Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Platforma Nieobywatelska
pilaster napisał(a): Taki jaki wynika z podaży i popytu na jego pracę. Innymi słowy, mamy stuprocentowy wolny rynek? Cytuj: 1. PO ma najlepsze wyniki w rządzeniu (PKB, IEF, DB) na tle pozostałych krajów europejskich w historii pomiarów Przy czym Pilaster NADAL W ŻADEN SPOSÓB - W ABSOLUTNIE ŻADEN SPOSÓB - NIE WYKAZAŁ, ŻE TE WYNIKI SĄ EFEKTEM JAKICHKOLWIEK DZIAŁAŃ PODEJMOWANYCH PRZEZ PO - NIE MÓWIĄC JUŻ O WYMIENIENIU TYCH DZIAŁAŃ. Ja jestem w stanie wymienić jedno takie działanie - ściąganie pieniędzy z funduszy UE, które, jak to można przypuszczać po kształcie ostatniej rekonstrukcji rządu, stało się fundamentem i głównym celem całej polityki państwa. Mówiąc obrazowo: tak, jak Rosja opiera gospodarkę na zasobach naturalnych, tak Polska - na kasie płynącej z Unii Europejskiej. Nic dziwnego, że trzęsącego całym rządem Rostowskiego zastąpił na stanowisku ministra finansów zastąpił szerzej nieznany i niemający jakiejkolwiek pozycji politycznej w PO Szczurek. Po prostu, Polska w zasadzie nie potrzebuje już "ministra finansów" - polskie "finanse" sprowadzają się do absorbowania unijnego szmalu. "Najlepsze wyniki w rządzeniu"? Czy raczej status "największego beneficjenta pomocy unijnej" w Europie http://www.pekao.com.pl/mis/fundusze_st ... _w_pigulce - już od 2007 r., a teraz aż do 2020 r., co Tusk - zupełnie słusznie - przedstawia jako największe osiągnięcie jego rządów? Cytuj: Jest to popularne łgarstwo używane przez fanatyków PIS, niemniej jest to łgarstwo. Niższy PIT obowiązuje od 2009 roku, czyli jakby nie patrzeć, rządziło wtedy PO. Czyli cokolwiek się dobrego wydarzyło za czasów PO, jest zasługą PO.. Cytuj: W latach 2007-2012, czyli w czasach rządów PO, średni roczny wzrost PKB per capita Pilaster się zamierza odnieść do reszty postu, czy jak zwykle nie zamierza? Cytuj: Nic jednak nie przekona fanatyków PIS, że czarne jest czarne. Dla nich nawet 2,19, nie mówiąc już o minus 0,5, to jest więcej niż 3,52. Tzn. który fanatyk PO tak stwierdził?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt gru 13, 2013 11:07 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Val napisał(a): pilaster napisał(a): Najwidoczniej otoczenie kropeczki jest kompletnie niereprezentatywne  Bo na ten przykład w otoczeniu pilastra, dokładnie wszyscy, którzy głosowali na PIS to byli zakamieniali partyjniacy z PZPR, tacy, którzy Jaruzelskiego uważali za zdrajcę socjalizmu. A to niby otoczenie pilastra obejmujące partyjniaków z PZPR jest reprezentatywne  Oczywiście nie jest. I dlatego, żeby miarodajnie ocenić przekrój społeczny zwolenników PIS nie należy się odwoływać do "znajomych", tym bardziej, jak to zwykle czynią zwolennicy PIS, zmyślonych, tylko zobaczyć, do kogo skierowana jest oferta polityczna PIS, bo widać z sondaży, że jest to skierowanie skuteczne. A tu wynik jest jednoznaczny. PIS obiecuje, w ten czy inny sposób zniszczenie "bogatych i wpływowych" (lemingów, esbeckich mord, agentów, czy "osób o pokroju oficerów WSI"), zniszczenie "niepolskich" (czyli niepaństwowych) banków, czy sklepów, "karne podatki", likwidacje prywatnych klinik i przychodni i w ogóle, że będzie "jak za Gierka".  