PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
SweetChild napisał(a): kosiarz1 napisał(a): Ktos kto ma 10000 tysiecy dochodu i 12 tysiecy rozchodu, jest chyba w lepszej sytuacji niz ktos kto ma 1000 dochodu i 5000 dlugu? Bo wg Was tak nie jest...a to bzdura.  Jakich Was? Ty tę bzdurę wymyśliłeś, a potem dzielnie się z nią rozprawiłeś, ale innych do tego nie mieszaj  Najlepsze, że pod grafiką deficytu budżetowane (w podanym linku), pisze jak byk: źródło: Ministerstwo Finansów......podali niewiarygodne dane??
|
Cz lut 02, 2017 9:13 |
|
|
|
 |
mikkel
|
SweetChild napisał(a): Swoją drogą (oczywiście to już teoria spiskowa), ciekawe czy te zwroty VAT nie zostały celowo przyspieszone na grudzień  Tak aby wykorzystać "rezerwę deficytu" na ten rok i aby te parę dziesiątych procenta się nie "zmarnowało", a dzięki temu stworzyć sobie lepszą pozycję wyjściową na przyszły rok. Przyspieszone? Fiskus po prostu oddał podatnikom to, co wstrzymywał przez ostatnie miesiące. To najwyraźniej z tytułu tego wstrzymywania zwrotów VAT-u tak dobrze prezentowały się wskaźniki budżetu we wcześniejszych miesiącach - były one swoistą księgową sztuczką. Oczywiście opcją było wstrzymanie zwrotów na kolejny rok, ale kiedyś należne podatnikom pieniądze, nawet mające w najgłębszej pogardzie jakiekolwiek zasady praworządności pisowskie państwo, musi przecież oddać.
|
Cz lut 02, 2017 9:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O ile to prawda, co donosi GW, to dobra zmiana zupełnie wyrolowała mundurowych deubekizacją. Uchwalona w grudniu ustawa za każdy przepracowany rok do 1990r zmniejszała podstawę z 0,7% do 0,5%. Wersja, którą podpisał PAD brzmi - 0% za każdy rok.
|
Cz lut 02, 2017 9:51 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
mikkel napisał(a): Przyspieszone? (...) Oczywiście opcją było wstrzymanie zwrotów na kolejny rok, ale kiedyś należne podatnikom pieniądze, nawet mające w najgłębszej pogardzie jakiekolwiek zasady praworządności pisowskie państwo, musi przecież oddać. Właśnie w tym sensie pisałem o "przyspieszeniu": nieskorzystanie z opcji wstrzymania zwrotów na kolejny rok.
|
Cz lut 02, 2017 11:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): O ile to prawda, co donosi GW, to dobra zmiana zupełnie wyrolowała mundurowych deubekizacją. Uchwalona w grudniu ustawa za każdy przepracowany rok do 1990r zmniejszała podstawę z 0,7% do 0,5%. Wersja, którą podpisał PAD brzmi - 0% za każdy rok. A ktoś jeszcze o tym pisał? Na GW musiałbym zapłacić, żeby przeczytać bo podobno już wykorzystałem limit bezpłatnego czytania. A nie jestem zainteresowany wspieraniem żadnych gazet w internecie.
|
Cz lut 02, 2017 12:16 |
|
|
|
 |
Dariusz-555
|
Jaroslaw okazuje sie byc dobrym strzelcem . odstrzelil Petru i Kijowskiego , kolejny trafiony zatopiony TW Bolek - kapral Lech W.
|
Cz lut 02, 2017 12:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coroner napisał(a): Alus napisał(a): O ile to prawda, co donosi GW, to dobra zmiana zupełnie wyrolowała mundurowych deubekizacją. Uchwalona w grudniu ustawa za każdy przepracowany rok do 1990r zmniejszała podstawę z 0,7% do 0,5%. Wersja, którą podpisał PAD brzmi - 0% za każdy rok. A ktoś jeszcze o tym pisał? Na GW musiałbym zapłacić, żeby przeczytać bo podobno już wykorzystałem limit bezpłatnego czytania. A nie jestem zainteresowany wspieraniem żadnych gazet w internecie. Nigdzie na innych portalach nie znalazłam, dlatego też profilaktycznie napisałam "o ile to prawda".
