Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 9:48

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 94  Następna strona
 Krzyż pod pałacem prezydenckim. 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Post Re: Krzyż pod pałacem prezydenckim.
" mohery na stos i precz z krzyżem"

Takie hasła to psychiczna przemoc. Na upartego można rzec, że Ci ludzie sami się w to wpakowali, ale nie usprawiedliwia to w żaden sposób atakujących ich ludzi. Poza hasłami, że są bydłem,terrorystami, fanatykami,oszołomami,idiotami, czy żeby spalić ich na stosie było sporo aktów agresji np. rzucanie w tych ludzi zniczami,jajkami, puszkami po piwie, opluwanie,kopanie . Od paru tygodni odbywa się na nich lincz medialno-uliczny. Jest to jest to skrajnie nieludzkie. Nie bez powodu pod krzyżem znaleźli się obrońcy praw człowieka.

Wt sie 10, 2010 16:37
czasowo zablokowana

Nieoficjalny hymn "akcji krzyż" czyli hucpy, która ma na celu siłowe usunięcie krzyża sprzed pałacu prezydenckiego. Uprzedzam, żeby to obejrzeć do końca trzeba mieć nie tylko mocne nerwy ale i zerowy słuch muzyczny.
http://www.youtube.com/watch?v=V1IL1sr0 ... r_embedded

Sam organizator akcji (niejaki Dominik Taras) wkleił na ichniejszej stronie głównej.

Wt sie 10, 2010 16:40

Nie Ty jesteś od oceniania czyjegoś słuchu muzycznego.

Nawróć się w końcu na Allacha, on Ci wybacz Twoje błędy, dojdź do prawdy, broń półksiężyca!

Wt sie 10, 2010 16:49

Cytuj:
Takie hasła to psychiczna przemoc. Na upartego można rzec, że Ci ludzie sami się w to wpakowali, ale nie usprawiedliwia to w żaden sposób atakujących ich ludzi.

Zaraz, zaraz- przecież na poprzednich stronach "obrońcy krzyża" wskazywali, że "co z tego, że są tam nielegalnie, skoro przychodzą podpici ludzie i ich obrażają łamiąc prawo". A, przepraszam, zapomniałem- podwójna moralność.

BTW- sałaciak rządzi.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Wt sie 10, 2010 16:59

Ukyo napisał(a):
Cyryl, zwłaszcza transparent z Hello Kitty jest strasznie prostacko-hitlerowsko-satanistyczno-zydowsko-TUSKI. :D

Nie chcecie profanacji sacrum - nie wpychajcie go na siłe w profanum.

Profanacją sacrum sa dla mnie osoby mieniace sie katolikami,ktore wstydza sie symbolu swojej wiary i tchorzliwi duszpasterze,ktorzy w ramach ukladow POlitycznych chca krzyze chowac po plebaniach.

Wt sie 10, 2010 17:04

Jak osoby moga być "profanacją sacrum"? :O
I ci duszpasterze, którzy głupio ida na ustępstwa Żydom, nic w zamian nie otrzymując?

Wt sie 10, 2010 17:09

Tak,są chodzącą profanacją sacrum

Wt sie 10, 2010 17:17

Cytuj:
Profanacją sacrum sa dla mnie osoby mieniace sie katolikami,ktore wstydza sie symbolu swojej wiary i tchorzliwi duszpasterze,ktorzy w ramach ukladow POlitycznych chca krzyze chowac po plebaniach.

(... - może bez tego typu inwektyw -saxon)
Stawiam krzyż na wysypisku śmieci, taki mam kaprys. Przyjeżdża śmieciara i wywala na niego to wszystko co zebrała z miasta. Kto jest winny profanacji? Śmieciarz, czy debil stawiający krzyż w nie właściwym miejscu?

