Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Gruby napisał(a): Ale utrzymanie sie kursu na giełdzie, pomimo katastrofalnych wyników, to według analityków skutek wykupywania akcji iw celu wrogiego przejecia Ilu analityków, tyle opinii  Natomiast wyniki za pierwszy kwartał były słabe głównie za sprawą zakupu Możejek (i kłopotów związanych z tą rafinerią, jak chociażby odcięcie jej dostaw ropy rurociągiem Przyjaźń czy pożaru). Zresztą niedługo dostaniemy wyniki za drugi kwartał to będziemy mieli lepszy ogląd sytuacji. Zapytam tylko, co powiesz, gdyby dla odmiany te wyniki były niezłe?
To co robiłem zawsze w ytakich sytuacjach - przyznam sie do błędu
ja nie jestem Małostkowym Bratem i to nie dlatego ,ze gdy sałem obok LAK-a, to siegał mi nieco powyzej pasa 
|
Śr lip 18, 2007 7:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ponieważ temat
Prokurator usunięty po wszczęciu postępowania przeciwko PiS
jak wiele innych niewygodnych został zamkniety, więc przenosze ostatnią wypowiedź to tego zsypu
Wysłany: Czw Lip 19, 2007 8:24 Temat postu:
-------------------------------------------------------------------------------- W pierwszej PRL też w organach ścigania tez bywali eksperci i wybitni fachowcy Ci dwaj stąpają po cienkiej linie
Pisząc o PiS-owskich czekistach miałem na myśli przede wszystkim Ziobrę, Wassermana, Macierewicza… Ich działalność jest znana publicznie, a ich podwładnych tylko niekiedy.
PiS to "bolszewicy" bo rządzą dzięki większości w sejmie utrzymywanej w dosyć niski sposób Ale nie tylko o to chodzi
Zawłaszczanie państwa, likwidacja lub ograniczanie znaczenia demokratycznych instytucji, rozbudowa tajnych służb, w tym utworzenie policji mającej wiele cech partyjnej policji politycznej i to mającej formalne uprawnienia chyba większe niż miało UB, podporządkowywanie organów kontroli rządowi - to wszystko przerabialiśmy juz w czasach bierutowskich.
Retoryka Jarosława bardzo podobna do tej tow. Wiesława i innych towarzyszy, to już tylko zewnętrzny objaw nowej bolszewizacji życia w Polsce
Ps. Bardzo proszę bez demagogicznych protestów, że przecież nikogo nie zamordowali. Teraz mamy XXI wiek. Aby kogoś wykończyć wcale nie trzeba mu strzelać w potylicę
|
Cz lip 19, 2007 10:15 |
|
 |
1KOR13
|
Po pierwsze, to chciałem zwrócić uwagę na to, że pisząc w taki sposób obrażasz ludzi, którzy PiS popierają.
Ale mniejsza. Przejdźmy do konkretów.
Cytuj: Pisząc o PiS-owskich czekistach miałem na myśli przede wszystkim Ziobrę, Wassermana, Macierewicza… Ich działalność jest znana publicznie, a ich podwładnych tylko niekiedy. I oczywiście znowu mamy do czynienia z charakterystyczną dla przeciwników PiSu postawą: dużo zarzutów, zero konkretów. Niby co mógłbyś przytoczyć na poparcie Twojej tezy? Tak swoją drogą - nie wiem, czy wiesz, że Antoni Macierewicz przez całe swoje życie (zaczynał działalność opozycyjną jeszcze jako młodzieniec) walczył z systemem, który na teryrorium polskim był zaprowadzony przez prawdziwych, realnie działających uczniów czekistów. I za tą walkę był inwigilowany przez te służby, które były ekspozyturami służb radzieckich na Polskę. Cytuj: PiS to "bolszewicy" bo rządzą dzięki większości w sejmie utrzymywanej w dosyć niski sposób I znowu zero konkretu. Co to znaczy, że większość jest utrzymywana "w dosyć niski sposób". No i co to ma wspólnego z bolszewizmem? Cytuj: Zawłaszczanie państwa, likwidacja lub ograniczanie znaczenia demokratycznych instytucji, rozbudowa tajnych służb, w tym utworzenie policji mającej wiele cech partyjnej policji politycznej i to mającej formalne uprawnienia chyba większe niż miało UB, podporządkowywanie organów kontroli rządowi - to wszystko przerabialiśmy juz w czasach bierutowskich.
W rzeczywistości jest dokładnie inaczej. Żadna instytucja demokratyczna nie została zlikwidowana, żadnej nie ograniczono możliwości działania. Zmiany w służbach doprowadziły do tego, że mamy w końcu w Polsce służby bez rodowodu komunistycznego, czyli totalitarnego, które w końcu działają wg standardów zachodnich (ostatnia operacja specjalna CBA, za którą PiS jest rugowany na prawo i lewo, na Zachodzie jest czymś normalnym, i każda osoba, która cokolwiek o tym wie, może Ci o tym powiedzieć). Żaden organ kontroli nie został podporządkowany rządowi. Cytuj: Retoryka Jarosława bardzo podobna do tej tow. Wiesława i innych towarzyszy, to już tylko zewnętrzny objaw nowej bolszewizacji życia w Polsce Retoryka Jarosława nie ma nic wspólnego z retoryką komunistów, takie porównania są w ogóle bez sensu. Natomiast w polskim życiu publicznym funkcjonuje osoba, której wystąpienia można porównać do wystąpień znanych ze zjazdów PZPR - tą osobą jest Donald Tusk. Dla wystąpień sekretarzy charakterystyczne było to, że było w nich dużo frazesów, ale mało treści. Wypowiedzi Tuska są właściwie identyczne - opiewają w różnego rodzaju frazesy, ale gdyby je odsączyć z pustosłowia i wskazać na to, ile w nich merytorycznej treści, to niestety, ale zostaje nam tego niezbyt dużo. Cytuj: Bardzo proszę bez demagogicznych protestów, że przecież nikogo nie zamordowali. Teraz mamy XXI wiek. Aby kogoś wykończyć wcale nie trzeba mu strzelać w potylicę
No właśnie. Odnieś to może do działalności np. zespołu Lesiaka.
|
Cz lip 19, 2007 15:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
1KOR13 napisał(a): Po pierwsze, to chciałem zwrócić uwagę na to, że pisząc w taki sposób obrażasz ludzi, którzy PiS popierają. Ale mniejsza. Przejdźmy do konkretów. Cytuj: Pisząc o PiS-owskich czekistach miałem na myśli przede wszystkim Ziobrę, Wassermana, Macierewicza… Ich działalność jest znana publicznie, a ich podwładnych tylko niekiedy. I oczywiście znowu mamy do czynienia z charakterystyczną dla przeciwników PiSu postawą: dużo zarzutów, zero konkretów. Niby co mógłbyś przytoczyć na poparcie Twojej tezy? Tak swoją drogą - nie wiem, czy wiesz, że Antoni Macierewicz przez całe swoje życie (zaczynał działalność opozycyjną jeszcze jako młodzieniec) walczył z systemem, który na teryrorium polskim był zaprowadzony przez prawdziwych, realnie działających uczniów czekistów. I za tą walkę był inwigilowany przez te służby, które były ekspozyturami służb radzieckich na Polskę. (...) .
Nie należę do tych, co obrazani nadstawiaja drugi policzek
Skoro I sekretarza KC zalicza wszystkich tych co nie popieraja PiS-u, do wrogów ludu, zdrajców, zomo, układu, chołoty itd. itp. to nie wiedzę powodu do nadmiernej powściągliwości cobec JAK-a i jego partyjnych towarzyszy
Konkretów to znajdziesz wiele w moich poprzednich wypowiedziach, na przykład tych dotyczacych naszego "Wyszyńskiego" czyli Ziobry.
Jezeli sam nie znajdziesz, to moze poźniej podrzuce Ci kilka linków
Gdy przed wielu na naradzie pokontrolnej z Wojewodą Lubelskim wnioskowalem o wywalenie na zbity pysk jednego dyrechtora z Urzedu Miasta w Puławach, to towarzysz wojewoda bronił go tak samo jak Ty bronisz Macierewicza i podnosił jego wczesniejsze zasługi.
To było mniej wiecej w tym okresie gdy skazano za szpiegostwo Pawłowskiego
Odpowiedziałem wojewodzie,ze Pawłowskiego skazano nie za wyniki w szermireerce tylko za szpiegostwo, a ja tez nie cche zeby wyrzucił tego dyrektora za załugi tylko za nieprawidłowosci ktore stwierdzielm w czasie kontroli urzedu.
Podnoszenie poprzednich zasług Macierewicza to zaden argument.
Nie bede go porównywał z Pawłowskim ale z innycm szpionem.
Czy wiesz ze niejaki Kukliński, trafił do wojska z patryjnego naboru lewicowej młodzieży ogłoszonego przez PPR aby pozbyć sie z wojska przedwojennych oficerów?
Był wiernym członkiem PZPR, robił imponujaca karierę w wojsku, cieszył sie zaufaniem wszelkich tajnych służb polskich i radzieckich, prwdopodobnie z nimi współpracował.
A potem został amerykańskim szpiegiem i zwiał z Polski.
Macierewuicz tez kiedys był dobry a teraz zdekonspirował oficerów polskiego wywiadu
Oceniam za ostatnie dokonania za nie za zyciorys.
cd pewnie nastapi 
|
Cz lip 19, 2007 16:01 |
|
 |
stern
|
1KOR13 napisał(a): W rzeczywistości jest dokładnie inaczej. Żadna instytucja demokratyczna nie została zlikwidowana, żadnej nie ograniczono możliwości działania.
może warto dodać: "jeszcze nie". Natomiast zakusy są b. wyraźne. Kto mówił o "odzyskaniu" TVP i urzędów? Dlaczego środowisko tak protestuje przeciwko zmianie ustawy o ustroju sądów powszechnych? Cytuj: Trybunał Konstytucyjny obalił wczoraj przepis, który mógł doprowadzić do wymiany blisko 40 proc. składu Krajowej Rady Sądownictwa przed upływem jej kadencji
To kolejna z ustaw, która - w opinii środowiska sędziowskiego - zmierza do osłabienia niezależności sądownictwa. Na podpis prezydenta czeka inna: znacznie zwiększająca władzę ministra sprawiedliwości nad sądami i dająca możliwość odbierania w pewnych okolicznościach sędziom i prokuratorom immunitetu w 24 godziny. KRS, pierwszy prezes Sądu Najwyższego, rzecznik praw obywatelskich, adwokatura i opozycja apelują o jej niepodpisywanie.
W innym miejscu Cytuj: Minister sprawiedliwości - prokurator generalny w ten sposób "może uzyskać znaczący wpływ na przebieg postępowania" - pisze Kochanowski. Wszyscy oni są w układzie? Dodajmy do tego - zapisaną w projekcie konstytucji PiS - likwidację samorządu terytorialnego. 1KOR13 napisał(a): Zmiany w służbach doprowadziły do tego, że mamy w końcu w Polsce służby bez rodowodu komunistycznego, czyli totalitarnego, które w końcu działają wg standardów zachodnich (ostatnia operacja specjalna CBA, za którą PiS jest rugowany na prawo i lewo, na Zachodzie jest czymś normalnym, i każda osoba, która cokolwiek o tym wie, może Ci o tym powiedzieć). Żaden organ kontroli nie został podporządkowany rządowi.
Ale wiesz, kto powołuje i odwołuje szefa CBA? 1KOR13 napisał(a): Natomiast w polskim życiu publicznym funkcjonuje osoba, której wystąpienia można porównać do wystąpień znanych ze zjazdów PZPR - tą osobą jest Donald Tusk. Dla wystąpień sekretarzy charakterystyczne było to, że było w nich dużo frazesów, ale mało treści.
Jarosław ma tak samo. Słuchałem właśnie jego przemowy o sukcesach rządu. Nie mogę sobie uświadomić, co z tego co wymienił jest sukcesem rządu, bo rząd nie zrobił nic w żadnej z dziedzin, którymi on się chwali. Wzrost gospodarczy jest wynikiem koniunktury na świecie, a reform jak nie było tak nie ma. Zmieniono ustawę o swobodzie działalności gospodarczej, tak aby odwlec zmiany, które miały obowiązywać od 1.1.2007. Podniesiono opłaty skarbowe. Mityczny pakiet Kluski gdzieś zaginął. 1KOR13 napisał(a): Wypowiedzi Tuska są właściwie identyczne - opiewają w różnego rodzaju frazesy, ale gdyby je odsączyć z pustosłowia i wskazać na to, ile w nich merytorycznej treści, to niestety, ale zostaje nam tego niezbyt dużo.
Niezbyt dużo to i tak więcej niż nic, jak w przypadku premiera.
BTW: Po artykule Michalkiewicza szperałem po ustawie dla potwierdzenia jego słów. Jaki wynik? Ano faktycznie w ustawie brak jest upoważnienia do fałszowania dokumentów innych niż te, o których pisze Michalkiewicz.
|
Cz lip 19, 2007 16:59 |
|
|
|
 |
1KOR13
|
[cytaty z Grubego:]
Cytuj: Skoro I sekretarza KC zalicza wszystkich tych co nie popieraja PiS-u, do wrogów ludu, zdrajców, zomo, układu, chołoty itd. itp. to nie wiedzę powodu do nadmiernej powściągliwości cobec JAK-a i jego partyjnych towarzyszy I znowu to samo: demagogia bez oparcia w faktach. Nie jest tak, że Kaczyński zalicza wszystkich, co nie popierają PiSu, do wrogów ludu, zdrajców, itd. Natomiast faktem jest, że taki wizerunek jego osoby jest kreowany w polskich mediach. Ale jest to wizerunek fałszywy - wystarczy sobie poczytać jego wypowiedzi, z których pochodzą te wyrywane z kontekstu cytaty, aby zobaczyć, że Kaczyński nigdy nie dzieli społeczeństwa, odnosi się bowiem jedynie do przeciwników PiS ze ściśle pojętej elity: klasa polityczna, elita biznesowa, itp. Nigdy nie było powiedziane coś takiego: kto nie jest za PiSem, ten jest w układzie. Taki sposób ukazywania wypowiedzi premiera jest zwykłym kłamstwem. Cytuj: Gdy przed wielu na naradzie pokontrolnej z Wojewodą Lubelskim wnioskowalem o wywalenie na zbity pysk jednego dyrechtora z Urzedu Miasta w Puławach, to towarzysz wojewoda bronił go tak samo jak Ty bronisz Macierewicza i podnosił jego wczesniejsze zasługi.
To było mniej wiecej w tym okresie gdy skazano za szpiegostwo Pawłowskiego
Odpowiedziałem wojewodzie,ze Pawłowskiego skazano nie za wyniki w szermireerce tylko za szpiegostwo, a ja tez nie cche zeby wyrzucił tego dyrektora za załugi tylko za nieprawidłowosci ktore stwierdzielm w czasie kontroli urzedu.
Podnoszenie poprzednich zasług Macierewicza to zaden argument. Podnoszenie poprzednich zasług Macierewicza jest dokonane w odpowiedzi na to obrzydliwe porównanie, jakiego dopuścił się Gruby. Żeby porównać kogoś do czekisty trzeba mieć ku temu powody, a działalność Macierewicza, zarówno ta z lat minionych, jak i obecna, powodów ku temu nie daje, więcej nawet: Macierewicz jest osobą, której za działalność należy się order państwowy, i to najwyższy. Cytuj: Czy wiesz ze niejaki Kukliński, trafił do wojska z patryjnego naboru lewicowej młodzieży ogłoszonego przez PPR aby pozbyć sie z wojska przedwojennych oficerów? Był wiernym członkiem PZPR, robił imponujaca karierę w wojsku, cieszył sie zaufaniem wszelkich tajnych służb polskich i radzieckich, prwdopodobnie z nimi współpracował. A potem został amerykańskim szpiegiem i zwiał z Polski. A po co Ty mi tutaj piszesz o Kuklińskim? Co ma Kukliński wspólnego z Macierewiczem, bo nie bardzo rozumiem? Cytuj: Macierewuicz tez kiedys był dobry a teraz zdekonspirował oficerów polskiego wywiadu A zadałeś sobie chociaż trud przeczytania, lub nawet przejrzenia, tego raportu? Bo moim zdaniem powyższe zdanie nie jest niczym więcej, jak powielaniem bredni z "Faktów" TVNu. Faktem jest, że zdecydowana większość zapytanych o to ekspertów od służb specjalnych z Zachodu wypowiada się bardzo pozytywnie zarówno o rozwiązaniu WSI, jak i o raporcie Macierewicza. Ja właściwie znam tylko jednego, który wypowiedziałby się negatywnie, natomiast znam pokaźną grupę wypowiedzi pozytywnych lub bardzo pozytywnych. [cytaty ze sterna:]Cytuj: może warto dodać: "jeszcze nie". Natomiast zakusy są b. wyraźne.