Kiedy żadnych "bogatych" oczywiście nie było i wszyscy równo klepali biedę. Johnny99 Cytuj: Innymi słowy, mamy stuprocentowy wolny rynek? Nie mamy. Mamy jednak wystarczająco wolny, aby prawa ekonomii działały. Cytuj: tak, jak Rosja opiera gospodarkę na zasobach naturalnych, tak Polska - na kasie płynącej z Unii Europejskiej. Nic podobnego. Wystarczy zobaczyć jaki procent rosyjskiego PKB stanowią "zasoby naturalne", a jaki procent polskiego PKB - kasa unijna. Poza tym fanatycy PIS jak zwykle udają że nie widzą innych niż Polska krajów postkomunistycznych w UE, które tak samo "bazują na kasie unijnej", ale których rozwój, dziwnym trafem, ani umywa się do polskiego. Cytuj: Czyli cokolwiek się dobrego wydarzyło za czasów PO, jest zasługą PO.. Owszem, tak samo jak cokolwiek złego. Zupełnie odwrotnie niż w przypadku PIS, gdzie wszystko co dobre, kiedykolwiek by się zdarzyło, jest zasługą PIS, a wszystko co złe, również kiedykolwiek by się nie wydarzyło, winą PO. PIT został obniżony w 2009 roku, za rządów PO, zatem za obniżkę odpowiada PO. Przypomnieć należy, że przecież PIS oficjalnie zapowiada, że podwyższy PIT i przy okazji CIT do 39%, czego by przecież nie robiło, gdyby samo wcześniej je obniżyło. Oczywiście dla Johnnego99 takie zapowiedzi PIS, choćby ustami samego Kaczyńskiego nigdy nie miały miejsca i są tylko manipulacją "władzy" (PO) Cytuj: Pilaster się zamierza odnieść do reszty postu, Przecież w reszcie postu nie ma niczego, poza tradycyjnymi zapewnieniami Johnnego99, że nigdy nie napisał, tego co napisał, a PIS nigdy nie ogłosił tego co ogłosił Po co pilaster ma mozolnie przepisywać artykuły ze "Śmieci", "Od rzeczy", czy "Gazety polskojęzycznej", skoro nawet wtedy, kiedy pilaster zaprezentował oficjalny program PIS, ściągnięty ze stron PIS, to Johnny99 twierdziłbył, że to ...oszustwo PO. Cytuj: który fanatyk PO tak stwierdził? Oczywiście Johnny99, który ma się rozumieć nigdy nie napisał, tego co napisał: Cytuj: Polska rozwija się lepiej niż Rosja, [...]. A Estonia rozwija się jeszcze lepiej. A Singapur jeszcze jeszcze lepiej. To na pewno manipulacja "władzy", przecież wszyscy to wiemy. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pt gru 13, 2013 12:11 |
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): Nie mamy. Mamy jednak wystarczająco wolny, aby prawa ekonomii działały. Po pierwsze, prawa ekonomii działają nawet na rynkach zupełnie nie-wolnych. Po drugie, "podaż i popyt" jest tylko jednym z wielu czynników mających wpływ na rynek pracy. Cytuj: Nic podobnego. Wystarczy zobaczyć jaki procent rosyjskiego PKB stanowią "zasoby naturalne", a jaki procent polskiego PKB - kasa unijna. Trochę jeszcze czasu zostało.. - Efekt zielonej wyspy wziął się w dużej mierze stąd, że zaczęliśmy wydawać fundusze unijne właśnie wtedy, kiedy to było najbardziej potrzebne - mówi Maciej Bukowski z Instytutu Badań Strukturalnych. Na zlecenie Ministerstwa Rozwoju Regionalnego IBS oraz Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową i Wrocławska Agencja Rozwoju Regionalnego sprawdziły, jak fundusze europejskie wpływają na polską gospodarkę. Wszyscy badacze doszli do tych samych wniosków - Polska rozwija się dzięki pieniądzom z Unii. Gdybyśmy ich nie mieli, to zeszłoroczny PKB byłby mniejszy o 3,7-5,6 proc. Z kolei większe byłoby bezrobocie - o 1,2-3,2 pkt proc. Pieniądze z Brukseli zwiększyły inwestycje. I to o 17-32 proc. - W czasie kryzysu duża część inwestycji to były inwestycje realizowane w sektorze publicznym za fundusze europejskie. W całym okresie 2004-11 połowa przyrostu inwestycji była możliwa dzięki pieniądzom z Unii - mówi Bukowski.Read more: http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,110 ... z2nM17kYloCytuj: Poza tym fanatycy PIS jak zwykle udają że nie widzą innych niż Polska krajów postkomunistycznych w UE, które tak samo "bazują na kasie unijnej", ale których rozwój, dziwnym trafem, ani umywa się do polskiego. Ciekawe na czym polega to "nie umywa się"? No ale nie martwmy się, wszystkich nas pogodziła np. Białoruś, która w analogicznym okresie "rozwijała" się w tempie 6% rocznie, przy bezrobociu i deficycie budżetowym na poziomie błędu statystycznego (niedawno rozważano tam poważnie zamknięcie roku 2013 z.. zerowym deficytem: http://news.belta.by/en/news/econom?id=723041). Owszem, PKB na głowę mają nieco mniejszy niż Polska (w końcu z trudniejszych pozycji startowali), ale nie aż tak bardzo mniejszy - Czechy są np. bogatsze od Polski, niż Polska od Białorusi. Cytuj: PIT został obniżony w 2009 roku, za rządów PO, zatem za obniżkę odpowiada PO. Najśmieszniejsze, że PiS sam w ustawie zapisał, iż obniżka ma nastąpić w 2009 r. Cytuj: Przypomnieć należy, że przecież PIS oficjalnie zapowiada, że podwyższy PIT i przy okazji CIT do 39%, czego by przecież nie robiło, gdyby samo wcześniej je obniżyło. Przecież PiS na razie nic nie robi, tylko rzuca kiełbasą wyborczą. Ciekawe zresztą, jakie będą efekty - zapowiedzi te wynikają bowiem z obrazu Polski, jaki ostatnio przyjmuje Kaczyński. Jeżeli społeczeństwo jest "raczej biedne", to z ochotą zgodzi się na to, by "zabrać bogatym i dać biednym". Jeżeli jest "raczej bogate", to propozycję PiS, oczywiście, odrzuci. Zobaczymy.. Cytuj: Oczywiście dla Johnnego99 takie zapowiedzi PIS, choćby ustami samego Kaczyńskiego nigdy nie miały miejsca i są tylko manipulacją "władzy" (PO) Oczywiście, że miały miejsce. I co teraz? Czy pilaster znowu jest w szoku? Cytuj: Przecież w reszcie postu nie ma niczego, poza tradycyjnymi zapewnieniami Johnnego99, że nigdy nie napisał, tego co napisał, a PIS nigdy nie ogłosił tego co ogłosił  Nie, tam są głównie prośby, by pilaster czymkolwiek podparł swoje elaboraty. I konsekwentnie pozostają one bez odpowiedzi. Cytuj: Po co pilaster ma mozolnie przepisywać artykuły ze "Śmieci", "Od rzeczy", czy "Gazety polskojęzycznej", skoro nawet wtedy, kiedy pilaster zaprezentował oficjalny program PIS, ściągnięty ze stron PIS, to Johnny99 twierdziłbył, że to ...oszustwo PO. Oczywiście, prośba o to, by pilaster zacytował J99 tak właśnie twierdzącego - pozostanie również bez odpowiedzi.. Cytuj: To na pewno manipulacja "władzy", przecież wszyscy to wiemy.  J99 przyznaje się do pomyłki, zamiast Singapuru i Estonii miały być Białoruś i Azerbejdżan 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt gru 13, 2013 13:18 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
I jeszcze jedno: Cytuj: Pilaster wielokrotnie tłumaczył dlaczego jest zwolennikiem PO. Czyli, jak rozumiem, Pilaster zamierza zachęcać do głosowania na PO w najbliższych wyborach? Zapewne także wolnorynkowców? I to właśnie jest największa szkoda, jaką Pilaster powoduje swoimi elaboratami. Pilaster uparcie powtarza, że "nie ma żadnych alternatyw". Czyli np. KNP również taką alternatywą nie jest, zatem trzeba głosować na PO. Oczywiście, KNP nie jest "alternatywą" dla PO w tym sensie, że jeśli PO nie wygra, to może wygrać KNP. Ale nie o taką alternatywę chodzi. Najprawdopodobniej (jeśli się nic po drodze nie zmieni) znowu większość głosów w najbliższych wyborach padnie na PO i PiS. Pojedynczy głos na PO czy PiS niewiele będzie w tym kontekście znaczył. O wiele więcej natomiast znaczył będzie głos oddany np. na KNP - bo tych głosów będzie o wiele mniej. Swoją agitacją Pilaster może doprowadzić do tego, że część potencjalnych wyborców KNP odda swój głos na PO - i będą to bez wyjątku głosy zmarnowane, bo różnica między PiS i PO znowu będzie niewielka, a nawet ew. zwycięstwo PiS najprawdopodobniej i tak niewiele zmieni (skoro powstanie wtedy opozycyjna koalicja PO-SLD-TR). Właściwie to właśnie jest dla mnie najbardziej przekonującym dowodem na POwski fanatyzm Pilastra.
