Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 30, 2025 19:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 826 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 56  Następna strona
 Czy opozycja szykuje nam polski Majdan? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy opozycja szykuje nam polski Majdan?
kosiarz1 napisał(a):
Siła kodziarzy, nie jest w manifestacjach i ludziach w nich uczesniczacych. Raczej to starsze osoby i jak wyzej pisalem "celebryci" polityczni.

Coś się jednak zmienia. Do tej pory nawet TVN nie był w stanie wyłowić z protestów KOD kogokolwiek w wieku poniżej 50-tki. Teraz już nie miał z tym większych problemów.

Qwerty2011 napisał(a):
Ale to jeszcze nie jest powód do wszczynania burd politycznych i to o charakterze wywrotowym.

No nie. Są o wiele ważniejsze powody.

Cytuj:
Wprowadzenie bojówkarzy KODu (szczególnie lewicowych ekstremistów z Antify) do Sejmu i jego okupacja, włącznie z barykadowaniem się (plan Michała Broniatowskiego) skończy się na pewno rozróbą na dużą skalę.

Absurdalność tego rzekomego "planu" wykazał już Łukasz Warzecha: https://dorzeczy.pl/codzienne-felietony ... rzeba.html. Poza tym tekstu Broniatowskiego nie traktuję poważnie, zresztą nie wspominał on nic o Sejmie. Takich rzeczy jak "Antifa" czy "zdesperowani esbecy z bronią" (nawiasem mówiąc, ten wpis na Fb o znajomych esbekach, co to "nie zdali broni" okazał się fejkiem) nie kojarzy nikt poza fanatycznym PiSem i wykorzystywanie tych nazw dzisiaj najlepiej świadczy o tym, że są to wymysły jakiegoś pisowca, ewentualnie świadoma prowokacja.

Cytuj:
Może policja (podejrzane wypowiedzi ostatnio przewodniczącego związków zawodowych policjantów, czy też cytowane w prasie wypowiedzi funkcjonariuszy o rozterkach policjantów, którzy sercem są po stronie demonstrantów)

Policja chce tylko pilnować porządku i jestem przekonany, że nie posunie się dalej - ani w jedną, ani w drugą stronę.

Cytuj:
A może i wojsko, w którym zapewne nieźle fermentuje skoro Macierewicz zwalnia generałów a w zeszłym tygodniu jednego z największych - szefa połączonych formacji.

Z tych informacji, które napływają z wojska, w tym także tych dymisji, wynika, że może dojść do buntu - ale tu też jestem przekonany, że nie będzie on polegał na wspieraniu żadnych protestujących, a już tym bardziej zbrojnie. Jak na razie to tylko PiS wprowadza w Polsce rewolucyjną atmosferę, której wcześniej w nim - poza fanatycznym PiSem - po prostu nie było i nadal nie ma. Z czego, mam wrażenie, przynajmniej część pisowców po prostu nie zdaje sobie sprawy (to coś jak z "konserwatywną rewolucją", polegającą np. na tym, że Clinton wysoko wygrywa z Trumpem w popular vote, uzyskując prawie tyle samo głosów co Obama).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt gru 20, 2016 8:19
Alus napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Cytuj:
Napisałem, że wbrew Twoim sugestiom miał prawo zrobić to, co zrobił. Nic więcej.

Nikt mu nie dał prawa siadać okrakiem na jakimkolwiek człowieku......nie jest to prawnie zezwolony chwyt obezwładniający - przy użyciu środków przymusu bezpośredniego, funkcjonariusz powinien się kierować zasadą minimalizacji skutków, oraz dostosowywać odpowiednie środki do zaistniałej sytuacji, Ustawa o policji, art 16, ust 1.

Mało wiesz. Zapraszam do zapoznania się z 3 rozdziałem instrukcji Taktyczno-techniczne aspekty odpierania ataku na umundurowanego funkcjonariusza Policji, która została wydana przez Szkołę Policji w Katowicach.

