PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
medieval_man napisał(a): Przed laty tak samo wszyscy niepokoili się czy obniżenie podatków przez PiS w latach 2005-2007 nie pogrąży finansów państwa. Nie dość, że nie pogrążyło to jeszcze dało impuls popytowy. Dało impuls popytowy, ale i pogrążyło finanse państwa. Czyżbyś nie zauważył, jak silnie rósł dług publiczny od 2008 roku? medieval_man napisał(a): Bo straciłem kontrakty w wyniku tego, że klient wolał płacić mniej moim konkurentom. Powiedziałbym, że niestety czy stety, na tym polega gospodarka rynkowa. Oczywiście podobny mechanizm działa w skali makro - jeśli nasze koszty pracy będą niekonkurencyjne, to inwestycje trafią do innych krajów. Dariusz-555 napisał(a): dekretem prezydenckim . i nie 30 a 36 . czyli tyle ile placi sie minimalnie w ulubionej unii Pana Prezydenta i w ulubionej unii Pani Premier . Paradoksalnie, jedynie Unia w swych socjalistycznych zapędach mogłaby ujednolicić płacę minimalną we wszystkich krajach członkowskich. I paradoksalnie zyskałyby na tym bogate kraje Unii, a straciły biedne, analogicznie jak na wspólnej walucie.
|
Pt gru 16, 2016 12:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Kael napisał(a): Czy medieval za polskie, "czyste" zlotowki tworzy miejsca pracy dla Polakow za (wreszcie) godne pieniadze? Jeszcze wrócę do tego pytania. Tak. Kilkanaście lat temu prowadziłem własną firmę zatrudniającą około 30 pracowników. Otrzymywali wtedy u mnie wynagrodzenie na poziomie chyba wyższym niż rzucona przez Dariusza-555 stawka 8,5 euro za godzinę. Dość powiedzieć, że te kilkanaście lat temu miesięcznie każdy z nich zarabiał około 6-7 tysięcy złotych. Dlaczego już tej firmy nie prowadzę? Bo straciłem kontrakty w wyniku tego, że klient wolał płacić mniej moim konkurentom. O kłodach rzucanych pod nogi przez US nie wspomnę. Innymi slowy klient jest winien, ze ty placiles ludziom dobrze ale nie uwzgledniajac cen rynkowych a jakoscia nie mogles tego nadrobic? Bo ty kupujesz tylko takie towary i uslugi, ktorych producenci placa 6000 pracownikom, bez wzgledu na cene?
|
Pt gru 16, 2016 13:03 |
|
 |
SweetChild
|
Kael napisał(a): Innymi slowy klient jest winien, ze ty placiles ludziom dobrze ale nie uwzgledniajac cen rynkowych a jakoscia nie mogles tego nadrobic? Bo ty kupujesz tylko takie towary i uslugi, ktorych producenci placa 6000 pracownikom, bez wzgledu na cene? Nie tyle klient, co mechanizm, który tu opisałaś: Cytuj: Co do tamich i "dobrych" produktow. Dla robotnikow na tych plantacjach czy w fabrykach tekstylnych Azji nie sa dobre. To ich zdrowie jest rujnowane. I oczywiscie, ze pilaster ich wyzyskuje: oni tam pracuja przymusowo i czesto praktycznie niewolniczo, bo nie maja zadnej innej alternatywy. A konerny naszego swiata, zeby zadowolic pilastra z tego korzystaja.
|
Pt gru 16, 2016 13:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Alus napisał(a): Zapominasz jedynie, że gospodarki zachodnie wspomożone po wojnie przez USA, pracują latami nie podporządkowane żadnym mocodawcom jak nasza w postaci KC KPZR. Nie uważam, podobnie jak Darek, bo obawiam się czy nasza gospodarka udźwignie aktualne rozdawnictwo. Cytuj: Niczego nie zapominam. Zdaję sobie sprawę, że na starcie znaleźliśmy się w bardzo trudnej pozycji jeszcze dodatkowo pogorszonej preferowaniem kapitału zagranicznego (sprzedaże za złotówkę) i likwidowaniem polskich przedsiębiorstw. Wiem też, że do tej pory żaden rząd nie uczynił niczego, by tę sytuację zmienić i wydobyć nas z pułapki średniego rozwoju. Co do udźwignięcia aktualnego "rozdawnictwa" to jestem dziwnie spokojny. Przed laty tak samo wszyscy niepokoili się czy obniżenie podatków przez PiS w latach 2005-2007 nie pogrąży finansów państwa. Nie dość, że nie pogrążyło to jeszcze dało impuls popytowy. I tak powinno stać się i tym razem. Jednak albo zapominasz, albo raczysz sobie żartować.....PiS, konkretnie Z. Gilowska obniżyła o kilka % podatki dla 1,5-2% najbogatszych podatników. Dla 98% podatników obniżono o 1% - z 19% do 18%.
