedziach, że na wszystko jest odpowiedni czas i miejsce.

Może na przykładzie bocianów.
Widziałeś kiedyś by stare bocianiska (nie mówię o nielotnej młodzieży) s[...]y do własnego gniazda ?

Wt cze 20, 2006 20:40
Zobacz profil WWW

A wiesz Stanisławie po czym poznać, że jest naprawdę gorąco? Bociany s[...]ją sobie na nogi, bo jest chłodniej 8)

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Wt cze 20, 2006 21:48

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

To, co dla jednych jest krytykanctwem - dla innych jest upominaniem. I vice versa.

Wt cze 20, 2006 22:19
Zobacz profil WWW
Abp Głódź jest przeciw polityce w samorządach i wg. mnie ma prawo wyrazac wlasne zdanie nawet z ambony, a napewno zrobi to w odpowiedni sposob.
Jezeli ToMu masz inne zdanie to kazdy zostaje przy swoim.

Śr cze 21, 2006 0:20

Abp Głódź jest przeciw polityce w samorządach i wg. mnie ma prawo wyrazac wlasne zdanie nawet z ambony, a napewno zrobi to w odpowiedni sposob.

Samorządy są po to, żeby prowadzić politykę w gminach, powiatach i województwach.
A zadaniem Kościoła - w tym biskupów, i Głódzia też - jest wskazywanie wartości, a nie mówienie politykom i samorządowcom o tym, czy mogą zajmować się... polityką.

Śr cze 21, 2006 8:08
Zobacz profil WWW

Abp Głódź jest przeciw polityce w samorządach

Nie bardzo rozumiem jak można byc przeciw polityce w samorządach, skoro jako organ władzy z natury rzeczy są one polityczne. :?:

Śr cze 21, 2006 8:19

Może na przykładzie bocianów.
Widziałeś kiedyś by stare bocianiska (nie mówię o nielotnej młodzieży) s[...]y do własnego gniazda ?

Tak, tylko że dla nas bardziej adekwatny jest "dalszy ciąg" przykładu: co zrobić, gdy któryś stary bocian nie trzyma się reguł? Ukrywać w gnieździe, aby się nie wydało, czy jednak wyrzucić na zewnątrz, ryzykując, że inne ptaki zobaczą, co się stało?

Śr cze 21, 2006 11:16

może mamy czasy w których wchodzimy w oligarchie
i niektórzy księża próbuja się załapać :P

a może po prostu uważaja, ze pewni ludzie są tak niemoralni, że trzeba się ich pozbyc z polityki

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Cz cze 22, 2006 19:56

a może po prostu uważaja, ze pewni ludzie są tak niemoralni, że trzeba się ich pozbyc z polityki

Tym samym - swoim wskazywaniem - robią z ludzi idiotów. Człowiek sam nie potrafi zauważyć, kto jest niemoralny :?: Potrafi. To po co mu pokazywać palcem :?:

Cz cze 22, 2006 20:10
Zobacz profil WWW

tyle,ze po swojemu

jesli nie chcą żyć z nami katolikami łaski nam nie robią

my połączeni jestesmy pewnymi ideałami które razem wnosimy w zycie
nie chca
w porzadku
nie musza
kto im kaze?
ale niech nam nie zabraniaja robic tego wśród nas samych
tym bardziej jesli kilku łepków próbuje udowodnić iż Polacy to nie sa już katolicy
a procesja Bozego Ciała i Droga Krzyżowa, i coniedzielna Msza Św. wybacz ale wskazuje na coś zupełnie innnego

to oni sa u nas :x

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Cz cze 22, 2006 22:29

Mieszku - to, że jakiś biskup np. uważa, że jedyną słuszną partią jest PiS (przykład), nie oznacza, że ja jako katolik jestem zdeterminowany tym poglądem do głosowania na PiS.

Pt cze 23, 2006 7:51
Zobacz profil WWW

Mieszku - to, że jakiś biskup np. uważa, że jedyną słuszną partią jest PiS (przykład), nie oznacza, że ja jako katolik jestem zdeterminowany tym poglądem do głosowania na PiS.

Ależ nikt tej twojej wolności mania za nic zaleceń jakiegoś biskupa nie kwestionuje. Przecież, gdy jakiś biskup zacznie taką gadkę, możesz wetknąć stopery do uszu ...
Mam nadzieję jednak, że jako wyznawca wolności pozwolisz innym wysłuchać jakiegoś biskupa i nie zagłuszysz go np. głośnym śpiewem "Ave Platphorma" ...

Pt cze 23, 2006 21:12
Zobacz profil WWW

To po co niektórzy księża i biskupi uznają sa słuszne konieczność wskazywania owieczkom na kogo owieczki mają głosować :?:

Stasiu - ja nikomu swoich pomysłów nie narzucam jako jedyne słuszne.

Pt cze 23, 2006 23:12
Zobacz profil WWW

To po co niektórzy księża i biskupi uznają sa słuszne konieczność wskazywania owieczkom na kogo owieczki mają głosować :?:
Stasiu - ja nikomu swoich pomysłów nie narzucam jako jedyne słuszne.

Po co ? PONIEWAŻ SĄ TACY CO CHCĄ ICH SŁUCHAĆ !
Czyli prawo Popytu i Podaży.

Są tacy, równie dobrzy Katolicy jak ty i ja, co chcą słuchać, oczekują takich opinii i wręcz ich żądają.
I mają do tego prawo.

Sprawą adresatów tych oczekiwań jest, czy je zaspokoją. Adresatów - nie nas.

So cze 24, 2006 3:12
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona