| 

Przegląd prasy i Aktualności 

| Autor | Wiadomość |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: Przegląd prasy i AktualnościCoroner napisał(a): Patrząc na to co dzieje się na świecie to USA ma bardzo dużo do powiedzenia. W sprawach europejskich również. Nerwowość Merkel i próby obrażenie Trumpa przez prezydenta Francji  (wciąż nie mogę zapamiętać jak on się nazywa)
 Wracając do ks. Sowy to nie zająknęliście się na jego temat. Czyli o. Rydzyk wcielone zło a ks. Sowa ma immunitet i nie wolno go ruszać. To co wyszło to gorzej niż O. Rydzyk
O ks Sowie to ja sie dowiedzialam...z Goscia Niedzielnego. I jak juz tu pisano, ksiedzem Sowa natychmiast (a skali np losow Radia Maryja) zajal sie jego biskup. O czym mamy debatowac? O moralnosci kelnerow dorabiajacyxh podsluchiwaniem klientow? O prywatnych rozmowach w miejscu publicznym? O tym, ze sa ksieza, ktorzy prywatnie nie pamietaja, ze ze wzgledu na dar kaplanstwa powinni dorastac do Chrystusa a nie do tego swiata? A co do Trumpa, to bert04 ci wyluszczyl to co ja napisalam skrotowo. Nie USA nas odwiedzi, a jej mocno nadwyrezony prezydent, ktory nie wiadomo jak dlugo bedzie prezydentem i o ktorym nie wiadomo jaka polityke bedzie prowadzil jutro, a jaka pojutrze.

|  
			| So cze 10, 2017 18:12 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: Przegląd prasy i AktualnościKael napisał(a): O czym mamy debatowac? Np. o tym, jak działało państwo za czasów rządów PO. Te nagrania, mimo nieciekawego sposobu ich uzyskania, dają bardzo istotny wgląd w to, co się wtedy działo.

|  
			| So cze 10, 2017 18:19 | 

|  
		|  |  

|   Re: Przegląd prasy i AktualnościYarpen_Zirgin napisał(a): Kael napisał(a): O czym mamy debatowac? Np. o tym, jak działało państwo za czasów rządów PO. Te nagrania, mimo nieciekawego sposobu ich uzyskania, dają bardzo istotny wgląd w to, co się wtedy działo.Ano to sie działo, że panowie popili i pletli 3 po 3 ....a tak sie dzieje w każdym czasie, w każdej ekipie rządzącej, tyle tylko, że jedni potrafią bardziej zadbać o swoje tajemnice, inni - jak Platforma: rozleniwione koty - nie zadbała. Jak państwo działa aktualnie dobitnie świadczy morderstwo 25-latka na posterunku policji, i  śledztwo, które przez 12 miesięcy stoi w miejscu. Dowodem działania państwa jest także podkomisja smoleńska z przewodniczącym kłamczuchem, ukrywająca wyniki zleconych przez siebie badań do WAT.

Ostatnio edytowano So cze 10, 2017 18:42 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz 

|  
			| So cze 10, 2017 18:36 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Małgosiaa Moderator 
   |   Re: Przegląd prasy i AktualnościYarpen_Zirgin napisał(a): Np. o tym, jak działało państwo za czasów rządów PO. Te nagrania, mimo nieciekawego sposobu ich uzyskania, dają bardzo istotny wgląd w to, co się wtedy działo.Co ma do tego ks. Sowa? Dostał po łapach od biskupa i koniec tematu, póki co. O tym jak działało państwo za rządów PO debatowano przez osiem lat plus pierwszy rok rządów PiS. Chyba wystarczy. Teraz mamy inny rząd i temu rządowi trzeba patrzeć na ręce. PO teraz nie ma nic do powiedzenia. Najwyżej zablokuje mównicę   . No, ale elektorat PiS nie potrafi inaczej rozmawiać jak tylko a u was murzynów biją._________________
 Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter

|  
			| So cze 10, 2017 18:40 | 

|  
		|  |  

|   Re: Przegląd prasy i AktualnościMałgosiaa napisał(a): O tym jak działało państwo za rządów PO debatowano przez osiem lat plus pierwszy rok rządów PiS. Chyba wystarczy. Teraz mamy inny rząd i temu rządowi trzeba patrzeć na ręce. PO teraz nie ma nic do powiedzenia. Najwyżej zablokuje mównicę   . No, ale elektorat PiS nie potrafi inaczej rozmawiać jak tylko a u was murzynów biją.Ta chęć debatowania zwolenników PiS przez lata jak działało państwo za PO, przypomina stary dowcip: spowiada sie leciwa pani i wyznaje grzech - straciłam cnotę  - na zdziwienie kapłana, pani wyznaje to takie miłe wspomnienie.

|  
			| So cze 10, 2017 19:18 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Przegląd prasy i AktualnościKael napisał(a): A co do Trumpa, to bert04 ci wyluszczyl to co ja napisalam skrotowo. Nie USA nas odwiedzi, a jej mocno nadwyrezony prezydent, ktory nie wiadomo jak dlugo bedzie prezydentem i o ktorym nie wiadomo jaka polityke bedzie prowadzil jutro, a jaka pojutrze.Raczej ta lepsza twarz USA nas odwiedzi_________________
 Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

|  
			| So cze 10, 2017 19:20 | 

|  
		|  |  

|   Re: Przegląd prasy i Aktualnościbert04 napisał(a): Taki urok akurat tego forum. Są inne, gdzie antyPO ma przewagę. Jednak mam nadzieję, że nas nie opuścisz z tego powodu.Miałem taki zamiar po pierwszym ataku pilastra. Teraz już oswoiłem się. Zaakceptowałem że to taki Palikot/Petru tego forum. bert04 napisał(a): W sumie dobra wiadomość, ale po pierwsze primo, izolacja Polski jest raczej w obrębie Europy, konkretnie w obrębie Unii Europejskiej. I tu nie znam niczego, co by wskazywało na odwrócenie trendu. Po drugie, w przeszłości polska polityka zagraniczna próbowała równoważyć UE przez różne sojusze z USA. Skutki... niejednoznaczne, z jednej strony sukces umorzenia dlugu, z drugiej strony umoczyliśmy się przez Irak i Klewki. Nie wiem, czy dziś taka taktyka może przynieść jakieś owoce.Czas pokaże. Europa ma wielkie problemy. Uchodźcy/imigranci to jeden z nich. Mam wrażenie, że trochę się zapętlili w lewicowej ideologii i zmierzają donikąd. Polityka zagraniczna PiS to tak trochę antyPO. Wszystko co PO robiło to trzeba robić inaczej. Nie chcę oceniać polityki zagranicznej PiS. Osobiście wymieniłbym ministra po wpadce przyznania się, że nie mają dojścia do polityków z zaplecza Trumpa. Nawet jeśli jest to prawdą to nie można o tym mówić głośno. bert04 napisał(a): Po trzecie wreszcie, akurat ten prezydent sam jest coraz bardziej odizolowany, a przy jego nieobliczalności nigdy nie wiadomo, czego się spodziewać. Poza niespodziewanym.Ten prezydent jest nieprzewidywalny. Ale jak obserwowałem co się działo w USA w czasie kampanii to mam wrażenie że jak u nas salon tak u nich oderwani byli od rzeczywistości. Pamiętam tekst o tym co musiałby się stać żeby Gajowy przegrał. Podobne teksty słyszałem w CNN i innych liberalnych mediach (w USA liberalne znaczy lewicowe lub nawet lewackie) o tym dlaczego wybory wygra Clinton.  Możliwe, że lewica światowa próbuje go izolować. Ale i tak muszą się z nim liczyć. bert04 napisał(a): No to zdecyduj się, czy antyPiS- chwali
 - przemilcza
 - tłumaczy
 ks. Sowę. Bo u Ciebie robi to wszystko na raz. W slonecznym cieniu na miękkim kamieniu usiadł naTVtematN, i nic nie mówiąc pochwalił tłumaczeniem...
AntyPiS na forum nabrał wody w usta. AntyPiS w mediach elektronicznych próbuje tłumaczyć i chwali. W moim odczuciu naganne jest bawienie się w taki sposób w takim miejscu i z takimi ludźmi.  bert04 napisał(a): Ojciec Dyrektor działa od lat, jego wyczyny nie ograniczają się do polityki czy do propagowania pewnej konserwatywej teologii. Ja dotychczas nie słyszałem, zeby ks. Sowa dostawał dotacje z budżetu na odwierty, na szkoły, na grunty czy media. Nie znam też apeli do słuchaczy o dawanie datków na dzieła ks. Sowy. Porównujesz nie jabłka z gruszkami, ale jabłoń z poziomką.
Nie zgadzam się. Ks. Sowa to twarz tzw. Kościoła łagiewnickiego jak to kiedyś ujął Donald Tusk. Ksiądz który miał być alternatywą dla katolików nie zgadzających się z linią Radia Maryja. Tak wyglądało to przedsięwzięcie medialne zwane ReligiaTV będące częścią TVN. Ks. Sowa był lub jest w zarządzie spółek, a z taśm wyszły jeszcze inne jego powiązania ze światem polityki. Krytyka jest o. Rydzyka bo to polityk i biznesmen w sutannie. A w przypadku ks. Sowy mamy dokładnie takiego samego biznesmena w sutannie, i polityka również. O. Rydzyk nie kryje się ze swoimi politycznymi sympatiami i celami. Ks. Sowa działa raczej jako szara eminencja. Po raz pierwszy podoba mi się szybka reakcja Kościoła na powstały problem.