Wt gru 20, 2016 9:13
Wielu ludzi mówi o potrzebie włączenia sie KK w rozwiązanie obecnego konfliktu i tu pytanie kto ewentualnym negocjatorem
- abp Gądecki, który mówi Każda ze stron - i partia rządząca i opozycja - winna cofnąc się do punktu wyjścia i rozmawiać. Innego rozwiązania niż dialog nie widzę.
- abp Hoser Rozumiem jednak pośpiech ekipy rządzącej, która chce zrobić jak najwięcej w krótkim czasie, ponieważ realizowany jest wielki projekt przebudowy przebudowy państwa polskiego i do tego jeszcze w nowym kontekście międzynarodowym. Po raz pierwszy w III RP mamy do czynienia z sytuacją w której większość parlamentarna dysponuje komfortem większościowym, co pozwala jej na stosunkowo łatwe uchwalanie ustaw. Tego nie było przedtem, dlatego poprzednie rządy były bardzo słabe, łatwo idące na kompromis i mało aktywne.
Teraz kwestia zasadnicza - co wedle hierarchów jest zasadnicze - zgoda czy dominacja siły????......marnie to wygląda :( :(
Może już lepiej nie brnij w takie dyrdymały :D

Cytuj:
Nikt mu nie dał prawa siadać okrakiem na jakimkolwiek człowieku......nie jest to prawnie zezwolony chwyt obezwładniający - przy użyciu środków przymusu bezpośredniego, funkcjonariusz powinien się kierować zasadą minimalizacji skutków, oraz dostosowywać odpowiednie środki do zaistniałej sytuacji, Ustawa o policji, art 16, ust 1.
[/quote]
Cytuj:
Mało wiesz. Zapraszam do zapoznania się z 3 rozdziałem instrukcji Taktyczno-techniczne aspekty odpierania ataku na umundurowanego funkcjonariusza Policji, która została wydana przez Szkołę Policji w Katowicach.

Może mało, ale zawsze mnie uczono, że ustawa dominuje ponad wszelkimi wewnętrznymi instrukcjami.
Nadto dajesz instrukcję jak winien zachować sie policjant w przypadku ataku na niego.....chcesz dowieść, że leżąca kobieta tym sposobem atakowała policjanta :o :o

Ostatnio edytowano Wt gru 20, 2016 9:28 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

Wt gru 20, 2016 9:25

Alus napisał(a):
Może mało, ale zawsze mnie uczono, że ustawa dominuje ponad wszelkimi wewnętrznymi instrukcjami.

Ale chyba nie w bolszewizmie?

Wt gru 20, 2016 9:26
Alus napisał(a):
Cytuj:
Cytuj:

Ustawa, jak sama widzisz, stwierdza, że policjant ma prawo użyć chwytów obezwładniających, a to, jak takie chwyty wyglądają, podają odpowiednie instrukcje. I nie zmienisz swoimi protestami faktu, że zachowanie policjantów pod Sejmem było absolutnie prawidłowe.

Wt gru 20, 2016 9:28

Małgosiaa napisał(a):
I kto go słucha? Kto słucha Episkopatu? Kto słucha Koscioła? Kto pierwszy wyciągnie ręke?

Powiedzmy sobie szczerze - jesteś jedną z niewielu osób, które uważają, że Episkopat nie zaangażował się po stronie PiS :-|

KODowcy czują się przez Kościół zdradzeni o świcie. Pomijam całkiem sporą część, która jest ateistyczna czy antyklerykalna. Dlatego po stronie KOD ePiSkopat raczej nie ma wielkiego posłuchu, stanowi bardziej zagrożenie w dążeniu do wprowadzenia państwa wyznaniowego.

A PiSowcy? Dla mnie to bardzo dziwne, aby prawdziwie wierzyć w nauczanie Chrystusa i mieć w tak głębokiej pogardzie mniej więcej połowę swoich rodaków (o świecie nie wspomnę). Tylko hipokryzja czy może schizofrenia? W każdym razie moim zdaniem Kościół traktują instrumentalnie, jako ideologiczne wsparcie - tak aby móc sobie wypisać Gott mit uns na sztandarach.

Zostają ci, którzy i tak nie są zaangażowani po żadnej stronie sporu.

Wt gru 20, 2016 9:31
Cytuj:
Ustawa, jak sama widzisz, stwierdza, że policjant ma prawo użyć chwytów obezwładniających, a to, jak takie chwyty wyglądają, podają odpowiednie instrukcje. I nie zmienisz swoimi protestami faktu, że zachowanie policjantów pod Sejmem było absolutnie prawidłowe.

Już odpowiedziałam - instrukcja tyczy jedynie zachowań na przypadek ataku bezpośredniego na policjanta.
Nie rozróżniasz atak na policjanta od ochrony obiektu, usuwania demonstrantów od bezpośredniego ataku na osobę policjanta?

Cytuj:

Cytuj:
Ale chyba nie w bolszewizmie?

Bolszewizm jak i faszyzm nijak sie mają do ustawodawstwa w wolnych krajach.

Wt gru 20, 2016 9:33
SweetChild napisał(a):
Powiedzmy sobie szczerze - jesteś jedną z niewielu osób, które uważają, że Episkopat nie zaangażował się po stronie PiS :-|

KODowcy czują się przez Kościół zdradzeni o świcie. Pomijam całkiem sporą część, która jest ateistyczna czy antyklerykalna. Dlatego po stronie KOD ePiSkopat raczej nie ma wielkiego posłuchu, stanowi bardziej zagrożenie w dążeniu do wprowadzenia państwa wyznaniowego.

A PiSowcy? Dla mnie to bardzo dziwne, aby prawdziwie wierzyć w nauczanie Chrystusa i mieć w tak głębokiej pogardzie mniej więcej połowę swoich rodaków (o świecie nie wspomnę). Tylko hipokryzja czy może schizofrenia? W każdym razie moim zdaniem Kościół traktują instrumentalnie, jako ideologiczne wsparcie - tak aby móc sobie wypisać Gott mit uns na sztandarach.

Zostają ci, którzy i tak nie są zaangażowani po żadnej stronie sporu.

Ci nie zaangażowani w świetle przytoczonych dwu wypowiedzi hierarchów, też zwątpią w możliwości obiektywizmu biskupów :(

Wt gru 20, 2016 9:36
Alus napisał(a):
Cytuj:

Już odpowiedziałam - instrukcja tyczy jedynie zachowań na przypadek ataku bezpośredniego na policjanta.
Nie rozróżniasz atak na policjanta od ochrony obiektu, usuwania demonstrantów od bezpośredniego ataku na osobę policjanta?

Ależ odróżniam. Pozostaje Ci wobec tego wykazać, skoro upierasz się, że Policja postąpiła bezprawnie, że owi ludzie, których obezwładnili policjanci, stali sobie grzecznie na chodniku i wykonywali wydawane im polecenia, a funkcjonariusze ich zaatakowali bez powodu.

Wt gru 20, 2016 9:38
Yarpen_Zirgin napisał(a):

Cytuj:
Ależ odróżniam. Pozostaje Ci wobec tego wykazać, skoro upierasz się, że Policja postąpiła bezprawnie, że owi ludzie, których obezwładnili policjanci, stali sobie grzecznie na chodniku i wykonywali wydawane im polecenia, a funkcjonariusze ich zaatakowali bez powodu.

Nie ma zamiaru udowadniać Ci, że nam nie wmówią, że czarne jest czarne a białe białe., skoro leżąca słaba kobieta postrzegana jest przez Ciebie jak osiłek z kijem bejsbolowym.

Ostatnio edytowano Wt gru 20, 2016 9:47 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt gru 20, 2016 9:45
Moderator

SweetChild napisał(a):
Powiedzmy sobie szczerze - jesteś jedną z niewielu osób, które uważają, że Episkopat nie zaangażował się po stronie PiS

Wskaż mi jakąkolwiek wypowiedź Episkopatu (nie pojedynczego biskupa, który może mieć prywatne zdanie), mówiącą o zaangażowaniu się po jakiejkolwiek ze stron.
SweetChild napisał(a):
Dlatego po stronie KOD ePiSkopat raczej nie ma wielkiego posłuchu, stanowi bardziej zagrożenie w dążeniu do wprowadzenia państwa wyznaniowego.