Kto mówił o "odzyskaniu" TVP i urzędów? O odzyskaniu TVP - nikt. O odzyskaniu urzędów - nikt. O odzyskaniu MSZu (czyli jednego, jedynego urzędu) - premier. I tutaj właśnie widać, jak tworzysz rzeczywistość. Cytuj: Dlaczego środowisko tak protestuje przeciwko zmianie ustawy o ustroju sądów powszechnych? (...) Wszyscy oni są w układzie? Nie. A dlaczego środowisko protestuje? Masz to tam dokładnie napisane, więc nie wiem, czemu się o to mnie pytasz. Sami chyba lepiej tłumaczą swoje motywy, niż gdybym ja miał ich tłumaczyć. Inną sprawą jest ocena tego, czy należy uznać ich motywy za słuszne. Cytuj: Ale wiesz, kto powołuje i odwołuje szefa CBA? Premier, ale co z tego wynika? Bo moim zdaniem nic. Cytuj: Jarosław ma tak samo. Słuchałem właśnie jego przemowy o sukcesach rządu. Nie mogę sobie uświadomić, co z tego co wymienił jest sukcesem rządu, bo rząd nie zrobił nic w żadnej z dziedzin, którymi on się chwali. No cóż, jeżeli nie możesz sobie uświadomić, co z tego, o czym mówi, jest sukcesem rządu, no to niezbyt dobrze to świadczy o Tobie. Ja słuchałem tego wystąpienia w całości na żywo i jakoś nie miałem z tym problemów. Cytuj: Wzrost gospodarczy jest wynikiem koniunktury na świecie, a reform jak nie było tak nie ma. Zmieniono ustawę o swobodzie działalności gospodarczej, tak aby odwlec zmiany, które miały obowiązywać od 1.1.2007.
Podniesiono opłaty skarbowe.
Mityczny pakiet Kluski gdzieś zaginął. Pakiet Kluski nie jest mityczny, bo jego część jest już w Sejmie. Natomiast reformy tego rządu są oczywiste, i mówił o nich dzisiaj premier. To ten rząd odmroził kwotę wolną od podatku i progi podatkowe, to ten rząd przeprowadza procesy konsolidacyjne, to ten rząd w końcu rozpoczął walkę z klinem, i to ten rząd - co jest w rzeczywistości jego największym sukcesem - przygotował Polskę do takiego wykorzystania środków unijnych, które stawia nas w czołówce europejskiej, mimo że obejmował kraj w sytuacji, gdy te przygotowania były w stanie katastrofalnym. Cytuj: Niezbyt dużo to i tak więcej niż nic, jak w przypadku premiera.
W tym przypadku wykazujesz skrajne zacietrzewienie z rodzaju: "nie mogę nigdy przyznać, że premier robi cokolwiek lepiej niż źle".
Akurat wypowiedzi Kaczyńskiego, czego by o nich nie mówić, w treść są obfite.
[cytaty z...] - Paschalis
|
Cz lip 19, 2007 18:24 |
|
 |
1KOR13
|
Cytuj: Inną sprawą jest ocena tego, czy należy uznać ich motywy za słuszne.
Miało być nie motywy, tylko argumenty, stanowiska.