|  
			| So cze 10, 2017 19:20 | 

|  
		|  |  
			| Małgosiaa Moderator 
   |   Re: Przegląd prasy i AktualnościCoroner napisał(a): Po raz pierwszy podoba mi się szybka reakcja Kościoła na powstały problemI dlatego nie ma tematu. Co zmieni gadanie o ks. Sowie? Dostał po łapach i tyle w temacie. Po interwencji władz kościelnych byłaby to zwyczajna obmowa. No, ale w pewnym sensie tak mozna usprawiedliwiać poczynania o. Rydzyka. Na tej samej zasadzie jak usprawiedliwianie PiSu poprzez a u was murzynów biją._________________
 Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter

|  
			| So cze 10, 2017 19:35 | 

|  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Przegląd prasy i AktualnościA co poczyna ojciec Rydzyk i czy jest jakieś porównanie do ks. Sowy? _________________
 Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

|  
			| So cze 10, 2017 19:37 | 

|  
		|  |  

|   Re: Przegląd prasy i AktualnościMałgosiaa napisał(a): Coroner napisał(a): Po raz pierwszy podoba mi się szybka reakcja Kościoła na powstały problemI dlatego nie ma tematu. Co zmieni gadanie o ks. Sowie? Dostał po łapach i tyle w temacie. Po interwencji władz kościelnych byłaby to zwyczajna obmowa. No, ale w pewnym sensie tak mozna usprawiedliwiać poczynania o. Rydzyka. Na tej samej zasadzie jak usprawiedliwianie PiSu poprzez a u was murzynów biją.Jako katecheta doskonale wiesz jak wygląda podległość w Kościele. I jaki wpływ na zakonników mają biskupi miejsca czy nawet KEP.  Poczynania O. Rydzyka są całkiem inne niż ks. Sowy. Inny kaliber.  Ale też o. Rydzyka nie przyłapano na libacji jak to określił jeden ksiądz dziennikarz

|  
			| So cze 10, 2017 20:08 | 

|  
		|  |  
			| Małgosiaa Moderator 
   |   Re: Przegląd prasy i AktualnościI dalej: a u was murzynów biją   Coroner napisał(a): Jako katecheta...Nic nie zrozumiałeś z tego co powiedziałam, więc może inaczej: różnica między o.Rydzykiem a ks. Sową polega na tym, że ten pierwszy nic sobie nie robił z prób przywołania go do porządku, bo nie podlega KEP. Jeździł nawet ze skargą do Brukseli. Ks. Sowa poddał się decyzji biskupa. I w tym momencie (jako katecheta)  jakiekolwiek roztrząsanie, a tym bardziej usprawiedliwianie kogoś innego przy pomocy jego osoby to obmowa, grzech przeciwko VIII przykazaniu._________________

|  
			| So cze 10, 2017 20:22 | 

|  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Przegląd prasy i Aktualności_________________

|  
			| So cze 10, 2017 20:53 | 

|  
		|  |  

|   Re: Przegląd prasy i AktualnościMałgosiaa napisał(a): I dalej: a u was murzynów biją   Coroner napisał(a): Jako katecheta...Nic nie zrozumiałeś z tego co powiedziałam, więc może inaczej: różnica między o.Rydzykiem a ks. Sową polega na tym, że ten pierwszy nic sobie nie robił z prób przywołania go do porządku, bo nie podlega KEP. Jeździł nawet ze skargą do Brukseli. Ks. Sowa poddał się decyzji biskupa. I w tym momencie (jako katecheta)  jakiekolwiek roztrząsanie, a tym bardziej usprawiedliwianie kogoś innego przy pomocy jego osoby to obmowa, grzech przeciwko VIII przykazaniu.I zostałem osądzony. Wyobraź sobie, że dla mnie postawa o. Rydzyka też jest negatywna. A u ciebie widzę pewnego rodzaju schizofrenię. ks. Sowa dostał po łapach ale to nie kończy dyskusji. Wciąż jest twarzą pewnych postaw. Nie słyszałem żeby ten polityk w sutannie wycofał się z czegokolwiek co powiedział. Co do O. Rydzyka to zdania na jego temat są podzielone. Moim zdaniem on powinien zostać biznesmenem a nie duchownym. Jednak jego działania nie można ocenić tylko negatywnie. A najważniejsze. Władze OO Redemptorystów stoją za nim.

|  
			| So cze 10, 2017 22:17 | 

|  
		|  |  
			| Małgosiaa Moderator 
   |   Re: Przegląd prasy i AktualnościCoroner napisał(a): I zostałem osądzony.Absolutnie. Zwróciłam tylko uwagę skoro powołałeś się na moja profesję. Coroner napisał(a): Co do O. Rydzyka to zdania na jego temat są podzielone. Moim zdaniem on powinien zostać biznesmenem a nie duchownym. Jednak jego działania nie można ocenić tylko negatywnie. A najważniejsze. Władze OO Redemptorystów stoją za nim.Mnie najbardziej wkurzał polityką, gdzie jawnie promował nienawiść do myślących inaczej (polityka - nie dałam rady wysłuchać do końca "Rozmów niedokończonych"  ileś lat temu). Dlatego do dzisiaj nie umiem nawet modlić się z RM. Czuję się jak hipokrytka._________________

|  
			| So cze 10, 2017 22:29 | 

|  
		|  |  

|   Re: Przegląd prasy i AktualnościNigdy nie słuchałem. Te rozmowy niedokończone to prekursor takich programów jak Szkło Kontaktowe czy wTyle Wizji. Nie przepadam za takimi programami.A wracając do ks.  Sowy to zgorszenie większe niż o. Rydzyk
 Takich nagrań o wykańczaniu gazety która nieprzychylnie pisze. I to są ci obrońcy demokracji. A z nagrań wychodzi że z demokracją mają tyle wspólnego co Petru z wiedzą historyczną o Cesarstwie Rzymskim

|  
			| So cze 10, 2017 22:44 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach