Jaki jest Prezydent Duda?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Jaki jest Prezydent Duda?
Najzabawniejsze w całej tej zadymie tyczącej szczytu RE jest stwierdzenie - dziwimy sie, że p. premier proponuje prezydentowi działanie niezgodne z prawem...Ewa Kopacz, powinna chyba jako premier znać polskie prawo i wiedzieć, że prezydent jest zobowiązany rozpocząć pierwsze obrady senatu Alternatywa: - albo Szczerski nie zna prawa i nie wie, że I posiedzenie senatu może rozpocząć senator senior, - albo mówi do ludu Kurskiego. Osobiście stawiam na II opcję, bo trudno uwierzyć, aby profesor nadzwyczajny i doktor prawa nie znali polskiego ustawodawstwa.
|
So lis 07, 2015 12:15 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Osobiście obstawiam w tej całej sprawie zupełnie coś innego. Pewien plan polityczny, który na jaw wyjdzie później, a na razie to wszyscy gubią się niepotrzebnie w domysłach. Przepychanki między aktualną panią premier i jej otoczeniem, a PiS i prezydentem tak naprawdę zasłaniają nam coś zupełnie innego, istotniejszego.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So lis 07, 2015 12:19 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Alus napisał(a): Johnny - na czym konkretnie polegałoby "ucywilizowanie" uchodźców? Moim zdaniem oznaczałoby to cokolwiek, byle tylko demokracja zaczęła u nich działać. Przy czym ja nie wiem, czy można to zrobić bez chrześcijaństwa, które wspiera rozwój tożsamości indywidualnej. Ściślej chodzi o pewien rodzaj monoteizmu (judaizm też daje radę) ale nie zauważam, aby islam miał takie efekty. Ludzka natura jest z zasady kolektywna. Wynika to z dawnej konieczności życia w plemionach, gdzie jednostka jest podporządkowana społeczności. Sądzę, że stąd ta znaczna popularność totalitaryzmów poza naszym kręgiem kulturowym. U nas jest lepiej pod tym względem (im dalej od komunizmu).
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
So lis 07, 2015 12:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Osobiście obstawiam w tej całej sprawie zupełnie coś innego. Pewien plan polityczny, który na jaw wyjdzie później, a na razie to wszyscy gubią się niepotrzebnie w domysłach. Przepychanki między aktualną panią premier i jej otoczeniem, a PiS i prezydentem tak naprawdę zasłaniają nam coś zupełnie innego, istotniejszego. Plany polityczne mają to do siebie, że najczęściej nie sa realizowane. Ja widzę proste wyjaśnienie - naturalna przypadłość: błąd ludzki - ktoś w kancelarii przegapił zbieżność dat. Naturalne wyjście, czyli przyznania do błędu, zostało odrzucone i stąd 8-9 koncepcji wyjścia, i wszystkie absurdalne. Demokracja w Islamie wersji arabskiej, to absurd.
|
So lis 07, 2015 12:42 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Alus napisał(a): Demokracja w Islamie wersji arabskiej, to absurd. Dokładnie tak samo podejrzewam i dlatego uważam, że nie ma tu miejsca na tak wielu muzułmanów, jak ci, którzy wybierają się do Europy. Johnny99 napisał(a): Soul33 napisał(a): Duda jednak nie może jechać. To ciekawe, po co zrobili ten cyrk. Tusk zrobił to, i będzie to robił nadal, po to, żeby psuć stosunki rządu PiS z "Europą" i prowokować konflikty w kraju - licząc, że sytuacja zaogni się do tego stopnia, że dojdzie do przyspieszonych wyborów. To człowiek pozbawiony zahamowań i skrupułów. To miałoby sens, gdyby Tusk wiedział, że kancelaria prezydenta nie zdąży się dostosować. Zatem... Johnny99 napisał(a): było wiadomo, że oficjalna informacja z MSZ o tym "szczycie" nie zdąży wcześniej trafić do Pałacu. Czy to jest pewne? Bo dziennikarze od początku mówili o zbieżności dat. Dlatego nie przyszło mi na myśl, że kancelaria nie wiedziała i uznałem to za działanie świadome.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
So lis 07, 2015 12:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Johnny99 napisał(a): było wiadomo, że oficjalna informacja z MSZ o tym "szczycie" nie zdąży wcześniej trafić do Pałacu. Czy to jest pewne? Bo dziennikarze od początku mówili o zbieżności dat. Dlatego nie przyszło mi na myśl, że kancelaria nie wiedziała i uznałem to za działanie świadome. Wychodziłoby na to, że pałac prezydencki pracuje jedynie nad tym, co mu podsunie rząd PO.....a gdyby złośliwie zawiadomili o lądowaniu istot z dalekich galaktyk, pałac przygotowywał by powitania lub środki obrony?
|
So lis 07, 2015 12:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przekonanie, ze Tusk bedzie wszystkie szczyty tak planowal, zeby polska dyplomacja pod egida PiSu nie miala szansy na reakcje, zakrawa na paranoje.
Jezeli inne dyplomacje nie maja takich problemow, to moze problem nie lezy po stronie Tuska, a .... polskiej dyplomacji i kancelarii roznych urzedow?
|
So lis 07, 2015 13:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Przekonanie, ze Tusk bedzie wszystkie szczyty tak planowal, zeby polska dyplomacja pod egida PiSu nie miala szansy na reakcje, zakrawa na paranoje.