|
Pt gru 13, 2013 13:30 |
|
 |
SweetChild
|
kropeczka_ns napisał(a): Ale ja ostatnio miałam przeciwną (i szczerze mówiąc zaskakującą) obserwację własną- byłam w dużym mieście w jednej ze znanych od dłuższego czasu galerii handlowych, której dawno nie odwiedzałam tak się złożyło. I... przeżyłam tam lekki szok. Na parterze było jeszcze trochę sklepów. Na piętrze 3/4 boxów było pustych, do wynajęcia. Mając ochotę coś zjeść mieliśmy do wyboru tylko McDonald i jedną kawiarnię. To był ułamek z tego co kiedyś. Popatrzcie wokół, ile jest lokali usługowych do wynajęcia, ile pada sklepów. OK, więc rozglądam się wokół i co widzę? Faktycznie, jest w zasięgu mojego wzroku jedna galeria handlowa, która świeci pustkami. Ale jest też kilka nowych, gdzie są tłumy ludzi. Jest też kilka nowych sklepów wielkości supermarketów, gdzie też klientów nie brakuje. Na parkingach w okolicy brakuje miejsc, chociaż jeszcze kilka lat temu nie było większych problemów o dowolnej porze. I korki są coraz dłuższe, a benzyna nie potaniała (w horyzoncie kilkuletnim). Tyle obserwacji własnych, a oto co mówi statystyka Eurostatu: Cytuj: Produkt Krajowy Brutto Polski na mieszkańca, mierzony w standardzie siły nabywczej, zwiększył się w 2012 roku do 67% średniej dla całej Unii Europejskiej z 65% rok wcześniej, podał unijny urząd statystyczny Eurostat.
Węgry odnotowały wskaźnik PKB per capita na tym samym poziomie, co Polska (bez zmian r/r), natomiast cztery kraje miały wynik gorszy - były to: Łotwa (64% wobec 60% rok wcześniej), Chorwacja (62% wobec 61%), Rumunia (50% wobec 48%) oraz Bułgaria (47%, bez zmian r/r).
Kraje, które w największym stopniu przekroczyły średni dla UE wskaźnik PKB per capita, to: Luksemburg (263% średniej wobec 266% w 2011 r.), Austria (130% wobec 129%) oraz Irlandia (129%, bez zmian r/r).
W przypadku strefy euro wskaźnik ten wyniósł 108% średniej dla Unii 28 państw (spadek o 1 pkt proc. r/r).
Eurostat podkreśla, że PKB na mieszkańca odzwierciedla głównie aktywność gospodarczą, natomiast lepszym wskaźnikiem rzeczywistego poziomu życia gospodarstw domowych jest spożycie indywidualne skorygowane na mieszkańca (AIC).
W przypadku Polski wskaźnik ten wzrósł do 73% średniej unijnej w 2012 r. z 70% rok wcześniej.
Gorsze od Polski wyniki pod względem AIC odnotowały: Węgry (63%), Łotwa (63%), Chorwacja (60%), Rumunia (50%) i Bułgaria (49%).
Najwyższy poziom wskaźnika spożycia indywidualnego skorygowanego na mieszkańca w Unii odnotowały: Luksemburg (138% średniej unijnej), Niemcy (123%) i Austria (120%).
Spożycie indywidualne skorygowane natomiast dotyczy dóbr i usług rzeczywiście konsumowanych przez osoby fizyczne, niezależnie od tego, czy takie dobra i usługi zostały kupione i opłacone przez gospodarstwa domowe, przez rząd czy też przez instytucje niekomercyjne, tłumaczy urząd.
