Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 29, 2025 8:21

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 93  Następna strona
 Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli 
Autor Wiadomość
Post Re: Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
Przed chwilą Komorowski miał konferencję.
Zaszokowała mnie jedna rzecz.
Tyle mamy wątpliwości i zastrzeżeń (mowa o wielu politykach jak sygnałów od społeczeństwa) do prokuratury i służb rosyjskich, a tu nagle jak grom z jasnego nieba informacja, że Rosjanie na Kremlu lub w ambasadzie zostaną odznaczenia polskimi medalami za akcję ratunkową (sic!)
Przecież tam nie było żadnej akcji ratunkowej, tylko zbieranie szczątków ciał no i w ogóle za co te honory skoro same negatywne opinie o wszystkim.
Za co te odznaczenia i dlaczego już teraz skoro nie wiemy czy jako naród i obywatele mamy za co dziękować Rosjanom.
Tyłkowlistwo na całego.

Cz maja 06, 2010 12:28

Cyryl napisał(a):
Alus nikt nie bedzie unicestwiony bo Polska podpisała z Rosją nową umowę na gaz do 2020-któregoś tam roku,pomimo,że zaczynamy rękami amerykańskimi poszukiwać złóż w Polsce.

Zamiast mając dostateczne możliwości sami wydobywać i zaopatrywać Europę. :beksa:
"Już sam fakt, że licencje na wydobycie gazu łupkowego polski rząd odstąpił zagranicznym firmom, zakrawa na kuriozum w skali światowej. Wielu analityków wskazuje bowiem, że państwo uzależnione od dostaw tego surowca z jednego kierunku (tak jak Polska od Rosji) powinno własnoręcznie sprawować pełną kontrolę nad tak cennymi złożami, znajdującymi się na własnym terytorium. Tym bardziej, że w kraju działa wiele przedsiębiorstw, które dysponują odpowiednimi technologiami, zapleczem logistycznym i kadrowym, zdolnym do samodzielnego wydobycia... Co ciekawe sprawa odwiertów wywołuje duże emocje za granicą. „The Economist”, w swej analizie pod koniec ubiegłego roku wskazuje, że polski gaz łupkowy może zmienić układ sił energetycznych w tej części kontynentu i uniezależnić gospodarkę polską od dostaw z Rosji... Co w takiej sytuacji robią polskie władze? Koncernom, które planują odwierty w rejonach występowania gazu łupkowego, przyznawane są licencje po stawkach o wiele niższych niż te obowiązujące na świecie. Niedawno dziennikarze RMF FM dotarli do umów licencyjnych jednego z takich przedsiębiorstw. Wynika z nich, że Polska dostanie w postaci opłaty licencyjnej góra 1 proc. przychodu z wydobycia gazu. Dla porównania w USA stawki te wynoszą 20 proc. Nawet przedstawiciele firm wydobywczych przyznają, że stawki te są bardzo niskie. W rozmowie z „The Times” jeden z nich podkreślił, że warunki finansowe w Polsce są wręcz najkorzystniejsze na świecie." (Gazeta Finansowa)

osiris napisał(a):
Za co te odznaczenia i dlaczego już teraz skoro nie wiemy czy jako naród i obywatele mamy za co dziękować Rosjanom.

Nie wiadomo dlaczego, z jakiego powodu, kto zawinił - ale kochać Rosjan trzeba dziś! :shock:

Cz maja 06, 2010 12:33
Cytuj:
Nie wiadomo dlaczego, z jakiego powodu, kto zawinił - ale kochać Rosjan trzeba dziś!

Na naszych oczach dzieje się to co wcześniej zapowiadałem, że ta spolegliwość zamieni się w bezkrytyczną przyjaźń polsko-zdradziecką.
Praktycznie już teraz leżymy plackiem przed Rosjanami a TUSK udaje że mamy jakieś układy partnerskie.
Układy partnerskie to mają Niemcy a MY możemy być tylko wasalami.

Cz maja 06, 2010 12:35

Osiris, nie wiem, mozę zasłużyli?

Mazki, kochac innych trzeba ZAWSZE, nie tylko dziś. Co winni sa Rosjanie, ze mieli takie a nie inna rządy? Najpierw nieudolni carowie, potem jeszcze gorsza rewolucja, morderca "na tronie" a teraz cyniczny Putin? Oni nie mają naszego komfortu odwoływania sie do bohaterskiej przeszłości własnego narodu i przywódców, bo to ich własne rządy skazywały ich na smierć z głodu, na wojnie (słynne poganianie do walki całych oddziałów, kto zmarudził albo próbował sie cofnąc - kulka albo obóz), w cięzkich obozach. Ja im wspólczuję, jako narodowi. Miło mi było kiedy widziałam zwykłych Rosjan płaczących, stawiających lampki i modlacych się "po swojemu" za dusze zmarłych pasażerów.
Po co nakręcac się bez sensu i na siłe utrzymywać tego "wroga". Naprawdę musimy go mieć?

Co nie znaczy że popieram dotychczasowa politykę cara Putina wobec Polski - onie! Ale zwykłych Rosjan szanuję jako ludzi, a zwłaszcza jako ludzi okrutnie dotknietych przez los i własną historię. A Tusk to juzw eicie... tchórz jest. Choć mozę ma w tym jakies cele, dobre dla Polski, nie wiem.