Jezeli inne dyplomacje nie maja takich problemow, to moze problem nie lezy po stronie Tuska, a .... polskiej dyplomacji i kancelarii roznych urzedow? To argument adekwatnie prawdziwy, jak twierdzenie Szczerskiego, że 1-sze posiedzenie senaty obligatoryjnie otwiera jedynie prezydent.
|
So lis 07, 2015 13:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Jezeli inne dyplomacje nie maja takich problemow, to moze problem nie lezy po stronie Tuska, a .... polskiej dyplomacji i kancelarii roznych urzedow? Może. Kael opracuje plan naprawy polskiego korpusu urzędniczego i dyplomatycznego, i prześle go na adres Pałacu Prezydenckiego. To znaczy, po raz pierwszy w życiu zrobi coś konkretnego i pożytecznego dla swojej Ojczyzny, co ją wykarmiła. Bo że my się nie umiemy sami rządzić, to wiemy już nie od wczoraj; jest to mundrość niejakiego Bismarcka. Widział ktoś gdzieś jego państwo ostatnio? W sensie – Prusy, nie Nadrenio-Bawarię z przyrostkami.
|
So lis 07, 2015 13:25 |
|
 |
Johnny99
|
Soul33 napisał(a): To miałoby sens, gdyby Tusk wiedział, że kancelaria prezydenta nie zdąży się dostosować. Nie jest tak łatwo "dostosować" się na parę dni przed terminem, jeśli się jest prezydentem. Zresztą, Tusk nie musiał wiedzieć. Wystarczyło, że istniała taka możliwość. Uda się, to super, nie uda się, spróbujemy następnym razem. Cytuj: Dlatego nie przyszło mi na myśl, że kancelaria nie wiedziała i uznałem to za działanie świadome. Kancelaria z pewnością wiedziała - z telewizji. Co już samo w sobie było obraźliwe i Tusk wraz ze swoją partią też doskonale o tym wiedzieli. Zresztą MSZ mógł celowo przewlekać przesłanie oficjalnej informacji. Tusk ma przecież takie intrygi doskonale przećwiczone z Lechem Kaczyńskim. Być może nawet Duda mógłby potem zmienić termin - ale to już by oznaczało, że intryga się udała. Duda miał dwa złe wyjścia: pozwolić się podejść i kolejny raz obrazić Tuskowi, zachęcając do kolejnych tego typu ustawek, albo się nie ugiąć, ryzykując medialne lamenty. Kael napisał(a): Przekonanie, ze Tusk bedzie wszystkie szczyty tak planowal, zeby polska dyplomacja pod egida PiSu nie miala szansy na reakcje, zakrawa na paranoje. Bynajmniej. Wystarczy wiedzieć, kim jest Tusk. To człowiek, który Polskę i Europę ma głęboko gdzieś. Interesują go tylko cztery rzeczy: piłka nożna, Gdańsk, Platforma i walenie w PiS. Liczy się dla niego wyłącznie własny interes osobisty, dla którego jest gotów na wszystko, nawet na powierzenie Polski komuś takiemu jak Kopacz. Nie mam najmniejszych wątpliwości, że będzie teraz na wszelkie możliwe sposoby wykorzystywał zajmowane stanowisko do szkodzenia PiS i prezydentowi. Cytuj: Jezeli inne dyplomacje nie maja takich problemow Inne dyplomacje nie muszą się konfrontować z "prezydentem Europy", który jest chory z nienawiści w stosunku do nich, tak, jak Tusk chorobliwie nienawidzi PiS i Dudy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So lis 07, 2015 13:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No popatrz, a ja uwazam, ze Tusk to po prostu normalny polityk, ktorego Polska jak najbardziej obchodzi. A ze dobro Polski rozumie inaczej niz fan klub pewnego prezesa, ktorego tylko wladza i to wlasna obchodzi? No coz. Ludzie sa rozni.
A jezeli mi jeszcze napiszesz, ze prezes i PAD kochaja Tuska i PO, to i tak ci nie uwierze.
|
So lis 07, 2015 13:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
14 lipca 2015r Szef Komisji Europejskiej Jean Claude Junckers, Przewodniczący Rady Europejskiej Donad Tusk i premier Malty Joshep Muscaf wystosowali wspólne zaproszenie DO SZEFÓW PAŃSTW i rządów krajów członkowskich Unii na szczyt w La Valetta w dniach 11-12 listopada br w sprawie imigracji.http://serwis21.blogspot.com/2015/10/in ... antow.htmlCzyli MSZ nie poinformowało, a Komorowski ukradł zaproszenie.....kupy sie nie trzyma.
|
So lis 07, 2015 14:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus, to beznadziejne. Ci ktorzy nienawidza PO i tak nie uwierza. Przeciez PAD to Maz Stanu i PO mu tylko klody pod nogi rzuca. A w ogole PiS z prezesem i swita sa pepkiem swiata i cala miedzynarodowa dyplomacja powinna najpierw u prezesa pytac, czy jakis termin by jemu podchodzil...
|
So lis 07, 2015 16:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z grubsza o to właśnie chodzi w politycznej rywalizacji. To powinien być ostateczny cel gry naszych polityków: skopanie Amerykanów z piedestału i zajęcie ich pozycji. Może za tysiąc lat.
|
So lis 07, 2015 16:09 |
|
 |
andej
|
Kael napisał(a): ... Ci ktorzy nienawidza PO ... To znaczy, ci, którzy ośmielają się widzieć błędy PO. Niezależnie od tego czy widzą błędy PiS. Wystarczy, aby nie chwalili PO, aby uznać ich za nienawidzących. A Duda nie chwali PO, stąd prosty wniosek, że nienawidzi PO. I to już wystarczy, aby go potępiać. Takie podejście uważam za północnokoreański sposób myślenia.
|
So lis 07, 2015 16:23 |
|
|
|