|
Pt gru 16, 2016 13:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@SweetChild: Ale taka jest prawda. Problem w tym, ze nie mamy co wyrzekac na naszych zlych klientow, jesli sami robimy dokladnie to samo. Przekonanie, ze klient ma kupowac produkt, ktory ja wytwarzam, bo ja chce dobrze zarobic (jako jedyne uzasadnienie) nie wystarczy. A juz na pewno nie, jezeli ja patrze na cene, a zarobki produkujacych to, co ja kupuje mam w glebokim powazaniu.
Mozemy zmienic tylko siebie.
|
Pt gru 16, 2016 13:53 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Kael napisał(a): Innymi slowy klient jest winien, ze ty placiles ludziom dobrze ale nie uwzgledniajac cen rynkowych a jakoscia nie mogles tego nadrobic? Bo ty kupujesz tylko takie towary i uslugi, ktorych producenci placa 6000 pracownikom, bez wzgledu na cene? Z twoich opinii wynika, że fakt, iż płaciłem dobrze był niedobry, ale gdybym płacił mało to napisałabyś, że byłem wyzyskiwaczem? Doradź mi więc, co powinienem był zrobić? Może obniżyć płace po to, żeby pracownicy nie stracili pracy? Zarabiali mniej, ale zarabiali?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt gru 16, 2016 13:54 |
|
 |
JedenPost
|
Mnie się zdaje, że Kael chodziło o to, że dobra płaca dla pracowników mogła przekładać się na mniejszą konkurencyjność Twojego towaru/usług. Dobra płaca może być zachętą do przykładania się do pracy, ale wśród polskich konsumentów wciąż niestety ugruntowane jest wybieranie oferty rynkowej przede wszystkim podług ceny, nie jakości, na czym tracimy wszyscy 
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt gru 16, 2016 14:00 |
|
 |
SweetChild
|
Alus napisał(a): Jednak albo zapominasz, albo raczysz sobie żartować.....PiS, konkretnie Z. Gilowska obniżyła o kilka % podatki dla 1,5-2% najbogatszych podatników. Dla 98% podatników obniżono o 1% - z 19% do 18%. Ale dla kondycji budżetu państwa nie ma znaczenia, komu obniżono, a jedynie, o ile sumarycznie zmniejszyły się wpływy. A Gilowska oprócz podatku dochodowego obniżyła też składkę rentową. Więcej o reformie Gilowskiej np. tutaj: Cytuj: (...) Mimo że w 2007 roku PiS utracił władzę, uchwalone już niższe podatki weszły w życie za rządów Platformy Obywatelskiej. I choć wielu ekonomistów przestrzegało, że tak procykliczna polityka fiskalna – w czasie dobrej koniunktury powinno się raczej oszczędzać niż puszczać pieniądze na rynek - zemści się w przyszłości, otoczenie Tuska po cichu przyznawało potem, że bez podatkowej reformy Gilowskiej nie byłoby jego „zielonej wyspy”. (...) Deficyt sektora finansów publicznych, który w 2007 roku spadł do rekordowo niskiego poziomu 1,9 procent, już w 2008 roku podwoił się, a w latach 2010-2011 przekraczał 7 procent. Kael napisał(a): @SweetChild: Ale taka jest prawda. (...) Mozemy zmienic tylko siebie. Zgadzam się, że taka jest prawda. Natomiast co do zmiany, to możemy jeszcze próbować zmienić mechanizmy na lepsze.
|
Pt gru 16, 2016 14:01 |
|
 |
JedenPost
|
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt gru 16, 2016 14:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@medieval: Oczywiscie, ze nie. Byloby dobrze, gdybys placil tyle ile mogles. Cos o ekonomii i rezerwach na gorsze czasy wiesz?
Sa nawet duze firmy np w Niemczech, ktore obnizaja w czasach kryzysu zarobki, badz podwyzszaja liczbe godzin pracy, zeby przezyc. Myslisz, ze lepiej dla pracownikow jest splajtowac przy dobrych zarobkach i byc bez pracy, ale z taaaaka ostatnia pensja?
@JedenPost, dziekuje. Przynajmniej ktos jeszcze mnie rozumie.