Motywy to każdy posiada szczytne, idzie o to, czy ma się rację.
|
Cz lip 19, 2007 18:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
1KOR13 skoro uzywasz w polemice cytatów
to moze byś raczył zaznaczać, KOGO cytujesz ,
Przejrzyj swoje ostatnie wypowiedzi i sprecyzuj do kogo pijesz
Zakładam, ze brak adresatów w Twoich wypowiedziach to tylko Twoje bałaganiarstwo a nie sztuczka z bogatego arsenału lewaka dr hab. J.R. Nowaka
Ps. Nie unikam merytorycznej polemiki, ale chce zeby wszyscy wiedzieli co do kogo pisałeś
|
Pt lip 20, 2007 7:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sukcesy Małostkowego Brata *PREZYDENTA*
----------------------------------------------------------
Prezydent bez sympatii
Lech Kaczyński jest źle oceniany przez większość Polaków. Od dziś poprawianiem jego wizerunku ma się zajmować eurodeputowany Michał Kamiński
Lech Kaczyński ma więcej krytyków niż zwolenników. Sondaż przeprowadzono 4 - 6 lipca na 980-osobowej próbie dorosłych Polaków. Źródło: GfK Polonia
Poprawa wizerunku prezydenta to prawdziwe wyzwanie dla specjalisty od marketingu politycznego. Michał Kamiński będzie więc miał pełne ręce roboty.
Ten uważany za znawcę politycznego marketingu polityk PiS ma pomóc prezydentowi w zdobyciu sympatii rodaków.
Z sondażu GfK Polonia dla "Rz" wynika, że tylko 31 proc. Polaków uważa, iż prezydent godnie reprezentuje Polskę za granicą. Jeszcze mniej, bo 28 proc., ocenia, że Lech Kaczyński wpływa pozytywnie na wizerunek naszego kraju za granicą. Uważamy też, że głowa państwa częściej prowokuje konflikty na scenie politycznej, niż je łagodzi, mediując między zwaśnionymi stronami.
Socjolog Jarosław Flis z Uniwersytetu Jagiellońskiego uważa, że zaraz po wyborach Lech Kaczyński jawił się społeczeństwu jako ucieleśnienie zmian. Z tego samego powodu wybory wygrywali Lech Wałęsa i Aleksander Kwaśniewski.
- Jednak kiedy Jarosław Kaczyński został premierem, prezydent automatycznie znalazł się w jego cieniu -komentuje Flis. -To, czego oczekiwano od prezydenta, robi premier.
Dodatkową trudnością w ocenie Flisa jest fakt, że Lech Kaczyński to człowiek czynu. Trudno od niego wymagać, aby brylował na zagranicznej scenie politycznej.
-Podejrzewam, że nie jest to ani jego marzeniem, ani nie ma on natury lwa salonowego - dodaje socjolog. Politolog Marek Migalski uważa jednak, że wyniki sondażu nie są wcale takie złe, jak na niecałe dwa lata od wyborów.
- Warto przypomnieć, że Lech Wałęsa miał znacznie gorsze notowania, apotem i tak nawiązał równorzędną walkę z Aleksandrem Kwaśniewskim - mówi Migalski. - W drugiej części swojej prezydentury Kaczyński spróbuje odzyskać sympatię obywateli.
ELIZA OLCZYK, js, as
--------------------------------------------------------------------------------
Czytaj także
Zalety i wady Michała Kamińskiego http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/dr ... a_a_3.html
Wizerunek do poprawki http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wyd ... j_a_7.html
VIDE: "RZEPA"
http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/pi ... a_a_1.html
|
Pt lip 20, 2007 8:29 |
|
 |
1KOR13
|
Cytuj: 1KOR13 skoro uzywasz w polemice cytatów to moze byś raczył zaznaczać, KOGO cytujesz ,
Tworzysz niepotrzebnie sztuczne problemy, ale proszę bardzo:
wypowiedź nr 1 z tej strony - Ty
wypowiedzi nr 2 i 3 - stern.
|
Pt lip 20, 2007 8:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
1KOR13 napisał(a): Cytuj: 1KOR13 skoro uzywasz w polemice cytatów to moze byś raczył zaznaczać, KOGO cytujesz , Tworzysz niepotrzebnie sztuczne problemy, ale proszę bardzo: wypowiedź nr 1 z tej strony - Ty wypowiedzi nr 2 i 3 - stern.
Sprawdź jeszcze raz, bo sam sie gubisz.