|
So gru 14, 2013 10:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): kropeczka_ns napisał(a): Ale ja ostatnio miałam przeciwną (i szczerze mówiąc zaskakującą) obserwację własną- byłam w dużym mieście w jednej ze znanych od dłuższego czasu galerii handlowych, której dawno nie odwiedzałam tak się złożyło. I... przeżyłam tam lekki szok. Na parterze było jeszcze trochę sklepów. Na piętrze 3/4 boxów było pustych, do wynajęcia. Mając ochotę coś zjeść mieliśmy do wyboru tylko McDonald i jedną kawiarnię. To był ułamek z tego co kiedyś. Popatrzcie wokół, ile jest lokali usługowych do wynajęcia, ile pada sklepów. OK, więc rozglądam się wokół i co widzę? Faktycznie, jest w zasięgu mojego wzroku jedna galeria handlowa, która świeci pustkami. Ale jest też kilka nowych, gdzie są tłumy ludzi. Jest też kilka nowych sklepów wielkości supermarketów, gdzie też klientów nie brakuje. Na parkingach w okolicy brakuje miejsc, chociaż jeszcze kilka lat temu nie było większych problemów o dowolnej porze. I korki są coraz dłuższe, a benzyna nie potaniała (w horyzoncie kilkuletnim). Tyle obserwacji własnych, a oto co mówi W moim mieście w ścisłym centrum pustki w starych marketach - przyczyna? - totalny brak miejsc parkingowych, a w jedynym 3 poziomowym parkingu opłaty jak w Paryżu. Ale w dwu galeriach, kilku super/hipermarketach trudno znaleźć miejsce parkingowe. Miesiąc temu zorganizowano w jednej galerii "noc zakupów" - cały 4 poziomowy garaż non stop zajęty i okoliczne uliczki na sąsiednich osiedlach nabite samochodami. A w środku na 4 kondygnacjach tysiące ludzi obładowanych torbami z zakupami.
|
So gru 14, 2013 10:49 |
|
 |
DarekMirror
|
Piszę w tym temacie gdyż zainteresował mnie tytuł. W 2009 r. z Solidarnością jechaliśmy na demonstrację poparcia dla poznańskiego Cegielskiego, kilka tysięcy osób zjechało z wielu rejonów Polski, a ja uszykowałem sobie ręczny transparent z napisem PLATFORMA ANTYOBYWATELSKA, te podobieństwo właśnie mnie tu skierowało.
|
So gru 14, 2013 11:41 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Nic podobnego. Wystarczy zobaczyć jaki procent rosyjskiego PKB stanowią "zasoby naturalne", a jaki procent polskiego PKB - kasa unijna. Trochę jeszcze czasu zostało.. - Efekt zielonej wyspy wziął się w dużej mierze stąd, że zaczęliśmy wydawać fundusze unijne właśnie wtedy, kiedy to było najbardziej potrzebne I jak to zwykle w przypadku genetycznych patriotów, faktom przeciwstawiają oni ...opinie. A wyjaśniać, dlaczego pozostałym, poza Polską postkomunistycznym krajom UE wydawanie funduszy unijnych nic nie pomogło - nie mają zamiaru. Ba, w ogóle nawet woleliby ten fakt zmieść pod dywan, jako nie pasujący do ich wierzeń. Cytuj: - Polska rozwija się dzięki pieniądzom z Unii. Natomiast Czechy, Słowacja, Węgry, Litwa, Łotwa, Estonia, Bułgaria, Rumunia, Słowenia i Chorwacja, dzięki pieniądzom z Unii nie chcą się jakoś rozwijać. Cytuj: Cytuj: Poza tym fanatycy PIS jak zwykle udają że nie widzą innych niż Polska krajów postkomunistycznych w UE, które tak samo "bazują na kasie unijnej", ale których rozwój, dziwnym trafem, ani umywa się do polskiego. Ciekawe na czym polega to "nie umywa się"? Na pewno nie na żadnym "wczuwaniu się w nastroje" Średni roczny wzrost PKB per capita w unijnych krajach postkomunistycznych w latach 2007-2012, czyli wtedy, kiedy w Polsce rządziło PO Polska - 3,52% Słowacja - 2,00% Bułgaria - 1,44% Rumunia - 0,65% Czechy - 0,40% Litwa - -0,34% ( minus 0,34%) Estonia - -0,50% ( minus 0,50%) Węgry - -0,71% ( minus 0,71%) <= To jest ideał rządów wg PIS i do takiego wskaźnika wzrostu PIS chce dążyć Słowenia - -0,93% ( minus 0,93%) Chorwacja - -1,63% ( minus 1,63%) Łotwa - -2,20% ( minus 2,20%) Cytuj: Cytuj: PIT został obniżony w 2009 roku, za rządów PO, zatem za obniżkę odpowiada PO. Najśmieszniejsze, że PiS sam w ustawie zapisał, iż obniżka ma nastąpić w 2009 