@SweetChild, teoretycznie tak. Taka byla moja nadzieja na unie: kontakty z funkcjonujacymi gospodarkami i spoleczenstwami otworza nam oczy na ich dobre i niedobre rozwiazania, zebysmy nie musieli od nowa wymyslac tego, co juz zostalo przetestowane. A jak jest.... kazdy widzi, kto chce zobaczyc. Misiewicze i Pisiewicze
|
Pt gru 16, 2016 14:06 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Kael napisał(a): @medieval: Oczywiscie, ze nie. Byloby dobrze, gdybys placil tyle ile mogles. Cos o ekonomii i rezerwach na gorsze czasy wiesz?
Sa nawet duze firmy np w Niemczech, ktore obnizaja w czasach kryzysu zarobki, badz podwyzszaja liczbe godzin pracy, zeby przezyc. Myslisz, ze lepiej dla pracownikow jest splajtowac przy dobrych zarobkach i byc bez pracy, ale z taaaaka ostatnia pensja?
Czyli płacić mniej, żeby utrzymać się na rynku? Na tym właśnie polega pułapka średniego rozwoju, w której jest całe nasze państwo. Uniemożliwia to realizację (przynajmniej szybką) postulatu Dariusza, żeby wszystkim ustawowo podnieść wynagrodzenie do wysokości 30-40 zł za godzinę. Jeśli więc ktoś oskarża rząd, że rząd nie podnosi ustawowo radykalnie najniższego wynagrodzenia to znaczy, że ten ktoś nie zna się na gospodarce tylko kieruje swoim chciejstwem. W obliczu zbliżonego poziomu jakości naszych towarów i usług, możemy je eksportować tylko dzięki konkurencyjności kosztów robocizny. To sprawia, że Niemcy, czy Francuzi będą się bogacić, a my będziemy nieustannie pozostawali na tym samym poziomie. Tutaj Niemcy czy Francuzi mają gdzieś europejską solidarność.
|
Pt gru 16, 2016 14:12 |
|
 |
SweetChild
|
Kael napisał(a): @SweetChild, teoretycznie tak. Taka byla moja nadzieja na unie: kontakty z funkcjonujacymi gospodarkami i spoleczenstwami otworza nam oczy na ich dobre i niedobre rozwiazania, zebysmy nie musieli od nowa wymyslac tego, co juz zostalo przetestowane. A jak jest.... kazdy widzi, kto chce zobaczyc. Misiewicze i Pisiewicze Rozwój społeczny jest jak gospodarka rynkowa, są cykle koniunktury i dekoniunktury. Trzeba przeczekać dekoniunkturę, a najlepiej już podczas dekoniunktury przygotować się na okres koniunktury  JedenPost napisał(a): I te kilka zdań wystarczyło. Przyznam się, że o tym Cytuj: (...)dzielenie przez władzę nauki na "poprawną" i "niepoprawną" miało miejsce w hitlerowskiej III Rzeszy. jeszcze nie pomyślałem  medieval_man napisał(a): Tutaj Niemcy czy Francuzi mają gdzieś europejską solidarność.  A co niby mieliby zrobić Niemcy czy Francuzi?
|
Pt gru 16, 2016 14:15 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
SweetChild napisał(a): medieval_man napisał(a): Tutaj Niemcy czy Francuzi mają gdzieś europejską solidarność.  A co niby mieliby zrobić Niemcy czy Francuzi? Przestać gadać o europejskiej solidarności przy byle okazji, kiedy to Polska chce bronić swoich interesów wbrew interesom Niemiec czy Francji?
|
Pt gru 16, 2016 14:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Kael napisał(a): @medieval: Oczywiscie, ze nie. Byloby dobrze, gdybys placil tyle ile mogles. Cos o ekonomii i rezerwach na gorsze czasy wiesz?