Cz maja 06, 2010 12:40

Cele dobre dla Rosji i Gazpromu to on ma.

Cz maja 06, 2010 12:46

Ukyo napisał(a):
Co winni sa Rosjanie, ze mieli takie a nie inna rządy? Najpierw nieudolni carowie, potem jeszcze gorsza rewolucja, morderca "na tronie" a teraz cyniczny Putin?

Całkowita zgoda. Odznaczmy więc zwykłych ludzi, którzy szczerze przyszli zapalić naszym rodakom znicze. Absolutnie nie należy odznaczać imperialistycznych władz, których metody działania są niezmienne skuteczne nawet w stosunku do własnych rodaków. I wypadałoby z taką samą miłością odnieść się do innych państw, czemu tylko w stosunku do Rosji? Słusznie napisałaś - jak kochać to wszystkich i zawsze.

Ukyo napisał(a):
Po co nakręcac się bez sensu i na siłe utrzymywać tego "wroga". Naprawdę musimy go mieć?

Nie chodzi o wrogość. Chodzi o fakt, że na całym świecie występują różnice interesów i próżno szukać altruistów.

Cz maja 06, 2010 12:49
Cytuj:
no bo właśnie te szczątki samolotu jakimś dziwnym trafem na dużą odległość się rozleciały

Należy odnaleźć i ukarać traf.
A co myslą rodziny ofiar
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... chali.html
Dla zaistnienia w mediach? dla prywatnej kolekcji, lub na sprzedaż na allegro.
Ponoć już była (nie wiem czy jeszcze jest) do sprzedania na allegro domena "Smoleńsk" z portretami pary prezydenckiej.

Cz maja 06, 2010 12:56
Cytuj:
Osiris, nie wiem, mozę zasłużyli?

Samo słowo może budzi już uzasadnione wątpliwości, czy powinniśmy już teraz (na wyrost) rozdawać odznaczenia.
Zawiało mi czasami PZPR i ZSRR, gdzie przy każdej wizycie obsypywano się odznaczeniami.

Cz maja 06, 2010 12:58

Napisąłam "może" bo mnie tam nie było a akcję ratunkową (no, tak to nazwijmy) obserwowałam tylko w TV. Po ptrostu to jak ze szklanką - Ty zakłądasz ze ejst w połowie pusta, ja że w połowie pełna. Tak, naiwnie chcę wierzyć w dobre intencje ludzi. ;) a jeden czy dwa medale dla osoby, która zbierała szczątki i gasiła pożar to miły gest.

Cz maja 06, 2010 13:08
A teraz o naszych mediach słów parę.
W tym samym dniu uraczono nas informacją:

Cytuj:
Mam pewność, że zwłoki znalezione w Wiśle to ciało Stefana Zielonki. Wiele wskazuje, że była to jego osobista tragedia - ujawnił gość Kontrwywiadu RMF FM Jacek Cichocki, szef Kolegium ds. Służb Specjalnych.

i dalej:

Cytuj:
Prokuratura wciąż nie wie, czy to ciało szyfranta

Wiarygodność polskich mediów jest porażająca.

Zmierzam do tego, iż wszyscy posługujemy się informacjami z mediów, więc pisanie że mamy do czynienia z faktami trzeba uzupełnić, iż wyłącznie z medialnymi.

Cz maja 06, 2010 13:20
zbanowany na stałe

Wszyscy sie poslugujemy, ale nie wszyscy lykaja co im podstawia pod nos. :)

Cz maja 06, 2010 13:26

Dlatego ostatni raz oglądałam w TV pogrzeb pana Kaczorowskiego.

Cz maja 06, 2010 13:28
Ukyo napisał(a):
Dlatego ostatni raz oglądałam w TV pogrzeb pana Kaczorowskiego.

To żałuj, że nie masz regionalnej TVKielce - Msżę św. żałobną w bazylice katedralnej przy zwłokach P. Gosiewskiego retransmitowali już 7 razy.

Cz maja 06, 2010 15:32
zbanowana na stałe

Ukyo napisał(a):
podchodzi mi pod złamamie jednego z punktów Dekalogu.

nie mów do niewierzącego o przestrzeganiu jakiegoś tam dekalogu.
dla mnie to,co robisz jest tym samym,co robią inni przy tworzeniu teorii , nie staraj się dyplomatycznie siebie wybielić, kiepsko Ci to niestety wychodzi,a z idiotami nie rozmawiasz ;-)

Komorowski chce jechać na 9 maja do Rosji i jeszcze powręczać odznaczenia- większego takiego szczytu czelności do bezczelności jeszcze nie widziałam.

szczątki,paszporty ,niezabezpieczone miejsca... no normalnie jaja. ale to w końcu Polska , czemu ja się dziwię?

w WTC po tygodniu mieli już liste zamachowców i wszystkie wiadomości,fakty,wyjaśnienia Ameryka miała podane na tacy.
No po prostu szkoda słów.

Cz maja 06, 2010 20:35

Wybacz, Julio, ale przed Toba nie mam zamiaru się wybielać, a dyplomatka starałam się być zawsze. Wierz mi, już od wielu lat widze że to pomaga "sprzedać" swoje zdanie. ;)

Cz maja 06, 2010 21:36
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 93  Następna strona