r. Oczywiście dlaczego tak zrobił, dlaczego nie obniżył PIT od razu w 2006 roku, skoro tak pragnął to uczynić, i dlaczego, skoro to była taka świetna decyzja, PIS obecnie planuje podwyżkę PIT i przy okazji CIT do 39%, ani J99 ani żaden inny pisowski fanatyk, jako nie potrafi wyjaśnić. Cytuj: Przecież PiS na razie nic nie robi, tylko rzuca kiełbasą wyborczą. Obietnice podwyżki podatków, likwidacji sklepów i banków, to jest . ..kiełbasa wyborcza. Jeżeli to jest kiełbasa, to co będzie kiedy PIS naprawdę dorwie się do władzy? Cytuj: Jeżeli społeczeństwo jest "raczej biedne", to z ochotą zgodzi się na to, by "zabrać bogatym i dać biednym". Nie. Jeżeli społeczeństwo jest nadal po PRLowsku zawistne wobec bardziej zdolnych, bardziej pracowitych i bardziej oszczędnych, czyli takie jak PIS i jego wyznawcy, wówczas to zadziała. Poziom zamożności nie ma nic do rzeczy bo zawsze jest względny. W USA ludzie, którzy się dorobili majątku są otoczeni powszechnym szacunkiem, także przez klasy niższe. Cytuj: J99 przyznaje się do pomyłki, zamiast Singapuru i Estonii miały być Białoruś i Azerbejdżan  Acha, a one, tak samo jak Polska, zawdzięczają ten rozwój pieniądzom unijnym? Cytuj: Czyli, jak rozumiem, Pilaster zamierza zachęcać do głosowania na PO w najbliższych wyborach? Nie można tego wykluczyć. Ale do wyborów jeszcze sporo czasu i wiele się jeszcze może zmienić. Cytuj: Pilaster uparcie powtarza, że "nie ma żadnych alternatyw" Nie ma żadnych realnych alternatyw. W poprzednich wyborach były np dwie alternatywy, niestety obie z różnych powodów, nierealne. Cytuj: Czyli np. KNP również taką alternatywą nie jest, zatem trzeba głosować na PO. Akurat takiego dylematu nigdy pilaster nie stawiał. Sam co prawda ostatnio na KNP nie głosuje, z powodów, o których też już obszernie pisał, ale nie zniechęca do tego innych. Jeżeli ktoś nie chce głosować na PO, niech głosuje na KNP. Pilaster natomiast kategorycznie odradza głosowanie na partie głoszące restytucję PRL, czyli na koalicję PIS-TR. Cytuj: zwycięstwo PiS najprawdopodobniej i tak niewiele zmieni (skoro powstanie wtedy opozycyjna koalicja PO-SLD-TR). Powstanie takiej koalicji, a nawet tylko PO-RP, prorokował już Johnny99 w 2011 roku, natomiast pilaster cały czas zapowiadał, ze do niej nie dojdzie. I pomimo arytmetycznej możliwości i deklaracji Palikota, że "on jest gotów" - faktycznie nie doszło. Koalicja z TR jest dla PO niemożliwa, a z SLD bardzo trudna i ryzykowna. Dlatego znacznie bardziej prawdopodobną koalicją jest jednak PIS-SLD-TR, w różnych wariantach (PIS-SLD, PIS-TR, etc), bo elektorat PIS łyknie to bez problemu. W końcu jest to ten sam elektorat co w TR, a PIS i TR mając ten sam program, już są de facto tą samą partią. Zamiast zawierać takie samobójcze koalicje, najwygodniejsze dla PO (inaczej niż dla Polski, dla której byłby to straszliwy cios) w przypadku gdy PIS otrzyma największą liczbę głosów, byłoby przejście do opozycji i czekanie aż koalicja PIS-TR się z hukiem wyłoży, a potem pozbieranie resztek. Tylko że jest to dobre dla PO, natomiast Polacy mogą tego eksperymentu nie przeżyć. Cytuj: Swoją agitacją Pilaster może doprowadzić do tego, że część potencjalnych wyborców KNP odda swój głos na PO - i będą to bez wyjątku głosy zmarnowane, bo różnica między PiS i PO znowu będzie niewielka, a nawet ew. zwycięstwo PiS najprawdopodobniej i tak niewiele zmieni (skoro powstanie wtedy opozycyjna koalicja PO-SLD-TR). Właściwie to właśnie jest dla mnie najbardziej przekonującym dowodem na POwski fanatyzm Pilastra. Czyli dowodem na POwski fanatyzm jest to, że pilaster dąży do niedopuszczenia PIS do władzy  Każdy kto nie z PIS ten POwski fanatyk. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pn gru 16, 2013 11:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pilaster jak zwykle sypie liczbami jak z rękawa i myśli, że damy się na to nabrać.