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Wt sie 10, 2010 17:20
aem napisał(a):
JAN PAWEŁ II

„(...) Ojcowie wasi na szczycie Giewontu ustawili krzyż. Ten krzyż tam stoi i trwa. Jest niemym, ale wymownym świadkiem naszych czasów. Rzec można, że ten jubileuszowy krzyż patrzy w [stronę] Zakopanego i Krakowa, i dalej: w kierunku Warszawy i Gdańska. Ogarnia całą naszą ziemię od Tatr po Bałtyk. (...) nie wstydźcie się tego krzyża. Starajcie się na co dzień podejmować krzyż i odpowiadać na miłość Chrystusa. Brońcie krzyża, nie pozwólcie, aby Imię Boże było obrażane w waszych sercach, w życiu rodzinnym czy społecznym.Dziękujmy Bożej Opatrzności za to, że krzyż powrócił do szkół, urzędów publicznych i szpitali. Niech on tam pozostanie! Niech przypomina o naszej chrześcijańskiej godności i narodowej tożsamości, o tym, kim jesteśmy i dokąd zmierzamy, i gdzie są nasze korzenie.

" I my znajdujemy się dziś w samym centrum dramatycznej walki między „kulturą śmierci“ i „kulturą życia“. Ale blask Krzyża nie zostaje przesłonięty przez ten mrok – przeciwnie, na jego tle Krzyż jaśnieje jeszcze mocniej i wyraźniej, jawi się jako centrum, sens i cel całej historii każdego ludzkiego życia..”

Jezeli z tego wyciagasz wniosek, ze Jan Pawel II bylby za stawianiem krzyzy i ich czcia publiczna gdzie popadnie, to sie skarbie myslisz.
Decyzje o usunieciu tej paranoi krzyzowej ze zwirowiska w Oswiecimiu podjal ten sam Jan Pawel II.

Ale coz, sa trzy rodzaje prawdy... Wam sie trafil chyba ten trzeci.

Wt sie 10, 2010 17:34
Cytuj:
następnie pewnie usłyszą" precz z Kościołem" ,

Mowa o biskupach, którzy pochowali się po kątach, bo nie chcą zająć żadnego stanowiska. Ani w te ani we wte ani po środku.
Taki będzie koniec kościoła w Polsce.
Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz. Amen.
Mnie nie zależy na kościele jako instytucji ale sam kościół powinien o swój interes zadbać a jak nie chce to jego problem.
"Tak mi dopomóż Bóg" - rzekł Komorowski i niech Bóg mu dopomoże w usunięciu tego krzyża skoro o pomoc zwrócił się do Boga.

Wt sie 10, 2010 18:21

Nie powinno dojść do takiej sytuacji, która ma miejsce z Krzyżem w Warszawie. Krzyż to nie rzecz do rozgrywek politycznych. Gdy się spogląda na tą sytuacje serce się kraje. Nie można tak czynić. Dziwie się hierarchom Kościoła, że nie zareagowali zbyt szybko, mam odczucie (mam nadzieję że się mylę) że boją się w sposób jednoznaczny i konkretny powiedzieć, zabieramy Krzyż lub Go zostawiamy.

Jeśli chodzi o środowisko, któremu krzyż nie na rękę (szczególnie ludzie z PO, SLD i inni, którym Krzyż zawadza) trzeba powiedzieć: nie mają żadnych argumentów na usunięcie tego Krzyża. Słyszałem o względach estetycznych. Śmieszne :) Komu ten Krzyż tak naprawdę przeszkadza?

Czy nie można podjąć dialogu i dojść do ugody? Czy nie można się spotkać i porozmawiać jak kulturalni ludzie?

I jeszcze dwa pytania : Jaka jest istota Krzyża ? I o czym On nam przypomina?

Pan Prezydent, który zapowiadał przed wyborami, że będzie prezydentem wszystkich Polaków dziś nie ma odwagi wyjść i zająć stanowiska. Gdzie jest dzisiaj ? Podobno jest człowiekiem wierzącym i praktykującym.

Wt sie 10, 2010 19:12

Prosiłem, żeby trzymać odpowiedni poziom. Kolejny post został usunięy

Wt sie 10, 2010 19:15
Zencognito napisał(a):
Teresse napisał(a):
Według tej logiki pomnik ks. Józefa powinien być tam gdzie się utopił anie w W-wie.