Czyli płacić mniej, żeby utrzymać się na rynku? Na tym właśnie polega pułapka średniego rozwoju, w której jest całe nasze państwo. Uniemożliwia to realizację (przynajmniej szybką) postulatu Dariusza, żeby wszystkim ustawowo podnieść wynagrodzenie do wysokości 30-40 zł za godzinę. Jeśli więc ktoś oskarża rząd, że rząd nie podnosi ustawowo radykalnie najniższego wynagrodzenia to znaczy, że ten ktoś nie zna się na gospodarce tylko kieruje swoim chciejstwem. O wlasnie. Tym kieruje sie Dariusz. Od dawna. I faktycznie ty tez, jesli uwazasz, ze lepiej bylo splajtowac niz dogadac sie z pracownikami i przeczekac gorsze czasy na nizszym poziomie, bo to by byla “pulapka“. Niemcy nie maja takich skrupulow. Tez sa w “pulapce sredniego rozwoju“? I myslisz, ze im tam zle? Bo twoim bylym pracownikom na bezrobociu bylo lepiej niz pracowac za 5 czy 4 tysiace przez np rok? medieval_man napisał(a): W obliczu zbliżonego poziomu jakości naszych towarów i usług, możemy je eksportować tylko dzięki konkurencyjności kosztów robocizny. To sprawia, że Niemcy, czy Francuzi będą się bogacić, a my będziemy nieustannie pozostawali na tym samym poziomie.
Tutaj Niemcy czy Francuzi mają gdzieś europejską solidarność. Oj tam, oj tam. Polacy,tez sa “super solidarni“ wedlug takich kryteriow. Ot, chocby ze soba. Wiekszosc kupuje tylko polskie wyroby, nawet jesli sa gorsze a jak nie ma polskiego, to .... nie kupuja wcale. Jestes w pulapce kompleksow malego Jasia, ktory ciagle oczekuje specjalnego traktowania i prezentow. Ale zeby sie swoja czekoladka podzielic? Skad! To jego i on ja dostal i nikomu niczego dawac nie bedzie, bo .... nie musi! To jemu maja dawac czekoladki i z nim sie dzielic! I co go to obchodzi, ze inni na swoje czekoladki tez musieli pracowac i oszczedzac. On chce teraz!
|
Pt gru 16, 2016 14:33 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Kael napisał(a): O wlasnie. Tym kieruje sie Dariusz. Od dawna.
I faktycznie ty tez, jesli uwazasz, ze lepiej bylo splajtowac niz dogadac sie z pracownikami i przeczekac gorsze czasy na nizszym poziomie, bo to by byla “pulapka“. Niemcy nie maja takich skrupulow. Tez sa w “pulapce sredniego rozwoju“? I myslisz, ze im tam zle? Bo twoim bylym pracownikom na bezrobociu bylo lepiej niz pracowac za 5 czy 4 tysiace przez np rok?
Co chciałaś tym wpisem udowodnić? Widzę, że od dawna rozmawiasz tylko sama ze sobą.... Wcale nie splajtowałem. Zamknąłem firmę, a pracownicy przeszli pracować dla nowego pracodawcy mającego umowę z tym samym klientem. Za niższą pensję, oczywiście. Stwierdzam tylko, że będąc w takiej pułapce, nie możemy skokowo, radykalnie podnieść w Polsce minimalnego wynagrodzenia. Stwierdzam, że krytykowanie rządu za to, że nie podnosi minimalnego wynagrodzenia ustawowo do 30-40 zł na godzinę jest świadectwem ignorancji. Właśnie rząd postępuje jak Niemcy z twojego przykładu. Rozwija gospodarkę pomału, stopniowo bez narażania pracodawców na utratę kontraktów, zamówień, a pracowników na utratę pracy. Co jeszcze znajdziesz, żeby spróbować na siłę wykazać, ze jestem głupi? Kael napisał(a): Oj tam, oj tam. Polacy,tez sa “super solidarni“ wedlug takich kryteriow. Ot, chocby ze soba. Wiekszosc kupuje tylko polskie wyroby, nawet jesli sa gorsze a jak nie ma polskiego, to .... nie kupuja wcale.
Skąd masz takie dane? Kael napisał(a): Jestes w pulapce kompleksow malego Jasia, ktory ciagle oczekuje specjalnego traktowania i prezentow.
Sorry, ale głupszego wpisu dawno nie widziałem. Po prostu nie rozumiesz o czym do ciebie piszę, ale zawsze jesteś gotowa, żeby mi dowalić. Kael napisał(a): Ale zeby sie swoja czekoladka podzielic? Skad! To jego i on ja dostal i nikomu niczego dawac nie bedzie, bo .... nie musi! To jemu maja dawac czekoladki i z nim sie dzielic! I co go to obchodzi, ze inni na swoje czekoladki tez musieli pracowac i oszczedzac. On chce teraz! Naprawdę, Kael, siądź sobie i łyknij meliski. A potem wstań, rozpędź się i walnij głową w ścianę. Mocno. Żeby wszystko w głowie wróciło na swoje miejsce. Z całego serca ci życzę. 
|
Pt gru 16, 2016 14:45 |
|
|
|