|
Pn gru 16, 2013 16:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pn gru 16, 2013 17:27 |
|
 |
11sprawiedliwy
|
Może lepiej zagłosować na całkiem inną partię niż ciągle na te same które obiecują góry złota przed wyborami, a Polacy i tak się ciągle nabierają dostając cukierka w innym złotku.
|
Pn gru 16, 2013 18:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
11sprawiedliwy napisał(a): Może lepiej zagłosować na całkiem inną partię niż ciągle na te same które obiecują góry złota przed wyborami, a Polacy i tak się ciągle nabierają dostając cukierka w innym złotku. W tych innych trzon stanowią ludzie, którzy wyszli z partii rządzących.
|
Pn gru 16, 2013 18:47 |
|
 |
11sprawiedliwy
|
Więc pytanie jest jak ludzie mają wybrać godnych rządzących, skoro tamci sami się pchają do rządu wybierani przez własną grupę. Może trzeba wybrać z tych pośród ludzi którzy nie rwią sie do polityki , a wydają się mądrymi ludzmi, gadającymi z sensem. Ja i tak jestem za tym aby wyrównać zarobki polityków ze średnią krajową zarobków w Polsce przeciętnego Polaka, może wtedy by coś robili dla kraju żeby podnieść płacę i średnią, a tym samym i ich wypłata by się zwiększała. Pewnie sporo z nich by zrezygnowała, gdyby zarobki były mniejsze,resztę kusiła by ich tylko sama władza.
|
Pn gru 16, 2013 18:56 |
|
 |
Gorgiasz
|
11sprawiedliwy napisał(a): Ja i tak jestem za tym aby wyrównać zarobki polityków ze średnią krajową zarobków w Polsce przeciętnego Polaka, Jest to pomysł idący w dobrym kierunku, ale ja mam lepszy i bardziej sprawiedliwy. Sądzę, że 1680 zł /brutto oczywiście/ jest kwotą całkowicie wystarczającą, gdyż tyle wynosi planowane w przeszłym roku minimalne wynagrodzenie. Miliony ludzi w Polsce nie mają nawet tego, co jednak nie robi żadnego wrażenia na omawianych osobach i nie wzbudza ich najmniejszego zainteresowania czy troski. A biorąc pod uwagę to, czym się oni zajmują, tzn (...) /autocenzura/ jest to i tak za dużo.
_________________ http://chomikuj.pl/LittoStrumienski/Genesis+-+propozycja+nowej+interpretacji,3484705218.pdf
|
Pn gru 16, 2013 19:18 |
|
 |
11sprawiedliwy
|
Cytuj: Jest to pomysł idący w dobrym kierunku, ale ja mam lepszy i bardziej sprawiedliwy. Sądzę, że 1680 zł /brutto oczywiście/ jest kwotą całkowicie wystarczającą, gdyż tyle wynosi planowane w przeszłym roku minimalne wynagrodzenie. Miliony ludzi w Polsce nie mają nawet tego, co jednak nie robi żadnego wrażenia na omawianych osobach i nie wzbudza ich najmniejszego zainteresowania czy troski. A biorąc pod uwagę to, czym się oni zajmują, tzn (...) /autocenzura/ jest to i tak za dużo. To też by było dobre, do władzy by szedł ten kto chcę zrobić cos dla kraju , nie tylko własne kieszenie napchać. No dobrze, a co z takimi ludzmi którzy mimo marnych zarobków szli by tam dla władzy nawet przez kogoś kierowani (ktoś by im za to dodatkowo płacił) tylko w takim celu żeby, zmieniali ustawy, zmniejszały firmą podatki, czy inne korzystne zmiany. Jak odsunąć od władzy takie osoby, które mają w tym jakiś interes, a nic wspólnego z dobrem ludzi i poprawą ich życia?
|
Pn gru 16, 2013 19:29 |
|
|
|