Powinien, ale właściciel terenu miał taką zachciankę i mógł sobie tam postawić nawet pomnik złotego cielca.

wiki napisał(a):
Pomnik księcia Józefa Poniatowskiego powstał staraniem polskiej arystokracji. Zgodę na postawienie monumentu przed Pałacem Namiestnikowskim wyjednała u cara Anna z Tyszkiewiczów Potocka.

Car był właścicielem terenu czy uzurpatorem ?

Cytuj:
W takim razie niech nie chodzi o Pałac Prezydencki.

Tłumaczyłam Ci juz dlaczego tam.

Cytuj:
Do tych, którzy go wykonali i umieścili. Teraz odpowiesz na moje pytanie? Bo ja się zastanawiam czy nie miałabyś nic przeciwko, żebym sobie samowolnie postawił posąg Buddy na terenie częstochowskiego klasztoru.

Teren klasztoru ma charakter religijny- natomiast jeśli jacyś buddyści zginęliby na służbie dla Polski- to jak najbardziej byłabym za postawieniem im pomnika.

Ja nie uważam, że krzyż należy do tego kto go umieścił- to jest tak jak składasz wieniec pod pomnikiem - to go darujesz, zbywasz swoje prawo własności- potem służby porządkowe go wyrzucą bez pytania o zgodę darczyńcę.

To nie jest spór o obecność krzyża w miejscu publicznym a przynajmniej nie tylko o to.

To jest walka o to czy jesteśmy jeszcze państwem czy juz tylko rezerwatem.

To powiedziano o Rejtanie:

Aż Bibikow Moskal
Westchnie w mowie swojej
"Na leżącym tym Polaku
Cała Polska stoi!"

I to samo można powiedzieć o obrońcach- na nich dzisiaj stoi cała Polska.

Wt sie 10, 2010 19:16

osiris napisał(a):
Cytuj:
następnie pewnie usłyszą" precz z Kościołem" ,

Mowa o biskupach, którzy pochowali się po kątach, bo nie chcą zająć żadnego stanowiska. Ani w te ani we wte ani po środku.
Taki będzie koniec kościoła w Polsce.
Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz. Amen.
Mnie nie zależy na kościele jako instytucji ale sam kościół powinien o swój interes zadbać a jak nie chce to jego problem.
"Tak mi dopomóż Bóg" - rzekł Komorowski i niech Bóg mu dopomoże w usunięciu tego krzyża skoro o pomoc zwrócił się do Boga.

To nie będzie koniec Kościoła, bo katolicyzm w Polsce jednak trzyma się mocno. Ale to zamieszanie wokół krzyża może utwierdzić obraz Kościoła upolitycznionego, którego wizytówką są pełni agresji fanatycy. No i rzeczywiście bezradność biskupów widać tu jak na dłoni. I widać to, że duża cześć zadeklarowanych członków Kościoła w ogóle nie rozumie chrześcijańskich wartości. Episkopat powinien zdecydowanie odciąć się od takich postaw i przywołać swoich wiernych do porządku.
Ten rodzaj katolicyzmu "spod krzyża" jest równie szkodliwy dla Polski jak i dla samego Kościoła.

Teresse napisał(a):
I to samo można powiedzieć o obrońcach- na nich dzisiaj stoi cała Polska.

Ja bym powiedziała, że to przez nich Polska upada. Bo tak głęboki bezsensowny podział zawsze jest porażką narodu i społeczeństwa.

Wt sie 10, 2010 19:28
depo9 napisał(a):

Pan Prezydent, który zapowiadał przed wyborami, że będzie prezydentem wszystkich Polaków dziś nie ma odwagi wyjść i zająć stanowiska. Gdzie jest dzisiaj ? Podobno jest człowiekiem wierzącym i praktykującym.

Zapewne. Dlatego nie zajmuje się pierd..łami, tylko swoją pracą: o ile mi wiadomo, był dzisiaj w Bogatyni.

Wt sie 10, 2010 19:32
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 94  Następna strona