W Twojej wypowiedzi "nr 1 z tej strony" sa zarowno cytaty "z moich wypowiedzi, jak i innych forumowiczów, czyli nie moje
Ja i autor innych wypowiedzi wiemy co jest nasze ale skoro Tobie juz sie to pomieszało, to co mowic o postronmych czytelnikach 
|
Pt lip 20, 2007 8:50 |
|
 |
Paschalis
|
Ja również prosiłbym o podawanie jednak autora cytatów, aby uniknąć trudności z odczytem i nieporozumień. Zwłaszcza jeśli cytuje się więcej niż jedną osobę w poście.
_________________ www.onephoto.net
|
Pt lip 20, 2007 8:52 |
|
 |
1KOR13
|
Cytuj: W Twojej wypowiedzi "nr 1 z tej strony" sa zarowno cytaty "z moich wypowiedzi, jak i innych forumowiczów, czyli nie moje
No raczej nie.
W wypowiedzi nr 1 ze strony 44, zaczynającej się od słów: "po pierwsze, to chciałem zwrócić uwagę na to...", są tylko cytaty z Twojej wypowiedzi, zaczynającej się od słów "ponieważ temat...".
|
Pt lip 20, 2007 9:56 |
|
 |
1KOR13
|
No ale ok., skoro chcecie, żeby zaznaczać, kogo się cytuje, no to zacznę.
|
Pt lip 20, 2007 9:58 |
|
 |
stern
|
1KOR13 napisał(a): O odzyskaniu MSZu (czyli jednego, jedynego urzędu) - premier.
I tutaj właśnie widać, jak tworzysz rzeczywistość.
ok, mój błąd. A odzyskano od kogo i dla kogo? Mógłbyś to rozwinąć ? 1KOR13 napisał(a): Inną sprawą jest ocena tego, czy należy uznać ich motywy za słuszne.
Zaczynam rozumieć. Albo jesteś młody i nie wiesz jak się robi przekręty, albo nie masz odpowiedniej wiedzy, aby pojąć czym jest możność wpływania na wyroki sądów tak, aby: "Wachowski nie mógł wygrać z Kaczyńskim" 1KOR13 napisał(a): Cytuj: Ale wiesz, kto powołuje i odwołuje szefa CBA? Premier, ale co z tego wynika? Bo moim zdaniem nic. Czyli cała dyskusja w sejmie sprzed roku, aby szefa CBA powoływał Sejm i ostatnia inicjatywa p. Leppera odgrzebująca ten pomysł są kompletnie bez sensu, tak? A dlaczego w takim razie premier się na to nie zgadza ? Przecież to i tak nie ma żadnego znaczenia. 1KOR13 napisał(a): No cóż, jeżeli nie możesz sobie uświadomić, co z tego, o czym mówi, jest sukcesem rządu, no to niezbyt dobrze to świadczy o Tobie. Ja słuchałem tego wystąpienia w całości na żywo i jakoś nie miałem z tym problemów. Z Twoich wypowiedzi wynika, że gdyby Jarek kazał zamknąć opozycję w areszcie prewencyjnym to i tak uznałbyś, że to dobry pomysł. 1KOR13 napisał(a): Pakiet Kluski nie jest mityczny, bo jego część jest już w Sejmie.
tak wiem, było o tym na konferencji. A czy wiesz co się tam znajdzie? Możność otwierania działalności gospodarczej? Te tak szeroko nagłaśniane zmiany są przejawem debilizmu partii rządzącej. Otwarcie własnej działalności w tej chwili to drobiazg. Zmieniać trzeba co innego. Ale... tego nikt nie zrobi, bo rządzący nigdy nie działali "na własnym", nie wiedza jak to jest podejmować decyzje, za które ponosi się odpowiedzialność (inną niż "polityczna" - czyli w Polsce żadna). Jarek całe życie mieszkał z mamą i pracował jako urzędnik. Ktoś taki ma reformować gospodarkę? Mógłby - gdyby umiał słuchać rad. Ale on jest najmądrzejszy, jak się zdaje (głównie jemu). BTW: Dlaczego podniesiono opłaty skarbowe za interpretacje podatkowe a na dodatek zmieniono zapisy na niekorzystne dla przedsiębiorców w sprawie tychże interpretacji (chodzi o ich moc wiążacą dla firm)? W ramach pakietu Kluski? 1KOR13 napisał(a): Natomiast reformy tego rządu są oczywiste, i mówił o nich dzisiaj premier.
Reforma, a zabieg kosmetyczny dla pozorów to dwie różne rzeczy. 1KOR13 napisał(a): To ten rząd odmroził kwotę wolną od podatku i progi podatkowe, 1KOR13 napisał(a): a co to za reforma? Co to dało ? 1KOR13 napisał(a): to ten rząd przeprowadza procesy konsolidacyjne,
Proces konsolidacyjny to po polsku połączenie. Jakież to połączenia są sukcesem tego rządu? Oczywiście oprócz połączeń Prezydenta z premierem po kilkanaście razy dziennie (także w czasie rozmów w Brukseli) 1KOR13 napisał(a): to ten rząd w końcu rozpoczął walkę z klinem,
khem? znaczy alkoholizm zwalcza, czy jak? Wiesz o czym mówisz w ogóle? I jak "rozpoczął"? tak samo jak "rozpoczął budowę 9 tys. autostrad"?  1KOR13 napisał(a): i to ten rząd - co jest w rzeczywistości jego największym sukcesem - przygotował Polskę do takiego wykorzystania środków unijnych, które stawia nas w czołówce europejskiej, mimo że obejmował kraj w sytuacji, gdy te przygotowania były w stanie katastrofalnym.
misiu, konkrety poproszę. Jakoż to rząd przygotował? 1KOR13 napisał(a): W tym przypadku wykazujesz skrajne zacietrzewienie z rodzaju: "nie mogę nigdy przyznać, że premier robi cokolwiek lepiej niż źle". Akurat wypowiedzi Kaczyńskiego, czego by o nich nie mówić, w treść są obfite.
są obfite, tu się zgodzę. Ale poza tym to propagandowy bełkot.
Jak już pewnie zauważyłeś, mój zawód zmusza mnie do wyłuskiwania treści z różnych wypowiedzi.
Powiedzenie: "Walczymy jako pierwsi z klinem podatkowym (pewnie o to Ci chodziło) to propagandowy bełkot. Obniżka składki rentowej o te 20 zł, to pryszcz w porównaniu do podwyżki VAT od 1 stycznia '08, podwyżki akcyzy na benzynę, podwyżek cen pradu, itd itd.
A jeszcze rząd chce nam ukraść pieniądze z II filara. Też w ramach reform zapewne.
Ten rząd nie zna się na gospodarowaniu.
Ten rząd nie zrobił nic (poza konferencjami prasowymi) i działaniami min. Gęsickiej.
Reformy min. Ziobry spowodują zapaść w sądownictwie (i to akurat w czasie, gdy naprawdę zaczęły porządnie działać wcześniej wprowadzone instytucje - ugruntowała się praktyka i prokuratura i sądy wypracowały schematy działania.) Przestępczość spada od dawna. Ale min. wlazł z butami i spapra wszystko. I faktycznie w kampanii nadchodzącej będzie mógł mówić, że usprawni sądy - wycofując własne reformy.
Premier uczynił z pospolitego przestępcy wicepremiera,
pan. Giertych - ojciec narobił szumu swoim ewolucyjnym bełkotem i teraz kościół odkręca to co tamten nawyczyniał (info. za wiara.pl), a Giertych - syn wiernie mu sekunduje.
Czuję chroniczną niechęć do SLD, za ich cynizm, wyrachowanie i lewicowe poglądy. Ale jedno trzeba im przyznać. Umieli kraść tak, aby nie było tego widać, a przynajmniej niezbyt jawnie. Tworzyli struktury nieomalże przestępcze, ale zachowywali pozory.
Obecny rząd (ponieważ ma monopol na Prawdę i Dobro) może czynić złe rzeczy, bo tak. Przecież oni są "Ci dobrzy"
Mam wrażenie, że wierzysz w dobroć Jarka i jego dobre chęci. Złe decyzje akceptuje się, bo Jarek chce dobrze.
Pismo św. mówi, żeby nie pokładać wiary w drugim człowieku. Pomysł sobie o tym.
|
Pt lip 20, 2007 11:31 |
|
|
|