A PiS słucha?
Alus napisał(a):
Ci nie zaangażowani w świetle przytoczonych dwu wypowiedzi hierarchów, też zwątpią w możliwości obiektywizmu biskupów :(

J.w.

Wt gru 20, 2016 9:46
Małgosiaa napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Powiedzmy sobie szczerze - jesteś jedną z niewielu osób, które uważają, że Episkopat nie zaangażował się po stronie PiS

Cytuj:
Wskaż mi jakąkolwiek wypowiedź Episkopatu (nie pojedynczego biskupa, który może mieć prywatne zdanie), mówiącą o zaangażowaniu się po jakiejkolwiek ze stron.

Ludzie generalnie postrzegają całość poprzez pryzmat wypowiedzi poszczególnych osób.....tak to funkcjonuje przez wieki, w odniesieniu do Episkopatu także.
Inna sprawa - abp Gądecki, przewodniczący KEP, wydaje ponad rok temu list-odpowiedź o partiach "katolickich", aktualnie list do duchownych o nieangażowanie się po żadnej stronie politycznej - ale tylko do duchownych swojej diecezji.....nie kieruje go do wszystkich duchownych polskiego Kościoła.
Żadne media katolickie nie zamieszczają obu listów, jedynie osoby korzystające z netu zapoznają się z jego treścią, za to wszyscy słyszą duchownych PiS-owskich przemawiających w RM.

Ostatnio edytowano Wt gru 20, 2016 9:57 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt gru 20, 2016 9:50

Małgosiaa napisał(a):
SweetChild napisał(a):

Ale ja nie twierdzę, że nie masz racji. Twierdzę jedynie, że jesteś w mniejszości, ale przecież większość wcale nie musi mieć racji. Chyba niewiele osób jest tak dobrze zorientowanych w niuansach typu "wypowiedź pojedynczego biskupa jest jego prywatnym zdaniem, a nie stanowiskiem Kościoła" jak Ty czy nawet statystyczny Forumowicz (edit: patrz też post Alus powyżej).

Wt gru 20, 2016 9:56
Moderator

Alus napisał(a):
Ludzie generalnie postrzegają całość poprzez pryzmat wypowiedzi poszczególnych osób.....tak to funkcjonuje przez wieki, w odniesieniu do Episkopatu także.

Toteż naszym zadaniem jest nagłaśnianie tego, obrona Episkopatu, zamiast wyszukiwać wypowiedzi biskupów przeczące temu stanowisku. Zdania tych powinniśmy przeciwstawiać stanowisku Episkopatu, aby zobaczyli gdzie stoi Kościół.
Alus napisał(a):
Inna sprawa - abp Gądecki, przewodniczący KEP, wydaje ponad rok temu list-odpowiedź o partiach "katolickich", aktualnie list do duchownych o nieangażowanie się po żadnej stronie politycznej - ale tylko do duchownych swojej diecezji.....nie kieruje go do wszystkich duchownych polskiego Kościoła.

Nie wystarczy to?:
Cytuj:
Pamiętajmy jednak, że „Kościół mocą swej misji oraz zgodnie ze swą istotą nie
powinien wiązać się” z żadną partią lub „systemem politycznym, gospodarczym czy
społecznym” oraz że „właściwe posłannictwo, jakie Chrystus powierzył swemu
Kościołowi, nie ma charakteru politycznego, gospodarczego czy społecznego”
(Gaudium et spes, 42).

http://www.diecezja.kielce.pl/sites/def ... arnymi.pdf

Wt gru 20, 2016 10:11
Moderator

W nawiązaniu do brzmienia tematu:
Jak na razie to opozycja nam przygotowała #ciamajdan
Tyle tylko, że nagłośniony przez media jakby faktycznie był czymś poważnym.
Tymczasem większość Polaków obecnie biega za karpiem i lepi pierożki.....

Wt gru 20, 2016 10:14
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 826 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 56  Następna strona