|
Cz lut 02, 2017 14:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Coroner napisał(a): Alus napisał(a): O ile to prawda, co donosi GW, to dobra zmiana zupełnie wyrolowała mundurowych deubekizacją. Uchwalona w grudniu ustawa za każdy przepracowany rok do 1990r zmniejszała podstawę z 0,7% do 0,5%. Wersja, którą podpisał PAD brzmi - 0% za każdy rok. A ktoś jeszcze o tym pisał? Na GW musiałbym zapłacić, żeby przeczytać bo podobno już wykorzystałem limit bezpłatnego czytania. A nie jestem zainteresowany wspieraniem żadnych gazet w internecie. Nigdzie na innych portalach nie znalazłam, dlatego też profilaktycznie napisałam "o ile to prawda". Jednak: http://superbiz.se.pl/wiadomosci-biz/em ... 44238.htmlUprzedzając "argument" zwolenników PiS SE to brukowiec, przypominam, że J. Kaczyński wiele razy udzielał wywiady temu brukowcowi.
|
Cz lut 02, 2017 15:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Morawieckiego konstytucja dla polskiego biznesu - zwłaszcza dla ostatnich 4 polskich sieci handlowych, wygląda tak: http://natemat.pl/200673,skarbowka-nali ... la-biznesuWykańczanie polskich firm przez US trwa nieprzerwanie od czasu Optimusa, PiS jeszcze wzmógł ten proceder......
|
Pt lut 03, 2017 8:09 |
|
 |
Johnny99
|
Program Rodzina 500 plus w Trybunale Konstytucyjnym. To za sprawą samotnej matki, która, choć miesięczne zarabia średnio ok. 1615 zł netto, nie dostała 500 zł na pierwsze dziecko, bo przekroczyła kryterium dochodowe o... 7,82 zł - pisze "Rzeczpospolita". Sąd uznał kryterium dochodowe za nieelastyczne i nabrał wątpliwości, czy to zgodne z Konstytucją.
Wszystko przez to, że pracodawca wypłacił kobiecie jednorazową nagrodę za pracę. W konsekwencji kobieta przekroczyła próg 800 zł dochodów na członka rodziny, który uprawnia do pobierania rządowego świadczenia na pierwsze dziecko.
Straciła więc 6 tys. zł, jakie mogłaby uzyskać rocznie z 500 plus.(...) Sędziowie WSA uważają, że warto by wprowadzić przy świadczeniu wychowawczym mechanizm "złotówka za złotówkę", stosowany przy świadczeniach rodzinnych. Każdą złotówkę ponad ustalone kryterium dochodowe odlicza się od należnego świadczenia. Tak więc w przypadku 500 plus ktoś, to przekroczyłby kryterium o 5 zł, otrzymałby 495 zł - czytamy. Przypomnijmy, że taką propozycję jeszcze podczas prac nad programem zgłaszał PSL. http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/500-plus- ... 12335.htmlNo, ciekawe, ciekawe. Po pierwsze, "TK", jak wiemy, wreszcie "pracuje normalnie" i szybko oraz sprawnie zajmuje się problemami zwykłych ludzi, więc na pewno wyznaczy rozprawę na wczoraj. Po drugie, ciekawy też będzie jej wynik. Wydaje mi się, że stwierdzenie, iż można samotnej matce nie dać 500+ bo przekroczyła próg o 7 zł i jest to konstytucyjne, będzie dość trudno wytłumaczyć Suwerenowi. Ale jeśli jest to niekonstytucyjne, to widzę tu kilka ładnych problemów - pierwszy to oczywiście znaczne zwiększenie kosztów programu. I trudno będzie tego uniknąć, bo jeśli PiS spróbuje w odpowiedzi obniżyć próg, to będzie to równoznaczne z częściowym odebraniem wielu samotnym matkom dotychczas wypłacanego świadczenia, z czego raczej Suweren też zadowolony nie będzie (już nie wspomnę o opozycji, która natychmiast obwieści, że to początek końca 500+, bo PiS nie dał rady). Z kolei jeśli PiS zacznie grać na czas i "TK" dostanie z CODP polecenie wstrzymania się z rozpoznaniem sprawy, to trzeba będzie Suwerenowi wyjaśnić, dlaczego tak istotną dla losu samotnych matek sprawą "TK" się nie chce zająć, zamiast tego, powiedzmy, znowu zajmuje się sobą i rozstrzyga o jakichś sędziach, czy zostali ważnie czy nieważnie wybrani, kogo to w ogóle, panie, obchodzi?! Robię zapasy popcornu 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt lut 03, 2017 8:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt lut 03, 2017 8:57 |
|
 |
mikkel
|
500+ nie poszło zdaniem autora na alkohol, ale - zauważmy - alkohol importowany. O alkoholu krajowym tu się nie wspomina. A wino marki "wino" to przecież produkt krajowy. Podobnie jak denaturat. Generalnie z analizy wynika, że 500+ poszło na bieżącą konsumpcję. Pamiętam, że ktoś przytaczał latem badania, które pokazywały, że 500+ idzie w dużym stopniu na oszczędności i edukację dzieci. Miało to pokazywać, że 500+ to dobra inwestycja w przyszłość. Tamte badania opierały się jednak - o ile dobrze pamiętam - na deklaracjach beneficjentów programu. Teraz mamy dane statystyczne. Pokazują one co innego. Ani jednej przesłanki, że program 500+ miałby jakoby być "dobrą inwestycją", nie można z tych danych niestety wyciągnąć.
|
Pt lut 03, 2017 10:02 |
|
 |
SweetChild
|
mikkel napisał(a): Pamiętam, że ktoś przytaczał latem badania, które pokazywały, że 500+ idzie w dużym stopniu na oszczędności i edukację dzieci. Miało to pokazywać, że 500+ to dobra inwestycja w przyszłość. Tamte badania opierały się jednak - o ile dobrze pamiętam - na deklaracjach beneficjentów programu. Teraz mamy dane statystyczne. Pokazują one co innego. Ani jednej przesłanki, że program 500+ miałby jakoby być "dobrą inwestycją", nie można z tych danych niestety wyciągnąć. Nie można, bo te dane w ogóle nie odnoszą się do "inwestycji", a pokazują wyłącznie strukturę "konsumpcji importowanej". Jak sam zresztą zauważyłeś, trudno nawet na ich podstawie wyciągnąć wnioski o "konsumpcji krajowej".
|
Pt lut 03, 2017 10:16 |
|
 |
mikkel
|
SweetChild napisał(a): Nie można, bo te dane w ogóle nie odnoszą się do "inwestycji", a pokazują wyłącznie strukturę "konsumpcji importowanej". Jak sam zresztą zauważyłeś, trudno nawet na ich podstawie wyciągnąć wnioski o "konsumpcji krajowej". Ale dziwne, że reżim nie próbuje w jakikolwiek sposób unaocznić suwerenowi, że realizacja wyciągniętego w kampanii 2015 r. jak królika z kapelusza pomysłu rozdawania po 500 zł na dziecko biednym i bogatym, ma jednak jakiś pożądany i korzystny skutek ekonomiczny. Jeżeli okaże się, że rozdano pieniądze (na kredyt) po to tylko, aby Polacy jeszcze bardziej zwiększyli zakupy zdezelowanych samochodów, to będzie to przecież wielka porażka sztandarowego w końcu programu Partii.
|
Pt lut 03, 2017 10:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dobre  .... - W tej chwili składka na ZUS w wysokości 1,2 tys zł dla drobnych przedsiębiorców jest zabójcza, 5.08.2016 min Morawiecki, - Jeśli dziś przedsiębiorca w dochodzie po odliczeniu kosztów zarabia 3 tys zł, musi zapłacić ZUS 1,2 tys zł i 19% podatku, zostaje mu niecały tysiąc złotych. Dziękuję bardzo tym, którzy płacą te daniny, utrzymują jak najlepszą relację z państwem , marzec 2015r A. Duda, utrzymują jak najlepszą relację, to i panowie uznali, że należy nadal utrzymywać te relacje - ZUS ogłosił wysokość składki na 2017r - 1172, 56 zł.....co tam marne 52 zł więcej.....
|
Pt lut 03, 2017 12:09 |
|
|
|